ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Από τη δράση των Οργανώσεων

Αντάμωμα μαχητών του ΔΣΕ

Την Κυριακή 2 Ιούνη 1996, με πρωτοβουλία μαχητριών και μαχητών της ηρωικής Ταξιαρχίας Ιππικού του ΔΣΕ, έγινε για τέταρτη κατά σειρά χρονιά το αντάμωμα ΜΝΗΜΗΣ και ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗΣ συντρόφων και συναγωνιστών όλων των τμημάτων του ΔΣΕ, στη θέση Πέντε Μήλια Λουτρά Καϊτσας.

"Κάτω από τα βαθύσκιωτα - γράφουν - πλατάνια, που ήταν οι πιστοί μας σύντροφοι στο δύσκολο και άνισο αγώνα μας, συναντηθήκαμε μαχήτριες και μαχητές, μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς. Πίσω από τα γερασμένα πρόσωπα του σήμερα, αναγνωρίζαμε τα νιάτα και τη λεβεντιά των 20 και 25 χρόνων μας. Ημασταν όλοι σύντροφοι, που πολεμήσαμε πλάι πλάι για τα ιδανικά που μας ενέπνευσαν οι ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ, για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, για σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό.

Φόρο τιμής αποτίσαμε σ' όλους τους συντρόφους μας που έδωσαν τη ζωή τους για το δίκαιο αγώνα μας και δε βρίσκονταν μαζί μας. Τέλος, μεταξύ μας κάναμε οικονομική δουλιά συγκεντρώνοντας το ποσό των 54.500 δρχ, για ενίσχυση του αγώνα μας, που συνεχίζεται".

Προσκύνημα στους νεκρούς της Αίγινας

Ο "Σύλλογος Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης του Πειραιά" πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση στη μνήμη των αγωνιστών των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, που δολοφονήθηκαν από τα στρατοδικεία της περιόδου 1947 - '49 στην Αίγινα. Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση, που έγινε την Κυριακή 9 - 6 - 96, ήταν η ΝΕ της ΠΕΑΕΑ Α και Β Πειραιά και η ΚΟΒ του ΚΚΕ της Αίγινας, που ξεκίνησαν, με τα λάβαρα των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και τα στεφάνια, από το λιμάνι της Αίγινας ακολουθούμενοι από πλήθος φίλων και αγωνιστών της ΕΑ, με παλμό, φωνάζοντας συνθήματα. Κατέληξαν στο νεκροταφείο του νησιού, όπου τους περίμεναν φίλοι και συγγενείς των νεκρών.

Ομιλίες έγιναν στον τάφο των πεσόντων αγωνιστών από την Ευδοκία Λειβαδά,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φίλοι της ΕΑ και πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης, καθώς και από τον γραμματέα της ΚΟΒ του ΚΚΕ Κερατσινίου, Νίκο Σιμερδάνη.Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατατέθηκαν στεφάνια και έγιναν προσφορές χρημάτων από τους παρευρισκόμενους για την ανέγερση μνημείου των εκτελεσθέντων.

Μνήμη Κώστα Γαμβέτα (Νίκος Ψηλός)

Με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Λίμνης Ευβοίας της ΠΕΑΕΑ, του Πνευματικού Κέντρου του δήμου και της Ενωσης Λιμνίων Ευβοίας, πραγματοποιήθηκε μια πολύ επιτυχημένη και σεμνή εκδήλωση τιμής και μνήμης, του συμπατριώτη μας Κώστα Γαμβέτα (Νίκος ο ψηλός), μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, χιλιοβασανισμένου αγωνιστή των παναθρώπινων ιδανικών του κομμουνιστικού κινήματος (1925 - 1941), ήρωα καθοδηγητή της Θεσσαλίας (1942) και του Μοριά (1943), όπου μετά από προδοσία "Ελλήνων" πιάστηκε και εκτελέστηκε στις 23 - 2 - 44.

Για τη ζωή και τη δράση του μίλησαν οι: Δημήτρης Αποστόλου, ο υπογράφων για τις φυλακές και εξορίες του, Λάζαρος Αρσενίου για τη δράση του στη Θεσσαλία, ο Τάκης Δήμου για την Πελοπόννησο και ο Βασίλης Ροδόπουλος, συγκρατούμενός του στις στερνές μέρες της φυλακής και της εκτέλεσής του.

Παρευρέθηκαν και τίμησαν τη μνήμη του: Ο δήμαρχος Λίμνης, Γρηγόρης Μαναρίτσας, ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ Δημήτρης Μούρτζης, οι πρώην δήμαρχοι Λίμνης Γ. Μπλουκίδης και Παρασκευάς Κυπραίος. Επίσης, το επίτιμο μέλος της ΠΕΑΕΑ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών (FIR), Μιχάλης Παπαδάμος, και ο νομαρχιακός σύμβουλος Ευβοίας Καρλής. Εστειλαν χαιρετισμούς οι: Βάσος Γεωργίου, Μαρία Γυφτοδήμου - Καραγιώργη, Νίκος Καραντηνός, Θοδωρής Κοϊνης, Δημήτρης Προκόβας.

Γ. ΤΣΟΥΤΣΙΚΑΣ

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Νίκου Πλουμπίδη θα γίνουν στον τόπο που εκτελέστηκε το 1954, στη δασική έκταση πίσω από τη Μονή Δαφνίου, την Κυριακή 23-6-96 στις 10.30 πμ σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών ΕΑ (ΠΕΑΕΑ).

Πούλμαν δρομολογούν για την εκδήλωση: - Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ. Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 πμ.Πληροφορίες τηλ.: 8225.407

- Τα Παρ/τα Ν. Φιλαδελφείας - Ν. Χαλκηδόνας και Πατησίων - Ριζούπολης.Αναχώρηση στις 8.45 πμ από Εθνική Τράπεζα Ν. Φιλαδελφείας και στις 9 πμ από Αγ. Βαρβάρα Πατησίων. Πληροφορίες στα τηλ.: 2530.706, 2525.184, 2234.369, 2014.039.

Επέτειοι
  • Ο Δήμος ΣΕΡΒΙΩΝ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ ΣΕΡΒΙΩΝ και ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ την Κυριακή 23-6-96 στις 11 πμ,συνδιοργανώνουν εκδήλωση για τη μάχη του Σαρανταπόρου που έγινε στις 21-6-1943. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και ο λαός της περιοχής να τιμήσουν με τη συμμετοχή τους την εκδήλωση.
  • Το Παράρτημα ΛΕΧΑΙΝΩΝ - ΚΑΜΠΟΥ της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ διοργανώνουν την Κυριακή 23-6-96 στις 10.30 πμ εκδήλωση στη Γαστούνη, στη θέση "Λάκκα Χρέπα", τόπο εκτέλεσης των 6 ΕΠΟΝιτών αγωνιστών, στις 21-6-1944 από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές. Καλούνται οι συγγενείς των εκτελεσμένων, οι αντιστασιακοί και οι κάτοικοι της περιοχής να παρευρεθούν στην εκδήλωση.
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 23-6-96 στις 11 πμ για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Γερμανών στα Κανελλάκια Γορτυνίας. Τα Κεντρικά Γραφεία, συμμετέχοντας, δρομολογούν πούλμαν που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 πμ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8225.407 - 8234.296 - 3844.853.
  • Ο Δήμος ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση που θα γίνει στο σταθμό του Αιτωλικού την Κυριακή 23-6-96,στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών, κατά την ανατίναξη του τρένου με τους Γερμανούς στις 21-6-1944.
  • Το Παράρτημα ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ Καλαβρύτων της ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αντιστασιακούς και το λαό της περιοχής να τιμήσουν τους ηρωικούς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (1941 - 1949), σε εκδήλωση την Κυριακή 23-6-96 στις 11 πμ.
Για την "Καλύβα Στεφανή"
  • Η Διοικούσα Επιτροπή του Παρ/τος ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ κάνει γνωστό σε όλα τα Παραρτήματα και τις διάφορες Οργανώσεις που επιθυμούν να επισκεφτούν την "Καλύβα Στεφανή", τον ιστορικό χώρο απ' όπου ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας, με τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη, να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Παρ/τος: 0236/43.775 - 43.830 - 43.819.
Ανακοίνωση της ΠΕΕΠΠ
  • Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ καλεί και φέτος τα μέλη, τους φίλους και όσους άλλους επιθυμούν να πάρουν μέρος στην παραδοσιακή εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στη Νάουσα και είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια του ΔΣΕ. Αυτή τη φορά θα γίνει σε ειδικό χώρο του χωριού Ροδοχώρι, λίγο πιο πέρα απ' τη Νάουσα.

Απ' όλα τα παραρτήματα της Ενωσης θα δρομολογηθούν πούλμαν. Για την Αθήνα και Πειραιά πούλμαν θα ξεκινήσουν το Σάββατο 6-7-96 από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 πμ,επιστροφή την Κυριακή 7-7-96. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 30 Ιούνη,προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαμονή σε ξενοδοχείο.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για το ταξίδι στην Τασκένδη συνεχίζονται. Το επόμενο ταξίδι θα γίνει την Τρίτη 16-7-96 στις 5 μμ. Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα προγράμματα των εκδρομών στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79 - 81 3ος όρ.), τηλ.: 5230.526 - 5230.534.

Για τις αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου
  • Το Παράρτημα Χαλανδρίου (ΠΕΑΕΑ) πραγματοποιεί σύσκεψη την Παρασκευή 28-6-96 στις 6 μμ στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου, για την ανάλυση των αποφάσεων του 7ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ. Παράκληση να μη λείψει κανείς.
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΑΦΕ
Μήνυμα στην ελληνική νεολαία

Στις 5-5-96 στην αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε η γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ).

Στο νέο 19μελές ΔΣ εκλέχτηκαν οι: Ακριτίδου Ευγενία, Βαρθολομαίου Βγένα, Δημητριάδου Μαρία, Θεοδωρακόπουλος Πάνος, Καραντηνός Νίκος, Κηπουρός Δημήτρης, Κοϊνης Θοδωρής, Κοτόρου Φρόσω, Κούκουρα Μάχη, Λιαρούτσος Μιχάλης, Λιόγκαρης Βασίλης, Μυριαγκός Μιχάλης, Μωραϊτου Ελένη, Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα, Ράπτη Μαρία, Τσάμης Γιώργος, Τσέκερης Φοίβος, Τσιντζιλώνης Χρήστος, Τσιρίκος Λυκούργος.

Στην 3μελή Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχτηκαν οι: Καζάκος Βασίλης, Στατήρης Νικήτας και Τσιρίκου Αργυρώ.

Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Νίκος Καραντηνός, Α' Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Τσάμης, και Β' ο Θοδωρής Κοϊνης, Γ. Γραμματέας η Μαρία Ράπτη, Ταμίας ο Μιχάλης Μουρκάκος και Ειδικός Γραμματέας ο Πάνος Θεοδωρακόπουλος.

Η συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα μήνυμα προς την ελληνική νεολαία, στο οποίο προβάλλονται οι σκοποί της ίδρυσης της ΠΕΑΦΕ, από μια ομάδα αγωνιστών της ΕΠΟΝ, το 1988, καθώς και η δραστηριότητα που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια.

Η ΠΕΑΦΕ ένωσε στις γραμμές της εκατοντάδες μέλη, πρώην αγωνιστές της ΕΠΟΝ και νέους φίλους της. Πρόβαλε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε, τα ιδανικά της ΕΠΟΝ, τους αγώνες, και τις ηρωικές μορφές της.

Απαίτησε από τις κρατικές αρχές να διδάσκεται η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία και τον στρατό. Αγωνίστηκε και αγωνίζεται να μετατραπεί το σπίτι που ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ σε ΜΟΥΣΕΙΟ.

Τέλος, στο μήνυμα που το απευθύνει στους νέους, τους καλεί να μη χάσουν την ιστορική τους μνήμη, γιατί χωρίς αυτήν δεν υπάρχει μέλλον, ούτε για την πατρίδα, ούτε για τη ζωή του καθενός. Στην καμπή που περνά η χώρα και ο λαός, με τους αμέτρητους κινδύνους, τους προτρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους στην ιστορία, για ν' αντλήσουν διδάγματα από το παρελθόν.

47 χρόνια από το θάνατο του ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Σήμερα συμπληρώνονται 47 χρόνια από τη μέρα που το βόλι του εχθρού σταμάτησε απότομα την καρδιά του μεγάλου αγωνιστή ΔΙΑΜΑΝΤΗ. Ο Γιάννης Αλεξάνδρου,αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα, στη μάχη κοντά στο χωριό Μάρμαρα της Φθιώτιδας άφησε την τελευταία του πνοή, πολεμώντας για τα ιδανικά του. Ο Διαμαντής γεννήθηκε το 1914 στην Κάτω Αγόριανη Παρνασσίδας από γονείς φτωχούς αγρότες. Φοιτητής της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης προσχώρησε στην ΟΚΝΕ και μετά στο ΚΚΕ. Πολέμησε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και το 1942 βγήκε στο βουνό, όπου συγκρότησε ανταρτοομάδα του ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος και στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Στο Δεύτερο αντάρτικο αναδείχτηκε αρχηγός του Αρχηγείου Παρνασσίδας και αργότερα διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Οσοι τον γνώρισαν, μιλούν για την απαράμιλλη παλικαριά του και τον εξαιρετικό του χαρακτήρα. Ο λαός της Ρούμελης, που τον έκανε θρύλο και τραγούδι, θα τον θυμάται αιώνια.

Ενας ακάματος αγωνιστής

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, από την Αγία Παρασκευή Αττικής, σε σημείωμά του αναφέρεται στη δραστηριότητα ενός ακούραστου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του Γιάννη Κωτσόπουλου από την Αρκαδία. Γράφει: "Τώρα είναι 73 χρόνων, κι όμως έχει καρδιά ακάματου παλικαριού, γεμάτη δράση και ζωντάνια. Παρ' όλο ότι εργάζεται σκληρά, όταν πρόκειται για εθελοντική προσφορά παίρνουν τα πόδια του φτερά κι οργώνει όχι μόνο την Αγία Παρασκευή, αλλά κατεβαίνει και στην Αθήνα για να φέρει εις πέρας ό,τι του αναθέτουν.

Διανέμει στο δήμο μας, σε μεγάλη έκταση, 150 περιοδικά της Εθνικής Αντίστασης και 150 εφημερίδες της ΠΕΑΕΑ. Το ίδιο κάνει και στις οικονομικές εξορμήσεις. Μέχρι τώρα έχει διαθέσει κουπόνια αξίας 200.000 δρχ.

Σβέλτος, ορεξάτος, με το χαμόγελο και με μεγάλη διάθεση, φτάνει μέχρι την Αθήνα, διαθέτοντας ό,τι έντυπο ή κουπόνι κρατά.

Του αξίζει κάθε έπαινος!

Μακάρι να υπάρχουν σ' όλη την Ελλάδα τέτοιοι ακούραστοι και φιλότιμοι αγωνιστές, σαν τον θαυμάσιο Γιάννη Κωτσόπουλο".

Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο Χαλάνδρι

Παρουσία του δημάρχου και εκπροσώπων της ΠΕΑΕΑ και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων, της Εκκλησίας, των Αρχών της πόλης, των πολιτικών κομμάτων, της νεολαίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαζικών φορέων και πλήθος κόσμου, έγιναν την Κυριακή 9 Ιούνη 1996 στην Κεντρική πλατεία Χαλανδρίου, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.

Η ανέγερση του μνημείου πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, που έγινε αποδεκτό και υλοποιήθηκε από τον δήμαρχο της πόλης Κ. Παττακό με την ομόφωνη αποδοχή όλων των δημοτικών συμβούλων.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Παρ/τος, Αλ. Γκολφίδης,ευχαρίστησε και συγχάρηκε όλους όσοι συντέλεσαν στην πραγματοποίηση του έργου, που είναι παράδειγμα για μίμηση και ιδιαίτερα για το δήμο της πρωτεύουσας. Στη συνέχεια ο ομιλητής τόνισε τη σημασία της μεγάλης αυτής τοπικής γιορτής - γιορτής μνήμης, προβληματισμού και ελπίδας.

  • Οι παλαίμαχοι αγωνιστές Νέας Πεντέλης του Παραρτήματος Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ απευθυνόμενοι προς τον αρμόδιο νομάρχη της περιοχής, εκφράζουν τη θλίψη τους και την οργή τους για τις "υπόγειες" μεθοδεύσεις του προέδρου της Κοινότητας Νέας Πεντέλης, Ηλία Κόλλια, σε βάρος τους. Συγκεκριμένα, από πέρσι, στις εθνικές επετείους, έκανε προσπάθειες αντικατάστασης της καθιερωμένης σειράς κατάθεσης των στεφανιών. Φέτος η σειρά κατάθεσης από τους αντιστασιακούς ήταν μετά από σχολεία, συλλόγους (που μάλιστα δεν ανήκουν στη Ν. Πεντέλη) ακόμη και από αυτά τα νηπιαγωγεία.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος καταθέτει στεφάνι στο μνημείο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ