ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σήμερα η συγκέντρωση του "Μετώπου Παιδείας"

Κάλεσμα σε όλους τους Πειραιώτες να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο "Εθνικό" και "Διεθνές Απολυτήριο", με την εφαρμογή των οποίων υλοποιείται το δόγμα "όποιος έχει χρήματα αγοράζει και μόρφωση"

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά κυβερνητικά σχέδια και μεθοδεύσεις, με αιχμή το "Εθνικό" και το "Διεθνές Απολυτήριο" καλεί σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή όλους τους Πειραιώτες το "Μέτωπο Παιδείας Πειραιά", υπογραμμίζοντας ότι με την προώθησή τους υλοποιείται πλήρως το δόγμα "όποιος έχει χρήματα αγοράζει και μόρφωση". Η θεσμοθέτηση ήδη του "Διεθνούς Απολυτήριου" και οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για το "Εθνικό Απολυτήριο", που συνοδεύονται με φιλολογίες για "εκπαιδευτική αναγέννηση" και "επανίδρυση του Λυκείου" κ.λπ. έχουν ξεσηκώσει τις αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων με την εκπαίδευση φορέων, αλλά και οργανώσεις εργαζομένων γενικότερα. Γιατί, στην πραγματικότητα, πρόκειται για το σκληρότερο σύστημα ταξικών φραγμών και κοινωνικής επιλογής της τελευταίας 20ετίας, μοχλό για την παραπέρα πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης κάθε μορφής, αλλά και καθοριστικό μηχανισμό διεύρυνσης της μορφωτικής υποβάθμισης του λαού.

Γι' αυτό και στο κάλεσμά του το "Μέτωπο Παιδείας Πειραιά" τονίζει ότι "το "Εθνικό" και το "Διεθνές Απολυτήριο" δεν είναι εξαγγελίες που αφορούν στενά το εξεταστικό, αλλά έχουν ευρύτερες και βαθύτερες επιπτώσεις και επιδιώξεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Εντάσσονται στα πλαίσια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΟΟΣΑ, που έχουν στόχο την ιδιωτικοποίηση και το ξεθεμελίωμα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος". Και συμπληρώνει ότι "κανένα εξεταστικό σύστημα, παρά τις διακηρύξεις, δεν έλυσε και ούτε μπορεί να λύσει τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα της παιδείας, χωρίς να ληφθούν πρώτα μέτρα που αφορούν τη δομή, τη λειτουργία και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης".

Το "Μέτωπο Παιδείας Πειραιά" καλεί όλους τους Πειραιώτες να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, δημόσια παιδεία για όλους τους νέους χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, ενιαίο τύπο Λυκείου και ένταξη της επαγγελματικής κατάρτισης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, κάλυψη των σχολείων με υλικοτεχνική υποδομή, πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία, σύγχρονα και λειτουργικά κτίρια, μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα.

22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Αγκαλιάζουν την Αθήνα οι εκδηλώσεις

Σήμερα στις 8 μμ στο Βύρωνα - με ομιλία του Νίκου Σοφιανού - και στου Γκύζη

Συνεχίζεται στις γειτονιές της Αθήνας το ταξίδι του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, μετά τις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, σήμερα στις 8 μμ θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση στο Βύρωνα,στην πλατεία Ταπητουργείου,με θέμα την ειρήνη.Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός.

Παράλληλα, με θέμα την ειρήνη και τον πολιτισμό θα πραγματοποιηθεί σήμερα, την ίδια ώρα, η εκδήλωση και στου Γκύζη,στην πλατεία Πρωτομαγιάς,με ομιλητή τον Μ. Βακαλόπουλο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο στον ηλεκτρικό σταθμό του Ν. Ηρακλείου, στις 8 μ.μ.,θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα την παιδεία και ομιλήτρια την Λ. Χαϊνά,μέλος του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ.

Το Σάββατο, ο Ν. Σοφιανός θα μιλήσει στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πέραμα, που έχει θέμα "το δικαίωμα στη δουλιά". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μμ στο χώρο της Πρόνοιας.Παράλληλα, την ίδια ώρα θα γίνουν προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην πλατεία Διλαβέρη στον Πειραιά,με θέμα τον αθλητισμό και στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό με θέμα την παιδεία και τα ναρκωτικά.

Την ίδια μέρα στη Ν. Φιλαδέλφεια,στις 8 μμ στον Πεζόδρομο Σπαθάρη,θα γίνει εκδήλωση με θέμα το περιβάλλον.Θα χαιρετίσει η Ελ. Μανιάτη,μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ.

Ακολουθούν στη συνέχεια τρεις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, που θα γίνουν τη Δευτέρα 1 Ιούλη, στις 8 μμ: Στο Χαϊδάρι (Παλατάκι) με θέμα την ειρήνη,στον ηλεκτρικό σταθμό Αμαρουσίου με θέμα την παιδεία και στον Ταύρο στην πλατεία του Αγ. Γεωργίου με θέμα την ανεργία.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
Το "Χημείο" να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο

Την αλλαγή της παλαιότερης απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία το "Χημείο" - το ιστορικό πανεπιστημιακό κτίριο της οδού Σόλωνος - θα μετατραπεί σε βιβλιοθήκη Κοινωνικών και Νομικών Επιστημών, ζητά η Ενωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ).

Στη Συνέλευση των αντιπροσώπων της ΕΕΧ, η οποία συνήλθε στις 8 Ιούνη στο Ηράκλειο Κρήτης, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των Ελλήνων χημικών για το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο με νόμο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Η ΕΕΧ ζητά να αλλάξει η απόφαση και το "Χημείο" να συνεχίσει να στεγάζει τόσο τις πολύτιμες συλλογές οργάνων όσο και τη βιβλιοθήκη των δεκάδων χιλιάδων τόμων που αναφέρονται στις φυσικές επιστήμες των τελευταίων 150 χρόνων. Επίσης απαιτεί να χρησιμοποιηθεί το κτίριο ως ζωντανό Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας - σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα οργανωμένα κράτη - να οργανώνονται εκεί εργαστήρια Φυσικής και Χημείας για τους μαθητές των σχολείων και να γίνονται σεμινάρια, συνέδρια, διαλέξεις και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις.

"Ζητούμε να γίνει σεβαστή η ιστορία αυτού του τόπου και να αντιληφθούν ότι ένα σημαντικό πλήθος Ελλήνων επιστημόνων έχει συνδεθεί συναισθηματικά με αυτό το κτίριο", τονίζει η ΕΕΧ και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα για να παραδώσει στις επόμενες γενιές τη σκυτάλη της ιστορικής πορείας της Ελλάδας μέσα στον πολιτισμένο κόσμο.

Η Συνέλευση των αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο ζητά την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η χώρα μας από τη Γερμανία στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και την επιστροφή του δανείου, το οποίο εκβιαστικά απέσπασε από τη χώρα μας η ναζιστική Γερμανία. "Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και ως ζήτημα ηθικής τάξης και καταδίκης της καταστροφής, απαιτούμε τη δικαίωση των ελληνικών αιτημάτων και καλούμε την κυβέρνηση να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση", αναφέρει η Ενωση Ελλήνων Χημικών.

Η Θεσσαλονίκη δε θα γίνει ορμητήριο ιμπεριαλιστών

Στις 6 και 7 Ιούλη στην παραλία της Επανωμής η 5η Πανελλαδική Συνάντηση Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΚΝΕ. Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της

Πέντε χρόνια πέρασαν από την πρώτη "Νεανική Επίθεση Ειρήνης" της ΚΝΕ στις Πρέσπες,τον Ιούλη του '92. Εκεί, στο τριεθνές σημείο, που συνορεύουν Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Αλβανία, χιλιάδες νέοι ένωσαν τα χέρια τους και δημιούργησαν τη δική τους ανθρώπινη αλυσίδα ειρήνης, διεκδικώντας να σταματήσει το αιματοκύλισμα των λαών των Βαλκανίων και οι ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά οι εξελίξεις στην περιοχή κάνουν ακόμη πιο άμεση την ανάγκη για ισχυρή αντιιμπεριαλιστική δράση και η ΚΝΕ συνεχίζει να πρωτοστατεί στην προσπάθεια αφύπνισης και δράσης της νεολαίας.

Το φετινό αγωνιστικό ραντεβού των νέων όλης της Ελλάδας, η 5η Πανελλαδική Συνάντηση Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΚΝΕ ορίστηκε για τις 6 και 7 Ιούλη στην παραλία της Επανωμής στη Θεσσαλονίκη.Προηγήθηκαν οι πετυχημένες πανελλαδικές συναντήσεις στο Ακτιο των ΑΒΑΚΣ, στη Λάρισα των ΝΑΤΟικών στρατηγείων και στον Αραξο των αμερικανικών πυρηνικών.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν είναι τυχαία. Ο ρόλος που της επιφυλάσσουν στα σχέδιά τους οι ιμπεριαλιστές, είναι ο λόγος που η φετινή συνάντηση θα γίνει στην περιοχή. Για να στείλουν οι χιλιάδες νέοι της χώρας μας ξεκάθαρα το μήνυμα, πως η Θεσσαλονίκη των αγωνιστικών παραδόσεων, της πολύχρονης ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς, δεν πρέπει να μετατραπεί σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικής οικονομικής διείσδυσης στα Βαλκάνια. Πως οι νέοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης δε θα δεχτούν να γίνει ο τόπος τους έδρα της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα πρέπει να φτάσει παντού και το κάλεσμα της ΚΝΕ σε κάθε νέο. Σ' αυτή την κατεύθυνση οι Κνίτες και οι Κνίτισσες της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της Ελλάδας δουλεύουν πυρετωδώς για την προπαγάνδιση και την προετοιμασία της συνάντησης. Εξορμήσεις στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλιάς, στα στέκια νεολαίας, γίνονται καθημερινά και θα πυκνώνουν όσο πλησιάζει η μέρα. Αφισοκολλήσεις ξεκίνησαν σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης, αεροπανό στήθηκαν στα κεντρικά σημεία των Δήμων και στις εισόδους της πόλης. Ενώ την επόμενη βδομάδα τα μέλη της ΚΝΕ θα ξεκινήσουν τη διαμόρφωση του χώρου που θα φιλοξενήσει τους χιλιάδες συντρόφους και φίλους απ' όλη την Ελλάδα.

Το "Κτήμα του Καραγκιόζη", όπως λέγεται το σημείο της Επανωμής που θα κατασκηνώσουν για δύο μέρες οι νέοι αγωνιστές της Ειρήνης, θα ντυθεί στα κόκκινα, το χρώμα της νιότης και του αγώνα. Θα στηθούν οι σκηνές και η εξέδρα που θα πραγματοποιηθούν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και θα προετοιμαστούν οι χώροι για τις αθλητικές διοργανώσεις. Περισσότερο αναβαθμισμένο το φετινό πρόγραμμα του Διήμερου θα περιλαμβάνει, θεατρική παράσταση από το σχήμα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη",μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, συναυλία με τις "Ειδικές Δυνάμεις" και λατινοαμερικάνικη βραδιά με το συγκρότημα "AROMA CARRIBE".

Το πρωί της Κυριακής οι νέοι θα αναχωρήσουν από την κατασκήνωση της Επανωμής για τη Θεσσαλονίκη. Στις 12 το μεσημέρι θα φτάσουν στην Πλατεία Σιντριβανιού, απ' όπου θα ξεκινήσει η μεγάλη πορεία στο κέντρο της πόλης.Η πορεία θα καταλήξει έξω από το Αμερικανικό Προξενείο. Εκεί στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση θα μιλήσει ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.Η διήμερη νεανική συνάντηση θα λήξει με συναυλία από το συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ