ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΕΧΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ 0-0 (6-5 ΠΕΝΑΛΤΙ)
Πάμε σαν άλλοτε

Μέρες του '76 ξαναζεί η Τσεχία, που εξασφάλισε την πρόκρισή της στον τελικό του ΕΥΡΩ '96, απέναντι στη Γαλλία, που παρουσιαζόταν ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου

Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Από χτες το απόγευμα οι Τσέχοι γύρισαν το ρολόι του χρόνου 20... Ιούνηδες πίσω και ζουν μέρες δόξας (έστω και χωρίς το... άλλο τους μισό, δηλαδή τη Σλοβακία). Στο Ολντ Τράφορντ, το γήπεδο που φέτος η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γιόρτασε δύο τίτλους, υπερίσχυσαν της Γαλλίας στα πέναλτι με 6-5 και θα διεκδικήσουν την πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης από τη Γερμανία.

Ετσι δικαιώθηκε ο Πομπόρσκι, ίσως καλύτερός τους παίχτης στο EΥΡΩ 96, που προειδοποιούσε προχθές "μη μας θεωρείται ξεγραμμένους". Οι Γάλλοι μπορεί να ήταν το φαβορί πριν ξεκινήσει ο αγώνας, όμως πάνω στο "πράσινο χαλί" δεν επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους και το πλήρωσαν.

Την Κυριακή το Γουέμπλεϊ θα πατήσει η Τσεχία, που τα γραφεία στοιχημάτων πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα της έδιναν 80 προς 1 πιθανότητες, στη θέση των "Πετεινών" που αποτελούσαν ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Οι Τσέχοι, λοιπόν, εκπλήρωσαν κατά το ήμισυ την επιθυμία τους να μιμηθούν την εκπληκτική πορεία των Δανών το 1992. Λέτε να την ολοκληρώσουν; Με βάση τη μορφή του αγώνα δίκαια κατέκτησαν την πρόκριση. Παρουσίασαν σφιχτή άμυνα και ενισχυμένο κέντρο, ο συνδυασμός των οποίων δεν επέτρεψε στους "Τρικολόρ" να κάνουν το παιχνίδι τους. Οι διάδρομοι ήταν κλειστοί και οι πάσες γίνονταν πολύ δύσκολα, αφού οι Τσέχοι πρέσαραν ασφυκτικά. Αποτέλεσμα ήταν οι αντεπιθέσεις, στις οποίες κυρίως στηρίχτηκαν οι Γάλλοι, να μην καρποφορήσουν. Τι και αν έλειπαν τέσσερις βασικότατοι παίχτες. Το κενό των Σουχοπάρεκ, Λατάλ, Κούκα, Μπέιμπλ κατάφερε με μεγάλη μαεστρία να αναπληρώσει ο Ουρίν. Δε συνέβη το ίδιο από την... απέναντι όχθη όπου η απουσία των Καρεμπέ, Ντουγκαρί ήταν αισθητή.

Οι Γάλλοι τα περίμεναν όλα από τον Ντεσαγί, που αντικατέστησε στο κέντρο τον Ντεσάμπ. Οπως όμως είναι φυσικό, "ένας κούκος" δεν μπορεί να φέρει... τη νίκη. Παρ' όλα αυτά, ευκαιρίες να εξασφαλίσουν την πρόκριση στα 120 λεπτά, είχαν αμφότερες οι πλευρές. Η κλασικότερη όλων από τους "πετεινούς" στο 62 όταν ο Τζοργκαέφ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

Το μηδέν όμως παρέμεινε και το εισιτήριο για το Γουέμπλεϊ παίχτηκε στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Ακόμα και εκεί όμως υπήρξε κατ' αρχήν ισοπαλία αφού Ζιντάν, Τζοργκαέφ, Λιζαραζού, Γκερέν, Μπλαν για τη Γαλλία και Κούμπικ, Νέτβεντ, Μπέργκερ, Πομπόρσκι, Ράντεκ για την Τσεχία ευστόχησαν.

Δε συνέβη το ίδιο και με τον Πεντρόζ, το σουτ του οποίου απέκρουσε ο Κούμπα. Ο Κάντλετς αποδείχτηκε αρκούντως ψύχραιμος, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και την ομάδα του στον τελικό.

Πολύ καλή η διαιτησία του Σκοτσέζου Νότραμ. Κίτρινη κάρτα αντίκρισαν οι Νέτβεντ, Νέμετσεκ, Κούμπικ, Τουράμ, Ροσέ, Λιζαραζού.

ΤΣΕΧΙΑ: Κούμπα, Ράμπα, Χόρνακ, Κάντλετς, Νέμετσεκ, Νοβότνι, Νέμετς (82 Κούμπικ), Νέτβεντ, Πομπόρσκι, Σμίσερ (45 Μπέργκερ), Ντρούλακ (69 Κότουλεκ).

ΓΑΛΛΙΑ: Λαμά, Τουράμ (82 Ανκγλομά), Μπλαν, Ροσέ, Λιζαραζού, Γκερέν, Λαμουσί (61 Πεντρόζ), Ντεσαγί, Ζιντάν, Τζοργκαέφ, Λοκό.

ΑΓΓΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1-1 (5-6 ΠΕΝΑΛΤΙ)
Οπου... Αντρέας και μάλαμα

Κέπκε και Μέλερ έστειλαν τη Γερμανία στον τελικό, ύστερα από ένα συγκλονιστικό ματς στο Γουέμπλεϊ

Να λοιπόν που η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Γερμανία του Μπέρτι Φογκτς ύστερα από ένα συγκλονιστικό ματς κέρδισε 6-5, στην άχαρη διαδικασία των πέναλτι, την "οικοδέσποινα" Αγγλία (σ.σ. κανονικός αγώνας και παράταση 1-1) και έτσι θα βρει για δεύτερη φορά στο δρόμο της την Τσεχία, που αποτελεί ασφαλώς την ευχάριστη έκπληξη του ΕΥΡΩ '96.

Αναμφίβολα το ντέρμπι στο Γουέμπλεϊ δεν ήταν και το πλέον κατάλληλο για... καρδιακούς. Η Γηραιά Αλβιόνα άνοιξε το σκορ από τα... αποδυτήρια. Μόλις στο 2' ο Γκασκόιν εκτέλεσε κόρνερ, ο Ανταμς πήρε πρώτη κεφαλιά, η άμυνα των Γερμανών αδράνησε και ο Αλαν Σίρερ με κοντινή κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Πάντα μαχητές οι Γερμανοί πέρασαν στην αντεπίθεση και στο 16' κατάφεραν να ισοφαρίσουν, όταν ο Χέλμερ πέρασε όμορφη ασίστ στον Στέφαν Κουντς και με κοντινό πλασέ έγραψε το 1-1, που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ μέχρι το πέρας των 120 λεπτών. Η ομάδα του Τέρι Βέναμπλς ως το τέλος του κανονικού αγώνα είχε την υπεροχή, έχασε μερικές καλές ευκαιρίες, όμως Κέπκε και άμυνα ήταν σε καλή μέρα. Ολα τα... λεφτά του μεγάλου αγώνα ήταν η παράταση και ασφαλώς τα πέναλτι. Μόλις στο 92' ο Αντερτον σημάδεψε το δοκάρι του Κέπκε. Τρία λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Σίμαν να εξουδετερώσει βολέ του Μέλερ. Στο 97' γκολ του Κουντς ακυρώθηκε ορθά σαν επιθετικό φάουλ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Γκασκόιν έχασε μοναδική ευκαιρία σε άδειο τέρμα. Ο Τζίγκε στο 107' και ο Μακμάναμαν στο 114' έκλεισαν τον... κύκλο των χαμένων ευκαιριών εκατέρωθεν.

Στα πέναλτι δυο Ανδρέας, ο Κέπκε και ο Μέλερ, ήταν οι μορφές για τα "πάντσερ". Ο κίπερ "ψώνισε" τον Σάουθγκέιτ, ενώ ο Μέλερ έγραψε το τελικό 6-5 για τη Γερμανία. Η μεγάλη ρεβάνς στο ίδιο γήπεδο μετά από 30 χρόνια. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο... Σοφά λόγια.

Από τη νικήτρια κορυφαίος παίκτης ο Ματίας Ζάμερ, που πραγματικά ήταν ένας μεγάλος λίμπερο. Σταθερός ο Κέπκε, θετική και η παρουσία των Μέλερ, Αϊλτς, Κουντς, Ρόιτερ. Ο Πολ Ινς ήταν το "μηχανάκι" της Αγγλίας. Καλή ήταν και η παρουσία των Σίρερ, Αντερτον, Ανταμς. Ο Βέναμπλς ίσως θα έπρεπε να "φρεσκάρει" την ομάδα του, που τέλειωσε ματς και παράταση χωρίς αλλαγή!

Εξαιρετική η διαιτησία του Ούγγρου Σαντόρ Πουλ, "κιτρίνισε" τους Ρόιτερ, Μέλερ, Γκασκόιν.

ΑΓΓΛΙΑ: Σίμαν, Πιρς, Ανταμς, Ινς, Σάουθγκέιτ, Πλατ, Γκασκόιν, Μακμάναμαν, Σίρερ, Σέριγχαμ, Αντερτον.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κέπκε, Ρόιτερ, Χέλμερ (110' Μπόντε), Ζάμερ, Μπάμπελ, Φρόιντ, Μέλερ, Σολ (76' Χέσλερ), Τζίγκε, Αϊλτς, Κουντς.

Ο Μαντέλα μέλος των Χάρλεμ

Οι Χάρλεμ Γκλομπτρότερς, η γνωστή ομάδα θεατρικής επίδειξης μπάσκετ, ανακήρυξε επίτιμο μέλος της τον Πρόεδρο της Ν. Αφρικής, Ν. Μαντέλα. Ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι δε στερείται ύψους όταν υποδέχτηκε στο γραφείο του στην Πρετόρια τους παίχτες των Χάρλεμ... χάθηκε.

"Βρίσκεσαι ακόμα στην... ανάπτυξη;" ρώτησε αστειευόμενος ο Μαντέλα όταν χαιρέτησε έναν από αυτούς. Οι Χάρλεμ βρίσκονται στη Ν. Αφρική για μια σειρά αγώνων επίδειξης, τα έσοδα από τους οποίους θα δοθούν στο "ταμείο για άπορα παιδιά" που έχει ιδρύσει ο Αφρικανός ηγέτης.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Στο Ολντ Τράφορντ του Μάντσεστερ ο Σμίσερ περνάει τον Λαμουσί. Λίγο αργότερα... τον ακολούθησε η ομάδα του, που άφησε εκτός τελικού το φαβορί (Γαλλία) και πλέον ελπίζει σε επανάληψη του προ 20ετίας θριάμβου της στην ίδια διοργάνωση

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Στο "σκαμνί" η "Γουίλιαμς"

Σε δίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια πρόκειται να παραπεμφθεί ο Φρανκ Γουίλιαμς, αρχηγός της ομώνυμης ομάδας της Φόρμουλα 1, όπως αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες ο Ιταλός εισαγγελέας Μαουρίτσιο Παζαρίνι. Ο Γουίλιαμς κατηγορείται ως βασικός υπεύθυνος για το θάνατο του μεγάλου Βραζιλιάνου πιλότου Αϊρτον Σένα, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1994 στην πίστα της Ιμολα στο τιμόνι μιας "Γουίλιαμς".

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Παζαρίνι θα οδηγήσει στα δικαστήρια και τον τεχνικό υπεύθυνο της εταιρίας, Πάτρικ Χεντ, καθώς και άλλους δυο υπεύθυνους της πίστας στην Ιμολα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ