Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Ασαφής" και αμφιλεγόμενη η αμερικανική θέση

Ο Ο. Κρίστοφερ προκάλεσε μάλλον τη δυσαρέσκεια και την αμηχανία στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στους συνομιλητές του, Γ. Αραφάτ και Χ. Μουμπάρακ

ΚΑΪΡΟ.-

Κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα δε φαίνεται να είχε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Οι ασαφείς δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, σχετικά με τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια των συνομιλητών του. Χαρακτηριστικό του άσχημου κλίματος που κυριάρχησε στο Κάιρο είναι τα χτεσινά πρωτοσέλιδα των δύο κυβερνητικών εφημερίδων, τα οποία καταφέρονται κατά του Κρίστοφερ και της ουδετερότητας που τήρησε σχετικά με τις σκληρές δηλώσεις Νετανάχιου.

Δεν έπεισε η ασάφεια του Κρίστοφερ

Για τις "καλές προθέσεις" του Μπέντζαμιν Νετανάχιου και την πλήρη δέσμευσή του στις "υποχρεώσεις" που έχει αναλάβει μέσω των υπογεγραμμένων ειρηνευτικών συμφωνιών, προσπάθησε να πείσει τους δύο συνομιλητές του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που έφτασε στο Κάιρο προερχόμενος από το Τελ Αβίβ, χτες νωρίς το πρωί. Η προσπάθεια του Κρίστοφερ, όμως, δε φαίνεται να είχε πολύ καλά αποτελέσματα και ενδεικτικό της αμηχανίας που κυριάρχησε ήταν η μη πραγματοποίηση κοινής συνέντευξης Τύπου των τριών ανδρών μετά το τέλος των συναντήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, που συνοδεύει τον Κρίστοφερ, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, επαναλαμβάνοντας ότι θέση της Ουάσιγκτον παραμένει η ειρηνευτική διαδικασία στη βάση της απελευθέρωσης αραβικών κατεχομένων εδαφών. Αντίθετα με τον Μπερνς, ο Κρίστοφερ απέφυγε να πάρει σαφή θέση και μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, συμφώνησε με τον Νετανάχιου ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό προϋποθέσεις, παρά το γεγονός ότι η μόνη προϋπόθεση που έθεσαν οι Αραβες ηγέτες κατά την Παναραβική Σύνοδο ήταν η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα αραβικά εδάφη!

Η αμφιλεγόμενη και ασαφής θέση του Κρίστοφερ δέχτηκε δριμεία κριτική, χτες, από τον αιγυπτιακό κυβερνητικό Τύπο, ο οποίος, συνήθως, είναι ιδιαίτερα θετικός έναντι των αμερικανικών πρωτοβουλιών. Με εκτενή τους άρθρα οι εφημερίδες "Αλ Αχραμ" και "Αλ Ακχμπάρ" χαρακτηρίζουν "επαίσχυντες" τις δηλώσεις Κρίστοφερ στο Τελ Αβίβ και τον κατηγορούν ότι με τη στάση του αυτή αναιρεί τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον περί "ειρήνης με επιστροφή εδαφών".

Μυστηριώδης δολοφονία Ισραηλινών στρατιωτών

Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει τη δολοφονία 3 Ισραηλινών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 2, κατά μήκος της ισραηλινο-ιορδανικής μεθορίου στην κοιλάδα του Ιορδάνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιορδανικής κυβέρνησης, άγνωστα άτομα έφθασαν στην περιοχή της μεθορίου, διεισδύοντας κρυφά στην κοιλάδα του Ιορδάνη και επιτέθηκαν εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, που φυλάσσουν τα σύνορα. Η ιορδανική ανακοίνωση δε διευκρινίζει την ακριβή τοποθεσία τους συμβάντος, ούτε και δίνει λεπτομέρειες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Εντύπωση έχει προκαλέσει το ότι τόσο ο ισραηλινός στρατός όσο και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχουν προβεί σε κανένα σχετικό σχόλιο ή έστω ανακοίνωση.

Ελεύθερος ο Παλαιστίνιος ανθρωπιστής Εγιάντ Σαρά

Απελευθερώθηκε, χτες, μετά από 17 ημέρες κράτησης στις παλαιστινιακές φυλακές ο Παλαιστίνιος ψυχίατρος και ανθρωπιστής Εγιάντ Σαρά, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της κατοχής μικροποσοτήτων ναρκωτικών. Ο Σαρά, που έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Παλαιστινιακή Αρχή για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι "μετάνιωσε πικρά" για την αποστολή επικριτικού γράμματος στον Γιάσερ Αραφάτ, με το οποίο τον κατηγορούσε για αυταρχισμό και παντελή έλλειψη δημοκρατικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Σαρά όσο και με τους συνηγόρους του, η επικριτική αυτή επιστολή είναι ο ουσιαστικός λόγος της σύλληψής του. Ο Παλαιστίνιος ψυχίατρος επιβεβαίωσε το ότι βασανίστηκε, αλλά, εμφανώς καταβεβλημένος, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ