Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2005-2007
Η αύξηση των φόρων ήταν η αρχή

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και άλλες δέσμες αντιλαϊκών μέτρων που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες

Τα αντιλαϊκά φορομπηχτικά μέτρα που συναποφάσισε η κυβέρνηση με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών - τα οποία ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και θα τεθούν σε εφαρμογή από μεθαύριο 1η Απρίλη - ήταν μόνο η αρχή. Το γιουρούσι στα λαϊκά εισοδήματα θα ενταθεί, με πρόσθετα μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και τα οποία θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες. Αυτό προκύπτει και από το νέο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) 2004-2007 που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες (εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον Γ. Αλογοσκούφη.

Με την πρώτη δέσμη των φορολογικών μέτρων που ανακοινώθηκαν χτες, καθώς και αυτών που θα ακολουθήσουν, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στα κελεύσματα του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου να εμπλουτίσει το ΠΣΑ με νέα μέτρα. Υποτίθεται πως με τα συγκεκριμένα μέτρα, η κυβέρνηση θα καταφέρει μέχρι το τέλος του 2006 να περιορίσει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος στα συμβατά με την ΕΕ όρια (κάτω από 3% και 100% του ΑΕΠ αντίστοιχα) και να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (πάνω από 4%) με την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», της «επιχειρηματικότητας» κλπ.

Και τα 3 σενάρια του νέου ΠΣΑ (το βασικό, το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο) - που συναποφάσισαν η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες - θεωρούν μονόδρομο τα αντιλαϊκά μέτρα, για τη μείωση των ελλειμμάτων, του δημόσιου χρέους, όπως γινόταν μέχρι σήμερα και από τα αντίστοιχα ΠΣΑ των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νέου ΠΣΑ, ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για «τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που «θα πρέπει γίνουν» στην περίοδο 2005- 2007, με στόχο την επιβολή «λιγότερου κράτους». Αποτελεί δε κοινό μυστικό πως όταν οι κυβερνώντες κάνουν λόγο για «διαρθρωτικές αλλαγές», έχουν κατά νου το ξήλωμα εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων (εργασιακές σχέσεις, συνταξιοδοτικό - δημόσια υγεία - παιδεία - πρόνοια - κοινωνική ασφάλιση κλπ.), προκειμένου να ενισχύσουν την... ανταγωνιστικότητα (διάβαζε κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου) με την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Οπως αναφέρεται και στο ΠΣΑ, η κυβέρνηση έχει ζητήσει την «τεχνική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» για την... αποτελεσματικότερη εφαρμογή των σχεδιαζόμενων διαρθρωτικών αλλαγών.

Επιχειρώντας να εξωραΐσει τα μέτρα αυτά, ο υπουργός ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην περίοδο 2005-2007 εκτός από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων που ανακοινώθηκαν χτες και:

  • Στην εφαρμογή ενός αποτελεσματικότερου συστήματος ελέγχου των δημοσίων δαπανών με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου σώματος δημοσιονομικών επιθεωρητών, οι οποίοι, μαζί με τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου του κάθε υπουργείου, θα βρίσκουν και θα εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών.
  • Στην εφαρμογή ενός νέου πλαισίου λειτουργίας για τις ΔΕΚΟ, το οποίο θα συνδυάζει την πιστή εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων, τη συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική και τον έλεγχο των δανειακών αναγκών.
  • Στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό με την «εισαγωγή νέων εργαλείων», τα οποία προσθέτουν στο σύστημα «αξιοπιστία και ευελιξία»...
  • Σε μέτρα, τα οποία αφορούν το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό, την ίδρυση επιχειρήσεων και τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, που σύντομα θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση.
  • Στον εμπλουτισμό της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων - αποκρατικοποιήσεων, εκτός από τις κλαδικές μορφές (πώληση πακέτων μετοχών ή και ολόκληρων των επιχειρήσεων) με τις «συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα» κλπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ