Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Το "κακό" δεν αντισταθμίζεται...

Μια περιήγηση στο δάσος με πρωτοβουλία των παιδιών του Αυλώνα

"Εάν δεν το δεις από κοντά δεν καταλαβαίνεις το έγκλημα που επιχειρείται",αυτή είναι η φράση που κυριάρχησε την Κυριακή το απόγευμα στον "Παράδεισο της Πάρνηθας" στην περιοχή "Πηγάδι Παπά" όπου μας ξενάγησαν "μικρά και μεγάλα" παιδιά του Αυλώνα. Και πραγματικά έτσι είναι. Οποιος δε δει από κοντά την ομορφιά της περιβόητης θέσης "Πηγάδι Παπά" δε θα καταλάβει. Οι κάτοικοι του Αυλώνα και πολύ περισσότερο οι νέοι, γνωρίζουν την πραγματική αξία της περιοχής, γιατί τη ζούνε και τη χαίρονται χωρίς να την ενοχλούνε. Ισως για αυτό, όπως λένε, αγαπάνε περισσότερο τη φύση από τα οποιαδήποτε "αντισταθμιστικά".

Καλεσμένοι για αυτήν την ξενάγηση, ήταν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι που καλύπτουν το σχετικό ρεπορτάζ. Ανταποκρίθηκαν μόνο το ΚΚΕ, του οποίου πολυμελής αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα και τον Σπύρο Χαλβατζή μέλος του ΠΓ και επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, έφτασε νωρίς στην περιοχή. Απόντες οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρόντες κάποιοι τοπικοί πολιτευτές της Πολιτικής Ανοιξης, παρόντες ορισμένοι δημοσιογράφοι από τηλεοπτικά μέσα, απόντες οι συνάδελφοι των εφημερίδων, παρόντες κι ορισμένοι πανεπιστημιακοί, κανείς όμως από τους άμεσα εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Παρόν και το ερώτημα: Πώς θα γράψεις και πώς θα ψηφίσεις αύριο στη Βουλή, όταν δεν ξέρεις;

Η ξενάγηση άρχισε στις 6 το απόγευμα με πρώτη στάση τη θέση "Πηγάδι Παπά 2" η οποία απέχει μόλις δέκα λεπτά από την πόλη του Αυλώνα, κι είναι ένα μικρό σχετικά χωράφι με στάχια, στην καρδιά του δάσους της Πάρνηθας. Σε απόσταση μόλις 300 μέτρων, στην απέναντι πλαγιά, απλωνόταν η θέση "Πηγάδι Παπά 1". Η στάση έγινε μέσα στην καρδιά του κύριου παραπόταμου του Ασωπού, στο Μαυρόρεμα ή Κουκίστρα, ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια, που το πλάνο ορισμένων προβλέπει ότι θα θαφτούν κάτω από τόνους επεξεργασμένων σκουπιδιών.

Ο δασολόγος Καπανδριτίου Χρήστος Πετρογιάννης,μας ανέλυσε μια σειρά από περιβαλλοντικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ακαταλληλότητα του χώρου όχι μόνο για χωματερή αλλά και για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα ο Χ. Πετρογιάννης, ανέφερε ότι η θέση "Πηγάδι Παπά" απέχει 4-5 χιλιόμετρα από τον πυρήνα του δρυμού της Πάρνηθας και 500 μέτρα από τις παρυφές της, όπου βρίσκεται το καταφύγιο θηραμάτων "Βουτήματος". Στο καταφύγιο, 11 χιλιάδες στρέμματα ανήκουν στο δήμο και κάθε χρόνο εμπλουτίζεται από τον κυνηγετικό σύλλογο Αμαρουσίου, με φασιανούς, λαγούς και πέρδικες, ενώ υπάρχουν περίπου 50 ελάφια σε όλη την περιοχή που μάλιστα πολλές φορές το χειμώνα κατεβαίνουν στις άκρες του χωριού. Για τη δημιουργία εκεί ΧΥΤΑ θα χρειαστεί να γίνει διαπλάτυνση του δρόμου για να περνούν τα "κοντέινερς", δηλαδή θα χρειαστεί να κοπούν τουλάχιστον 12 χιλιάδες δέντρα, ενώ συνολικά για τον ΧΥΤΑ θα χρειαστεί να κοπούν περίπου 50 χιλιάδες δέντρα. Οπως επίσης κατήγγειλε ο δασολόγος και διαπιστώσαμε αργότερα "ιδίοις όμμασι", τα 300 φορτηγά καθώς και οι 1.500 άνθρωποι που υπολογίζεται πως θα δουλεύουν στην περιοχή, θα διασχίζουν καθημερινά 6 χιλιόμετρα δρόμου μέσα στο δάσος. "Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για όποιο ανθρώπινο λάθος;" αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Μετά από σύντομες αναφορές σε στοιχεία της περιοχής που κατέθεσαν και άλλοι παρόντες στην ξενάγηση επιστήμονες, η βόλτα στο δάσος τελείωσε με επίσκεψη στην περιοχή που υπάρχουν οι γεωτρήσεις οι οποίες δίνουν το 5% του νερού της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ