Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διατηρείται η όξυνση για το Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Αυτοί που θέλουν να γίνει σεβαστή η σημαία τους, πρέπει να σέβονται τη σημαία των άλλων", είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό ο Σίρι Σακίκ, κουρδογενής πρώην βουλευτής, επιχειρώντας να αποστασιοποιηθεί από την πράξη ενός μέλους του Χαντέπ που, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος, υπέστειλε την τουρκική σημαία και την αντικατέστησε με ένα λάβαρο του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Και η Αστυνομία τον... συνέλαβε.

Ο Σακίκ, υπονοεί με σχετικό τηλεγράφημά του το πρακτορείο "Ανατολή", με τις λέξεις "η σημαία των άλλων", έδωσε την εντύπωση ότι θεωρεί την τουρκική σημαία ξένη. Κι η Αστυνομία τον συνέλαβε για να εξακριβώσει τι ακριβώς εννοούσε...

Η σπασμωδικότητα των αντιδράσεων των τουρκικών αρχών ασφαλείας έναντι οποιασδήποτε μορφής εκδήλωσης που δε συμμορφώνεται με τα εσκαμμένα, όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα, γίνεται όλο και πιο εξόφθαλμη. Από τους 70 συλληφθέντες οπαδούς και μέλη του Χαντέπ προχτές αφέθηκαν ελεύθεροι οι 30, ενώ οι υπόλοιποι 40 αντιμετωπίζουν πιθανές δίκες με κατηγορίες περί "αποσχιστικής δραστηριότητας" και "προσβολή της τουρκικής σημαίας".

Αυτή η τελευταία κατηγορία επισύρει ποινή φυλάκιση έως τριών ετών.

Το Κουρδικό αποτέλεσε την αφορμή έκδοσης μιας οξείας ανακοίνωσης, με την οποία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στη Διεθνή Αμνηστία, επειδή "υποστηρίζει τρομοκρατικές πράξεις εκτός του πλαισίου που καθορίζει η διεθνής νομική ερμηνεία", όπως γράφει η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ".

Το Κουρδικό αποτέλεσε επίσης σημείο τριβής του Τούρκου υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, με τον Αυστριακό Πρόεδρο, Τόμας Κλέστιλ, και τον υπουργού του των Εξωτερικών, Βόλφγκαν Σούζερ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσφορία της Αγκυρας για τη στάση της Αυστρίας έναντι στο ΡΚΚ και υποστήριξε ότι το γεγονός προκαλεί δυσχέρειες στις διμερείς σχέσεις.

Στο εσωτερικό σκηνικό της Τουρκίας, φαίνεται να αυξάνονται οι πιέσεις από οικονομικούς παράγοντες προς τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων ώστε να δοθεί βιώσιμη κυβερνητική λύση και να τερματιστεί το ταχύτερο η πολιτική κρίση, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υφέρπει εδώ κι ένα χρόνο.

Σήμερα αναμένεται ακόμα μια συνάντηση της αρχηγού του Κόμματος Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, με τον ηγέτη του ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ) Νετσμετίν Ερμπακάν, προκειμένου να διαπραγματευτούν πιθανή συμμαχία τους για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η "τελική απάντηση" της Τσιλέρ στον κατέχοντα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όμως, δεν αναμένεται να δοθεί ούτε σε αυτήν τη συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ