Σάββατο 29 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κίνδυνοι από τα φυτοφάρμακα

Σοβαρότατες επιπτώσεις αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών "εκτός εποχής" της Κρήτης από την ανεξέλεγκτη, χωρίς τις αναγκαίες προφυλάξεις, χρήση φυτοφαρμάκων. Και οι επιπτώσεις αυτές αφορούν και τους καταναλωτές, καθόσον δεν εξασφαλίζεται και δεν ελέγχεται η ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων, ώστε να μην παραμένουν τοξικά υπολείμματα στα φρούτα και κηπευτικά, όταν διατίθενται στην κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας που έγινε στις περιοχές Τυμπακίου και Ιεράπετρας από τον γεωπόνο Κ. Παπαδάκη,οι παραγωγοί "εκτός εποχής κηπευτικών", που παράγονται κατά κανόνα σε θερμοκήπια, δεν τηρούν τις σωστές οδηγίες χρήσης των φυτοφαρμάκων. Κι αυτό, όπως δήλωσε στο "Ρ" ο Κ. Παπαδάκης, οφείλεται στο γεγονός ότι η ίδια η πολιτεία αφήνει τους αγρότες ανενημέρωτους σχετικά με τους κινδύνους από την όχι σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων σε βάρος της υγείας, τόσο των ίδιων των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών. Κατά την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι προκαλούνται ανίατες ασθένειες εξαιτίας κακής χρήσης και της μη λήψης των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης από την επαφή με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται και, βεβαίως, είναι δηλητήρια και τοξικές ουσίες. Σ' ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις αποδόθηκαν σε δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα και άμεσοι θάνατοι...

Ευθύνες για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση με τα φυτοφάρμακα, αποδίδονται πρώτα απ' όλους στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες που δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για την ενημέρωση των αγροτών στη σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων. Σχετικά προτείνεται, πέραν από τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στα φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν και να αποσυρθούν τα πλέον επικίνδυνα. Επίσης, ζητείται να δίνονται με συνταγή των αρμόδιων επιστημόνων τα φυτοφάρμακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ