Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ
Ετοιμάζονται για νέους αγώνες

Τα προβλήματα της αγροτιάς του Νομού Ηλείας και η οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, συζητήθηκαν το Σάββατο το βράδυ σε μια μαζική συγκέντρωση - κοινοταρχών, συνεταιριστών και αγροτών - που πραγματοποιήθηκε στο Καλλίκωμο Ηλείας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν το στέλεχος της "Λαϊκής Ενότητας" και πρώην γγ της ΓΕΣΑΣΕ, Γ. Γκικόπουλος,ενώ το λόγο πήραν και πολλοί άλλοι παρευρισκόμενοι. Στη συζήτηση που έγινε δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες του βαμβακιού και του καλαμποκιού, και τονίστηκε πως η πολιτική, η οποία εκπορεύεται από τις προσταγές της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, και ακολουθεί κατά γράμμα η κυβέρνηση, οδηγεί, εκτός των άλλων, τις δύο δυναμικές αυτές καλλιέργειες σε συρρίκνωση και μαρασμό. Οσον αφορά το βαμβάκι, τονίστηκε πως το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που πλήρωσαν φέτος οι παραγωγοί ήταν αυξημένο και η τελική τιμή που εισέπραξαν ήταν μέχρι και 50 δραχμές μικρότερη, σε σχέση με πέρσι. Αυτά αποδεικνύουν περίτρανα την πολιτική απάτη, την κοροϊδία και τη δημαγωγία του υπουργού Γεωργίας και των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, που έταζαν λαγούς με πετραχήλια στους αγρότες για να σπάσουν τις κινητοποιήσεις που έγιναν την περασμένη άνοιξη. Από την άλλη, μετά την αποκάλυψη της πικρής πραγματικότητας, ο τωρινός υπουργός Γεωργίας αρκέστηκε να προτείνει στους αγρότες να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, χωρίς να τους πει, όμως, ποιες.

Στο τέλος, οι συγκεντρωμένοι κατέληξαν πως πρέπει να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τις οποίες θα οργανώσει η ΟΑΣ και συμφώνησαν να ζητηθεί η λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων και ειδικά για το βαμβάκι: Να καταργηθούν ο καταστροφικός κανονισμός, οι ποσοστώσεις και οι φόροι συνυπευθυνότητας. Εισοδηματικές ενισχύσεις στους μικρούς παραγωγούς, αύξηση των τιμών με βάση το κόστος και ένα λογικό κέρδος, επαναφορά του παραρτήματος Β που καταργήθηκε πέρσι και ουσιαστικοί έλεγχοι στα εκκοκκιστήρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρούν στο «πετσόκομμα»! (2005-03-30 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγωνιστικής αντίστασης στους βαμβακοπαραγωγούς (2004-12-03 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται γι' αγώνα (2000-09-14 00:00:00.0)
Ν' ανακληθούν τα καταστροφικά μέτρα (2000-02-11 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα για τη βαμβακοκαλλιέργεια (2000-02-02 00:00:00.0)
Τι ζητούν οι αγρότες (1997-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ