Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Πάντα υπολογίσιμη

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Οι γείτονές μας είναι η μοναδική ομάδα από τις φιναλίστ, που στα 36 χρόνια ζωής του θεσμού έχουν να επιδείξουν... ακραία σταθερότητα. Στις τρεις πρώτες διοργανώσεις πήγαν καλά, στη συνέχεια όμως απογοήτευσαν. Εχουν δώσει 66 παιχνίδια απ' τα οποία τα 31 έληξαν υπέρ τους, τα 14 ισόπαλα, τα 21 εναντίον τους, με γκολ 107 - 77.

Στα γήπεδα της Αγγλίας οι Βούλγαροι θέλουν να αποδείξουν ότι η τέταρτη θέση στο Μουντιάλ '94 δεν ήταν "πυροτέχνημα". Βέβαια το έργο τους δε θα είναι καθόλου εύκολο, αφού οι αντίπαλοι είναι κάτι παραπάνω από υπολογίσιμοι. Ειδικά η Γαλλία έχει έναν επιπλέον λόγο να ζητάει την... εξόντωσή τους. Θέλει να εκδικηθεί για τον αποκλεισμό της από το Μουντιάλ, μέσα μάλιστα στο "σπίτι" της.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Στην προκριματική φάση το 2 αποδείχτηκε ο τυχερός της αριθμός. Στον 2ο όμιλο πήρε τη δεύτερη θέση με 22 βαθμούς. Σε δέκα αγώνες είχε 7 νίκες, 1 ισοπαλία και μόλις 2 ήττες με 24 - 10 γκολ.

ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ: Ο βασικός κορμός της ομάδας παραμένει ο ίδιος αρκετά χρόνια. Αυτό επιτρέπει στους παίχτες να συνεννοούνται με "κλειστά μάτια", ελλοχεύει όμως πάντα ο κίνδυνος της ρουτίνας, η οποία πολλές φορές προκαλεί οξύτητες. Ειδικά όταν υπάρχουν χαρακτήρες σαν του Στόιτσκοφ...

Συγκριτικά με το παγκόσμιο κύπελλο έχει μια, αλλά σημαντική προσθήκη. Είναι ο Λούμποσλαβ Πένεφ, ανιψιός του προπονητή, που είχε χάσει εκείνο το ραντεβού λόγω τραυματισμού. Το γεγονός ότι ήταν βασικός συντελεστής φέτος στην ξέφρενη πορεία της Ατλέτικο (κατέκτησε πρωτάθλημα, κύπελλο) είναι χαρακτηριστικό για την αξία του.

Ο τεχνικός της Βουλγαρίας προβληματίζεται έντονα για δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι στην προκριματική φάση η ομάδα του δεν έπεισε με τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε. Το δεύτερο πως βασικά του στελέχη δεν είχαν σταθερή απόδοση στα σωματεία τους, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να... ζεσταίνουν τον πάγκο.

Μπορεί στη θέση του τερματοφύλακα να μην υπάρχει η σιγουριά που θα ήθελε ο Πένεφ, αλλά στην άμυνα δεσπόζει η προσωπικότητα του Χούμπτσεφ (λίμπερο). Υπάρχει συνεχής αλληλοκάλυψη και επιτυχής εφαρμογή της ζώνης. Στο κέντρο υπάρχουν οι Λέτσκοφ, Μπαλάκοφ, που με την εμπειρία τους αποτελούν εγγύηση.

Η μεγάλη δύναμη όμως της Βουλγαρίας είναι η επίθεση. Στόιτσκοφ, Κονσταντίνοφ, Λ. Πένεφ και Σιράκοφ συγκροτούν ένα τετράγωνο - "φωτιά" που όταν έχει τα κέφια του είναι ικανό να σμπαραλιάσει κάθε άμυνα.

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ: Ο Κρίστο Στόιτσκοφ αποτελεί το πρώτο "βιολί" της ορχήστρας. Παρότι δεν έκανε καλή χρονιά, όταν έχει κέφια είναι μια ομάδα μόνος του. Η απόδοσή του είναι βαρόμετρο για την πορεία της Βουλγαρίας. Παλιότερη δήλωσή του, "είμαι ποδοσφαιρική ιδιοφυία αλλά και τρελός", τα λέει όλα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ντιμίτιρ Πένεφ γεννήθηκε στις 12/7/1945 στη Σόφια και έκανε μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής σε Λοκομοτίβ, ΤΣΣΚΑ. Κατέκτησε επτά πρωταθλήματα και είναι δεύτερος σε συμμετοχές στην εθνική ομάδα (90) πίσω από τον Μπόνεφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ