Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συντονισμός δράσης για την παιδεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν την Παρασκευή μαζικοί φορείς της εκπαίδευσης και του συνδικαλιστικού κινήματος, με απόφαση της πετυχημένης σύσκεψης που συγκάλεσε η ΕΦΕΕ

Κοινή μαζική παράσταση φορέων της εκπαίδευσης και του συνδικαλιστικού κινήματος στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιείται την Παρασκευή 21 Ιούνη στις 6 μ.μ. μετά από απόφαση της μεγάλης σύσκεψης μαζικών φορέων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, με πρωτοβουλία του ΚΣ της ΕΦΕΕ.

Η απόφαση αυτή δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της από κοινού αντιμετώπισης της νεοφιλελεύθερης έμπνευσης μαζικής επίθεσης της κυβέρνησης, σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία, από όλους τους φορείς, όχι μόνο όσων εμπλέκονται άμεσα με την παιδεία, αλλά γενικότερα του μαζικού κινήματος. Η μεγάλη συμμετοχή στη σύσκεψη που συγκάλεσε η ΕΦΕΕ, φανερώνει τη δυναμική που υπάρχει για την ανάπτυξη κοινών αγώνων. Αλλωστε, από όλους όσοι συμμετείχαν, εκφράστηκε η κοινή θέληση και αγωνία να πάρει ουσιαστικά σάρκα και οστά η υπόθεση του συντονισμού των φορέων της εκπαίδευσης και των εργαζομένων για τα ζητήματα της παιδείας. Επισημάνθηκε η ανάγκη να οικοδομηθεί ένας πιο μόνιμος συντονισμός της δράσης, να χαραχτεί ένα κοινό αγωνιστικό πρόγραμμα πάλης. Γι' αυτό το λόγο, δεσμεύτηκαν όλοι οι συμμετέχοντες να μεταφέρουν αυτή την πρόταση στους φορείς τους, ώστε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη να συγκληθεί μια ακόμη πιο πλατιά σύσκεψη και στη βάση αποφάσεων των φορέων να προχωρήσει με θαρρετά βήματα και σε στέρεη βάση η σύγκλιση και ο συντονισμός της δράσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι και συνδικαλιστές από: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ, Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών, Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, Συνδικάτο Οικοδόμων, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, Σύλλογο μελών ΔΕΠ Φυσικομαθηματικής, Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, Α ΕΛΜΕ Αθήνας, Σύλλογο Καθηγητών Εργαζομένων στα Φροντιστήρια, Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Καθηγητών, Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, Ενώσεις Γονέων 1ου, 4ου, 6ου και 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, και των Δήμων Ν. Ιωνίας, Βύρωνα, Αγ. Παρασκευής, Περιστερίου, Συλλόγους Γονέων 3ου ΤΕΛ Ν. Ιωνίας, 30ου Λυκείου Κυψέλης, Συντονιστικό Νυχτερινών Μαθητών, ΕΣΕΕ, καθώς και από φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους της Αθήνας.

Στην εισήγηση του ΚΣ της ΕΦΕΕ επισημάνθηκε πως, τις τελευταίες μέρες τα προβλήματα της εκπαίδευσης έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο, με αφορμή μια σειρά εξελίξεις που στοχεύουν στην πλήρη υποταγή του εκπαιδευτικού συστήματος στους νόμους του κέρδους και της αγοράς. Οτι κλιμακώνεται η επίθεση της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα, επιταχύνονται οι ρυθμοί εφαρμογής των επιταγών της ΕΕ, οι πιέσεις για εναρμόνιση με τις επιλογές της, όπως επιτάσσει η "Λευκή Βίβλος" για την παιδεία.

Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε ότι είναι υπόθεση όλου του λαού η υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση, η κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης που πλήττεται από τις πολύμορφες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Εκπρόσωποι των Ενώσεων και Ομοσπονδιών Γονέων και των άλλων φορέων που εμπλέκονται άμεσα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση με τα σχέδια για το "Εθνικό Απολυτήριο", που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Στη σύσκεψη ανακοινώθηκαν οι πρωτοβουλίες που ήδη έχουν πάρει μια σειρά φορείς, όπως η παρέμβαση που διοργανώνουν η ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και Ενώσεις Γονέων στις 19 Ιούνη στο υπουργείο Παιδείας, η συγκέντρωση που καλεί για τις 24 Ιούνη η Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και αποφασίστηκε να απευθυνθεί κάλεσμα για ενίσχυση αυτών και άλλων πρωτοβουλιών που κινούνται στην κατεύθυνση της υπεράσπισης και αναβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας από το σύνολο των φορέων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις για τα προβλήματα των σχολείων (2018-02-22 00:00:00.0)
Αγωνιστική δράση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική (2007-10-04 00:00:00.0)
Σήμερα το παλλαϊκό συλλαλητήριο (1997-08-28 00:00:00.0)
Η παιδεία είναι υπόθεση όλων (1996-11-10 00:00:00.0)
Με συλλαλητήρια για την παιδεία ξεκινά η βδομάδα (1996-11-09 00:00:00.0)
Ανάγκη το μέτωπο παιδείας (1996-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ