Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αντιδρούν στο «πετσόκομμα»!

Δυναμική συγκέντρωση χτες στα Φάρσαλα

Από παλιότερη κινητοποίηση βαμβακοπαραγωγών

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση βαμβακοπαραγωγών
Τις έντονες αντιδράσεις των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να περικόψει κατά 20% τις καλλιεργούμενες εκτάσεις βαμβακιού, στοχεύοντας στην επίσπευση του ξεκληρίσματός τους. Χτες εκατοντάδες αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η οργή και η αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών «ξεχείλισε», πλέον, τόσο για την πολιτική της κυβέρνησης, όσο και για τη στάση των φιλοκυβερνητικών στελεχών, που όχι μόνο συμφώνησαν, στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις νέες περικοπές, αλλά πίεσαν το υπουργείο να προχωρήσει σε μεγαλύτερη επίθεση κατά των μικρομεσαίων αγροτών. Υπενθυμίζουμε ότι οι περικοπές γίνονται σε βάρος όχι μόνο των μικροπαραγωγών που θεωρούνται «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» - τους κόβουν συνολικά περίπου 100.000 στρέμματα επειδή έχουν κι ένα συμπληρωματικό εισόδημα για να τα «βγάζουν πέρα» - αλλά και στις καλλιέργειες συνταξιούχων αγροτών, των αγροτισσών που παίρνουν πολυτεκνικό επίδομα, καθώς και άλλων κατηγοριών μικροκληρούχων που χαρακτηρίζονται «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στη Θεσσαλία υπολογίζεται ότι θα κατατεθούν περίπου 7.000 ενστάσεις για τα δικαιώματα καλλιέργειας βαμβακιού. Τις δύο τελευταίες μέρες, δε, εκατοντάδες βαμβακοπαραγωγοί στοιβάζονται στην ουρά, στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαμαρτυρόμενοι για το κυβερνητικό «πετσόκομμα» των καλλιεργειών τους.

Η συγκέντρωση στα Φάρσαλα

Με τη δυναμική συμμετοχή τους στη χτεσινή συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Λαού Φαρσάλων, οι βαμβακοπαραγωγοί της επαρχίας διαμήνυσαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της νέας καταστροφικής απόφασης και, γενικότερα, να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, που είναι και «γενεσιουργός» αιτία των πολλών και οξυμένων προβλημάτων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην επαρχία Φαρσάλων περικόπτονται από μικροκληρούχους βαμβακοπαραγωγούς περίπου 25.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Β. Νικολόπουλος, β΄ αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, ο οποίος τόνισε ότι με τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας η κυβέρνηση προσπαθεί να «περάσει στα μαλακά» την εφαρμογή της νέας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Βαμβακιού που ψήφισε τον Απρίλη του 2004, στα πλαίσια της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Κατήγγειλε, δε, τη στάση της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και των ηγεσιών των Ενώσεων Συνεταιρισμών που εκφράζοντας τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, συναινούν μ' αυτή την απόφαση, όπως και με τον αντιαγροτικό κανονισμό και συνολικότερα την ΚΑΠ της ΕΕ. Και κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες να δράσουν ενωμένοι, ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά για την ανατροπή της πολιτικής ξεκληρίσματος κυβέρνησης και ΕΕ.

Τα αιτήματα του ψηφίσματος που διάβασε ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ και εγκρίθηκαν στη συγκέντρωση, είναι:

  • Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης. Να μη γίνουν περικοπές στους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς.
  • Ν' απορροφηθούν όλες οι ποσότητες βαμβακιού που παρήχθησαν το 2004 και να πληρωθούν στην τιμή στόχου των 362 δρχ. το κιλό. Να επιστραφεί η συνυπευθυνότητα στους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς.
  • Να καταργηθεί ο καταστροφικός κανονισμός 1051/01, τα πλαφόν και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ