Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΕΧΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ 0-0 (6-5 ΠΕΝΑΛΤΙ)
Πάμε σαν άλλοτε

Μέρες του '76 ξαναζεί η Τσεχία, που εξασφάλισε την πρόκρισή της στον τελικό του ΕΥΡΩ '96, απέναντι στη Γαλλία, που παρουσιαζόταν ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου

Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Από χτες το απόγευμα οι Τσέχοι γύρισαν το ρολόι του χρόνου 20... Ιούνηδες πίσω και ζουν μέρες δόξας (έστω και χωρίς το... άλλο τους μισό, δηλαδή τη Σλοβακία). Στο Ολντ Τράφορντ, το γήπεδο που φέτος η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γιόρτασε δύο τίτλους, υπερίσχυσαν της Γαλλίας στα πέναλτι με 6-5 και θα διεκδικήσουν την πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης από τη Γερμανία.

Ετσι δικαιώθηκε ο Πομπόρσκι, ίσως καλύτερός τους παίχτης στο EΥΡΩ 96, που προειδοποιούσε προχθές "μη μας θεωρείται ξεγραμμένους". Οι Γάλλοι μπορεί να ήταν το φαβορί πριν ξεκινήσει ο αγώνας, όμως πάνω στο "πράσινο χαλί" δεν επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους και το πλήρωσαν.

Την Κυριακή το Γουέμπλεϊ θα πατήσει η Τσεχία, που τα γραφεία στοιχημάτων πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα της έδιναν 80 προς 1 πιθανότητες, στη θέση των "Πετεινών" που αποτελούσαν ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Οι Τσέχοι, λοιπόν, εκπλήρωσαν κατά το ήμισυ την επιθυμία τους να μιμηθούν την εκπληκτική πορεία των Δανών το 1992. Λέτε να την ολοκληρώσουν; Με βάση τη μορφή του αγώνα δίκαια κατέκτησαν την πρόκριση. Παρουσίασαν σφιχτή άμυνα και ενισχυμένο κέντρο, ο συνδυασμός των οποίων δεν επέτρεψε στους "Τρικολόρ" να κάνουν το παιχνίδι τους. Οι διάδρομοι ήταν κλειστοί και οι πάσες γίνονταν πολύ δύσκολα, αφού οι Τσέχοι πρέσαραν ασφυκτικά. Αποτέλεσμα ήταν οι αντεπιθέσεις, στις οποίες κυρίως στηρίχτηκαν οι Γάλλοι, να μην καρποφορήσουν. Τι και αν έλειπαν τέσσερις βασικότατοι παίχτες. Το κενό των Σουχοπάρεκ, Λατάλ, Κούκα, Μπέιμπλ κατάφερε με μεγάλη μαεστρία να αναπληρώσει ο Ουρίν. Δε συνέβη το ίδιο από την... απέναντι όχθη όπου η απουσία των Καρεμπέ, Ντουγκαρί ήταν αισθητή.

Οι Γάλλοι τα περίμεναν όλα από τον Ντεσαγί, που αντικατέστησε στο κέντρο τον Ντεσάμπ. Οπως όμως είναι φυσικό, "ένας κούκος" δεν μπορεί να φέρει... τη νίκη. Παρ' όλα αυτά, ευκαιρίες να εξασφαλίσουν την πρόκριση στα 120 λεπτά, είχαν αμφότερες οι πλευρές. Η κλασικότερη όλων από τους "πετεινούς" στο 62 όταν ο Τζοργκαέφ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

Το μηδέν όμως παρέμεινε και το εισιτήριο για το Γουέμπλεϊ παίχτηκε στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Ακόμα και εκεί όμως υπήρξε κατ' αρχήν ισοπαλία αφού Ζιντάν, Τζοργκαέφ, Λιζαραζού, Γκερέν, Μπλαν για τη Γαλλία και Κούμπικ, Νέτβεντ, Μπέργκερ, Πομπόρσκι, Ράντεκ για την Τσεχία ευστόχησαν.

Δε συνέβη το ίδιο και με τον Πεντρόζ, το σουτ του οποίου απέκρουσε ο Κούμπα. Ο Κάντλετς αποδείχτηκε αρκούντως ψύχραιμος, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και την ομάδα του στον τελικό.

Πολύ καλή η διαιτησία του Σκοτσέζου Νότραμ. Κίτρινη κάρτα αντίκρισαν οι Νέτβεντ, Νέμετσεκ, Κούμπικ, Τουράμ, Ροσέ, Λιζαραζού.

ΤΣΕΧΙΑ: Κούμπα, Ράμπα, Χόρνακ, Κάντλετς, Νέμετσεκ, Νοβότνι, Νέμετς (82 Κούμπικ), Νέτβεντ, Πομπόρσκι, Σμίσερ (45 Μπέργκερ), Ντρούλακ (69 Κότουλεκ).

ΓΑΛΛΙΑ: Λαμά, Τουράμ (82 Ανκγλομά), Μπλαν, Ροσέ, Λιζαραζού, Γκερέν, Λαμουσί (61 Πεντρόζ), Ντεσαγί, Ζιντάν, Τζοργκαέφ, Λοκό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετσι ξαφνικά... Γαλλία (2000-07-04 00:00:00.0)
Το έμψυχο δυναμικό (1998-05-31 00:00:00.0)
Η παράδοση ευνοεί τους "τρικολόρ" (1996-06-15 00:00:00.0)
Ομάδα "σαμπάνια" (1996-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ