Σάββατο 29 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε φτάνει να είμαστε κατά του πολέμου

Η ανάγκη ενίσχυσης του φιλειρηνικού κινήματος αναδείχτηκε στην προφεστιβαλική εκδήλωση, που έγινε στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στου Γκύζη

Αφιερωμένη στην ειρήνη και τον πολιτισμό ήταν η προχτεσινή προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", στην πλατεία Πρωτομαγιάς στου Γκύζη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ανάγνωση, από την ηθοποιό Μ. Καλατζοπούλου,μαρτυριών συντρόφων και συγγενών του Ν. Νικηφορίδη,για τη δράση και τις τελευταίες στιγμές του συντρόφου, που εκτελέστηκε το Μάρτη του '51 υπερασπιζόμενος τα ιδανικά της ειρήνης.

"Αιτία του πολέμου είναι ο ιμπεριαλισμός και το ΝΑΤΟ. Υποκινούν τους πολέμους, προβάλλοντας θρησκευτικά και πολιτικά αίτια, ενώ στη συνέχεια παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή ειρήνης. Πρόσφατο είναι ακόμα το παράδειγμα της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία. Εμείς παλεύουμε για την ειρήνη και αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη ενός δυνατού κινήματος ειρήνης", τόνισε στην εισήγησή της η Ελ. Τιωτάκη,μέλος του Τομεακού Γραφείου Α Αθήνας της ΚΝΕ.

Μιλώντας στη συνέχεια η Μ. Ραγκούση,μέλος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", υπογράμμισε ότι για να προστατέψουμε την ειρήνη δεν πρέπει μόνο να είμαστε ενάντια στον πόλεμο, αλλά πρέπει να αγωνιζόμαστε και να προστατεύουμε το κίνημα της ειρήνης. "Τι ειρήνη είναι αυτή που προσπαθούν να την επιβάλλουν με τη δύναμη των όπλων; Ζήσαμε πρόσφατα τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Βοσνία. Υπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση είναι και η ελληνική κυβέρνηση, που έστειλε Ελληνες φαντάρους στη Βοσνία. Η κρίση στα Ιμια απέδειξε ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν έχουν στόχο και επιδιώξεις μόνο στη Βοσνία" επισήμανε η Μ. Ραγκούση.

"Είναι πολιτισμός να βλέπουμε στην τηλεόραση την ώρα του φαγητού βομβαρδισμούς και την εικόνα του παιδιού με το κομμένο πόδι και εμείς να μένουμε απαθείς και να συνεχίζουμε το φαγητό;" αναρωτήθηκε η Ε. Μελλά,ζωγράφος - χαράκτρια, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να δούμε το θέμα της ειρήνης ξεχωριστά από την εξέλιξη του πολιτισμού, γιατί "η έννοια του πολιτισμού εμπεριέχει την ταξική πάλη". Στη συνέχεια κάλεσε όλη τη νεολαία να αντιπαλέψει τα σχέδια του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ. "Οι μάσκες έπεσαν. Τα πρόσφατα παραδείγματα έδειξαν το αληθινό πρόσωπο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Να αμυνθούμε όλοι απέναντι στην πολιτιστική ισοπέδωση", κατέληξε.

Τέλος ο Απ. Παππάς,εκπρόσωπος της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, σημείωσε ότι αν δεν παρθούν υπόψη οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, δεν μπορούμε να δούμε τις έννοιες του πολιτισμού και της ειρήνης. Είναι και τα δύο ταξικά ζητήματα. "Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο δρόμος της υποταγής και της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου στα δικαιώματα των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και υπάρχει και ο δρόμος της κοινωνικής συμμαχίας, της λαϊκής συσπείρωσης της εργατικής τάξης και πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό", κατέληξε.

Η εκδήλωση τελείωσε με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από ερασιτεχνικό ροκ συγκρότημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ