Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ντροπή, εκλογοκάπηλοι!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τίναξε χτες στον αέρα το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ

Στα Ανω Λιόσια θα συνεχίσουν να θάβονται επ' αόριστο τα 4/5 των 4.000 τόνων σκουπιδιών που παράγονται ημερησίως στην Αττική.Την καταδικαστική, για το σύνολο των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής, απόφαση ανακοίνωσε χτες ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης! Η σχετική είδηση προκάλεσε "σοκ" στις ομάδες των ειδικών επιστημόνων, που ψάχνουν τα τελευταία 16 χρόνια να βρουν μία λύση επιστημονικά τεκμηριωμένη και σχετικά φιλική με το περιβάλλον, καθώς ο σχεδιασμός του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής τινάζεται ουσιαστικά στον αέρα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν με τον πλέον ωμό τρόπο οι ειδικές ανάγκες του κυβερνητικού κόμματος ενόψει του συνεδρίου του και να πάψουν οι αντιδράσεις ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που προωθούν επικίνδυνες λύσεις, όπως αυτή της καύσης.

Ο υπουργός εμφανίστηκε χτες να ενδίδει, δήθεν, στην αξίωση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκου,ένθερμου οπαδού της καύσης, που ζήτησε τρεις μήνες προθεσμία, προκειμένου να καταθέσει η νομαρχία δική της πρόταση για το πού και πώς θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων που παράγονται αποκλειστικά στην περιοχή ευθύνης της. Ο υπουργός έδωσε την προθεσμία αυτή, αλλά ταυτόχρονα άνοιξε τους "ασκούς του Αιόλου" καθώς: Η υπαναχώρηση αυτή τινάζει στον αέρα ολόκληρο το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ για τις τρεις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Αττική, τις διεργασίες μιας ολόκληρης δεκαετίας, αλλά και τις αποφάσεις της τελευταίας πενταετίας των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βασίστηκαν σε όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, λίγες μέρες πριν, είχε δεσμευτεί ότι σε 40 μέρες από σήμερα θα καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για τις οριστικές χωροθετήσεις των ΟΕΔΑ.

Η υπαναχώρησή του στρώνει το έδαφος για να ριχτεί και πάλι στο τραπέζι η μέθοδος της καύσης. Προετοιμάζει ως "λύση" για τη διάθεση των 4/5 των απορριμμάτων, που παράγονται σήμερα στην Αττική, την ήδη υποβαθμισμένη Δυτική Αττική, δηλαδή τη μοναδική ΟΕΔΑ που θα δημιουργηθεί στα Ανω Λιόσια. Σε μια τέτοια "λύση" φέρεται να έχει συμφωνήσει ήδη ο δήμαρχος των Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμας έναντι πλουσιοπάροχων αντισταθμιστικών οφελών ύψους 10,5 δισ. δρχ. το χρόνο! Αγνωστο όμως είναι πώς θα αντιδράσουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι θα δέχονται και πάλι - έστω και με σύγχρονες και λιγότερο επιβλαβείς μεθόδους επεξεργασίας - τον κύριο όγκο των 4.000 τόνων απορριμμάτων που παράγονται κάθε μέρα στην Αττική.

Η στάση αυτή του υπουργού συνιστά επιπλέον ωμή παρέμβαση στα πράγματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς τίθεται τώρα στο περιθώριο ο ΕΣΔΚΝΑ, το θεσμοθετημένο δηλαδή όργανο για την επίλυση του προβλήματος αυτού και ουσιαστικά οδηγείται στη διάλυση, αφού, από εκπρόσωπος του 95% των κατοίκων της Αττικής, καλείται να λύσει το πρόβλημα εντός των ορίων μιας περιοχής που καλύπτει λιγότερο από τα 2/3 της γεωγραφίας της Αττικής, μιας περιοχής ήδη πυκνοδομημένης.

"Πρέπει να ανησυχούμε για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ στην Ανατολική Αττική Νίκος Στεφανίδης.Ο ίδιος καταγγέλλει πως η όλη εξέλιξη είναι επανάληψη ενός κακοφτιαγμένου σεναρίου από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σημειώνει πως η χτεσινή υπαναχώρηση του υπουργείου "πριόνισε το κλαδί που καθόμασταν" και έκλεισε το δρόμο στον αγώνα των κατοίκων της Αττικής, για μία πραγματικά δίκαιη λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ