ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανησυχία για το μέλλον της αμπελουργίας

Εγινε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Οργάνωσης Κλαδικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελουργικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ)

Σε κλίμα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας για τις εξελίξεις στον αμπελοοινικό κλάδο, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελουργικών Προϊόντων, της γνωστής ως ΚΕΟΣΟΕ.

Στις εργασίες της Συνέλευσης συμμετείχαν δεκάδες αντιπρόσωποι απ' όλους τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις - μέλη της Οργάνωσης, ενώ παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι των κομμάτων (πλην του ΠΑΣΟΚ). Χαρακτηριστική ήταν επίσης η απουσία των διοικήσεων των τριτοβάθμιων αγροτικών Οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Από όλους τους μετέχοντες στη Συνέλευση, πάντως, τονίστηκε ο κίνδυνος αφανισμού του αμπελοοινικού κλάδου και επισημάνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές. Τα παραπάνω προκύπτουν, όπως είπε και οπρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρ. Μάρκου,από την πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ σε συνδυασμό με τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και επιπλέον σχετίζονται με την έλλειψη εθνικής στρατηγικής από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Ο ίδιος είπε επίσης πως η "επί θύραις" αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς κρασιού, θα πρέπει να κινηθεί βάσει των πραγματικών δεδομένων της οινοπαραγωγής και όχι των βιομηχανικών συμφερόντων των βορείων χωρών. Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, ακόμα, αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες εκριζώσεις (πάνω από το 30% των ελληνικών αμπελιών) οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλη μείωση της παραγωγής κρασιού, καθώς και στην ανεξέλεγκτη δράση κερδοσκοπικών κυκλωμάτων στην αγορά κρασιού.

Η Διαμάντω Μανωλάκου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία της, κατήγγειλε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και τόνισε ότι οι βόρειες χώρες, που θα έχουν την προεδρία της ΕΕ τα τέσσερα επόμενα εξάμηνα, θα φέρουν την αναθεώρηση της ΚΟΑ "στα μέτρα τους".

Η Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τον ισολογισμό και τα πεπραγμένα της Οργάνωσης, επισημαίνοντας παράλληλα: Την επιτακτική υποχρέωση της πολιτείας να υιοθετήσει τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η ΚΕΟΣΟΕ, εδώ και δύο χρόνια στο υπουργείο Γεωργίας για την υπέρβαση της κρίσης. Την ανάγκη στήριξης του εισοδήματος των αμπελουργών, μέσω εισοδηματικών ενισχύσεων και τη λήψη μέτρων κατά των ιδιωτών εμπόρων που εξακολουθούν να αφήνουν απλήρωτους τους παραγωγούς, καθώς και την απαράδεκτη καθυστέρηση της σύνταξης του αμπελουργικού μητρώου.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ
Ετοιμάζονται για νέους αγώνες

Τα προβλήματα της αγροτιάς του Νομού Ηλείας και η οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, συζητήθηκαν το Σάββατο το βράδυ σε μια μαζική συγκέντρωση - κοινοταρχών, συνεταιριστών και αγροτών - που πραγματοποιήθηκε στο Καλλίκωμο Ηλείας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν το στέλεχος της "Λαϊκής Ενότητας" και πρώην γγ της ΓΕΣΑΣΕ, Γ. Γκικόπουλος,ενώ το λόγο πήραν και πολλοί άλλοι παρευρισκόμενοι. Στη συζήτηση που έγινε δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες του βαμβακιού και του καλαμποκιού, και τονίστηκε πως η πολιτική, η οποία εκπορεύεται από τις προσταγές της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, και ακολουθεί κατά γράμμα η κυβέρνηση, οδηγεί, εκτός των άλλων, τις δύο δυναμικές αυτές καλλιέργειες σε συρρίκνωση και μαρασμό. Οσον αφορά το βαμβάκι, τονίστηκε πως το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που πλήρωσαν φέτος οι παραγωγοί ήταν αυξημένο και η τελική τιμή που εισέπραξαν ήταν μέχρι και 50 δραχμές μικρότερη, σε σχέση με πέρσι. Αυτά αποδεικνύουν περίτρανα την πολιτική απάτη, την κοροϊδία και τη δημαγωγία του υπουργού Γεωργίας και των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, που έταζαν λαγούς με πετραχήλια στους αγρότες για να σπάσουν τις κινητοποιήσεις που έγιναν την περασμένη άνοιξη. Από την άλλη, μετά την αποκάλυψη της πικρής πραγματικότητας, ο τωρινός υπουργός Γεωργίας αρκέστηκε να προτείνει στους αγρότες να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, χωρίς να τους πει, όμως, ποιες.

Στο τέλος, οι συγκεντρωμένοι κατέληξαν πως πρέπει να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τις οποίες θα οργανώσει η ΟΑΣ και συμφώνησαν να ζητηθεί η λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων και ειδικά για το βαμβάκι: Να καταργηθούν ο καταστροφικός κανονισμός, οι ποσοστώσεις και οι φόροι συνυπευθυνότητας. Εισοδηματικές ενισχύσεις στους μικρούς παραγωγούς, αύξηση των τιμών με βάση το κόστος και ένα λογικό κέρδος, επαναφορά του παραρτήματος Β που καταργήθηκε πέρσι και ουσιαστικοί έλεγχοι στα εκκοκκιστήρια.

Αποκαλυπτικός Τζουμάκας...

"Αποκαλυπτικός" παρουσιάστηκε, απαντώντας σε ερωτήσεις του "Ρ", αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους φορείς των αγροτών στο Ηράκλειο, ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, παρουσιάζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως σωτήρα των αγροτών την ΕΕ, πως, τάχα, στηρίζει το αγροτικό εισόδημα! "Παλιά λέγανε τιμές Αθηνών και όχι Βρυξελλών. Αλλά... φέτος το αγροτικό εισόδημα ήταν 2,5 τρισεκατομμύρια δραχμές και από αυτά τα 1,2 τρισεκατομμύρια ήταν εισροές στη χώρα μας από τις Βρυξέλλες"... πρόβαλε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως "όλο και περισσότερο θ' αυξάνεται το αγροτικό εισόδημα απ' τις Βρυξέλλες και θα μειώνεται από την Ελλάδα".

***

Βέβαια, ενώ παραδέχτηκε ότι "αυτό είναι τραγικό", προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες στους ίδιους τους αγρότες, ισχυριζόμενος ότι "δεν ευθύνεται η κυβέρνηση αν αυτοί δεν έχουν ανάλογες δυνατότητες στον τομέα της παραγωγής"! Κι αυτά, ενώ ο Στ. Τζουμάκας ξέρει πως το 48% του αγροτικού εισοδήματος, που συμπληρώνεται με επιδοτήσεις των Βρυξελλών, είναι το τίμημα της κυβερνητικής πολιτικής, που δέχεται τους απαράδεκτους περιορισμούς που βάζει το Διευθυντήριο της ΕΕ εις βάρος της αγροτικής παραγωγής. Ενώ δε βλέπει ευθύνες της κυβέρνησης που - υπακούοντας στις εντολές της ΕΕ - έχει οδηγήσει στο σημείο να πληρώνουμε 360 δισεκατομμύρια δραχμές για να εισάγουμε κτηνοτροφικά προϊόντα και, την ίδια ώρα, η ντόπια κτηνοτροφία συρρικνώνεται δραματικά.

***

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Γεωργίας παραδέχτηκε, σχετικά με τα καταστροφικά μέτρα για τη σταφίδα και το λάδι, ότι "όλα έχουν σχέση με την ΓΚΑΤΤ" και, όταν ερωτάται γιατί υπέγραφε η κυβέρνηση τη συμφωνία, απαντά με αφοπλιστική αφέλεια: "Μα είμαστε μέλη της ΕΕ. Δε γινόταν διαφορετικά"... Αλλά, παρ' όλα αυτά, φταίνε οι αγρότες, και η κυβέρνηση απλώς εκτελεί ως καλός, υποτακτικός εταίρος των Βρυξελλών. Από κει και πέρα, ασφαλώς, εξηγείται γιατί ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας αναίρεσε, αργότερα το βράδυ, ευρισκόμενος "εν ευθυμία" στις Αρχάνες Ηρακλείου με τον ομόλογό του Ιρλανδό υπουργό Γεωργίας, τις υποσχέσεις του περί ρύθμισης των συνεταιριστικών χρεών, λέγοντας ότι αυτό "θα εξαρτηθεί από τον υπουργό Οικονομικών".

Χρ. Π.

Απειλήθηκε από φωτιά ο Υμηττός

Κινδύνεψε χτες ο Υμηττός από πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία στη θέση Αλεποβούνι, λίγα μέτρα από τα σπίτια, στο Βύρωνα. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 12.30 το μεσημέρι. Λόγω του ισχυρού ανέμου υπήρξε κίνδυνος για όλο το βουνό. Αν οι φλόγες δεν τιθασεύονταν γρήγορα, θα επεκτείνονταν, όπως μας είπαν δασικοί, μέχρι την Παιανία. Η έγκαιρη επέμβαση εφτά πυροσβεστικών αεροπλάνων και 14 οχημάτων της Δασικής και της Πυροσβεστικής είχε ως αποτέλεσμα να ελεγχθεί η κατάσταση στις 2 το μεσημέρι. Καταστράφηκαν 60 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
3η βδομάδα απεργίας των εργαζομένων

Συνεχίζουν και αυτή τη βδομάδα - 3η κατά σειρά - τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του υπουργείου Γεωργίας, διεκδικώντας την άμεση ψήφιση της τροπολογίας για την καταβολή του επιδόματος αποδοτικότητας.

Την απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας πήρε χτες η Συντονιστική Επιτροπή των 23 συνδικαλιστικών οργανώσεων του υπουργείου Γεωργίας, αφού μέχρι χτες δε δόθηκε καμία συγκεκριμένη δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Το μόνο που έγινε χτες ήταν ότι ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου διαμήνυσε πως η ψήφιση της τροπολογίας θα γίνει, τελικά, μεθαύριο Πέμπτη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Η Συντονιστική Επιτροπή, πάντως, διατήρησε τις επιφυλάξεις της στα λεγόμενα του γγ του Υπουργικού Συμβουλίου και ζήτησε να βγει δημόσια ο υπουργός Γεωργίας και να δεσμευτεί ότι θα ψηφιστεί η τροπολογία την Πέμπτη, προκειμένου να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στον αγώνα των εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας συμπαρίστανται και οι αγρότες της Ηλείας, μέσω σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας.Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης μόνο με μαζικούς, ενωτικούς, ταξικούς αγώνες, μπορεί να ανατραπεί.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
"Χωλαίνει" το εργοστάσιο στη Λάρισα

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Προβλήματα στην απορρόφηση της φετινής παραγωγής τεύτλων στη Θεσσαλία, καθώς και ενδεχόμενη μείωση της ποσόστωσης στην παραγωγή ελληνικής ζάχαρης θα έχει η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων του εκσυγχρονισμού του εργοστασίου της Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, για να απορροφηθεί ολόκληρη η φετινή παραγωγή, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα τον Ιούλιο. Ομως, αν και η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης διέθεσε το ποσό των 1,8 δισ. δραχμών, μέχρι σήμερα η διοίκηση του εργοστασίου στη Λάρισα δεν έχει απορροφήσει ούτε το 30% των σχετικών πιστώσεων και θεωρείται βέβαιο ότι η επιχείρηση δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Με αφορμή τα παραπάνω ζητήματα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος απηύθυνε ερώτηση στους υπουργούς Ανάπτυξης, Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας σχετικά με το ποια μέτρα και πότε πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να επισπευθούν τα έργα εκσυγχρονισμού του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Λάρισα, καθώς και να καταλογιστούν τυχόν ευθύνες για τη μέχρι τώρα καθυστέρηση.

Από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν τον περασμένο Μάρτη, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ