ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΑΝΙΑ
Ο κύκλος των χαμένων πρωταθλητών

Τέσσερα χρόνια μετά τον θρίαμβο - έκπληξη, πού βρίσκονται οι πρωταθλητές Ευρώπης;

Η Δανία για 4η συνεχόμενη φορά είναι στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται αυτές τις μέρες στα γήπεδα της Αγγλίας. Η ερυθρόλευκη ομάδα πριν από τέσσερα χρόνιά έκανε όλη τη Γηραιά Ηπειρο να... παραμιλάει με την κατάκτηση του τίτλου κόντρα στην πανίσχυρη Γερμανία που ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Από... σπόντα οι Δανοί πέρασαν στα τελικά της Σουηδίας, αφού η ΟΥΕΦΑ απέκλεισε τη Γιουγκοσλαβία λόγω του εμπάργκο που της είχε επιβάλει ο ΟΗΕ... Χωρίς ίχνος υπερβολής, οι παίκτες πήγαν στη Στοκχόλμη τραβηγμένοι από τα... μαλλιά, ή για να είμαστε ακριβέστεροι από τις... παραλίες. Μολαταύτα, αυτή η "χύμα" ομάδα έκανε το μεγάλο "μπαμ".

Αλήθεια ποιος θυμάται τι απέγινε αυτό το συγκρότημα; "Η ομάδα του ενός τουρνουά", όπως την αποκάλεσε ο Πρέμπεν Λάρσεν Ελκιερ, εκ των κορυφαίων επιθετικών που ανέδειξε το δανέζικο ποδόσφαιρο. Ας παρακολουθήσουμε την πορεία των βασικών συντελεστών εκείνης της απίθανης "οικογένειας".

Πέτερ Σμάιχελ: Αυτός ο "ογκόλιθος" των γκολπόστ είναι αναμφίβολα ο πλέον ένδοξος. Συνεχίζει την καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και θεωρείται ο κορυφαίος τερματοφύλακας του κόσμου. Ο ξανθομάλλης είναι για δεύτερη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και φιλοδοξεί να πετύχει μαζί με τους συμπαίκτες του τον ίδιο άθλο. Πράγμα δύσκολο...

Τζόνι Σίβεμπακ: Μετά το ΕΥΡΩ '92 πήρε μεταγραφή για τη Μονακό και κατόπιν στην Πεσκάρα. Χάθηκε από την Εθνική ομάδα, ενώ τώρα τελειώνει την καριέρα του ήσυχα στη Βέιλε Μπολντ Κλαμπ, όπου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.

Λαρς Ολσεν: Ο "γοητευτικός" λίμπερο που πάντα ήθελε να ξεπεράσει τον σπουδαίο Μόρτεν Ολσεν, αλλά ποτέ δεν το κατάφερε, έχει παραγκωνιστεί από την Εθνική, αφού ο τωρινός κόουτς εμπιστεύεται τους Ρίτερ και Χουζ. Αμείλικτος είναι ο χρόνος...

Κεντ Νίλσεν: Αγωνίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα και στον τελικό με τη Γερμανία. Τώρα είναι ένας... συνταξιούχος ποδοσφαιριστής και όχι στο... ταμείο ανεργίας.

Τόρμπεν Πιέχνικ: Είναι στους 22 του ΕΥΡΩ '96. "Μαθουσάλας" όμως στα 36 του χρόνια δεν έχει βλέψεις για την αρχική 11άδα. Πέρασε ένα "φεγγάρι" από τη μεγάλη Λίβερπουλ πριν "αράξει" στην Ααρχους.

Τζον Γιένσεν: Ο σκόρερ του πρώτου γκολ στον τελικό με τη Γερμανία. Με την Αρσεναλ το 1994 κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων κερδίζοντας την Πάρμα με 1 - 0. Τώρα αγωνίζεται στην Μπρόντμπι, όμως εδώ και δύο μήνες είναι τραυματίας. Περαστικά του.

Κιμ Βίλφορτ: Το άλλο παλικάρι που έκανε τη... ζημιά στα "πάντσερ" (σ.σ. βλέπε δεύτερο γκολ). Είναι και αυτός στην τωρινή ομάδα και έχει να καυχιέται... ότι αγωνίστηκε δύο λεπτά στο πρώτο παιχνίδι της Δανίας με την Πορτογαλία. Ευελπιστεί σήμερα με την Κροατία να τον "προτιμήσει" ο προπονητής του Μέλερ Νίλσεν.

Μπρίαν Λάαντρουπ: Σπουδαίος παίκτης, βασικός και στην τωρινή ομάδα (σκόρερ στο ματς με την Πορτογαλία) δεν είχε όμως ανάλογη εξέλιξη. Πέρασε από μεγάλες ομάδες, Μίλαν, Φιορεντίνα, για να βρει "Ιθάκη" στη Γλάσκοου Ρέιντζερς.

Μίκαελ Λάαντρουπ: Ο μεγάλος αδελφός, εξίσου εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Ενας πραγματικά "γυρολόγος" των ευρωπαϊκών γηπέδων, συνεχίζει τώρα την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα. Βασικός και αναντικατάστατος χρόνια τώρα στην Εθνική ομάδα.

Φλέμιγκ Πόλβσεν: Πήγε στην Μπουντεσλίγκα και την Ντόρτμουντ, αγωνίστηκε δύο χρόνια, τραυματίστηκε σοβαρά και εγκατέλειψε πέρσι το ποδόσφαιρο. Τώρα κάνει τον... Διακογιάννη στην τηλεόραση της χώρας του.

Ερικ Αντερσεν: Οσκαρ ατυχίας για τον ταλαντούχο παίκτη που "σμπαράλιασε" μέσα σε λίγα χρόνια και τα δύο του γόνατα. Επαιξε στην Κολωνία, όμως δεν είναι αυτός που ήταν.

Κλάους Κρίστιανσεν: Παράτησε το ποδόσφαιρο το 1995 για να κάνει καριέρα στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1993 είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, αφού έχασε τη θέση του στην Εθνική ομάδα.

Κιμ Κριστόφτε: Ο... κομπιουτεράς της παρέας, αφού δουλεύει σε μια εταιρία στο Βέλγιο. Ο ήρωας του 1992, με δικό του γκολ η Δανία πέρασε στον τελικό. Πέρασε και από την Κολωνία, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία.

Ερικ Λάρσεν: Είναι ένα καλό ατού στα χέρια του προπονητή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είναι στην 22άδα και είναι από τις πρώτες αλλαγές. Καλός σκόρερ, έκανε την ποδοσφαιρική του "γύρα" σε Πίζα, Αστον Βίλα, για να καταλήξει στη Λίγκμπι.

Μπενκ Κρίστενσεν: Αφήσαμε τελευταίο τον "δικό" μας Μπενκ που πέρασε από τη Σάλκε και τον Ολυμπιακό. Τα δύο τελευταία χρόνια αγωνίζεται με επιτυχία στο ισπανικό πρωτάθλημα με τα χρώματα της Κομποστέλα. Εκπληξη το γεγονός ότι δεν είναι στην τωρινή Εθνική Δανίας.

ΚΡΟΑΤΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Ντέρμπι με ελληνικό ενδιαφέρον

Ντέρμπι... ελληνικού ενδιαφέροντος αποτελεί η αναμέτρηση Κροατίας - Δανίας (Χίλσμπορο 20.00, ΕΤ-1). Οπως είναι γνωστό, οι δύο ομάδες είναι αντίπαλοι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 98. Ετσι στις εξέδρες του γηπέδου της Σέφιλντ Γουένσντεϊ θα βρίσκεται και ο Κ. Πολυχρονίου για να "ακτινογραφήσει" προσωπικά τις δύο ομάδες.

Βέβαια το γεγονός αυτό απασχολεί από λίγο ως καθόλου, αμφότερες τις πλευρές που δεν έχουν την "πολυτέλεια" να ενδιαφέρονται για το μέλλον περισσότερο από το παρόν. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχει φτάσει δύο... βήματα πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και εκατέρωθεν ξέρουν πως κάθε "στραβοπάτημα" μπορεί να ισοδυναμεί με δυσάρεστη έκπληξη...

Οι κάτοχοι του τροπαίου Δανοί υποστηρίζουν ότι στο σημερινό αγώνα βασικός στόχος είναι η ισοπαλία. "Θα μας ταιριάξει απόλυτα, γιατί μετά θα έχουμε κατακτήσει ουσιαστικά την πρόκριση με νίκη επί της Τουρκίας", δήλωσε ο πορτιέρο της ομάδας Πέτερ Σμάιχελ.

Ο προπονητής των "Βίκινγκς", Ρίτσαρντ Μέλερ - Νίλσεν, σήμερα θα έχει δύο νέα πρόσωπα στην αρχική 11άδα του. Ο Σόρεν Αντερσεν θα αντικαταστήσει τον Μίκαελ Μπεκ, ενώ ο Σένμπεργκ τον Ρισάγκερ. Ως την τελευταία στιγμή θα περιμένει τον Μίκαελ Λάουντρουπ ο οποίος αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στο γόνατο.

Οι Κροάτες από την πλευρά τους δηλώνουν αποφασισμένοι στο αποψινό παιχνίδι να δικαιώσουν τη φήμη που τους συνόδευσε στα γήπεδα της Αγγλίας. "Από τον αγώνα με την Τουρκία έμεινα ικανοποιημένος μόνο από τους τρεις βαθμούς. Σήμερα περιμένω να δείξουμε στον αγωνιστικό χώρο το αναμφισβήτητο ταλέντο μας και να αποστομώσουμε αυτούς που υποστηρίζουν ότι είμαστε ένα συνονθύλευμα αστέρων και όχι ομάδα", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μπλάζεβιτς.

Ο τεχνικός των Κροατών δέχτηκε επίθεση από πολλούς, μεταξύ των οποίων και ο Τόμισλαβ Ιβιτς, για ανικανότητα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των παιχτών του.

Πιθανές 11άδες:

ΔΑΝΙΑ: Σμάιχελ, Ρίπερ, Χογκ, Χέλβεγκ, Σένμπεργκ, Σ. Νίλσεν, Μικ. Λάουντρουπ, Τόμσεν, Λάρσεν, Σόρεν Αντερσεν, Μπρ. Λάουντρουπ.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λάντιτς, Τζέργκαν, Μπίλιτς, Στίματς, Γιάρνι, Προσινέτσκι, Μπόμπαν, Στάνιτς, Σούκερ, Μπόκτσιτς, Βλάοβιτς.

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πάνοπλα τα "πάντσερ"

Με Κλίνσμαν οι Γερμανοί κατά των Ρώσων που έχουν αμυντικά προβλήματα

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν καμιά δυσάρεστη έκπληξη σε βάρος τους, θα παραταχθούν το απόγευμα οι Γερμανοί απέναντι στους Ρώσους (Ολντ Τράφορντ 17.00, ΕΤ-2). Οι τυπικά γηπεδούχοι, με βάση την εικόνα που παρουσίασαν στον αγώνα με την Ιταλία, δε φαντάζουν ικανοί να σταματήσουν την πορεία των "πάντσερ".

Οι Γερμανοί το γνωρίζουν, γι' αυτό περισσότερο ασχολούνται με τις κίτρινες κάρτες και τον κίνδυνο απώλειας βασικών παιχτών, παρά με το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο Μπέρτι Φογκς δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την ίδια τακτική, "αδιαφορώντας" για τις συνέπειες.

"Δε θα αλλάξω τα πλάνα μου ακόμα και αν στα επόμενα παιχνίδια μείνω με εννιά ή οκτώ παίχτες. Χωρίς πρέσιγκ και πίεση δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα", ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα πλάνα λοιπόν μπορεί να μην αλλάζουν, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με την ενδεκάδα.

Ο Μπερτ Φογκς δεν υπολογίζει τον τραυματία Κόλερ και όπως όλα δείχνουν τη θέση του θα πάρει ο Μάρκους Μπάμπελ. Την πρώτη του παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα κάνει και ο Γιούργκεν Κλίνσμαν που εξέτισε την ποινή του.

Η είσοδος του επιθετικού της Μπάγερν σηματοδοτεί την εμφάνιση από την αρχή και του "προστατευόμενού" του Μπίρχοφ. Οπως έχει δηλώσει ο Κλίνσμαν "με αυτόν παρτενέρ αποδίδω καλύτερα". Λόγια που κατά τις κακές γλώσσες αποτελούν... διαταγή για τον προπονητή των "πάντσερ".

Από την πλευρά του, ο Ολεγκ Ρομάντσεφ προβληματίζεται για την αμυντική γραμμή της ομάδας του. Αφ' ενός γιατί παρουσιάζεται ασταθέστατη και αφ' ετέρου διότι έχει πολλά προβλήματα τραυματισμών. Προσπαθώντας να βρει λύση στο πρώτο σκέλος, ζήτησε να σταλεί στην Αγγλία κάμεραμαν ώστε να μαγνητοσκοπεί τους αγώνες. Ετσι ελπίζει πως θα μπορεί να διορθώνει τα λάθη, αν και τα περιθώρια μάλλον στένεψαν πολύ.

Αναφορικά με το δεύτερο δεν έχει και πολλές επιλογές, αφού εκτός των άλλων από τον αγώνα με τη Ρωσία αποχώρησε τραυματισμένος και ο Μπουσμάνοφ. Το μόνο ευχάριστο για τον Ρομάντσεφ είναι πως ο Νικιφόροφ εξέτισε την ποινή του και θα μπορέσει να παίξει λίμπερο. Αλλαγή αναμένεται και στη θέση του τερματοφύλακα, όπου αντί του Τσερτσέσοφ θα εμφανιστεί ο Χάριν.

ΡΩΣΙΑ: Χάριν, Τετράτζε, Κοφτούν, Ονόπκο, Νικιφόροφ, Τσιμπαλάρ, Κάρπιν, Καντσέλσκις, Μοστοβόι, Ραντίμοφ, Κολιβάνοφ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κέπκε, Ζάμερ, Μπάμπελ, Ρόιτερ, Αϊλτς, Χέλμερ, Χέσλερ, Μέλερ, Τσίγκε, Μπίρχοφ, Κλίνσμαν.

Ο Μπενκ Κρίστενσεν πέρασε ένα διάστημα από τον Ολυμπιακό


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ