Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
2γ Θα είμαστε μαζί σας στο δρόμο

Παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στον Αυλώνα, μετά και την επιτόπου αυτοψία, εξέφρασε, μιλώντας στην εκδήλωση η Αλέκα Παπαρήγα.Η ίδια υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει ήδη καταγγείλει τις πραξικοπηματικές ενέργειες, με τις οποίες παρακάμφθηκαν οι παρατηρήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΣΔΚΝΑ επί της μελέτης Παρασκευόπουλου και τόνισε ότι τα κριτήρια για αυτό το πραξικόπημα ήταν κομματικά και οικονομικά. "Αν έρθει στη Βουλή μια τέτοια επιλογή θα την καταψηφίσουμε" είπε. "Πιστεύουμε, όμως, συνέχισε, ότι πριν έρθει στη Βουλή, πριν είναι αργά, πρέπει να οργανωθεί ένας αγώνας και ενημέρωση των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, γιατί ο χώρος των χωματερών είναι ένας χώρος όπου παίζονται μεγάλα συμφέροντα πολιτικά και οικονομικά".

Αναφερόμενη στις μεθοδεύσεις σημείωσε πως "δεν πρόκειται για αθώα λάθη ή για τυχαία λαθεμένες ενέργειες. Η τεχνική υπηρεσία του ΕΣΔΚΝΑ μπορεί με αντικειμενικά κριτήρια να διατυπώσει πρόταση χωροθέτησης. Εχει δοκιμαστεί αυτή η υπηρεσία. Πρέπει όμως να αφεθεί να λειτουργήσει χωρίς κομματικές παρεμβάσεις. Η επιλογή που έγινε για τον Αυλώνα δεν είναι τυχαία και βεβαίως ο Λαλιώτης δεν είναι υπεράνω αυτής της επιλογής, ήταν μέσα στην επιλογή". "Είμαστε, συνέχισε, ριζικά αντίθετοι με τις φανερές μεθοδεύσεις, να κλείσει η υπόθεση με τη χωματερή σε μια περιοχή, στην οποία η λέξη περιβάλλον τής ανήκει με όλη τη σημασία. Πιστεύουμε ότι πίσω από αυτές τις επιλογές κρύβονται μεγάλα συμφέροντα οικονομικά και έχουν να κάνουν με όλο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και με μεθοδεύσεις που έχουν σχέση με αλλαγή ίσως της χρήσης γης και με μεγάλα οικονομικά και άλλα ενδεχόμενα κέρδη. Η περιοχή έχει γίνει στόχος γενικότερων συμφερόντων. Γι' αυτό και αντιδράσαμε και θα αντιδράσουμε!"

Αναφερόμενη στην έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες του λαού της περιοχής η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι αυτή δε θα εκφραστεί μόνο στη Βουλή, αλλά όπως είπε: "Θα δώσουμε μάχη σαν αυτές τις μάχες που δίνετε και εσείς. Εξω από τη Βουλή, στους δρόμους, στους αγώνες γιατί τουλάχιστον άλλο δρόμο εμείς δεν έχουμε".

Αλλο κράτος;

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Σπ. Χαλβατζής έκανε ορισμένες επισημάνσεις. Πρώτον,είπε, υπάρχει μια σημαντική αντίφαση στα όσα λέει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Τα νομαρχιακά όρια είναι σχετικά. Εν μια νυκτί άλλαξαν τα όρια της νομαρχίας της Αθήνας, της Αν. Αττικής και της Δ. Αττικής. Δεν μπορεί να αλλάζουν στη βάση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Δεύτερον,ο υπουργός μάς είπε ότι στη Ριτσώνα θα πάνε τα τοξικά απόβλητα της μισής Ελλάδας. Δεν παραβιάζονται έτσι τα διοικητικά, νομαρχιακά όρια; Τρίτον,οι δύο νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας, έχουν αποφασίσει με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού, την οποία εμείς συμμεριζόμαστε, να διαμορφώσουν έναν ενιαίο χώρο υγειονομικής ταφής στη Δυτική Θεσσαλία. Εκεί υπάρχουν άλλοι νόμοι, άλλοι κανόνες, άλλες αρχές; Το ίδιος γίνεται και στη Δυτική Μακεδονία. Εκεί άλλο κράτος είναι; Επιμένουμε, στηρίζαμε και στηρίζουμε τις επιλογές του ΕΣΔΚΝΑ. Ασκήσαμε αυστηρότατη κριτική για τις καθυστερήσεις και τις τελευταίες παλινωδίες του. Υπάρχει καθυστέρηση. Είναι απαράδεκτη η μεθόδευση του 6ου χώρου, του "Παππά Πηγάδι 2". Η λογική τους είναι εγκληματική. Θέλουν να πάνε στον 6ο χώρο για να μεταπηδήσουν και στον 5ο. Θεωρούμε δικαιολογημένη την αγανάκτησή σας. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να καταστραφεί αυτός ο πνεύμονας της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Θα είναι καταστροφή όχι μόνο για τον Αυλώνα, αλλά για την Αττική. Και επειδή ο νομάρχης Βοιωτίας Σταμούλης, αναφέρθηκε στα εργοστάσια καύσης, δηλώνουμε πως είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και σ' αυτό. Είναι καταστροφική αυτή η αντιμετώπιση, η καύση. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, δηλώνοντας πως μας βρίσκουν σύμφωνους μόνο οι επιστημονικές μελέτες που γίνονται χωρίς κομματικές παρεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ