ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Εναρξη με πολλές διαφωνίες

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Με σχετικά δυσοίωνες προβλέψεις άρχισαν, χτες το πρωί, οι εργασίες της Παναραβικής Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο. Σε μείζον πρόβλημα της Συνόδου αναδείχτηκε ο προσδιορισμός του στόχου και του βασικού θέματός της, σημεία για τα οποία οι Αραβες ηγέτες φάνηκαν να διαφωνούν. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, μετά το τέλος των εργασιών, με το οποίο οι Αραβες θα ζητούν από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση την άμεση επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Από την άλλη, το Τελ Αβίβ προσπάθησε να "τείνει κλάδο ελαίας" προς τους Αραβες και με το βλέμμα στραμμένο στο Κάιρο χαμήλωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Διαφώνησαν στις προτεραιότητες αλλά και στην ουσία

Συναντήθηκαν, χτες, οι Αραβες ηγέτες στο Κάιρο, διαφώνησαν, όμως, σχετικά με το θέμα και τον σκοπό της συνάντησής τους. Παρά την προαναγγελθείσα χάραξη ενός ενιαίου αραβικού μετώπου έναντι της ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής, προβλήματα προέκυψαν, τη χτεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου, καθώς στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκαν και άλλα ζητήματα, για τα οποία ο αραβικός κόσμος έχει, επανειλημμένως, διχαστεί.

Πολύωρη συζήτηση έγινε, λοιπόν, σχετικά με την πρόσφατη όξυνση στις σχέσεις της Δαμασκού και της Αγκυρας, καθώς η Συρία κάλεσε τους υπόλοιπους Αραβες ηγέτες να τηρήσουν ξεκάθαρη θέση αντιπαράθεσης με την Τουρκία, της οποίας τη συνεργασία με το Ισραήλ θα πρέπει να καταδικάσουν άμεσα. Η άποψη αυτή επικρίθηκε από πολλούς συμμετέχοντες, οι οποίοι αντέταξαν το επιχείρημα ότι μια ευθεία σύγκρουση με την Αγκυρα, θα ενισχύσει τον, προς το παρόν, αδύναμο ισραηλινο-τουρκικό άξονα.

Επίθεση στην τακτική της Δαμασκού εξαπέλυσε, από την άλλη πλευρά, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επανέφερε στη Σύνοδο το θέμα της σαφούς καταδίκης πάσης φύσης τρομοκρατίας, θέμα που ως άμεσο στόχο του έχει, βέβαια, τη συριακή υποστήριξη σε οργανώσεις, όπως η "Χεζμπολάχ". Παράλληλα, ο Αμπντέλ Καρίμ Καμπαρίτι άφησε να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που υπάρξει καταδικαστική απόφαση για την Αγκυρα, θα πρέπει να υπάρξει ανάλογου ύφους απόφαση και για την "εχθρική και αδιάλλακτη" στάση που τηρεί το Ιράν. Αρκετές ώρες αναμένεται να αναλωθούν στα πλαίσια της Συνόδου και για το αίτημα που κατέθεσε η Λιβύη, ζητώντας από τα υπόλοιπα αραβικά κράτη να της παράσχουν υποστήριξη ενάντια στο εμπάργκο που της έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ.

Πάντως, οι διαφωνίες αυτές δεν πρόκειται να παρακωλύσουν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος σε σκληρή γλώσσα προς τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, δήλωσε κατηγορηματικά ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών και "οικοδεσπότης" της συνάντησης. Ο Αμρ Μούσα υπογράμμισε ότι το τέλος των εργασιών θα ακολουθηθεί από ένα μήνυμα προς τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου, από τον οποίο οι Αραβες ηγέτες θα ζητούν την άμεση επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά και το σεβασμό όλων των, ήδη, υπογεγραμμένων συμφωνιών.

Παρακολουθεί με χαμηλούς τόνους το Τελ Αβίβ

Στο μεταξύ, το Τελ Αβίβ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Σύνοδο, αλλά δε φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε σημαντικές δηλώσεις ή υποχωρήσεις. Ο νέος Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, κάλεσε τους Αραβες ηγέτες να μην προχωρήσουν σε "βιαστικά συμπεράσματα" και τους κατηγόρησε για "αδικαιολόγητη εχθρικότητα και προκατάληψη", αφού δεν έδωσαν κανένα περιθώριο στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση να παρουσιάσει τα σχέδιά της. Ο ίδιος ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Επίσης, δεν έγινε γνωστό αν έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Ισραηλινού πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, του Ιταμάρ Ραμπίνοβιτς, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του και να υλοποιήσει μια εξωτερική πολιτική αντίθετη από τις προσπάθειες συνομιλιών με τη Συρία, που κατέβαλλε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΑΛΒΑΝΙΑ
"Υπό πίεση" αλλά ανένδοτοι οι Δημοκρατικοί

ΤΙΡΑΝΑ.-

Οι άλλοτε χαρακτηριζόμενες "ιδανικές" σχέσεις του Σαλί Μπερίσα και του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται, με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι έχουν διαρραγεί πολύ σοβαρά, καθώς οι σε εκτεταμένο επίπεδο παρατυπίες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δημιούργησαν αλγεινές εντυπώσεις σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες και προκάλεσαν οξείες αντιδράσεις.

Το προχτεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο η Ολομέλειά του ζήτησε από τον Μπερίσα "να ακυρώσει" το αποτέλεσμα των εκλογών, και από την Κομισιόν να παύσει κάθε συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Αλβανίας έως ότου η ηγεσία της "σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες", καθώς και οι τοποθετήσεις της αμερικανικής διπλωματίας με τις οποίες αμφισβητείται έντονα το έγκυρο των εκλογών, αποτελούν ενδείξεις πίεσης στα Τίρανα.

Επιπλέον, στην επείγουσα σύνοδο, την οποία θα πραγματοποιήσει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να συζητηθεί η μετεκλογική κατάσταση στην Αλβανία, ελλοχεύει ο κίνδυνος αποπομπής της χώρας από το Συμβούλιο, όπου κατάφερε ο Μπερίσα να γίνει δεκτή πριν περίπου ένα χρόνο.

Το κυβερνών κόμμα φαίνεται πάντως ανένδοτο και απορρίπτει οποιαδήποτε πιθανότητα επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας. "Η Αλβανία είναι στο σωστό δρόμο", έλεγε χτες οργισμένα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σιέχου, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι εκλογές της 26 Μάη και η επαναληπτική διαδικασία της 2 Ιούνη έγιναν με σωστό τρόπο και "ελεύθερα".

Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος ότι "την 1η Ιούλη θα συσταθεί το νέο Κοινοβούλιο και όλα θα πάνε καλά", τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να θεωρούν το αποτέλεσμα των εκλογών διάτρητο και να προειδοποιούν ότι θα μποϊκοτάρουν τη νέα Βουλή. Επί της ουσίας, τόσο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και οι προειδοποιήσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι η Αλβανία "πρέπει να διασφαλίσει τη νομιμότητα του εκλογικού αποτελέσματος", δεν έχουν για την ώρα κανένα πρακτικό αντίκρισμα.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας, μόνο πέντε κόμματα ξεπέρασαν το όριο του 4% και απέσπασαν έδρες από την αναλογική κατανομή των εδρών. Ετσι, το Δημοκρατικό Κόμμα θα καταλάβει 122 έδρες (επί συνόλου 140), το Σοσιαλιστικό Κόμμα 10 (τις οποίες όμως αρνείται να καταλάβει), το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 3, η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (εκφράζει και την ελληνική μειονότητα) 3 και το δεξιό Εθνικό Μέτωπο 2.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κόμματα, τα οποία αποδέχονται το εκλογικό αποτέλεσμα, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

ΒΟΣΝΙΑ
Γαλλογερμανικές αντιδράσεις στην υποψηφιότητα Κάρατζιτς

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Τις έντονες αντιδράσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας προκάλεσε η υποψηφιότητα του Σερβοβόσνιου ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς, στις επικείμενες εκλογές του φθινοπώρου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

"Η πρόταση από το Πάλε για την υποψηφιότητα του Κάρατζιτς παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας του Ντέιτον", υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Σερβοβόσνιος ηγέτης "πρέπει να δικαστεί από το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης και όχι να καθίσει στην προεδρική καρέκλα"!

Σε παρόμοιους τόνους κυμάνθηκε και η αντίδραση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. "Η υποψηφιότητα Κάρατζιτς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συνθήκης, που προβλέπει ότι κανένας, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, δεν μπορεί να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη", δήλωσε χτες στο Παρίσι ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζακ Ριμελάρ.

Την ίδια στιγμή, ο Βόσνιος πρωθυπουργός, Χασάν Μουράτοβιτς, άδραξε την "ευκαιρία" επίθεσης κατά της σερβοβοσνιακής ηγεσίας, υποστηρίζοντας ότι η υποψηφιότητα του Ράντοβαν Κάρατζιτς στις εκλογές του Σεπτέμβρη θα προκαλέσει προβλήματα στη διεξαγωγή τους, πρότεινε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ακόμη και την πραγματοποίηση μίας ακόμη ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στο Πάλε!

"Η μόνη δυνατότητα για να γίνουν οι εκλογές και να αλλάξει η κατάσταση είναι να απαλλαγούμε από τον Κάρατζιτς. Ολος ο κόσμος ξέρει ότι οι δυνατότητες υπάρχουν, είτε ασκώντας πιέσεις στον (σ.σ. Σέρβο Πρόεδρο) Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ή με μία επέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ (!)" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βοσνίας στη διάρκεια χτεσινής συνάντησής του με εκπροσώπους του Τύπου.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της ημερομηνίας των εκλογών από τον ασκούντα χρέη προέδρου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φλάβιο Κόντι, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα στοιχεία για τον αριθμό και τους υποψήφιους των κομμάτων που θα κατέβουν στις εκλογές.

Τα κόμματα φθάνουν τον αριθμό των 49 και οι υποψήφιοι δεν ξεπερνούν τους 33. Από τα 49 κόμματα, τα 27 προέρχονται από την κροατομουσουλμανική ομοσπονδία και τα 22 από τη σερβοβοσνιακή δημοκρατία.

Αποστρατιωτικοποίηση της ανατολικής Σλαβονίας

Την ικανοποίησή του για την αποστρατιωτικοποίηση της ανατολικής Σλαβονίας εξέφρασε χτες ο πολιτικός διοικητής του ΟΗΕ στην περιοχή, Ζακ Κλάιν, ζητώντας από Κροάτες και Σέρβους να προχωρήσουν και "σε ψυχολογική αποστρατιωτικοποίηση".

"Η αποστρατιωτικοποίηση τελείωσε... Είναι εκπληκτικό, μιας που επρόκειτο για μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις", δήλωσε ο Ζακ Πολ Κλάιν στο Βούκοβαρ, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον Κροάτη Πρόεδρο, Φράνιο Τούτζμαν, να διευθετηθούν οι ανακρίβειες που υπάρχουν στον κροατικό νόμο σχετικά με τη χορήγηση αμνηστίας σε Σέρβους στρατιώτες...

Η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας στην διλαρκεια της συνόδου

Η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας στη διάρκεια της Συνόδου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ωράριο για "χατίρι" των μεγάλων καταστημάτων

ΒΟΝΝΗ.-

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας ψήφισε χτες νομοσχέδιο που προβλέπει να παραμένουν ανοιχτά για περισσότερες ώρες τα εμπορικά καταστήματα, ενέργεια που θα έχει αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά μικρά μαγαζιά, μιας και δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν λόγω του ανταγωνισμού με τα μεγάλα πολυκαταστήματα, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν υπερωρίες.

Ο νέος νόμος υπερψηφίστηκε από 327 βουλευτές, ενώ 321 βουλευτές ψήφισαν κατά.

Σύμφωνα με το νόμο, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τις 4 το απόγευμα τα Σάββατα, ενώ επιτρέπει τη λειτουργία των φούρνων και τις Κυριακές. Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα καταστήματα της Γερμανίας παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 18.30 τις καθημερινές και μέχρι τις 14.00 τα Σάββατα.

Πάντως τα σωματεία των εργαζομένων έχουν ανακοινώσει ότι όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τις νέες Συλλογικές Συμβάσεις, θα ασκήσουν πίεση ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους εργαζομένους για τις υπερωρίες που θα είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν.

Ομως, πιθανώς, οι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ελέγχουν την Ανω Βουλή της χώρας, να ψηφίσουν κατά του νομοσχεδίου, ενέργεια που θα αναγκάσει την Κάτω Βουλή να ξαναψηφίσει. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ θα πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία (δηλαδή 337 ψήφους) ώστε να υπερισχύσει της απόφασης της Κάτω Βουλής και να περάσει ο νόμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ