Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φιλόδοξοι στόχοι

Εκτεταμένα αποσπάσματα από την εισήγηση του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ στην Πανελλαδική Σύσκεψη

Για το 21ο Φεστιβάλ εκτιμήσαμε ότι ήταν το μεγαλύτερο άνοιγμα, που είχε πραγματοποιήσει η Οργάνωση στη νεολαία. Βελτιώσαμε τη δουλιά μας, χωρίς, ωστόσο, να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε αδυναμίες που χαρακτηρίζουν τη φεστιβαλική δραστηριότητα.

Ο στόχος μας για το 22ο Φεστιβάλ είναι να ξεπεράσουμε την επιτυχία του 21ου σε όλους τους δείκτες, τόσο κατά την προφεστιβαλική δραστηριότητα όσο και στο κεντρικό φεστιβάλ. Να πετύχουμε:

- Ακόμα μεγαλύτερο άπλωμα και αύξηση του αριθμού των δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

- Αύξηση της συμμετοχής των νέων στις εκδηλώσεις, της συσπείρωσης και της έκφρασής τους στις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του.

- Πολυμορφία και πολυθεματικότητα των πρωτοβουλιών των εκδηλώσεων. Βελτίωση της ποιότητας, της μορφής, του αρμονικού δεσίματος της πολιτιστικής με την πολιτική και ιδεολογική μας παρέμβαση. Του ειδικού ή τοπικού προβλήματος ή ζητήματος με το γενικό. Ανάδειξη των συλλογικών διεργασιών και αγωνιστικών διαθέσεων της νεολαίας του χώρου.

- Το κέρδισμα με το ΚΚΕ, τη μαζικοποίηση της ΚΝΕ, το δυνάμωμα της συλλογικής δράσης και της παρέμβασης των ΟΒ και το δέσιμο με τους νέους του χώρου της.

- Βελτίωση των οικονομικών της οργάνωσης.

Πολιτική και πολιτιστική παρέμβαση στη νεολαία

Πάνω σε αυτό το έδαφος η ανατρεπτική ιδεολογία και πολιτική του ΚΚΕ, μπορεί να προχωρήσει, να κερδίσει έδαφος στη νεολαία. Οι αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου μπορούν να εμπνεύσουν χιλιάδες νέους και νέες στη σύγκρουση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Εξοπλισμένοι μ' αυτές τις αποφάσεις, πρέπει να κάνουμε τη φεστιβαλική μας δράση, δράση γνωριμίας των αποφάσεων του Συνεδρίου στη νεολαία και τις εκδηλώσεις μας, χώρους παρουσίασής τους. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Κόμματος, στο να έχει η ΚΝΕ τη δική της συμβολή στη συγκέντρωση δυνάμεων για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου για το Σοσιαλισμό, οφείλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος.

Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τη φεστιβαλική δράση μια μεγάλη, πλατιά πολιτική και πολιτιστική παρέμβαση της ΚΝΕ στη νεολαία, αποκάλυψης και καταγγελίας του ιμπεριαλισμού, της νέας τάξης του πολέμου και της εξάρτησης, του Μάαστριχτ, της αντιδραστικής ΕΕ, του καθεστώτος των πολυεθνικών και των πολιτικών δυνάμεων, που τις υπηρετούν.

Να γίνει μια δυναμική ιδεολογική αντεπίθεση κατά των συντηρητικών αντιλήψεων και ιδεολογιών, που τα κόμματα και οι μηχανισμοί της άρχουσας τάξης καλλιεργούν και προβάλλουν στη νεολαία. Τώρα οι θέσεις μας βρίσκουν πιο εύκολα ακροατήριο, τα επιχειρήματά μας γίνονται όλο και πιο δυνατά, πατάνε πιο σταθερά πάνω στην πραγματικότητα, που αντιμετωπίζει η νεολαία και έχουμε εμπειρία να τα χειριζόμαστε καλύτερα για να πείθουμε, να αποδεικνύουμε πως δεν είναι όλα τα κόμματα ίδια, πως τα συντηρητικά πρότυπα του ατομικισμού, της ιδιοτέλειας, της ιδιώτευσης είναι και χρεοκοπημένα και επικίνδυνα, τα ιδεολογήματα του "τίποτα δε γίνεται", ο συμβιβασμός χειροτερεύει τη θέση μας. Πως καμία λύση δεν μπορεί να προκύψει από τα κόμματα, που υπηρετούν την ολιγαρχία, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με όποιο όνομα, σχήμα (κεντροαριστερά, συμμαχικές κυβερνήσεις) και αν εμφανιστούν και ονομάσουν την πολιτική τους.Μια παρέμβαση που να καταλήγει, να οδηγεί στην επιτακτική ανάγκη δυναμώματος των αγώνων και των συλλογικών διεργασιών της νεολαίας για την ειρήνη και τα δικαιώματά της, μαζί με την εργατική τάξη και το λαό, στην ενίσχυση των αντιιμπεριαλιστικών διαθέσεών της, την ισχυροποίηση του κινήματός της και τη συνειδητοποίηση για την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών. Στη μαζική συστράτευση με το ΚΚΕ, στην ένταξη στην ΚΝΕ.

Το μέτωπό μας στον πολιτισμό

Το φεστιβάλ αποτελεί ένα σοβαρό μέσο παρέμβασής μας στην πολιτιστική δημιουργία και γενικότερα στον πολιτισμό. Αυτή η σοβαρή διάσταση που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της φεστιβαλικής μας δραστηριότητας, μας επιβάλλουν με πιο επιτακτικό τρόπο να δούμε και να προχωρήσουμε στην αναβάθμισή της. Το πολιτιστικό μέρος των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών μας, δεν πρέπει να το βλέπουμε σαν διακοσμητικό στοιχείο του πολιτικού μέρους της εκδήλωσης.

Το προοδευτικό καλλιτεχνικό έργο σε όλες του τις εκφράσεις, από τη μια είναι όπλο πολιτικής και ιδεολογικής παρέμβασης και από την άλλη είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας να το γνωρίζει, να το γεύεται. Το Φεστιβάλ μπορεί και πρέπει να φέρνει το προοδευτικό βιβλίο, μουσική, κινηματογράφο, θέατρο, την εικαστική τέχνη κλπ. σε πλατιά επαφή με τη νεολαία. Να τα αξιοποιεί και να τα διαδίδει.

Μέσα από το Φεστιβάλ μπορούμε και πρέπει να δυναμώσουμε την αντιπαράθεσή μας με τον εγκλωβισμό της τέχνης στα δίχτυα της πλήρους εξάρτησης και του ελέγχου του απ' την άρχουσα τάξη και τους μηχανισμούς της στη χρησιμοποίηση στην προώθηση συντηρητικών και αντιδραστικών προτύπων ζωής και αντιλήψεων, πολιτικών κλπ.

Πέρα από την καταγγελία, την αποκάλυψη των όσων διαδραματίζονται στον καλλιτεχνικό χώρο (ιδιωτικοποιήσεις θεάτρων και έλεγχος της μονοπωλιακής ολιγαρχίας και κέντρων της ΕΕ, δημιουργίας καθεστώτος μάνατζερ και σπόνσορες) σημαίνει πρώτα απ' όλα παρέμβαση στους ανθρώπους του πολιτισμού και κυρίως στους νέους ανθρώπους. Στήριξη, ενθάρρυνση και προβολή του έργου, που έχει προοδευτικά και ποιοτικά στοιχεία, των ανθρώπων που αντιστέκονται και προσπαθούν να δημιουργήσουν και κυρίως των νέων εργατών, μαθητών, νέων στις συνοικίες, που μέσα από συλλογική προσπάθεια προσεγγίζουν και εκφράζονται πολιτιστικά.

Κεντρικά ζητήματα, τα προβλήματα της νέας γενιάς

Μέτωπο για την ειρήνη - "Νεανική Δράση για την Ειρήνη". Αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό για την εθνική ανεξαρτησία, δυναμώματος της αντιιμπεριαλιστικής δράσης της νεολαίας, δυναμώματος και μαζικοποίησης της ΝΔΕ.

Για το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά.Προβάλλοντας τις θέσεις του κόμματος, αποκαλύπτοντας τις αιτίες και τους υπεύθυνους, το ρόλο της ΕΕ και των άλλων κομμάτων, τις συνέπειες στη ζωή και στην εργασία, καταλήγοντας στην ανάγκη της σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων, στα σωματεία, στις επιτροπές των συνοικιών.

Για το δικαίωμα στη μόρφωση - δωρεάν δημόσια παιδεία. Να προσέξουμε να μην αρχίζει και τελειώνει η δράση μας με γενική καταγγελία της συντηρητικής πολιτικής των περικοπών της ιδιωτικοποίησης, χωρίς να παίρνει υπόψη τις εκφράσεις, που αυτή έχει στο χώρο, τις συνέπειες και κυρίως να καταλήγει να αναδείξει το μέτωπο παιδείας.

Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ - Αποκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα της ΕΕ.

Ο στόχος είναι μέσα και με την ολοκλήρωση της φεστιβαλικής μας δράσης 100.000 νέοι και νέες να έχουν προσθέσει τη φωνή τους στην απαίτηση διενέργειας δημοψηφίσματος.

Για το δικαίωμα στην άθληση,αθλητισμός για τη νεολαία και το λαό, μέσο προώθησης της συλλογικότητας, της επικοινωνίας και της φιλίας των λαών. Ειδικά φέτος που θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (100 χρόνια) και όχι μόνο. Ο αθλητισμός δεν είναι απλά ένα ενδιαφέρον της νεολαίας, αποτελεί ζωτική ανάγκη και δικαίωμά της, που το εκμεταλλεύεται η άρχουσα τάξη και οι μηχανισμοί της για να την αποπροσανατολίσουν, να χειραγωγήσουν τη συνείδησή της.

Ολες οι οργανώσεις πρέπει να πάρουν υπόψη τους αυτές τις κατευθύνσεις, ανεξάρτητα πού επικεντρώνουν στο χώρο τους. Εκτός από τα μέτωπα που ιεραρχούνται σαν πρώτα στη φεστιβαλική δραστηριότητα, επιβάλλεται σε πόλεις, που έχουν κέντρα και στρατόπεδα, να σηκωθούν τα ζητήματα για το στρατό. Σε αγροτικές περιοχές ζητήματα, που σχετίζονται για την αγροτική νεολαία, αξιοποιώντας την περσινή θετική εμπειρία και ακόμα για το περιβάλλον, τα ναρκωτικά κλπ.

Για το Κεντρικό Φεστιβάλ

Με τους στόχους, που έθεσε το ΚΣ της ΚΝΕ για το 22ο Φεστιβάλ επιδιώκουμε και πρέπει να κατορθώσουμε να κλείσει η νέα αυτή μεγάλη εξόρμηση της ΚΝΕ στη νεολαία με ένα φεστιβάλ, που σε σύγκριση με το 21ο, να είναι ποιοτικά και ποσοτικά βελτιωμένο σε όλους τους δείκτες και φυσικά να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα παντού. Στη συμμετοχή κόσμου και ειδικά της νεολαίας, στο πολιτικό και στο πολιτιστικό του στίγμα, στο πολύπλευρο της θεματολογίας του, στο αισθητικό των κατασκευών του, στα οικονομικά αποτελέσματα.

Νεανική συνάντηση ΑντιιμπεριαλιστικήςΔράσης 6 - 7 Ιούλη στη Θεσσαλονίκη

Η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της οργάνωσής μας, που έχει καθιερωθεί σαν μια σημαντική πρωτοβουλία της ΚΝΕ, είναι ο πρώτος μεγάλος σταθμός της καλοκαιρινής δράσης, έχει φέτος μια εξαιρετικά μεγάλη σημασία και για το μέτωπο ειρήνης και για τη φεστιβαλική δραστηριότητα.

Είναι πολιτική πρωτοβουλία της ΚΝΕ και σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, αξιοποιώντας και τα άλλα στοιχεία που περιέχει για να έχει μεγαλύτερη μαζικότητα, δυναμισμό κλπ. Δεν απευθύνεται μόνο στα μέλη και τους φίλους μας, αλλά πλατιά στη νεολαία.

Εχοντας την εμπειρία οφείλουμε να τη δούμε με μεγαλύτερη ευθύνη και περισσότερη αποφασιστικότητα, οργανωτικότητα, έλεγχο να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της, έτσι ώστε να δώσουμε ώθηση και ορμή στη δουλιά και την παρέμβαση των οργανώσεων, να γίνει αφορμή για να ξεδιπλωθεί η πολιτική παρέμβαση της ΚΝΕ στη νεολαία, γύρω από τα ζητήματα ειρήνης, ανεξαρτησία ανοίγοντας και νέους δρόμους στη δουλιά μας για τη ΝΔΕ, να είναι το πρώτο μαζικό άνοιγμα του φεστιβάλ στη νεολαία, επιδιώκοντας να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στην ένταξη νέων μελών.

Χίος - Τσεσμέ

Στη φετινή φεστιβαλική δραστηριότητα προστίθεται μια ακόμα ειδικού βάρους, αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση για την προώθηση της φιλίας και του κοινού αγώνα της ελληνικής και τουρκικής νεολαίας. Με ευθύνη της οργάνωσης της Χίου και των νησιών του Αιγαίου ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν στο τέλος Ιουλίου τριήμερες κοινές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στη Χίο και στο Τσεσμέ της Τουρκίας. Αυτή η πρωτοβουλία αξίζει και να προβληθεί και να στηριχτεί και από τις άλλες οργανώσεις και κυρίως τις μεγάλες και να συμμετέχουν με αντιπροσωπείες.

Με πιο γρήγορους ρυθμούς για την ένταξη νέων μελώνκαι τη μαζικοποίηση των γραμμών μας

Λίγο μετά το 15ο Συνέδριο, την ένταξη νέων μελών οφείλουμε να τη δούμε με περισσότερη απαίτηση, ευθύνη, αισιοδοξία. Θα κριθούμε όλοι και πρώτα από όλα τα στελέχη. Η ένταξη νέων μελών πάντα και ειδικά κατά τη φεστιβαλική περίοδο, για να έχει αποτελέσματα είναι κατ' αρχήν ζητήματα προσανατολισμού. Να υπάρχει και σαν κατεύθυνση και με ανάλογα μέτρα, επιμονή και έλεγχο.

Το θαρραλέο άνοιγμα που επιδιώκουμε στη νεολαία, το ανέβασμα της πολιτικής και ιδεολογικής μας παρέμβασης μέσα από τη φεστιβαλική μας δράση δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις, για να βγει η Οργάνωση πιο μαζική. Οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε για να γίνει πραγματικά η ΚΝΕ πιο μαζική και πιο δυνατή. Με πιο ισχυρή παρουσία, περισσότερες οργανώσεις σε σχολεία, σχολές, εργοστασιακούς χώρους, πόλεις, συνοικίες.

Ολα δείχνουν πως μπορούμε και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το 22ο Φεστιβάλ. Εχουμε τις δυνατότητες και πρέπει να κατορθώσουμε να παραδώσουμε το θεσμό του Φεστιβάλ στο 7ο Συνέδριο της Οργάνωσης, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της καταξίωσης και της επιτυχίας του, έχοντας κάνει μέσα από αυτό ένα μεγάλο βήμα στην αύξηση της επιρροής του Κόμματος και της ΚΝΕ στη νεολαία, στη δύναμη και το δυνάμωμά της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια πολύ μεγάλη λαϊκή γιορτή (2014-08-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-06-24 00:00:00.0)
Οι αγώνες ενώνουν τη νεολαία (2005-09-15 00:00:00.0)
Για το συντονισμό της πάλης της νεολαίας (2002-09-29 00:00:00.0)
Διέξοδος και προοπτική στη νεανική αντεπίθεση (1997-05-27 00:00:00.0)
Στόχος η συνεχής ανάπτυξη των αγώνων (1996-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ