ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Βομβιστική επίθεση σε αμερικανική βάση

Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει τους δεκαεννέα, αν και υπάρχουν διαφορετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και το αμερικανικό Πεντάγωνο

ΡΙΑΝΤ. -

Ισχυρή βομβιστική επίθεση συγκλόνισε την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας, χτες τα ξημερώματα. Οι πληροφορίες για τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι συγκεχυμένες ενώ, μέχρι χτες το βράδυ, συνεχίζονταν οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση των αγνοουμένων. Στη Σαουδική Αραβία σπεύδει ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του FBI, ενώ στο Νταχράν βρέθηκε, χτες το βράδυ, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ. Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι "θα τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες της τρομοκρατικής εγκληματικής αυτής ενέργειας".Εκρηξη τεράστιας ισχύος

Ολοκληρωτικά καταστράφηκε η πρόσοψη του κτιρίου που φιλοξενούσε τους περίπου 2.500 Αμερικανούς αξιωματικούς στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας, από το παγιδευμένο βυτιοφόρο, που βρισκόταν σταθμευμένο μόλις μερικά μέτρα μακρύτερα από την είσοδό του. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που άφησε πίσω της έναν κρατήρα διαμέτρου 28 μέτρων και βάθους 11 μέτρων, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς πυροτεχνουργούς να εκτιμούν ότι οι εκρηκτικές ύλες είχαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, βάρος 2.500 κιλών.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, καθώς τελικός απολογισμός δεν μπορεί, ακόμα, να δημοσιοποιηθεί αφού αγνοούνται 22 άτομα. Με ανακοίνωσή του, το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών, οι οποίοι είναι όλοι αμερικανικής υπηκοότητας, κινείται ανάμεσα στους 18 και στους 23, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 250 εκ των οποίων οι 73, που είναι και αυτοί αμερικανικής υπηκοότητας, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Διαφορετικά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό το ανακοινωθέν, οι νεκροί είναι 19 και είναι όλοι Αμερικανοί, και οι τραυματίες φτάνουν τους 389, από τους οποίους οι 147 είναι Σαουδάραβες, οι 118 από το Μπαγκλαντές και οι 109 από τις ΗΠΑ. Καταφτάνει το FBI, όπως και τον Νοέμβρη

Η είδηση της έκρηξης προκάλεσε την οργή της Ουάσιγκτον, η οποία αποστέλλει στη Σαουδική Αραβία ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του FBI για να πάρουν μέρος στις έρευνες της σαουδαραβικής αστυνομίας για την ανεύρεση των ενόχων. Οπως υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι της βάσης του Νταχράν, τους τελευταίους μήνες είχε παρατηρηθεί σειρά ύποπτων κινήσεων στη γύρω περιοχή και τα μέτρα ασφαλείας είχαν γίνει ιδιαιτέρως αυστηρά, χωρίς, όμως, αυτό να καταφέρει να αποτρέψει μια βομβιστική επίθεση τέτοιου είδους.

Αμερικανοί στρατιώτες που γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα δήλωναν, κάποιες ώρες αργότερα, ότι οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αποτελούν στόχο στη Σαουδική Αραβία. Αλλωστε, μόλις τον προηγούμενο Νοέμβρη 5 Αμερικανοί αξιωματούχοι και 2 Ινδοί βοηθοί τους έχασαν τη ζωή τους από ανάλογη βομβιστική επίθεση σε αμερικανική βάση στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Και τότε, η Ουάσιγκτον απέστειλε ομάδα του FBI. Τέσσερις Σαουδάραβες συνελήφθησαν ως υπαίτιοι της επίθεσης, οι οποίοι εμφανίστηκαν τον Απρίλη να ομολογούν ότι έχουν διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις του εξωτερικού. Οι συλληφθέντες εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού, πριν από μερικές βδομάδες, και οι σαουδαραβικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι η χτεσινή επίθεση αποτελεί εκδίκηση των συναγωνιστών τους.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στο Λευκό Οίκο απέστειλε ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας, ο Ιορδανός Μονάρχης, η Συρία, η Αίγυπτος, η Βρετανία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Τουρκία, το Βέλγιο, και το Ισραήλ, του οποίου ο νέος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι που ωθούν και τον ίδιο να θέτει ως προτεραιότητά του την ασφάλεια της χώρας του, ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι ηθικός αυτουργός της επίθεσης είναι το καθεστώς της Τεχεράνης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Ασαφής" και αμφιλεγόμενη η αμερικανική θέση

Ο Ο. Κρίστοφερ προκάλεσε μάλλον τη δυσαρέσκεια και την αμηχανία στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στους συνομιλητές του, Γ. Αραφάτ και Χ. Μουμπάρακ

ΚΑΪΡΟ.-

Κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα δε φαίνεται να είχε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Οι ασαφείς δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, σχετικά με τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια των συνομιλητών του. Χαρακτηριστικό του άσχημου κλίματος που κυριάρχησε στο Κάιρο είναι τα χτεσινά πρωτοσέλιδα των δύο κυβερνητικών εφημερίδων, τα οποία καταφέρονται κατά του Κρίστοφερ και της ουδετερότητας που τήρησε σχετικά με τις σκληρές δηλώσεις Νετανάχιου.

Δεν έπεισε η ασάφεια του Κρίστοφερ

Για τις "καλές προθέσεις" του Μπέντζαμιν Νετανάχιου και την πλήρη δέσμευσή του στις "υποχρεώσεις" που έχει αναλάβει μέσω των υπογεγραμμένων ειρηνευτικών συμφωνιών, προσπάθησε να πείσει τους δύο συνομιλητές του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που έφτασε στο Κάιρο προερχόμενος από το Τελ Αβίβ, χτες νωρίς το πρωί. Η προσπάθεια του Κρίστοφερ, όμως, δε φαίνεται να είχε πολύ καλά αποτελέσματα και ενδεικτικό της αμηχανίας που κυριάρχησε ήταν η μη πραγματοποίηση κοινής συνέντευξης Τύπου των τριών ανδρών μετά το τέλος των συναντήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, που συνοδεύει τον Κρίστοφερ, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, επαναλαμβάνοντας ότι θέση της Ουάσιγκτον παραμένει η ειρηνευτική διαδικασία στη βάση της απελευθέρωσης αραβικών κατεχομένων εδαφών. Αντίθετα με τον Μπερνς, ο Κρίστοφερ απέφυγε να πάρει σαφή θέση και μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, συμφώνησε με τον Νετανάχιου ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό προϋποθέσεις, παρά το γεγονός ότι η μόνη προϋπόθεση που έθεσαν οι Αραβες ηγέτες κατά την Παναραβική Σύνοδο ήταν η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα αραβικά εδάφη!

Η αμφιλεγόμενη και ασαφής θέση του Κρίστοφερ δέχτηκε δριμεία κριτική, χτες, από τον αιγυπτιακό κυβερνητικό Τύπο, ο οποίος, συνήθως, είναι ιδιαίτερα θετικός έναντι των αμερικανικών πρωτοβουλιών. Με εκτενή τους άρθρα οι εφημερίδες "Αλ Αχραμ" και "Αλ Ακχμπάρ" χαρακτηρίζουν "επαίσχυντες" τις δηλώσεις Κρίστοφερ στο Τελ Αβίβ και τον κατηγορούν ότι με τη στάση του αυτή αναιρεί τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον περί "ειρήνης με επιστροφή εδαφών".

Μυστηριώδης δολοφονία Ισραηλινών στρατιωτών

Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει τη δολοφονία 3 Ισραηλινών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 2, κατά μήκος της ισραηλινο-ιορδανικής μεθορίου στην κοιλάδα του Ιορδάνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιορδανικής κυβέρνησης, άγνωστα άτομα έφθασαν στην περιοχή της μεθορίου, διεισδύοντας κρυφά στην κοιλάδα του Ιορδάνη και επιτέθηκαν εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, που φυλάσσουν τα σύνορα. Η ιορδανική ανακοίνωση δε διευκρινίζει την ακριβή τοποθεσία τους συμβάντος, ούτε και δίνει λεπτομέρειες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Εντύπωση έχει προκαλέσει το ότι τόσο ο ισραηλινός στρατός όσο και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχουν προβεί σε κανένα σχετικό σχόλιο ή έστω ανακοίνωση.

Ελεύθερος ο Παλαιστίνιος ανθρωπιστής Εγιάντ Σαρά

Απελευθερώθηκε, χτες, μετά από 17 ημέρες κράτησης στις παλαιστινιακές φυλακές ο Παλαιστίνιος ψυχίατρος και ανθρωπιστής Εγιάντ Σαρά, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της κατοχής μικροποσοτήτων ναρκωτικών. Ο Σαρά, που έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Παλαιστινιακή Αρχή για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι "μετάνιωσε πικρά" για την αποστολή επικριτικού γράμματος στον Γιάσερ Αραφάτ, με το οποίο τον κατηγορούσε για αυταρχισμό και παντελή έλλειψη δημοκρατικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Σαρά όσο και με τους συνηγόρους του, η επικριτική αυτή επιστολή είναι ο ουσιαστικός λόγος της σύλληψής του. Ο Παλαιστίνιος ψυχίατρος επιβεβαίωσε το ότι βασανίστηκε, αλλά, εμφανώς καταβεβλημένος, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Οικολογική καταστροφή από ανατίναξη πετρελαιαγωγού

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Με οικολογική καταστροφή απειλείται ο Μαγκνταλένα, ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κολομβίας, μετά την ανατίναξη πετρελαιαγωγού στο Κάνο Λιόν της πόλης Κόβενας από ένοπλες ομάδες. Η ανατίναξη του πετρελαιαγωγού ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη ρίψη ποσότητας 8.000 βαρελιών πετρελαίου στα νερά του ποταμού.

Ο ίδιος αγωγός, που μεταφέρει κάθε 24ωρο ποσότητα 220.000 βαρελιών πετρελαίου για λογαριασμό της εταιρίας "Οξιντένταλ Πετρόλεουμ Κορπορέσιον", έχει δεχτεί άλλες 17 παρόμοιες επιθέσεις από την αρχή του χρόνου. Η τελευταία επίθεση ήταν και η χειρότερη, καθώς το πετρέλαιο που διαρρέει απειλεί να μολύνει τα νερά του ποταμού "Μαγκνταλένα", που αποτελεί σημαντικό βιότοπο της Κολομβίας.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Απεργία των εργαζομένων στα αρτοποιεία

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Οι εργαζόμενοι στα αρτοποιεία πραγματοποίησαν χτες δίωρη στάση εργασίας, απαιτώντας να τους δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, καθώς επίσης να τους καταβληθούν τα χρήματα για τις υπερωρίες που έχουν δουλέψει, μετέδωσε χτες η εθνική ραδιοφωνία.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την αύξηση των μισθών τους, που σήμερα κυμαίνεται στις 180.000 λέι (περίπου 60 δολάρια), σε 250.000 (83 δολάρια), μετέδωσε η ραδιοφωνία, επικαλούμενη δηλώσεις του ηγέτη του σωματείου των εργαζομένων, Αντριάν Μαρίν. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία, αν τα αιτήματα των εργαζομένων αγνοηθούν από την κυβέρνηση.

Ο Ο. Κρίστοφερ με τον Γ. Αραφάτ στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου

ΜΕΞΙΚΟ
Ταραχές με 13 τραυματίες και συλλήψεις

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Επεισοδιακές συμπλοκές ξέσπασαν χτες στη Βιγιαερμόσα, πρωτεύουσα της μεξικανικής πολιτείας Ταμπάσκο, ανάμεσα σε υποστηριχτές του κυβερνώντος "Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος" και αριστερούς διαδηλωτές. Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 13 άτομα και συνελήφθησαν άλλα 25.

Οι αντίπαλες πολιτικές ομάδες συγκρούστηκαν μεταξύ τους με ραβδιά, ξύλα και μαχαίρια, έβαλαν φωτιά σε τέσσερα λεωφορεία και ένα φορτηγό.

Τηλεγραφήματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι οι οπαδοί του αριστερού "Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης" απέκλεισαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες προς τη Βιγιαερμόσα, σε μία προσπάθεια να παρεμποδίσουν την επίσκεψη που πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα στην περιοχή ο Μεξικανός Πρόεδρος, Ερνέστο Ζεντίγιο, σε ένδειξη υποστήριξης προς τον κυβερνήτη Ρομπέρτο Μαδράζο, που κατηγορείται για υπέρβαση των νομίμων εξόδων του κατά την προεκλογική περίοδο του 1994.

  • Θλιβερός είναι ο απολογισμός των θυμάτων από τις ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν από την περασμένη Παρασκευή τις νοτιοανατολικές πολιτείες του Μεξικού. Μέχρι χτες 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες άλλοι έμειναν άστεγοι στις πόλεις Λάθαρο Καρδένας, Αλμα, Κουαξάκα και Τούξτλα Γκουτέρες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ