Κυριακή 16 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΙΓΙΟ
Θα μας βρίσκουν μπροστά τους

Ολοι εκτιμούσαν ότι ήταν η καλύτερη, ίσως, συγκέντρωση που έγινε ποτέ στο Αίγιο. Και πώς να μην ήταν; Ενα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό οι πληγές αυτής της περιοχής παραμένουν ανοιχτές, "φωνάζουν" όπως είπε χαρακτηριστικά και ο δήμαρχος της πόλης, Λ. Σιαβελής.Και η πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει, αρνείται να υλοποιήσει έστω και μερικές από τις δεκάδες υποσχέσεις που έδινε απλόχερα λίγες ώρες μετά το σεισμό της 14ης Ιούνη του 1995. Απόδειξη της συνειδητής εγκατάλειψης αποτελεί σίγουρα το γεγονός ότι στην προχτεσινή συγκέντρωση "μνήμης και διεκδίκησης" του αιγιώτικου λαού η κυβέρνηση "ξέχασε" να στείλει - έστω και τυπικά - κάποιον εκπρόσωπό της. Η πλειοψηφία, πάντως, των βουλευτών του νομού Αχαϊας δεν ξέχασαν τους... ψηφοφόρους τους και επισκέφτηκαν το Αίγιο έστω και μ' ένα χρόνο καθυστέρηση!

Τεράστιες ευθύνες

"Η Αιγιάλεια θυμάται και διεκδικεί", ήταν το κεντρικό σύνθημα της προχτεσινής ομόψυχης κινητοποίησης των κατοίκων. Και έτσι ακριβώς έγινε. Στην ασφυκτικά γεμάτη πλατεία της Αγίας Λαύρας όλοι θυμήθηκαν τα θύματα του σεισμού, τις καταστροφές του, την πολυκατοικία της οδού Δεσποτοπούλου και το ξενοδοχείο "Ελίκι". Θυμήθηκαν τις εξαγγελίες του κυβερνητικού κλιμακίου και τις δεσμεύσεις του τότε πρωθυπουργού, Α. Παπανδρέου. Και ύψωσαν δυναμικά, περήφανα και οργισμένα την κραυγή: "Η Αιγιάλεια δεν μπορεί να αρκεστεί στην εξασφάλιση του ορίου επιβίωσης. Δεν μπορεί να νιώσει ικανοποίηση με τη συντήρηση των κατοίκων της σε μια περιοχή που αργοπεθαίνει. Δεν μπορεί να ανεχθεί ότι η οικονομία της, που βρισκόταν ήδη σε μια πορεία υπανάπτυξης και αποβιομηχάνισης, εξαθλιώθηκε παντελώς".

"Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για την τραγωδία του Αιγίου, δεν τα κατέστρεψε όλα ο σεισμός", είπε χαρακτηριστικά στη συγκέντρωση ο Τ. Παπακωνσταντινόπουλος, επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Αιγίου" (ΔΑΚΑ). Επισήμανε ότι μαζί με τους νεκρούς, οι Αιγιώτες θα θυμούνται πάντα και τις ευθύνες εκείνων που επέτρεψαν να κατασκευάζονται πόλεις - τέρατα, που άφησαν το Αίγιο ένα χρόνο τώρα μόνο του να κλείσει τις πληγές του. "Εμείς, με τη μεγάλη μας παρουσία, τους λέμε ότι θα μας βρουν πολλές φορές μπροστά τους, ενωμένους αποφασισμένους να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν", κατέληξε ο Τ. Παπακωνσταντινόπουλος.

Στον αγώνα η διέξοδος

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, Γ. Μαρίνος,αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανεργία που μαστίζει την περιοχή - εκτιμάται ότι έχει φτάσει στο 25% - και προειδοποίησε ότι κάτω απ' αυτή την ασφυκτική κατάσταση οι αγώνες θα κλιμακωθούν. Ο Θ. Σάββερης,πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, επισήμανε ότι από τον περασμένο Αύγουστο προσπαθεί ο Σύλλογος να δει τον αρμόδιο υπουργό, αλλά αυτός συνεχίζει να είναι... απασχολημένος. "Μας κορόιδεψαν, συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν", είπε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος της πόλης υπογράμμισε ότι "οι ζημιές της Αιγιάλειας αποδείχτηκαν ότι είναι πολύ περισσότερες απ' όσες είχαν αρχικά εκτιμηθεί" και προειδοποίησε ότι "από δω και μπρος οι αρμόδιοι θα μας βρίσκουν μπροστά τους, δεν υπάρχει άλλος τρόπος διεκδίκησης".

Στην προχτεσινή συγκέντρωση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης,ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε: "Είναι απαράδεκτη η κατάσταση. Η κυβέρνηση μετά τα πρώτα επιφανειακά μέτρα που πήρε, ξέχασε τις υποσχέσεις της και με τη δικαιολογία της οικονομικής δυσπραγίας - την ίδια ώρα χαρίζει δισ. σε διάφορους αετονύχηδες - δεν παίρνει κανένα μέτρο για την ανασυγκρότηση του Αιγίου. Η συγκέντρωση του αιγιώτικου λαού έδειξε ότι ο κόσμος θέλει ν' αγωνιστεί και δε βολεύεται με ψεύτικες υποσχέσεις".

Η ΚΟ Αιγιάλειας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, επίσης, αναφέρει: "Εκτιμάμε πως η προοπτική υπάρχει στη συνέχεια του αγώνα που είναι και η μόνη διέξοδος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ