Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Απρόβλεπτος αντίπαλος

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Μια πάντα υπολογίσιμη δύναμη στη Γηραιά Ηπειρο, σύμφωνα δε με την πορεία της στο τελευταίο Μουντιάλ, και στον κόσμο. Σε τελική φάση προκρίνεται για τρίτη φορά στην ιστορία της και ως μεγαλύτερη διάκριση έχει την είσοδό της στα προημιτελικά δύο φορές. Σε 68 αγώνες έχει 31 νίκες, 19 ισοπαλίες, 18 ήττες με 115 - 65 γκολ.

Η Ρουμανία αποτελεί το αουτσάιντερ του ομίλου πριν τουλάχιστον από τους αγώνες. Τα προβλήματα πολλά για τον γνωστό μας Ανγκελ Ιορντανέσκου, που μετατράπηκε σε... Πυθία (δεν είχε πολλές επιλογές), δηλώνοντας για τους παίχτες του: "Είτε ελλείψει αγώνων δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις, είτε θα δώσουν τη δική τους απάντηση και θα τρελάνουν πάλι κόσμο".

Δεν ξέρουμε αν θα επιβεβαιωθεί εν γένει. Πάντως, οι ίδιοι έχουν ήδη ορκιστεί νίκη σε έναν αγώνα. Πρόκειται για άλλη μια βεντέτα του EYRO. Στα προκριματικά του Μουντιάλ τα "παιδιά του Ντράκουλα" έχασαν στο Βουκουρέστι από τη Γαλλία και αρκετοί τους αποκάλεσαν πουλημένους.

"Οι παίχτες αισθάνθηκαν ντροπή. Γι' αυτούς είναι θέμα τιμής να πάρουν τη ρεβάνς", λέει ο Ιορντανέσκου. Ηδη λοιπόν υπάρχει ένας λόγος που έχει ντοπάρει τους παίχτες. Θα βρεθούν άραγε άλλοι;

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ:Εξασφάλισε την παρουσία της στην Αγγλία κατακτώντας την κορυφή του 1ου ομίλου με 21 βαθμούς. Σε δέκα αγώνες είχε 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα, με 18 - 9 γκολ.

ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ: Για τους περισσότερους από τους Ρουμάνους διεθνείς αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για διάκριση. Η "χρυσή φουρνιά" μετά την Αγγλία ολοκληρώνει τον κύκλο της, αφού ο χρόνος είναι αμείλικτος. Ο Μπελοντένιτσι "πάτησε" τα 32, ο Λάκατους τα 33, ο Χάτζι τα 31...

Αυτό ίσως αποτελέσει ένα καλό λόγο για να τα δώσουν όλα. Ομως αρκεί για να αλλάξει η σκληρή πραγματικότητα; Ο Ιορντανέσκου παραιτήθηκε αλλά επανήλθε, χωρίς το κλίμα να τον... ακολουθήσει. Ο Χάτζι έγινε "παγκίτης" στην Μπαρτσελόνα και ο Μπελοντένιτσι μετά από σειρά τραυματισμών κατέληξε στη Β κατηγορία της Ισπανίας.

Ολα αυτά δημιουργούν αρνητικές σκέψεις αναφορικά με την κατάσταση των παιχτών. Πάντα, όμως, υπάρχει ένα αλλά. Ο "στρατηγός" στηρίζεται στη διπλή ζώνη άμυνας. Από κει και πέρα σχεδόν όλα εξαρτιούνται από τα "κέφια" του Χάτζι. Αν είναι είναι στη μέρα του, δημιουργεί αντεπιθέσεις - "φαρμάκι". Το βάρος της επίθεσης επωμίζονται οι Ραντουτσόιου, Λάκατους.

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ: Δικαιωματικά ο Γκιόργκι Χάτζι. Η προσωνυμία "Μαραντόνα των Βαλκανίων" απεικονίζει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει. Ηδη έφτασε τις 95 συμμετοχές και σύντομα θα ισοφαρίσει το ρεκόρ των 100 που κατέχει ο Μπόλονι.

Ο Λάκατους παρά τους 32 Μάηδες παραμένει αξιόπιστη λύση στην επίθεση. Στο ταλέντο του έχει προστεθεί η εμπειρία, γεγονός που τον κάνει υπερπολύτιμο για τη Ρουμανία.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Οδήγησε τη Ρουμανία στα προημιτελικά του Μουντιάλ '94 και ανταμείφθηκε με το βαθμό του στρατηγού. Ως παίχτης πέρασε από τον ΟΦΗ, όμως δοξάστηκε με τη Στεάουα όπου κατάκτησε τέσσερα πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Πρωταθλητριών.

Ο Ανγκελ Ιορντανέσκου αναγκάστηκε να αφήσει εκτός 22άδας τον Ιλιε Ντουμιτρέσκου (τραυματίας), ένα από τα σημαντικότερα "εργαλεία" της ομάδας. Κατά τα άλλα, τον κορμό αποτελούν αυτοί που την οδήγησαν στους "8" του Μουντιάλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ(1998-10-15 00:00:00.0)
Πικρή πρεμιέρα(1998-09-08 00:00:00.0)
Στη σκιά των "ναρκο-βαρόνων"(1998-06-10 00:00:00.0)
Πάντα υπολογίσιμη(1998-05-28 00:00:00.0)
Ρυθμιστής η Ρουμανία(1996-06-18 00:00:00.0)
Τους χόρεψε "καλαματιανό"(1995-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ