ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ 2-1
Νίκη με απώλειες

Ο Ματίας Ζάμερ και η επιπολαιότητα των Κροατών, με τη βοήθεια του διαιτητή όταν χρειάστηκε, έστειλαν τη Γερμανία στον ημιτελικό της Τετάρτης. Ο κοκκινομάλλης παίχτης ήταν το Α και το Ω των "Πάντσερ". Κέρδισε πέναλτι, στο οποίο ευστόχησε ο Κλίνσμαν (21), πέτυχε το νικητήριο γκολ (58) και όταν η ομάδα του "κάθισε", ανέλαβε με επιτυχία την οργάνωση του παιχνιδιού.Η Γερμανία για μια ακόμα φορά δεν ευχαρίστησε με την απόδοσή της. Οι δηλώσεις του προπονητή της, Μπέρτι Φογκτς, είναι χαρακτηριστικές: "Δεν είχαμε τον έλεγχο του αγώνα και στα 90. Κάναμε γελοία λάθη. Πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε τον Ματίας Ζάμερ που μας έφερε στο Γουέμπλεϊ"...

Τα συγχαρητήρια στους παίχτες και ο "ψίθυρος" για μια από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης (με βάση την απόδοση) είναι για το γόητρο ή για να καλυφθεί ο Σουηδός διαιτητής Σούντελ. Ούτε αυτός απέφυγε την πεπατημένη, δηλαδή την εύνοια προς τον ισχυρό. Οι Κροάτες ακόμα διαμαρτύρονται, δικαίως, για τις περισσότερες από τις αποφάσεις του.

"Ο διαιτητής πρέπει να καταλάβει ότι εμείς δεν είμαστε απλώς αντικείμενα" δήλωσε καυστικά ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, ενώ ο Μπίλιτς κατηγόρησε ευθέως την ΟΥΕΦΑ πως είχε κανονίσει να συναντηθούν στον ημιτελικό Γερμανία - Αγγλία. Πάντως οι Κροάτες θα πρέπει να κάνουν έντονη αυτοκριτική αφού κάποια λάθη τους ήταν παιδαριώδη.

Ενα από αυτά, χέρι του Γιέρκαν, τους στοίχισε το πρώτο γκολ. Οι Γερμανοί ανταπέδωσαν με τον Φρόιντ που πάσαρε στον Σούκερ και αυτός με έξοχο τρόπο ισοφάρισε (52). Στο 58 ο Στίματς αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη και ο Ζάμερ δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

Πάντως αυτή η νίκη μπορεί να χαρακτηριστεί "Πύρρειος" για τους Γερμανούς, αφού έχασαν από τραυματισμό τους Κλίνσμαν, Μπόμπιτς, ενόψει του ντέρμπι με τους Αγγλους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κέπκε, Ρόιτερμ, Χέλμερ, Ζάμερ, Αϊλτς, Τσίγκε, Μπάμπελ, Μέλερ, Σολ (86 Χέσλερ), Κλίνσμαν (39 Φρόιντ), Μπόμπιτς (46 Κουντς).

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λάντιτς, Γιούρτσεβιτς (78 Μλαντένοβιτς), Στάνιτς, Μπίλιτς, Ασάνοβιτς, Στίματς, Γιάρνι, Γιέρκαν, Μπόμπαν, Σούκερ, Βλάοβιτς.

ΑΓΓΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ 4-2
Αγγλία - Γαλλία... πρόκριση

Στη διαδικασία της "ρωσικής ρουλέτας" των πέναλτι εξασφάλισε η Αγγλία την πρόκρισή της στην ημιτελική φάση του EYRO 96. Βέβαια χρειάστηκε πιο πριν ο Γάλλος διαιτητής Μαρκ Μπατά να... ανταποδώσει τη φιλοξενία. Εκανε ό,τι περνούσε από το... στόμα του, για να μην ευδοκιμήσει η ανωτερότητα των Ιβήρων και τα κατάφερε.

Κορύφωση του αντι-ισπανικού "ρεσιτάλ" του ήταν η ακύρωση κανονικότατου γκολ που πέτυχε ο Σαλίνας στο 33. Ο διαιτητής το ακύρωσε ως οφ σάιντ, παρά το γεγονός ότι ο Ανταμς όχι απλά τον κάλυπτε αλλά τον... σκέπαζε. "Αναρωτιέμαι γιατί πήγαμε να παίξουμε στο Γουέμπλεϊ. Ας μας έλεγαν ότι θέλουν να προκριθεί η Αγγλία. Ο Μπατά δεν ορίστηκε μόνος του κάποιοι τον έβαλαν" δήλωσε αγανακτισμένος ο Σαλίνας.

Στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού οι Ισπανοί ήταν καλύτεροι και πιο επικίνδυνοι. Στο α ημίχρονο εφάρμοσαν άψογα το 5-3-2 και καθήλωσαν τους Αγγλους. Οι Μπελσούε, Σέρτζι πλαγιοκοπούσαν την άμυνα και δημιουργούσαν πανικό. Στο δεύτερο μέρος ο Βέναμπλς έριξε το βάρος εκεί και αυτοί άρχισαν τις κάθετες μπαλιές. Οι "τυπικά" γηπεδούχοι έχασαν ευκαιρίες κυρίως με τους Αλφόνσο, Κίκο. Ιδίως ο τελευταίος αποδείχτηκε μοιραίος παίχτης για την ομάδα του.

Οι Αγγλοι "απάντησαν" με τους Σίρερ, Μακ Μάναμαν, Ανταμς. Στην παράταση η εικόνα δεν άλλαξε καθόλου. Οι Ιβηρες είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση αλλά συνέχισαν το "διαγωνισμό" αστοχίας. Ετσι ο νέος κανονισμός του "χρυσού γκολ" δεν εφαρμόστηκε. Στο πρώτο πέναλτι ο Ιέρο έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

Στη συνέχεια ο Σίμαν απέκρουσε το σουτ του Ναντάλ και έτσι οι Αγγλοι που ευστόχησαν και στα τέσσερα πανηγύρισαν την πρόκριση. Ο απαράδεκτος Μπατά έδειξε κίτρινες κάρτες στους Αμπελάρντο, Μπελσούε, Αλφόνσο, Νέβιλ (συμπλήρωσε δύο και χάνει τον ημιτελικό).

ΙΣΠΑΝΙΑ: Θουμπιθαρέτα, Μπελσούε, Αλκόρτα (74 Λόπεζ), Αμπελάρντο, Σέρτζι, Ναντάλ, Ιέρο, Αμόρ, Κίκο, Μανχαρίν (46 Καμινέρο), Σαλίνας (46 Αλφόνσο).

ΑΓΓΛΙΑ: Σίμαν, Νέβιλ, Πιρς, Ανταμς, Σάουθγκεϊτ, Πλατ, Γκασκόιν, Μακ Μάναμαν (108 Μπάρμπι), Σίρερ, Σέριγχαμ (108 Στόουν), Αντερσον (108 Φάουλερ).

"Σκοτεινές" διαιτησίες στο ΕΥΡΩ '96

Πεποίθηση τείνει να γίνει (αν αυτό δεν έχει ήδη συμβεί) η μέχρι τώρα αίσθηση όποιου παρακολουθεί το 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, πως οι καταγγελίες των Ρουμάνων ή των Βουλγάρων για "διατεταγμένη υπηρεσία" των διαιτητών δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας ή της πίκρας τους.

Από την πρώτη μέρα του EΥΡΩ 96 ως την τελευταία οι "άρχοντες με τα μαύρα" κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν και τον πλέον ανυποψίαστο φίλαθλο ότι δύο τινά συμβαίνουν. Είναι ανίκανοι και βρίσκονται στην Αγγλία λόγω διασυνδέσεων ή μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο εκτός από τις κάρτες, τη σφυρίχτρα, παίρνουν μαζί τους και... άνωθεν εντολές.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η αντιμετώπιση με "δύο μέτρα και δύο σταθμά" των ομάδων, ούτε βέβαια οι αποφάσεις που προκαλούν και... τυφλό. Οποιο από τα δύο και να ισχύει (χωρίς να αποκλείεται να είναι και τα δύο) οι "ποδοσφαιροπατέρες" της ΟΥΕΦΑ είναι κατακριτέοι.

Ενδεικτικά ας αναφέρουμε το γκολ της ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑΣ Αγγλίας στην πρεμιέρα, όπου δύο παίχτες ήταν "χιλιόμετρα" οφ σάιντ. Την ακύρωση του έξοχου γκολ που πέτυχε ο Στόιτσκοφ απέναντι στην Ισπανία ή τη μη κατακύρωση του εκπληκτικού γκολ των Ρουμάνων στο "βαλκανικό ντέρμπι". Και αν αυτά δεν έγιναν "βούκινο", είναι γιατί υπήρχε η δυνατότητα (έστω και θεωρητικά) στους άλλους αγώνες να καλυφθεί το... χαμένο έδαφος.

Ομως στα προημιτελικά η κατάσταση παράγινε. Στους Ισπανούς ακυρώθηκε γκολ την ορθότητα του οποίου δε θα αμφισβητούσε ούτε ο Βέναμπλς. Οι Ολλανδοί ακόμα φωνάζουν για πασιφανέστατο πέναλτι που τους αρνήθηκαν, το ίδιο και οι Κροάτες. Οσο για τα οφ σάιντ τις κάρτες και τις ανάποδες αποφάσεις δε θα αναφερθούμε συγκεκριμένα, λόγω... χώρου. Αποχαιρέτησαν λοιπόν τη διοργάνωση γατί έτσι αποφάσισαν κάποιοι διαιτητές ή οι προϊστάμενοί τους.

Κρίμα. Τόσο για τις ομάδες που αποκλείστηκαν όσο και για αυτές που συνεχίζουν. Πάνω από όλα όμως κρίμα για το "βασιλιά των αθλημάτων". Δεν του αξίζει τέτοια μεταχείριση. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα στο όνομα της εξυπηρέτησης ιδίων (και πάντως άνομων) συμφερόντων να καταρρακώνει την αξιοπιστία και να καταστρέφει την ομορφιά του.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η εικόνα αυτή δικαιώνει απόλυτα και τον κορυφαίο Ελληνα διαιτητή Β. Νικάκη. Επιβεβαιώνονται τα λεγόμενά του, πως απουσιάζει από αυτή τη διοργάνωση όχι λόγω έλλειψης προσόντων αλλά ανυπαρξίας παραγόντων. Ισως και γιατί με τις εμφανίσεις του κάποιοι θα αισθάνονταν άβολα...

Ντροπή σας κύριοι. Ντροπή σας.

ΓΑΛΛΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ 5 - 4
Σαμπάνιες από Μπλαν, Λαμά

Η Γαλλία στους "4" και η Ολλανδία σπίτι της με την άχαρη διαδικασία των πέναλτι, αφού κανένας δεν μπόρεσε σε 120' να νικήσει τους τερματοφύλακες Μπερνάρντ Λαμά και Βαντερσάρ. Ετσι στα πέναλτι ο Ολλανδός κίπερ έπεφτε στη σωστή γωνιά, αλλά δεν άγγιζε την μπάλα, σε αντίθεση με τον Γάλλο πορτιέρο που στάθηκε στη μέση της εστίας του και εξουδετέρωσε το σουτ του Ζέεντορφ, στο τέταρτο χτύπημα. Ο μοιραίος παίκτης των Ολλανδών μετά το τέλος του αγώνα έπαθε κρίση υστερίας, αφού έβγαζε αφρούς από το στόμα και είχε έντονες στομαχικές διαταραχές! Οι "οράνιε" μετά το στραπάτσο από το παιχνίδι με την Αγγλία ξεκίνησαν συντηρητικά το ματς, αλλά μετά το 60' με την είσοδο των Ζέεντορφ, Βίντερ, Μίλερ απείλησαν την εστία του Λαμά. Στο 85' ο Κόκου σημάδεψε το δοκάρι του Λαμά που τέσσερα λεπτά μετά εξουδετέρωσε σουτ του Ζέεντορφ. Βέβαια όλα θα ήταν διαφορετικά αν ο διαιτητής Λόπεζ δε μετέτρεπε το χέρι του Ντεσαγί στο 84' μέσα στην περιοχή σε φάουλ... Φτάσαμε λοιπόν στα πέναλτι και: Ντοκόκ 1 - 0, Ζιντάν 1 - 1, Ντεμπούρ 2 - 1, Τζοργκαέφ 2 - 2, Κλάιφερτ 3 - 2, Λιζαραζού 3 - 3, Ζέεντορφ απέκρουσε ο Λαμά, Γκερέν 3 - 4, Μπλιντ 4 - 4, Μπλαν 4 - 5.

Οι συνθέσεις των δύο μονομάχων:

ΓΑΛΛΙΑ: Λαμά, Λιζαραζού, Μπλαν, Ντεσαγί, Τιράμ, Ζιντάν Γκερέν, Ντεσάμπ, Καρεμπέ, Λοκό (60' Ντιγκαρί, 80' Πεντρός), Τζοργκαέφ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Βαντερσάρ, Ράιζεγκερ, Μπλιντ, Μπόγκαντ, Ντεκόκ, Ντεμπούρ, Κόκου, Βέτσκε (80' Μίλντερ), Ζόρντι (69' Βίντερ), Μπέργκαμπ (50' Ζέεντορφ), Κλάιφερτ.

ΤΣΕΧΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1 - 0
Με οδηγό τον Πομπόρσκι

Στα... ίχνη της Δανίας, πρωταθλήτριας Ευρώπης το '92, βαδίζει η ομάδα - έκπληξη της φετινής διοργάνωσης η Τσεχία, που δε σταματά να... εκπλήσσει. Νίκησε 1-0 την Πορτογαλία στο "Βίλα Παρκ" του Μπέρμπιγχαμ και προκρίθηκε στον ημιτελικό, όπου την Τετάρτη, στο "Ολ Τράντφορντ" θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία. Κι αν οι "τρικολόρ" έχουν να ξεπεράσουν τις απώλειες του τιμωρημένου Καρεμπέ και του τραυματισμένου Ντιγκαρί τι να πουν οι Τσέχοι; Οι παίκτες του Ντούσαν Ουρίν θα παραταχθούν χωρίς τους Σουσοπάρεκ, Μπέιμπλ, Κούκα και Λατάλ που είναι τιμωρημένοι. Ο Κάρελ Πομπόρσκι ήταν ο ήρωας των Τσέχων. Στο 53' με ένα εκπληκτικό πλασέ άφησε άναυδο τον Βίτορ Μπαία, χαρίζοντας τη μεγάλη νίκη - πρόκριση στην ομάδα του. Οι Πορτογάλοι είχαν το πάνω... πόδι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, όμως απέναντι από τα Τσέχικα καρέ ήταν άστοχοι. Μόνο ο Ρουί Κόστα ήταν αυτός που πάλεψε να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Καλή η διαιτησία του Γερμανού Χέλμουτ Γκρουγκ, που μοίρασε επτά κίτρινες κάρτες (Σμίτσερ, Σουσοπάρεκ, Μπέιμπλ, Κούκα, Χέλντερ, Σ. Πίντο, Σεκρετάριο) και μια κόκκινη στον Λατάλ.

ΤΣΕΧΙΑ: Κούμπα, Λατάλ, Σουσοπάρεκ, Κάντλετς, Νέμετσεκ (93' Μπέργκερ), Νέμετς, Πομπόρσκι, Μπεμπλ, Χόρνακ, Κούκα, Σμίτσερ (85' Κούμπικ).

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:Βίτορ Μπαία, Σεκρετάριο, Οσεάνο (65' Φόλια), Κόουτο, Ντιμάς, Χέντερ, Σόουζα, Ζ. Πίντο, Ρουί Κόστα, Φίγκο (82' Ντομίγκος), Σ. Πίντο (46' Καντέτε).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ