Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μαινόμενοι ταύροι

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Από τις πιο σταθερές παρουσίες στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εδωσε το "παρών", με λιγότερη ή περισσότερη επιτυχία, στις επτά από τις εννιά διοργανώσεις που έχουν γίνει. Απουσίασε μόνο το '72 και το '92. Στέφθηκε πρωταθλήτρια το 1964, κερδίζοντας στη Μαδρίτη την ΕΣΣΔ με 2 - 1 (Περέδα 6, Μαρθελίνο 84). Εχει δώσει 80 αγώνες με 45 νίκες, 17 ισοπαλίες, 18 ήττες και 161 - 71 γκολ.

Το μεγάλο παράπονο των Ιβήρων (όχι μόνο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα) είναι ότι 32 χρόνια τώρα μένουν με την... ηθική ικανοποίηση ότι προσπάθησαν. Παρά το γεγονός ότι πάντα παρουσίαζαν αξιόμαχα σύνολα, δεν κατάφερναν να γευτούν τη χαρά ενός τίτλου. Πάντα κάτι πήγαινε στραβά.

Ο καημός τους μεγάλωνε μάλιστα γιατί οι ικανότητες υπήρχαν. Ετσι, αποχωρούσαν με σκυμμένο το κεφάλι και ένα ερωτηματικό, αναφορικά με το τι έφταιξε για μια ακόμα φορά. Τώρα στην Αγγλία ελπίζουν ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και θα σπάσει... το ρόδι.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Η Ισπανία προκρίθηκε πολύ άνετα στην τελική φάση, κατακτώντας την πρώτη θέση του 2ου ομίλου. Σε δέκα αγώνες συγκέντρωσε 26 βαθμούς με 8 νίκες, 2 ισοπαλίες, καμιά ήττα και 25 - 4 γκολ.

ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ: Από τον προημιτελικό του '94 η Ισπανία δεν έχει γνωρίσει την ήττα στους 16 αγώνες που έδωσε. Ολοι υποστηρίζουν ότι διαθέτει τα φόντα να κατακτήσει το τρόπαιο. Συμφωνούν και οι ίδιοι με τη διαφορά ότι παρουσιάζονται πιο επιφυλακτικοί λόγω του παρελθόντος. Αυτά που προβληματίζουν έντονα τον προπονητή της, Χαβιέ Κλεμέντε, είναι η κούραση των παιχτών από το μαραθώνιο του πρωταθλήματος (42 αγωνιστικές) και η ελάχιστη προετοιμασία.

Ποιώντας όμως "την ανάγκη φιλότιμο", δηλώνει με χιούμορ: "Κατασκόπευσα τις περισσότερες ομάδες. Εμείς θα είμαστε διαβασμένοι, ενώ οι άλλοι θα ψάχνονται. Κάτι είναι κι αυτό". Η Ισπανία διαθέτει δύναμη, τεχνική αλλά και πολύ ταλέντο. Τα ενσαρκώνουν παίχτες όπως οι Ναδάλ, Ιέρο, Κίκο, Πίτσι. Ο Κλεμέντε εμπιστεύεται το... πρόσωπο του Μουντιάλ. Στηρίζεται στον έμπειρο Θουμπιθαρέτα, τη συμπαγή άμυνα, το ευέλικτο κέντρο και μια νεανική αλλά αποτελεσματική επίθεση. Υπάρχουν αρκετοί "εργάτες" που εφαρμόζουν το 3 - 6 - 1 ή το 3 - 5 - 2. Ετσι αμύνεται καλά και έχει τη δυνατότητα να αιφνιδιάσει.

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ: O Χοσέ Λουίς Καμινέρο είναι ο παίχτης που θα ήθελε ο κάθε προπονητής στην ομάδα του. Αγωνίζεται εξ ίσου καλά ως λίμπερο, στόπερ, αμυντικό χαφ, επιθετικός μέσος, κυνηγός... Μοναδικό πρόβλημά του ότι είναι πολύ ευέξαπτος και φορτώνεται εύκολα με κάρτες.

Ο Χουάν Αντόνιο Πίτσι είναι ο νέος μεγάλος σκόρερ της Ισπανίας. Γεννήθηκε στη Σάντα Φε της Αργεντινής. Περιπλανήθηκε σε αρκετές ομάδες ώσπου φέτος με την Τενερίφη έκανε εκπληκτικό πρωτάθλημα. Πήρε την υπηκοότητα πέρσι και αμέσως κλήθηκε στην Εθνική.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Χαβιέρ Κλεμέντε παρά την απαίτηση της κοινής γνώμης (και όχι μόνο) απέκλεισε δύο νεαρά "αστέρια" του ισπανικού ποδοσφαίρου, τους Ραούλ (Ρεάλ Μαδρίτης) και Ντε Λα Πένια (Μπαρτσελόνα) από την... ευρωπαϊκή 22άδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ