ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμπάνια αλληλεγγύης στους μαθητές της Κούβας

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Μήνυμα σε όλους τους νέους και τις νέες της Ελλάδας "να αντισταθούν στην όλο και αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, να συμπαρασταθούν στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας, που κάτω από βαριές και αντίξοες συνθήκες δίνει τη δική του μάχη, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα να καθορίζει τις τύχες του, υπερασπίζοντας την Επανάστασή του και τον Σοσιαλισμό", στέλνει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, που αποφάσισε να διοργανώσει τρίμηνη καμπάνια αλληλεγγύης στους μαθητές της Κούβας.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "ο συνεχιζόμενος, για χρόνια τώρα, ιμπεριαλιστικός αποκλεισμός από τις ΗΠΑ, με τις συνέπειες που έχει στη ζωή των ανθρώπων στην Κούβα, καθιστά την επιθετική μας απάντηση επιτακτική και αναγκαία, ως ελάχιστο χρέος διεθνιστικής αλληλεγγύης, σε καιρούς που η ιστορική της αξία δυσφημείται από πολλούς.

Η διεθνιστική δράση της ΚΝΕ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιογνωμίας της και της πολιτικής της, στηριζόμενη στις αρχές του ΚΚΕ, τον προλεταριακό διεθνισμό. Η συγκεκριμένη καμπάνια δένει δημιουργικά με την υπόλοιπη δράση της ΚΝΕ στα διάφορα μέτωπα της καθημερινής της δράσης, ιδιαίτερα με αυτό της Ειρήνης στα Βαλκάνια ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή".

Το ΚΣ της ΚΝΕ, με σύνθημα "ο ιμπεριαλισμός δεν είναι παντοδύναμος",καλεί τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, "να πάρουν ενεργά μέρος στην καμπάνια αυτή, καλεί χιλιάδες νέους που δε συμβιβάζονται με την ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων, να συμβάλουν με οποιονδήποτε τρόπο στην επιτυχία της, καταγγέλλοντας τον ιμπεριαλισμό και τα σχέδια του στον κόσμο".

Η πρωτοβουλία της ΚΝΕ, που θα διαρκέσει από τον Ιούλη ως τον Σεπτέμβρη, είναι ενταγμένη στην καλοκαιρινή προφεστιβαλική δραστηριότητα της Οργάνωσης και θα απλωθεί μέσα από δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με συλλογή σχολικών ειδών (τετράδια, μολύβια, στυλό κτλ.), αλλά και χρημάτων ως συμβολική ενίσχυση σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Για το σκοπό αυτό θα ανοίξει και ειδικός τραπεζικός λογαριασμός στο άμεσο διάστημα.

Το πανηγυρικό κλείσιμο της καμπάνιας θα γίνει στο κεντρικό 4ήμερο του 22ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ - "Οδηγητή", με την παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας, που έχει προσκληθεί από την Κούβα.

"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
Πάλη για αλλαγή των συσχετισμών

Με ανακοίνωσή της η παράταξη επισημαίνει ότι με ευθύνη της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ στο 22ο συνέδριο της ΔΟΕ ψηφίστηκαν θέσεις "κομμένες και ραμμένες" στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας

Κυρίαρχος στόχος που μπαίνει για τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) στο επόμενο διάστημα είναι η συνεχής ενημέρωση της βάσης των δασκάλων και των νηπιαγωγών για τα προβλήματα και τις αιτίες που τα δημιουργούν, η συνεχής παρουσία της παράταξης στους χώρους δουλιάς, αλλά πάνω από όλα η πάλη για αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων, ώστε το κίνημα να απαντά αγωνιστικά στις σύγχρονες απαιτήσεις και τις ανάγκες των καιρών.

Αυτό τονίζει με ανακοίνωσή της η ΔΕΕ, σχετικά με την 22η απολογιστική Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, η οποία θα καθόριζε και το πρόγραμμα δράσης για την ερχόμενη σχολική χρονιά. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η ΔΕΕ, κυρίαρχο στοιχείο της παρουσίας των δύο μεγάλων παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ κατά τις εργασίες του συνεδρίου, ήταν η συνεχής προσπάθεια για αποπροσανατολισμό των αντιπροσώπων από τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού, ενώ συχνά κατέφευγαν, έχοντας την πλειοψηφία, σε αυταρχικούς αποκλεισμούς διαφορετικών προτάσεων και απόψεων μέσω της διαδικασίας, την οποία ψήφιζαν και άλλαζαν κατά το συμφέρον τους, αγνοώντας κάθε συνδικαλιστικό νόμο και δεοντολογία.

"Με αυτόν τον τρόπο, ψηφίστηκαν θέσεις, οι οποίες κινούνται στη λογική του υπουργείου Παιδείας, δε συσπειρώνουν τη βάση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία της ΠΑΣΚ συνεπικουρούμενη και από άλλες "προοδευτικές" φωνές ψήφισε θέση για παραχώρηση της εκπαίδευσης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εφαρμογή των νόμων 2218 και 2240, πράγμα που σημαίνει έμμεση και άμεση ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς την παραμικρή αντίσταση", επισημαίνει η ΔΕΕ. Υπογραμμίζει ότι το ασαφές πρόγραμμα δράσης, ψηφίστηκε με ευθύνη της ΠΑΣΚ, το οποίο προοιωνίζεται τη συνέχιση της απραξίας και του εκφυλισμού κάθε αγωνιστικής προσπάθειας, καθώς και την επανάληψη κατά τη νέα συνδικαλιστική χρονιά των φαινομένων των "παραδοσιακών","επετειακών" και εκτονωτικών απεργιών. Οσο για την παράταξη της"Πρωτοβουλίας" (προσκείμενη στον "ΣΥΝ"), με την υποτονική και ανύπαρκτη παρουσία στη γενική συνέλευση συχνά και με ποικίλους τρόπους έδινε χέρι βοήθειας στην πλειοψηφία, για να περνάει τις προτάσεις της.

Για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια των εργασιών της 22ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ, αποδείχτηκε ότι η ΔΕΕ είναι η μόνη συνδικαλιστική παράταξη, η οποία με τη συγκροτημένη παρουσία της και το μεστό πολιτικό λόγο της μπόρεσε να αναδείξει τις πραγματικές αιτίες της άσχημης κατάστασης στην παιδεία και των προβλημάτων του εκπαιδευτικού, που δεν είναι άλλες από την κατεύθυνση του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία.

22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Σε όλη την Αθήνα οι εκδηλώσεις

Αύριο στο Βύρωνα η ομιλία του γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανού

Στις γειτονιές της Αθήνας απλώνονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις για το 22ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", μετά τις εκδηλώσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που προηγήθηκαν.

Η ειρήνη είναι το θέμα της προφεστιβαλικής εκδήλωσης της ΚΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βύρωνα, στην πλατεία Ταπητουργείου, αύριο τις 8 μ.μ.,με κεντρικό ομιλητή τον γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Ν. Σοφιανό.

Την ίδια μέρα και ώρα, εκδήλωση με θέμα την ειρήνη και τον πολιτισμό πραγματοποιείται στου Γκύζη στην πλατεία Πρωτομαγιάς με ομιλητή τον Μ. Βακαλόπουλο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η παιδεία είναι το θέμα της προφεστιβαλικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται την Παρασκευή στις 8 μ.μ. στον ηλεκτρικό σταθμό του Ν. Ηρακλείου,με ομιλήτρια την Λ. Χαϊνά,μέλος του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ.

Το Σάββατο στις 8 μ.μ. σειρά έχει η Ν. Φιλαδέλφεια, όπου στον Πεζόδρομο Σπαθάρη θα γίνει εκδήλωση με θέμα το περιβάλλον.Θα χαιρετίσει η Ελ. Μανιάτη,μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ.

Το Σάββατο επίσης ο Ν. Σοφιανός θα μιλήσει στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πέραμα, που έχει θέμα "το δικαίωμα στη δουλιά". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. στον χώρο της Πρόνοιας.Την ίδια ώρα θα γίνουν προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην πλατεία Διλαβέρη στον Πειραιά,με θέμα τον αθλητισμό και στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό με θέμα την παιδεία και τα ναρκωτικά.

Τη Δευτέρα 1 Ιούλη, στις 8 μ.μ., πραγματοποιούνται τρεις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις: Στο Χαϊδάρι (Παλατάκι) με θέμα την ειρήνη, στον ηλεκτρικό σταθμό Αμαρουσίου με θέμα την παιδεία και στον Ταύρο στην πλατεία του Αγ. Γεωργίου με θέμα την ανεργία.

"ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ"
Υπόθεση όλων ο αγώνας για την παιδεία

Το Μέτωπο καλεί όλους τους Πειραιώτες αύριο στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά κυβερνητικά σχέδια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το "Εθνικό" (ΕΑ) και το "Διεθνές Απολυτήριο" (ΔΑ) διοργανώνει το "Μέτωπο Παιδείας Πειραιά", αύριο Πέμπτη στις 7.30 μμ στην πλατεία Κοραή, τονίζοντας ότι "κανένα εξεταστικό σύστημα, παρά τις διακηρύξεις, δεν έλυσε και ούτε μπορεί να λύσει τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα της παιδείας, χωρίς να ληφθούν πρώτα μέτρα που αφορούν τη δομή, τη λειτουργία και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης".

"Το ΕΑ και το ΔΑ εντάσσονται στα πλαίσια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και ΟΟΣΑ, που έχουν στόχο την ιδιωτικοποίηση και το ξεθεμελίωμα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος", αναφέρεται στο κάλεσμα για τη συγκέντρωση. Το "Μέτωπο Παιδείας Πειραιά" τονίζει ότι η ένταση των φραγμών στη μόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι νέοι να ολοκληρώνουν τις λυκειακές σπουδές, η πλειοψηφία των νέων θα σπρώχνεται στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης, για γνώση μιας χρήσης και φτηνό εργατικό δυναμικό. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζεται παραπέρα ο εκπαιδευτικός και ηεκπαιδευτική διαδικασία, αφού η προσοχή όλων επικεντρώνεται από την Α Λυκείου στις εθνικές εξετάσεις.

Το "Μέτωπο Παιδείας Πειραιά" καλεί όλους τους Πειραιώτες να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, δημόσια παιδεία για όλους τους νέους χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, ενιαίο τύπο Λυκείου και ένταξη της επαγγελματικής κατάρτισης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, κάλυψη των σχολείων με υλικοτεχνική υποδομή, πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία, σύγχρονα και λειτουργικά κτίρια, μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα.

Αποφασίζουν για την αποχή

Μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να ολοκληρώσουν τις Γενικές Συνελεύσεις οι Σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με αίτημα την απόσυρση της τροπολογίας η οποία περιορίζει την εξέλιξη των πανεπιστημιακών.

Πάντως χτες, οι Γενικές Συνελεύσεις του Πολυτεχνείου και της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης αποφάσισαν να σταματήσουν την αποχή από το εξεταστικό έργο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ ο σύλλογος Φιλοσοφικής και Νομικής αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας, από τον οποίο ζήτησε να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τους πανεπιστημιακούς και να μην περάσει κανένα νομοθέτημα που θα αφορά την εξέλιξη και την εκλογή μελών ΔΕΠ μέσα στο καλοκαίρι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του διαλόγου. Παράλληλα τον κάλεσαν να δεσμευτεί ότι το νομοσχέδιο που θα αφορά τους πανεπιστημιακούς να είναι το πρώτο που θα κατατεθεί στη Βουλή όταν ανοίξει. Οι πανεπιστημιακοί θα επιδιώξουν νέα συνάντηση με τον υπουργό μετά τη λήξη του πένθους για τον θάνατο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ