ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Παράδεισος για ξένους η Ελλάδα

Με τον Ισπανό Μαρτίνεθ συζητάει ο Παναθηναϊκός

Η ξενομανία που έχει καταλάβει τους παράγοντες απειλεί να καταστρέψει τη βάση που έχει δημιουργήσει την τελευταία δεκαετία με επιμονή και ιδρώτα η Ομοσπονδία Μπάσκετ. Αν συνεχιστεί ο ρυθμός αγοράς παικτών που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύντομα πολλοί Ελληνες μπασκετμπολίστες θα χτυπήσουν την πόρτα του Ταμείου Ανεργίας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τουλάχιστον διπλάσιοι ξένοι παίκτες από πέρσι θα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας. Ηδη, 8 κοινοτικοί, κι ανάμεσά τους παίκτες χωρίς περγαμηνές, από πρωταθλήματα κατώτερης κατηγορίας, όπως αυτά της Αγγλίας και της Ισλανδίας, έχουν υπογράψει και μάλιστα πολύ καλά συμβόλαια με ελληνικούς συλλόγους. Η Λάρισα π.χ. απέκτησε τον Ισλανδό Ορλινγκτον, ο Ηρακλής τον Αγγλο Μπάκνελ, ο Παπάγου τον Βέλγο Ρόμπινσον. Επιπλέον η Ομοσπονδία Μπάσκετ, στο πνεύμα της απόφασης Μποσμάν, έκανε πρόσφατα δεκτούς τέσσερις νέους ελληνοποιημένους παίκτες, οι οποίοι με τη γνωστή ευκολία που διακρίνει σε αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο Εσωτερικών, είχαν αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο.

Παράδειγμα προς αποφυγήν αποτελεί ο Παναθηναϊκός. Οι πρωταθλητές Ευρώπης, ούτε λίγο ούτε πολύ, κινούνται να αντικαταστήσουν τα 8/10 του δυναμικού τους. Η ιταλική και ισπανική αγορά θεωρείται από τον Μπ. Μάλκοβιτς ό,τι το καλύτερο. Την ίδια στιγμή παίκτες που είχαν αφήσει υποσχέσεις τα προηγούμενα χρόνια, όπως οι Σταυρακόπουλος, Μυριούνης, ή άλλοι καταξιωμένοι, όπως οι Παταβούκας, Κόρφας, δεν περιλαμβάνονται στα πλάνα του Σέρβου προπονητή. Η ζωή θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, αλλά με τη λογική των ξένων προπονητών, η μόνη ομάδα που θα εκφράζει πλέον το ελληνικό μπάσκετ είναι η Εθνική.

Στην ευρωπαϊκή αγορά κινείται και ο ΠΑΟΚ που χάνει οριστικά τον Πρέλεβιτς. Ο Σέρβος αναχωρεί σήμερα για την Μπολόνια, καθώς, όπως είπε, "προτιμάει να παίξει μπάσκετ με λιγότερα χρήματα και περισσότερη αξιοπρέπεια". Στο μεταξύ, οι φήμες ήθελαν χτες τον Παναθηναϊκό να συζητάει με τον Ισπανό σέντερ Φεράν Μαρτίνεθ, που πέρσι αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα.

@ Ο 43χρονος Πιερλουίτζι Παϊρέτο (Ιταλία) θα διευθύνει τον τελικό του
  • Ο 43χρονος Πιερλουίτζι Παϊρέτο (Ιταλία) θα διευθύνει τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπως ανακοίνωσε χτες η ΟΥΕΦΑ. Τον έναν ημιτελικό ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γερμανία θα διαιτητεύσει ο Σάντορ Πουλ (Ουγγαρία) και τον έτερο μεταξύ Γαλλίας - Τσεχίας ο Λέσλι Μότραμ (Σκοτία).
  • Ενα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου τένις, ο Μπόρις Μπέκερ, δήλωσε ότι είναι περισσότερο φίλαθλος του ποδοσφαίρου παρά του αθλήματος το οποίο ασκεί. Ο διάσημος Γερμανός τενίστας συμμετέχει στο τουρνουά Γουίμπλετον, δε δείχνει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Προτιμά να αφιερώνει το χρόνο του στους αγώνες των "πάντσερ". Παρουσιάστηκε μάλιστα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του αυριανού ημιτελικού με την Αγγλία, αφού δήλωσε πως θα παρακολουθήσει και τους δύο εναπομείναντες αγώνες. Περιμένει δηλαδή η Γερμανία να προκριθεί στον τελικό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Στον Πανηλειακό ο Τοχούρογλου

Ο Κυριάκος Τοχούρογλου εκτός σοβαρού απροόπτου θα συνεχίζει την καριέρα του στον Πανηλειακό. Ο Δραμινός τερματοφύλακας είχε χθες συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ, Γιώργο Λούβαρη, για τη μεταπήδησή του στην ομάδα του Πύργου. Ο Τοχούρογλου τις επόμενες μέρες θα έχει επαφή με τον πρόεδρο του Πανηλεικού, Σάκη Σταυρόπουλο, ώστε να οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία.

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες η ΠΑΕ Ολυμπιακός σχετικά με τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν τα παρακάτω: Να αναβάλει την προγραμματισμένη αυριανή πρώτη συγκέντρωση για μεθαύριο Πέμπτη όπου θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Να παραστεί αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας στην κηδεία του. Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στον πρώτο εντός έδρας αγώνα της ομάδας και να μείνουν μεσίστιες οι σημαίες της. Να φέρουν μαύρο περιβραχιόνιο οι ποδοσφαιριστές της ομάδας στον πρώτο αγώνα της νέας περιόδου.

Στεφάνι έστειλε χτες ο επίσημος Ολυμπιακός και στις νεκρώσιμες ακολουθίες του πολίστα του Εθνικού Νώντα Σαμαρτζίδη αλλά και στον παλιό παράγοντα του Πανιωνίου Πάνο Αμανίτη.

Αργά χθες βράδυ αναμενόταν να έχουν συνάντηση ο νέος τεχνικός των ερυθρόλευκων Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΙ
Βασιλιάς της παραλίας Σ.Καζάζης

Ο βασιλιάς της παραλίας, Στέλιος Καζάζης, παρόλο που άλλαξε ταίρι, επέστρεψε στο θρόνο του πρώτου τουρνουά του πανελλήνιου πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ που έγινε στη Βάρκιζα. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και τωρινός προπονητής της Φιλίας δεν έχει πλέον στο πλευρό του τον τραυματία Τριανταφυλλίδη, αλλά τον Βαγγέλη Κουτουλέα. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να κερδίσει στον τελικό τους Δ. Καζάζη - Οικονόμου με 15 - 8.

Στις γυναίκες οι Σφυρή - Καρατάσιου ήταν οι θριαμβεύτριες του τελικού αφού επιβλήθηκαν με 15 - 4 των Ξερικού - Σαμπαρέφσκα.

Θρήνος για τον Σαμαρτζίδη

Ο άτυχος πολίστας του Εθνικού πνίγηκε ενώ έκανε ψαροντούφεκο στην Επίδαυρο

Ο Νώντας Σαμαρτζίδης, το ατίθασο παιδί του πόλο, δεν υπάρχει πια. Αφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στα βαθιά νερά της Παλιάς Επιδαύρου κι ενώ έκανε το αγαπημένο του χόμπι, το ψαροντούφεκο. Απίστευτη είναι η τραγωδία που παίχτηκε στην Επίδαυρο με πρωταγωνιστή το καμάρι του Εθνικού και θεατές την αγαπημένη του σύζυγο Ντίνα, με την οποία πριν από έξι μήνες είχαν παντρευτεί. Στις 12 το μεσημέρι ο Νώντας παρέα με το φίλο του Νίκο βούτηξαν με τα ψαροντούφεκα, χωρίς μπουκάλες, για να κάνουν ελεύθερο ψάρεμα. Ξαφνικά ο Ν. Ξυλούρης που βρισκόταν στην επιφάνεια έχασε από τα μάτια του τον Νώντα. Αφού μάταια προσπάθησε να τον εντοπίσει βγήκε και κάλεσε το Λιμενικό της περιοχής σε βοήθεια. Οι δύτες που έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας βρήκαν γύρω στις 4.30μμ το σώμα του άτυχου πολίστα σε βάθος 40 μέτρων. Η κηδεία του Νώντα Σαμαρτζίδη έγινε χτες το απόγευμα από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά.

  • Με τη διαιτησία τα έχουν όλοι στην εθνική ομάδα νεανίδων πόλο, που έχασε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με 6 - 5 από την Ολλανδία. "Πρόκειται για κλοπή εν ψυχρώ. Οι διαιτητές ήταν στημένοι. Ολοι γελούσαν με αυτά που σφύριζαν", τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Αναγνωστόπουλος. Τα γκολ για την Εθνική πέτυχαν: Μανέτα 2, Δασκαλοπούλου 2 και Μάστορη 1.
ΣΤΙΒΟΣ
Ελαμψαν οι... Νίκες

Ξάνθου και Μπακογιάννη διακρίθηκαν στα "Παπαφλέσσεια"

Πανελλήνια ρεκόρ δεν έγιναν στα "Παπαφλέσσεια", αλλά από καλές επιδόσεις και υψηλό συναγωνισμό δε στερήθηκαν οι φίλαθλοι που γέμισαν τη μια κερκίδα του Εθνικού Σταδίου Καλαμάτας. Το 20.64 του Γιώργου Παναγιωτόπουλου που επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα, το 3.38.98 (3η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα) του Νότη Παπούλια στα 1.500μ, το παραλίγο ρεκόρ της Νίκης Μπακογιάννη (1.98 αλλά σε... τέταρτη προσπάθεια), και η μονομαχία της Νίκης Ξανθού με τη Βουλγάρα Χρίστοβα (6.94), που έσπρωξε την Ελληνίδα πρωταθλήτρια στο εντυπωσιακό 6.96 στην έκτη προσπάθεια, ήταν οι πιο μεγάλες στιγμές.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ........ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ............

ΑΕΚ
Εμεινε ο Δημητριάδης

Παρεξήγηση ήταν και πάει. Ο Β. Δημητριάδης, το αγαπημένο παιδί της σκεπαστής εξέδρας των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, δεν κράτησε τελικά κακία στον Μ. Τροχανά και μετά από συζήτηση με τον Π. Ραβούση ανακάλεσε την απόφασή του να αποχωρήσει από τη Ν. Φιλαδέλφεια.

Ο 30χρονος επιθετικός αμέσως μετά το πέρας της συζήτησης με τον "Πετράν" (έτσι αποκαλούν τον Ραβούση) δήλωσε φανερά ευχαριστημένος: "Δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα. Συνεχίζω στην ΑΕΚ με αυτοπεποίθηση ότι θα δικαιώσω όσους πίστεψαν σε μένα. Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του προπονητή με κάλυψαν απόλυτα". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο τεχνικός της Ενωσης.

Αναφορικά με το μεταγραφικό μέτωπο (επιφανειακά τουλάχιστον) υπάρχει στασιμότητα. Πάντως κορυφαία στελέχη της ΠΑΕ εκφράζουν την πεποίθηση ότι ως την Παρασκευή όλα θα έχουν τελειώσει ευχάριστα. Ο Φραντζέσκος θεωρείται, από τους ίδιους, παίχτης της ομάδας και όπως υποστηρίζουν, κάποιες λεπτομέρειες απομένουν για την επίσημη εγκατάστασή του στη Ν. Φιλαδέλφεια. Οσο για τον ξένο, εδώ η μυστικοπάθεια διατηρείται. Χτες οριστικοποιήθηκε από την ΑΕΚ η έλλειψη ενδιαφέροντος (αν ποτέ υπήρξε) για τον αρχηγό της Εθνικής Γεωργίας, Κάχι Τσχατάντζε. Ο αμυντικός παίχτης δεν πρόκειται να κληθεί για να υπογράψει συμβόλαιο με την κυπελλούχο. Το ενδιαφέρον στρέφεται σε δύο άλλους παίχτες, τα ονόματα των οποίων όμως δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και αυτή η υπόθεση θα έχει λήξει ως την Παρασκευή.

Μετά 17 χρόνια...

Το παλαιότερο ρεκόρ του στίβου που κρατούσε για 17 χρόνια ο θρυλικός Πιέτρο Μενέα "έσπασε" τελικά στην τελευταία μέρα του προολυμπιακού μίτινγκ των ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε στην Ατλάντα. Νέος παγκόσμιος ρέκορντμαν στα 200 μέτρα είναι ο Αμερικανός Μάικλ Τζόνσον ο οποίος πέτυχε 19.66, καταρρίπτοντας το 19.72 του Ιταλού σπρίντερ από το 1979 στην πόλη του Μέξικο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ