Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΑΛΛΙΑ
Ομάδα "σαμπάνια"

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Ως διοργανωτές του πρωταθλήματος τα πηγαίνουν πολύ καλά. Οταν όμως είναι φιλοξενούμενοι, κάτι... παθαίνουν. Στους 71 αγώνες που έχουν δώσει οι "Τρικολόρ" μετρούν 37 νίκες, 18 ισοπαλίες, 16 ήττες και 136 - 84 γκολ. Προβάλλει ως ένα από τα μεγάλα φαβορί. Οι "Πετεινοί" πάντως ως πρώτο στόχο έχουν την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Είναι, βλέπετε, το "φιάσκο" του προηγούμενου πρωταθλήματος, όπου αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο χωρίς μάλιστα νίκη. Η αστάθεια της προκριματικής φάσης δημιουργεί αμφιβολίες. Το να παραχωρείς ισοπαλία σε Σλοβακία ή Ισραήλ, δεν είναι ό,τι πιο ενθαρρυντικό. Από την άλλη, τα σχεδόν δυόμισι χρόνια χωρίς ήττα είναι μια καλή παρακαταθήκη.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Στα προκριματικά του EYRO '96 μπορεί να μη γνώρισε την ήττα, "κατάφερε" όμως να τερματίσει δεύτερη στον 1ο όμιλο με 20 βαθμούς. Αιτία το γεγονός ότι είχε πέντε νίκες αλλά και ισάριθμες ισοπαλίες με 22 - 2 γκολ. Πάντως, πέτυχε το μεγαλύτερο σκορ.

ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ: Ο Εμέ Ζακέ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την απόφασή του να αφήσει εκτός ομάδας τους ιδιαίτερα φορμαρισμένους Καντονά, Ζινολά, που μάλιστα αγωνίζονται στα αγγλικά γήπεδα. "Αν η Γαλλία διαθέτει τόσο καλούς παίχτες ώστε να έχει την πολυτέλεια να αφήνει τέτοιους ποδοσφαιριστές έξω, σημαίνει ότι σίγουρα θα αναδειχτεί πρωταθλήτρια", δήλωσε ο Φέργκιουσον, προπονητής στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ρίσκο του Ζακέ. Οι τολμηρές αυτές επιλογές, αν δε δικαιωθούν, ίσως του στοιχίσουν τη θέση που κατέχει, αφού κάποιοι θα του χρεώσουν (ίσως όχι άδικα) εξ ολοκλήρου την ευθύνη. Ο ίδιος όμως δεν αλλάζει γραμμή πλεύσης. Επιμένει στο "πάντρεμα" παλιών και νέων, όπως αυτός το βλέπει χωρίς να υπολογίζει ονόματα.

Για να είμαστε πάντως ειλικρινείς, ως τώρα τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν. Εχει βέβαια και τα περιθώρια των επιλογών. Αξιοποιεί το ταλέντο των Πεντρός, Ζιντάν, τη δύναμη των Ντεσαγί, Καρεμπέ και το μυαλό των Ντεσάμπ, Ανγκλομά, Τζοργκαέφ.

Χαρακτηριστικό του Ζακέ είναι ότι χρησιμοποιεί τους παίχτες ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα και όχι με τις θέσεις που έχουν καταξιωθεί. "Δε μου αρέσει ο παίχτης να συνηθίζει σε μια θέση. Του γίνεται ρουτίνα και χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του. Οταν αλλάζει συχνά αποστολή, διατηρείται σε ετοιμότητα", υποστηρίζει.

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ: Ο Γιούρι Τζοργκαέφ μπορεί να αγωνιστεί το ίδιο καλά ως "κρυφός" αλλά και ως κλασικός κυνηγός. Εχει δυνατό σουτ, χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια. Δε διστάζει να σουτάρει, ανεξάρτητα από γωνία ή απόσταση. Στις 16 εμφανίσεις του με τους "τρικολόρ" πέτυχε 10 γκολ.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ως ποδοσφαιριστής ο Εμέ Ζακέ έκανε μέτρια καριέρα αγωνιζόμενος με τις Λιόν, Σεντ Ετιέν. Τη φανέλα της Εθνικής τη φόρεσε μόνο δύο φορές. Θήτευσε δίπλα στους Μπατέ, Σνελά και πέρασε από τους πάγκους των Λιόν, Μπορντό, Μονπελιέ. Ανέλαβε τους "Πετεινούς" μετά την ήττα - σοκ από τη Βουλγαρία, η οποία τους στέρησε τη συμμετοχή στο Μουντιάλ '94.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ