ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Πληρώνουν το 63% των φόρων μισθωτοί και συνταξιούχοι

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη ληστεία που συντελείται για μια ακόμη χρονιά σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων μετά την εκκαθάριση του 70% των φορολογικών δηλώσεων του 1996. Οι τελευταίοι φέρονται να δηλώνουν το 69,4% του συνολικού εισοδήματος και να πληρώνουν το 63% του φόρου

Για κάθε δραχμή αύξησης του εισοδήματός τους οι μισθωτοί, πληρώνουν στην εφορία 2,5 δραχμές φόρο. Αντίστοιχα οι συνταξιούχοι για κάθε δραχμή αύξησης του εισοδήματός τους καταβάλλουν φόρο 2,4 δραχμές.

Τα στοιχεία αυτά, που αποκαλύπτουν το μέγεθος της ληστείας που συντελείται για μια ακόμη χρονιά σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία των 2.713.217 εκκαθαρισθέντων φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων ή του 70% του συνόλου, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, το μέσο δηλωθέν εισόδημα των αγροτών - κτηνοτρόφων αυξάνει κατά 18,9% και ο μέσος φόρος κατά 20%.Αντίθετα, για τις υπόλοιπες κοινωνικές κατηγορίες η μεταβολή εισοδήματος και φόρου κινείται στα όρια ή και κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού του 1995 (παραθέτουμε τα στοιχεία στον πίνακα). Και το 1996, όπως άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια, οι μισθωτοί αποδεικνύονται "πλουσιότεροι" από τους εμποροβιομηχάνους: Το μέσο δηλωθέν εισόδημα των μισθωτών ανέρχεται σε 3.346.110 δραχμές, ενώ οι εμποροβιομήχανοι φέρονται να δηλώνουν μέσο εισόδημα 3.161.401 δραχμές. Επίσης, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι φέρονται να δηλώνουν το 69,4% του συνολικού εισοδήματος και να καταβάλλουν το 63% του συνολικού φόρου.

Γενικό συμπέρασμα, το οποίο προκύπτει από την εκκαθάριση του 70% των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων, είναι ότι οι μέχρι σήμερα αλλαγές του φορολογικού συστήματος με διαφόρους νόμους που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δε βελτίωσαν την κατάσταση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά αντίθετα την επιδείνωσαν. Η "σχέση ντροπής", ανάμεσα στους φόρους που πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από τη μια και οι μεγαλοεπιχειρηματίες από την άλλη, όχι μόνο δεν άλλαξε τα τελευταία χρόνια, αλλά διαιωνίζεται. Η εφαρμογή των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης των μικρομεσαίων στρωμάτων, δεν ωφέλησε ούτε στο ελάχιστο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ επέκτεινε τη φορολογική αδικία και στα πιο φτωχά από τα στρώματα αυτά. Αντίθετα, οι μεγάλοι βιομήχανοι και οι έμποροι συνεχίζουν να μη δηλώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εισοδημάτων τους και φοροδιαφεύγουν προκλητικά, σε μια εποχή μάλιστα κατά την οποία η εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας, έχει απογειώσει τα κέρδη τους. Αξίζει να σημειωθεί πως για ευνόητους λόγους η κυβέρνηση δε δίνει πλέον αναλυτικά στοιχεία για τα εισοδήματα και τους φόρους που πληρώνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες τους οποίους τους έχει "τσουβαλιάσει" με τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους εμπόρους και βιοτέχνες, με αποτέλεσμα η σχετική στήλη να είναι παραμορφωτική της πραγματικότητας.

Σύμφωνα επίσης με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

  • Οι δηλώσεις φυσικών προσώπων που υποβλήθηκαν φέτος στις οικονομικές υπηρεσίες (ΔΟΥ) της χώρας, ανήλθαν σε 3.920.827 και είναι αυξημένες κατά 219.782 σε σχέση με το 1995. Από τις ΔΟΥ προς το μηχανογραφικό κέντρο (ΚΕΠΥΟ) έχουν αποσταλεί μέχρι σήμερα 3.489.532 φορολογικές δηλώσεις.

Από αυτές: έχουν εκκαθαριστεί 3.020.062,από τις οποίες οι 2.713.217 έχουν ήδη αποσταλεί προς τους φορολογούμενους, ενώ 306.845 βρέθηκαν με λάθη και επιστράφηκαν για διόρθωση.

  • Από τη μέχρι σήμερα εκκαθάριση των 2.713.217 φορολογικών δηλώσεων, το φορολογητέο εισόδημα ανέρχεται σε 7,533 τρισ. δραχμές και ο προκύπτων φόρος σε 406,3 δισ. δραχμές.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις για κατάργηση των δασμών

Πολιτική "ανοιχτών θυρών" για τα εμπορεύματα των πολυεθνικών απαιτεί η Κομισιόν και ...απειλεί. Στην επικαιρότητα και πάλι το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και των δήθεν ...φτηνών ΙΧ

Νέους εκβιασμούς και πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των όσων έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες για το καθεστώς των δασμών στη χώρα, ασκεί η Κομισιόν. Οπως προκύπτει από χτεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - στην οποία συμμετέχει και το γνωστό στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος Χρ. Παπουτσής - η Κομισιόν απαιτεί μέσα σε δύο μήνες "να ρυθμιστούν ικανοποιητικά" εκκρεμότητες που ισχύουν στο σύστημα δασμών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση απειλεί πως "θα καταθέσει προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".

Πρώτη θέση στις απαιτήσεις του Διευθυντηρίου είναι να καταργηθεί η "απαίτηση ειδικής διασάφησης" στα καινούρια αυτοκίνητα κοινοτικής προέλευσης. Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που επιβαρύνει τις τιμές όλων των ΙΧ αυτοκινήτων που εισάγονται στη χώρα και μέσω του οποίου εξασφαλίζονται έσοδα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών στον κρατικό προϋπολογισμό. Ηδη, από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας έχει ξεκινήσει μια πορεία συνεχούς μείωσης του φόρου αυτού, αλλά η Κομισιόν, προωθώντας τις αξιώσεις, κύρια των γερμανικών και ιταλικών αυτοκινητοβιομηχανιών, πιέζει για "εδώ και τώρα" πλήρη κατάργηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως γύρω από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα ΙΧ και το ενδεχόμενο κατάργησής του, έχει δημιουργηθεί ένας ολόκληρος μύθος, που αφορά την προοπτική των ...φτηνών ΙΧ. Δύο ζητήματα μπορεί να σημειώσει κανείς επ' αυτού: Το πρώτο συνδέεται με το γεγονός ότι αν και μέχρι σήμερα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης έχει μειωθεί σημαντικά, δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ αυτοκινήτου που να έχει φτηνύνει, αφού οι μειώσεις στο φόρο αντισταθμίζονται κάθε φορά με αυξήσεις των εργοστασιακών τιμών στα ΙΧ. Το δεύτερο έχει σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπως αρκετές φορές έχει δηλωθεί από τους αρμόδιους, τα ποσά που εισπράττει το κράτος από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης θα εξακολουθεί να τα εισπράττει από τους ΙΧήδες, μέσα από άλλα κανάλια. Είτε με τη συνεχή αύξηση των τελών κυκλοφορίας, είτε με νέους φόρους επί των καυσίμων κ.ο.κ.

Με τη χτεσινή της απόφαση, η Κομισιόν ζητά επίσης από την κυβέρνηση, να προχωρήσει, όπως ακριβώς έχει συμφωνήσει και δεσμευτεί, στην αποκατάσταση της πλήρους ελευθερίας, δηλαδή της θεσμοθέτησης της ασυδοσίας, στις εισαγωγές κοινοτικών προϊόντων. Σ' αυτά τα πλαίσια απαιτεί να μην πραγματοποιούνται, κατά την εισαγωγή διαφόρων προϊόντων, "έλεγχοι μη συμβατοί με την εσωτερική αγορά" και παράλληλα αξιώνει την κατάργηση των ελέγχων σε προϊόντα που έρχονται διά θαλάσσης, επειδή, όπως ισχυρίζεται, με τους ελέγχους αυτούς αφαιρούνται "τα οφέλη" που πρέπει να έχουν τα εμπορεύματα των χωρών - μελών της ΕΕ.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επιτόκιο ταμιευτηρίου 10,4%!

Μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου και παράλληλα αύξηση των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών ανακοίνωσε η τράπεζα

Νέα μείωση στο επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου, ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με παράλληλη αύξηση των επιτοκίων χορήγησης καταναλωτικών και προσωπικών δανείων. Κινούμενη στην κατεύθυνση και λογική της εξασφάλισης όλο και μεγαλυτέρων κερδών, η τράπεζα ακολούθησε το παράδειγμα της Τράπεζας Πίστεως και προσαρμόστηκε αμέσως στις κατευθύνσεις της Τράπεζας Ελλάδας για περιορισμό των καταναλωτικών δανείων.

Ετσι, στη βάση της προσδοκώμενης "αποκλιμάκωσης" του πληθωρισμού, από τη Δευτέρα 8 Ιούνη τα επιτόκια, για όσους έχουν καταθέσεις σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, μειώνονται από 12,5% σε 12,25%. Στην πραγματικότητα, το επιτόκιο, αν συνυπολογιστεί και το 15% του φόρου που πληρώνονται για τους τόκους, διαμορφώνεται στο 10,4%!

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, από εκείνης της λογικής της πτωτικής τάσης του πληθωρισμού, κινήθηκε η Τράπεζα σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των προσωπικών και καταναλωτικών δανείων. Προκειμένου, λοιπόν, να μην προκύψει μείωση των κερδών, λόγω της μείωσης του αριθμού των δανείων που πρόκειται να χορηγηθούν, ανακοινώθηκε ότι τα επιτόκια αυτά αυξάνονται κατά μισή και μία ποσοστιαία μονάδα. Ετσι, τα επιτόκια για δάνεια καταναλωτικά θα είναι στο εξής 24,5%, για προσωπικά δάνεια 25,5%, ενώ τα επιτόκια για τις πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας αυξάνονται κατά μία μονάδα και θα είναι 27%!

Στο σπίτι του κρεμασμένου...

Διερρήγνυε τα ιμάτιά του χτες ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Κασσίμης,για την... κατάντια της περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ο οποίος "κατήγγειλε" τη διοίκηση του Οργανισμού για σκανδαλώδη και σπάταλη διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού. Και όχι ότι διαφωνεί κανείς ως προς τα παραπάνω, αλλά να, η οργή προκύπτει αυθόρμητα, όταν τέτοιου είδους εκτιμήσεις διατυπώνονται από εκείνον που ως αρμόδιος της κυβέρνησης της ΝΔ, εισηγήθηκε και ψήφισε την καταδίκη και το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας του ΕΟΤ!

Τι έκανε ο κύριος Κασσίμης ως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας αρμόδιος για θέματα τουρισμού, για το 1,5 δισ. χρέη σε ασφαλιστικούς οργανισμούς της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", σε εκπροσώπους της οποίας είχαν σκανδαλωδώς εκχωρηθεί, έναντι πινακίου φακής, μονάδες του ΕΟΤ για να τις διαχειρίζονται;

Τι έκανε για την κατάντια των μονάδων που είχαν εκχωρηθεί σε διάφορους γνωστούς αεριτζήδες που ουσιαστικά τις καταλήστευαν και στη συνέχεια τις εγκατέλειπαν;

Τι έκανε η ΝΔ για την αξιοποίηση, προς όφελος του δημοσίου, της περιουσίας του Οργανισμού;

Ιδού τι έκανε: έφτιαξε και ψήφισε το σαρωτικό για την κρατική περιουσία νόμο 2160 - τον οποίο βέβαια διατήρησε άθικτο και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - φροντίζοντας για το οριστικό ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο όσων είχαν απομείνει. Μάλλον λοιπόν εδώ ισχύει το γνωστό πως στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ