ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Για μια ζωή δίχως πολέμους και εκμετάλλευση

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στην προφεστιβαλική εκδήλωση που έγινε στο Βύρωνα

Κάτι με τους στίχους του Κώστα Βάρναλη, τους "Μοιραίους" αλλά και τον "Οδηγητή", να "δένουν" με το φλάουτο, κάτι με τα τραγούδια του Μίκη και του Μάνου, να μιλούν για μια ζωή - αγώνα, για μια ζωή δίχως πολέμους και εκμετάλλευση, κάτι με τα περιεχόμενα των ταμπλό να στοιχειοθετούν το γιατί και το διότι της ανάγκης να στέκεται ο νέος άνθρωπος ορθός, αγωνιστής, κόντρα στο ρεύμα της εξαχρείωσης και της υποταγής, άνθρωπος ολόκληρος, οι "πιτσιρικάδες" μας, μαθητές στην πλειοψηφία τους, οι ΚΝίτες του Βύρωνα, άνοιξαν προχτές το βράδυ την αυλαία του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας. Στην πλατεία του Ταπητουργείου και με θέμα την ειρήνη έγινε η εκδήλωση. Και παρότι περίοδος εξετάσεων, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και στη συνέχεια ανανέωσαν το "ραντεβού" για τις επόμενες εκδηλώσεις, όπως το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο στη Θεσσαλονίκη και βέβαια τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης δύο νέες ΚΝίτισσες, αναφέρθηκαν στην ανάγκη που υπάρχει σήμερα, όλος ο λαός και ιδιαίτερα οι νέοι να παλέψουν για την ειρήνη, λέγοντας ότι η μόνη πατριωτική πράξη είναι η υπεράσπιση της ειρήνης. Την εκδήλωση χαιρέτισε αμέσως μετά ο Γρηγόρης Μακρόπουλος μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ, αναφερόμενος ειδικότερα στη σημασία και βαρύτητα που αποχτάει η πρόταση του ΚΚΕ, για τη συσπείρωση των εργαζομένων, μικρομεσαίων, αγροτών και της νεολαίας σε ένα αγωνιστικό μέτωπο, σε ένα αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο, που θα συγκρουστεί με τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική και θα μπορέσει να την ανατρέψει. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θέση και στο ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχει η νεολαία σε αυτό το Μέτωπο πάλης.

Σε θέση μάχης

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός.Στην αρχή της ομιλίας του, αναφερόμενος στα διάφορα σενάρια για τις πιθανές εξελίξεις στη χώρα μας από το θάνατο του Α. Παπανδρέου σημείωσε: "Ολα αυτά τα σενάρια έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους. Εκφράζουν την αγωνία των εμπνευστών τους, για το πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κρίση σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας. Αυτό όμως που απουσιάζει από όλα αυτά τα σενάρια, είναι η ουσία της πολιτικής που δημιούργησε την κρίση, πολιτική που ακολουθιόταν και συνεχίζει να ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια".

Στη συνέχεια ο Ν. Σοφιανός, αναφέρθηκε στην εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων και της νεολαίας που έχει ξεκινήσει το ΚΚΕ, γύρω από τα σύγχρονα προβλήματα και τις αιτίες που τα γεννούν. "Οι αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος, τόνισε, εφοδιάζουν με νέα ορμή τους κομμουνιστές. Με αυτόν τον τρόπο σπάμε το τείχος της σιωπής που έχουν υψώσει τα μεγάλα συμφέροντα απέναντι στις θέσεις του ΚΚΕ". Σε αυτήν τη μάχη παίρνει μέρος και η ΚΝΕ, με όλη της τη δράση και με το Φεστιβάλ, που όπως υπογράμμισε ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης, "πρώτη η ΚΝΕ ξεκίνησε και μόνη της συνεχίζει ανελλιπώς 22 τώρα χρόνια".

Εξω απ' το ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ειρήνης, το οποίο τελευταία απασχολεί έντονα τη χώρα μας, ο Ν. Σοφιανός είπε ότι παραμένει πάντα ένα επίκαιρο ζήτημα. "Το τελευταίο διάστημα, όλα τα άλλα κόμματα μαζί, μας λένε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι εθνική πολιτική για το ζήτημα της ειρήνης. Αρνούνται ωστόσο, να αναδείξουν το ρόλο που παίζει η συμμορία του ΝΑΤΟ στην αποσταθεροποίηση της περιοχής μας, και στο αίτημα για απομάκρυνση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ λένε ότι τότε θα απομονωθούμε. Κάνουν όμως πως δε βλέπουν ότι την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα μας την υπονομεύει το ίδιο το ΝΑΤΟ".

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα εξοπλισμών που ξεκινάει η χώρα μας από το αμέσως επόμενο διάστημα και στην προσπάθεια που κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα να πείσουν το λαό ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν οι εξωτερικοί κίνδυνοι. "Λες και δεν ξέρουμε, είπε, ότι οι εξοπλισμοί αυτοί γίνονται καθ' υπόδειξη του ΝΑΤΟ, λες και δεν ξέρουμε ότι όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας μας είναι στο "χέρι" του ΝΑΤΟ. Η διέξοδος από την κρίση και η σταθερότητα στην περιοχή μας, θα έρθει σε μια Ελλάδα έξω από το ΝΑΤΟ".

Αλλη στάση ζωής

Αναφερόμενος στο 22ο Φεστιβάλ, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι με τις εκδηλώσεις, του αλλά και με τη συνολικότερη δράση της η ΚΝΕ προτείνει και απευθύνει κάλεσμα για μια αγωνιστική στάση ζωής, προτείνει την ομορφιά της οργανωμένης πάλης. "Ετσι θα κερδίσουμε τις συνειδήσεις, τη σκέψη, την καρδιά της νεολαίας. Με τις δεκάδες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στις συνοικίες της Αθήνας, με τις εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με την πανελλαδική μας κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, που χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλισμό, την αντίθεσή τους στη δύναμη ταχείας επέμβασης που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ να φτιάξει στην πόλη αυτή. Με το κεντρικό μας Φεστιβάλ, που μπορεί να γίνει ένα νεολαιίστικο ποτάμι ζωντανής επικοινωνίας και επαφής της πολιτικής και ιδεολογίας του ΚΚΕ με τη νεολαία. Αυτόν τον δρόμο θα τον ακολουθήσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, με μεγαλύτερο θάρρος και τόλμη, με μεγαλύτερη αισιοδοξία, με την προσωπική συμμετοχή και δράση των νέων".

Δε φτάνει να είμαστε κατά του πολέμου

Η ανάγκη ενίσχυσης του φιλειρηνικού κινήματος αναδείχτηκε στην προφεστιβαλική εκδήλωση, που έγινε στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στου Γκύζη

Αφιερωμένη στην ειρήνη και τον πολιτισμό ήταν η προχτεσινή προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", στην πλατεία Πρωτομαγιάς στου Γκύζη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ανάγνωση, από την ηθοποιό Μ. Καλατζοπούλου,μαρτυριών συντρόφων και συγγενών του Ν. Νικηφορίδη,για τη δράση και τις τελευταίες στιγμές του συντρόφου, που εκτελέστηκε το Μάρτη του '51 υπερασπιζόμενος τα ιδανικά της ειρήνης.

"Αιτία του πολέμου είναι ο ιμπεριαλισμός και το ΝΑΤΟ. Υποκινούν τους πολέμους, προβάλλοντας θρησκευτικά και πολιτικά αίτια, ενώ στη συνέχεια παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή ειρήνης. Πρόσφατο είναι ακόμα το παράδειγμα της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία. Εμείς παλεύουμε για την ειρήνη και αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη ενός δυνατού κινήματος ειρήνης", τόνισε στην εισήγησή της η Ελ. Τιωτάκη,μέλος του Τομεακού Γραφείου Α Αθήνας της ΚΝΕ.

Μιλώντας στη συνέχεια η Μ. Ραγκούση,μέλος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", υπογράμμισε ότι για να προστατέψουμε την ειρήνη δεν πρέπει μόνο να είμαστε ενάντια στον πόλεμο, αλλά πρέπει να αγωνιζόμαστε και να προστατεύουμε το κίνημα της ειρήνης. "Τι ειρήνη είναι αυτή που προσπαθούν να την επιβάλλουν με τη δύναμη των όπλων; Ζήσαμε πρόσφατα τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Βοσνία. Υπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση είναι και η ελληνική κυβέρνηση, που έστειλε Ελληνες φαντάρους στη Βοσνία. Η κρίση στα Ιμια απέδειξε ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν έχουν στόχο και επιδιώξεις μόνο στη Βοσνία" επισήμανε η Μ. Ραγκούση.

"Είναι πολιτισμός να βλέπουμε στην τηλεόραση την ώρα του φαγητού βομβαρδισμούς και την εικόνα του παιδιού με το κομμένο πόδι και εμείς να μένουμε απαθείς και να συνεχίζουμε το φαγητό;" αναρωτήθηκε η Ε. Μελλά,ζωγράφος - χαράκτρια, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να δούμε το θέμα της ειρήνης ξεχωριστά από την εξέλιξη του πολιτισμού, γιατί "η έννοια του πολιτισμού εμπεριέχει την ταξική πάλη". Στη συνέχεια κάλεσε όλη τη νεολαία να αντιπαλέψει τα σχέδια του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ. "Οι μάσκες έπεσαν. Τα πρόσφατα παραδείγματα έδειξαν το αληθινό πρόσωπο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Να αμυνθούμε όλοι απέναντι στην πολιτιστική ισοπέδωση", κατέληξε.

Τέλος ο Απ. Παππάς,εκπρόσωπος της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, σημείωσε ότι αν δεν παρθούν υπόψη οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, δεν μπορούμε να δούμε τις έννοιες του πολιτισμού και της ειρήνης. Είναι και τα δύο ταξικά ζητήματα. "Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο δρόμος της υποταγής και της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου στα δικαιώματα των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και υπάρχει και ο δρόμος της κοινωνικής συμμαχίας, της λαϊκής συσπείρωσης της εργατικής τάξης και πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό", κατέληξε.

Η εκδήλωση τελείωσε με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από ερασιτεχνικό ροκ συγκρότημα.

Πλήθος εκδηλώσεων τις επόμενες μέρες

Συνεχίζεται ο κύκλος των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, στα πλαίσια του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, σε πολλές περιοχές της Αθήνας, μετά τις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και τις εκδηλώσεις που έγιναν στο Βύρωνα,στου Γκύζη και στο Ν. Ηράκλειο.

Με θέμα "το δικαίωμα στη δουλιά" γίνεται σήμερα προφεστιβαλική εκδήλωση στο Πέραμα, στις 8.30 μμ, στο χώρο της Πρόνοιας,όπου θα μιλήσει ο Ν. Σοφιανός,Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Εκδηλώσεις θα γίνουν την ίδια ώρα στην πλατεία Διλαβέρη στον Πειραιά,με θέμα τον αθλητισμό και στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό,με θέμα την παιδεία και τα ναρκωτικά.

Σήμερα επίσης, στη Ν. Φιλαδέλφεια,στις 8 μμ στον Πεζόδρομο Σπαθάρη,θα γίνει εκδήλωση με θέμα το περιβάλλον.Θα χαιρετίσει η Ελ. Μανιάτη,μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ.

Τη Δευτέρα, 1 Ιούλη, στις 8 μμ θα γίνουν τρεις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο Χαϊδάρι (Παλατάκι) με θέμα την ειρήνη,στον ηλεκτρικό σταθμό Αμαρουσίου με θέμα την παιδεία και στον Ταύρο στην πλατεία του Αγ. Γεωργίου με θέμα την ανεργία.

Οι Οργανώσεις Αγ. Παρασκευής της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με θέμα "Παιδεία - Εθνικό Απολυτήριο", την Τρίτη 2 Ιούλη, στις 8 μμ στην πλατεία Αγ. Ιωάννου.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ Χαλανδρίου διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων στην πλατεία Χαλανδρίου από την ερχόμενη Τρίτη μέχρι την Πέμπτη. Και τις τρεις μέρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα "Ελευθέρα Πεντέλης - Μεγάλα έργα - Ευρωπαϊκή Ενωση" και θα ακολουθήσει ροκ συναυλία με το συγκρότημα "Σιδηρούν Προσωπείο".

Τέλος, οι Οργανώσεις Υμηττού της ΚΝΕ, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση την Πέμπτη,4 Ιούλη, στις 8 μμ στην πλατεία Αγ. Λαύρας (απέναντι από το Δημαρχείο Υμηττού), με θέμα την παιδεία και το "Εθνικό Απολυτήριο".

5Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενη

Αισιόδοξα μηνύματα από τις εξορμήσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ. Η διήμερη συνάντηση 6 - 7 Ιούλη στην Επανωμή, αναμένεται να είναι η πλέον επιτυχημένη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Η διάθεση της νεολαίας να παλέψει για την ειρήνη στην περιοχή για ένα καλύτερο μέλλον, για το δικαίωμα στη μόρφωση, την εργασία και τον πολιτισμό, θα εκφραστεί δυναμικά από τη Θεσσαλονίκη, στις 6 και 7 Ιούλη. Η 5η Πανελλαδική Συνάντηση Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΚΝΕ, στο "Κτήμα του Καραγκιόζη" στην Επανωμή, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων νέων της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.

Ηδη, εκατοντάδες νέες και νέοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στη διήμερη κατασκήνωση και καθημερινά η ανταπόκριση ολοένα και μεγαλώνει. Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, έχουν προγραμματίσει και πραγματοποιούν εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις προπαγανδίζοντας τη νεανική επίθεση ειρήνης. Την εκδήλωση που καθιερώθηκε σαν τη μεγαλύτερη νεανική συνάντηση, όπου νέοι και νέες απ' όλη την Ελλάδα, συνδυάζοντας τη διασκέδαση με τη συλλογική δράση, ανταλλάσσουν εμπειρίες, τραγουδούν, χορεύουν, συζητούν και όλοι μαζί καταγγέλλουν αυτούς που θέλουν να βάλουν στη γωνία τη νεολαία και το λαό. Αντιστέκονται στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και στο μέλλον της αμορφωσιάς, της ανεργίας, της υποκουλτούρας, του μοναχικού και αβέβαιου δρόμου της απομόνωσης και της αδιαφορίας.

"Οι νέοι προβληματίζονται για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, για τον πόλεμο, για τα αδιέξοδα που υψώνονται καθημερινά στη μόρφωση, στη ζωή τους, για το αβέβαιο εργασιακό τους μέλλον",λέει η Ευδοξία Τσεμεκίδου,γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. "Από τις μέχρι τώρα εξορμήσεις που πραγματοποιήσαμε στα στέκια νεολαίας, διαπιστώσαμε ότι ενδιαφέρονται για τη διήμερη αντιιμπεριαλιστική συνάντηση της Οργάνωσής μας. Συζητήσαμε και τους καλέσαμε να εκφράσουν τις αγωνίες τους και τη διάθεσή τους να αντισταθούν μαζί μας, μέσα από την πανελλαδική συνάντηση. Ηδη δεχτήκαμε εκατοντάδες συμμετοχές. Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε με τους ίδιους ρυθμούς τη δουλιά που εδώ και μέρες ξεκινήσαμε και αισιοδοξούμε ότι η συμμετοχή των νέων της Θεσσαλονίκης στο Διήμερο Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ