Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
1}Η χώρα μπορεί να έχει την ευκαιρία

ΜΟΣΧΑ.-

Να υπερψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, κάλεσε τους Ρώσους ο συγγραφέας και φιλόσοφος Αλεξάντρ Ζινόβιεφ, ο οποίος είχε διωχτεί το 1978 από την ΕΣΣΔ ως αντιφρονών και ζει τώρα στο Μόναχο. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πράβντα", σημειώνει ότι ο Ζιουγκάνοφ είναι ο μοναδικός ικανός να βγάλει τη Ρωσία από τη φτώχεια και ότι σε περίπτωση νίκης του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 3 Ιούλη, "η χώρα μπορεί να έχει την ευκαιρία να παραμείνει μεγάλη δύναμη και να μη γίνει ζώνη δυτικού αποικισμού". Αντίθετα, "στη Ρωσία του Γιέλτσιν ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού θα ζει αξιόλογα. Η μάζα του πληθυσμού θα είναι καταδικασμένη στη φτώχεια", τόνισε ο Ζινόβιεφ. Επίσης, σε συνέντευξη Τύπου στην Κρατική Δούμα, που έδωσε μαζί με τον αντιπρόεδρο της Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν, ο Ζινόβιεφ υπογράμμισε: "Στη Ρωσία αντιπαλεύουν δυο γραμμές. Η μία είναι η ολοκληρωτική, αντιδημοκρατική, είναι η γραμμή του Γιέλτσιν. Τη δυνατότητα μιας πραγματικής δημοκρατικής ανάπτυξης της Ρωσίας τη συνδέω με την αντιπολίτευση, επικεφαλής της οποίας είναι τώρα ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Την ολοκληρωτική εξέλιξη αντιπροσωπεύει σήμερα η κυρίαρχη κλίκα, και, θυμηθείτε τα λόγια μου, σε περίπτωση που αυτή νικήσει στις εκλογές, θα αρχίσει μια ορμητική στροφή από τη φαινομενική δημοκρατία προς ένα ανοιχτά ολοκληρωτικό σύστημα".

Στο μεταξύ, σε αντίβαρο στην πρωτοβουλία του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Συναίνεσης και το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού λαϊκής εμπιστοσύνης απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν με διάταγμά του δημιούργησε ένα "Γνωμοδοτικό Πολιτικό Συμβούλιο" και κάλεσε όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς σχηματισμούς της χώρας να μετάσχουν σ' αυτό. Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, η δημιουργία αυτού του οργάνου ανταποκρίνεται στο αίτημα πολλών πολιτικών κομμάτων, που επανειλημμένα έχουν ζητήσει "βελτίωση της συνεργασίας των διαφόρων δομών της εξουσίας, ώστε να δημιουργηθεί μια μόνιμη βάση για τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις", καθώς και να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή "όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ρωσικής κοινωνίας". Το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας, που ανακοίνωσε τη συγκρότηση του Συμβουλίου αυτού, δεν αναφέρει τίποτα για τη στάση του Γιέλτσιν απέναντι στην πρωτοβουλία του Ζιουγκάνοφ, ο οποίος κατηγόρησε και πάλι τον Γιέλτσιν ότι καταστρατηγεί τον εκλογικό νόμο και χρησιμοποιεί το κρατικό αξίωμά του και τα ΜΜΕ για την επανεκλογή του.

Από την άλλη μεριά, ο Γιέλτσιν, για να δημιουργήσει ένα προεκλογικό προφίλ, αφού απομάκρυνε τέσσερις στενούς συνεργάτες του και 7 στρατηγούς προσκείμενους στον πρώην υπουργό Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ, δήλωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές στα κλιμάκια της εξουσίας. "Θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στελεχών, θα προσληφθούν και άλλοι, νέοι ειδικοί, ώστε να σχηματιστεί ένα σοβαρό, ισχυρό και μακράς πνοής επιτελείο", τόνισε ο Γιέλτσιν σε συνέντευξη Τύπου στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Αργκουμέντι Ι Φάκτι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ