Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Φοβούνται την κάμψη του τζίρου

Στηρίζουν οι εμποροβιομήχανοι

Με τη φράση «κατανοούμε την αδήριτη αναγκαιότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης», στην αρχή της δήλωσής του για τα νέα κυβερνητικά μέτρα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δ. Αρμενάκης κατέληξε τελικά χτες, μετά από διάφορες φραστικές φιοριτούρες, στο ότι τα μέτρα είναι εισπρακτικού χαρακτήρα και δε συμβάλλουν στη «βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος της χώρας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δ. Αρμενάκης περιέγραψε τις επερχόμενες ανατιμήσεις, που θα χτυπήσουν τα ήδη λιτοδίαιτα νοικοκυριά ως «ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη κουρασμένη κατανάλωση, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ομαλή πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Μίλησε ακόμη και για αποδοχή των μέτρων «ως αναγκαίο κακό», εάν, όμως, είχε προηγηθεί μια σειρά σκληρών ενεργειών σε βάρος των εργαζομένων, με ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις των αγορών, και «τιθάσευση της κρατικής σπατάλης»!!!

Η ΓΣΕΒΕΕ, από την πλευρά της, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, ακρίβεια, λιγότερες θέσεις εργασίας, συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Αναφέρει, επίσης, ότι η συρρίκνωση του τζίρου θα οδηγήσει σε περισσότερα «λουκέτα» και ότι «φυσικά η κατάσταση δε θα ανατραπεί, όταν δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά προς κατανάλωση, από το να παραμένουν τα καταστήματα σε 24ωρη βάση ανοιχτά».

Χειροκροτούν οι εμποροβιομήχανοι

Εκφράζοντας τις θέσεις των εμποροβιομηχάνων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Δ. Φουντουκάκος χαρακτήρισε «αναγκαία» τα κυβερνητικά μέτρα, καθώς, όπως είπε, πρέπει να υπάρξουν πόροι για τη συμμόρφωση της ελληνικής οικονομίας με τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας. Παράλληλα, όμως, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιωτικοποιήσεις, περιορισμό του δημόσιου τομέα και περιορισμό της «σπατάλης», με λίγα λόγια όλα εκείνα τα μέτρα που ήδη προωθεί η κυβέρνηση χωρίς να χρειάζεται και «παρακάλια». Μέτρα, που θα σηματοδοτήσουν μια νέα σκληρή λιτότητα για τους εργαζόμενους, αφαίρεση εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο όνομα της βελτίωσης της «ανταγωνιστικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ