Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανησυχία για το μέλλον της αμπελουργίας

Εγινε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Οργάνωσης Κλαδικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελουργικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ)

Σε κλίμα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας για τις εξελίξεις στον αμπελοοινικό κλάδο, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελουργικών Προϊόντων, της γνωστής ως ΚΕΟΣΟΕ.

Στις εργασίες της Συνέλευσης συμμετείχαν δεκάδες αντιπρόσωποι απ' όλους τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις - μέλη της Οργάνωσης, ενώ παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι των κομμάτων (πλην του ΠΑΣΟΚ). Χαρακτηριστική ήταν επίσης η απουσία των διοικήσεων των τριτοβάθμιων αγροτικών Οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Από όλους τους μετέχοντες στη Συνέλευση, πάντως, τονίστηκε ο κίνδυνος αφανισμού του αμπελοοινικού κλάδου και επισημάνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές. Τα παραπάνω προκύπτουν, όπως είπε και οπρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρ. Μάρκου,από την πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ σε συνδυασμό με τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και επιπλέον σχετίζονται με την έλλειψη εθνικής στρατηγικής από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Ο ίδιος είπε επίσης πως η "επί θύραις" αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς κρασιού, θα πρέπει να κινηθεί βάσει των πραγματικών δεδομένων της οινοπαραγωγής και όχι των βιομηχανικών συμφερόντων των βορείων χωρών. Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, ακόμα, αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες εκριζώσεις (πάνω από το 30% των ελληνικών αμπελιών) οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλη μείωση της παραγωγής κρασιού, καθώς και στην ανεξέλεγκτη δράση κερδοσκοπικών κυκλωμάτων στην αγορά κρασιού.

Η Διαμάντω Μανωλάκου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία της, κατήγγειλε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και τόνισε ότι οι βόρειες χώρες, που θα έχουν την προεδρία της ΕΕ τα τέσσερα επόμενα εξάμηνα, θα φέρουν την αναθεώρηση της ΚΟΑ "στα μέτρα τους".

Η Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τον ισολογισμό και τα πεπραγμένα της Οργάνωσης, επισημαίνοντας παράλληλα: Την επιτακτική υποχρέωση της πολιτείας να υιοθετήσει τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η ΚΕΟΣΟΕ, εδώ και δύο χρόνια στο υπουργείο Γεωργίας για την υπέρβαση της κρίσης. Την ανάγκη στήριξης του εισοδήματος των αμπελουργών, μέσω εισοδηματικών ενισχύσεων και τη λήψη μέτρων κατά των ιδιωτών εμπόρων που εξακολουθούν να αφήνουν απλήρωτους τους παραγωγούς, καθώς και την απαράδεκτη καθυστέρηση της σύνταξης του αμπελουργικού μητρώου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ