ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Χρήματα, μέσα, εκβιασμοί...

Τη νίκη του Γιέλτσιν εξασφάλισαν κυρίως τα χρήματα, που είχε πρακτικά σε απεριόριστη ποσότητα ο κρατικός μηχανισμός, που λειτούργησε πλήρως για την προεκλογική εκστρατεία του και η "Τέταρτη Εξουσία" της Ρωσίας. Μαζί με την προεδρική ομάδα, αυτή εξαπέλυσε από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες μια μανιασμένη, άγρια αντικομμουνιστική υστερία, φορτώνοντας στο λαϊκοπατριωτικό συνασπισμό, στους κομμουνιστές και τον Ζιουγκάνοφ όλα τα λάθη και τα δεινά του παρελθόντος, λες και ο ίδιος ο Γιέλτσιν δεν ήταν ποτέ κομμουνιστής, δεν καθοδηγούσε την Κομματική Επιτροπή περιοχής Σβερντλόφσκ και την Κομματική Επιτροπή Μόσχας του ΚΚΣΕ και δεν ήταν, σε διάκριση με τον Ζιουγκάνοφ, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ. Στη συνείδηση των μαζών κάθε μέρα καλλιεργούσαν την ιδέα ότι με τη νίκη των κομμουνιστών θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, θα αρχίσουν οι διωγμοί, η πείνα, οι ουρές.

Πολύ εύστοχα εκτίμησε την κατάσταση ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας και πρόεδρος της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης Σεργκέι Μπαμπούριν: "Κατ' αρχάς, δεν υπήρχαν ιδιαίτερα απρόοπτα. Πριν από τις εκλογές ήταν σαφές ότι αν ο Γιέλτσιν έχει πιθανότητες να νικήσει, αυτή θα είναι νίκη του φόβου. Νίκη του φόβου πάνω στη συνείδηση. Του φόβου μπροστά στο αν χάσει ο Γιέλτσιν, θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Αυτό ακουγόταν τόσο συχνά, που, πράγματι, εκατομμύρια άνθρωποι αποφάσισαν: Καλύτερα να είναι για λίγο ακόμα καιρό ο Γιέλτσιν, μόνο να είναι όλα ήσυχα και ήρεμα. Πρόκειται για πραγματικότητες, που δεν μπορεί να μη ληφθούν υπόψη".

Το γεγονός παραμένει γεγονός: Η πληροφοριακή και ψυχολογική τρομοκρατία από τα ΜΜΕ, για την οποία μίλησε επανειλημμένα ο Ζιουγκάνοφ, έφερε πολλές ψήφους στον Γιέλτσιν. Αναμφισβήτητα, αρκετή βοήθεια προσέφερε ο στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, ο οποίος αμέσως μετά τον πρώτο γύρο προσχώρησε στο επιτελείο του Γιέλτσιν. Εμφανιζόμενος κάθε μέρα στα τηλεοπτικά κανάλια και στις εφημερίδες, με αποφασιστικές δηλώσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς, της εγκληματικότητας, για επιβολή της τάξης, επιδεικνύοντας τον "ισχυρό άνδρα" που επιθυμεί η Ρωσία. Επίσης, μεγάλο ρόλο έπαιξε η διενεργηθείσα από τον Γιέλτσιν "εκκαθάριση" της κυβέρνησης από τα πιο απεχθή άτομα (Κόζιρεφ, Τσουμπάις και Γκρατσόφ, Γκαϊντάρ), τα οποία οι Ρώσοι θεωρούν υπεύθυνους για όλα τα σημερινά δεινά τους. Πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε την ανοιχτή βοήθεια της Δύσης, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, καθώς και την κλοπή από την ομάδα Γιέλτσιν των πατριωτικών ιδεών του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού του Ζιουγκάνοφ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνδικαλιστική συνεργασία αποφάσισαν το Γαλλικό ΚΚ και το ΚΟΔΗΣΟ

ΒΟΝΝΗ (ανταπόκριση Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ).-

Το Γαλλικό ΚΚ και το γερμανικό ΚΟΔΗΣΟ αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τη μέχρι τώρα ανταλλαγή εμπειρίας στο συνδικαλιστικό τομέα με το πέρασμα σε συνεργασία στα συνδικαλιστικά θέματα.

Αυτή η απόφαση πάρθηκε σε συνάντηση που είχαν οι υπεύθυνοι των δύο κομμάτων για εργοστασιακή και συνδικαλιστική εργασία μαζί και με συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες των δύο χωρών.

Συνοπτική περιγραφή της συμφωνίας δημοσιεύτηκε στη "Νόιες Ντόιτσλαντ" (3 Ιούλη), όπου αναφέρεται ότι μεγάλες επιχειρήσεις της μιας χώρας στρέφουν τους εργαζόμενους σ' αυτές ενάντια στους εργαζόμενους μεγάλων επιχειρήσεων της άλλης χώρας. Η γαλλική "Ρενό" για παράδειγμα, αναφέρει στο προσωπικό της πόσο "ευέλικτοι" είναι οι απασχολούμενοι στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία της "Φολκσβάγκεν" ή το αντίθετο.

Ενώ οι διευθύνσεις των επιχειρήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας διαθέτουν σχετικά καλές γνώσεις για την κατάσταση των επιχειρήσεων της άλλης χώρας, οι εργαζόμενοι συχνά γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για την κατάσταση των συναδέλφων τους από την άλλη μεριά των συνόρων.

Η χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, η αυξανόμενη ανεργία και η περικοπή των κοινωνικών παροχών συναντούν συχνά λίγη αντίσταση μέσα στα εργοστάσια, γιατί οι εργαζόμενοι, από σφαλερή αντίληψη, διατήρησης του τωρινού παραγωγικού επιπέδου της χώρας τους, αφήνουν να τους αποσπούν παραχωρήσεις σε βάρος τους.

Αυτή τη "συναγωνιστικότητα", με τις αμοιβαίες παραχωρήσεις των εργαζομένων, το Γαλλικό ΚΚ και το ΚΟΔΗΣΟ αποφάσισαν να τη δυσκολέψουν, ανταλλάσσοντας περισσότερες πληροφορίες για τις αγωνιστικές επιτυχίες στον τομέα των συλλογικών συμβάσεων.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η ίδρυση ενός δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων, ώστε να διευκολυνθεί η άμεση σύνδεση μεταξύ των εργοστασιακών συμβουλίων των δύο χωρών, για να αλληλοενημερώνονται απ' ευθείας και σύντομα, ιδιαίτερα σε περιόδους συνδικαλιστικών αγώνων. Σύντομα πρόκειται να εκδοθεί και μια μπροσούρα που θα ενημερώσει για τις νομικές εργασιακές συνθήκες, για τις οργανωτικές δομές και τις μεθόδους δράσης των συνδικάτων των δύο χωρών.

Επίσης, οι επαφές των εργαζομένων σε ομοειδή εργοστάσια της άλλης χώρας γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν, γιατί ναι μεν υπάρχουν 80 συμφωνίες για τα ευρωπαϊκά εργοστασιακά συμβούλια και η Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει εκδώσει σχετικές κατευθυντήριες γραμμές, στην πραγματικότητα όμως "τα συνδικάτα και οι εργοστασιακές αντιπροσωπείες βρίσκονται ολόκληρα χρόνια πίσω, σε σχέση με την εξέλιξη που έχει σημειωθεί στις επαφές των επιχειρηματιών", τονίζεται στην απόφαση των δύο κομμάτων.

Μια ανοδική πορεία για τους κομμουνιστές

Ο Ζιουγκάνοφ δεν κέρδισε, μα ούτε κι έχασε. Στις εκλογές για την Κρατική Δούμα το 1993 οι κομμουνιστές έλαβαν το 11% των ψήφων, το 1995-- το 22% και στις προεδρικές εκλογές το 1996 - το 40,55%. Δηλαδή η κοινωνία πηγαίνει προς τ' αριστερά, ο αριθμός των οπαδών του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού αυξάνει και αυτή είναι ακριβώς η πραγματικότητα. Αυτό το παραδέχονται και οι πιο νηφάλιοι πολιτικοί από το περιβάλλον του, οι οποίοι λένε ότι η αντιπολίτευση, οι κομμουνιστές απόκτησαν σαν αποτέλεσμα αυτών των εκλογών νέα νομιμοποίηση.

Ο Γιέλτσιν στο διάγγελμά του προς τους πολίτες της Ρωσίας μετά την επανεκλογή του τόνισε: "Ας μη χωρίσουμε τη Ρωσία σε νικητές και ηττημένους. Εχουμε μόνο μια μεγάλη Ρωσία" και υποσχέθηκε ότι στην κυβερνητική ομάδα του θα βρεθεί θέση για όλους.Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν επέστρεψε στο γραφείο του στο Κρεμλίνο και ανέθεσε και πάλι το σχηματισμό της κυβέρνησης στον Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Η Κρατική Δούμα αναμένεται να εγκρίνει το διορισμό του στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ο Τσερνομίρντιν, στο ίδιο μοτίβο με τον Γιέλτσιν, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει χώρος σ' αυτή "για όλους όσοι θέλουν να εργαστούν σοβαρά".

Από τη μεριά του, ο Ζιουγκάνοφ έστειλε στον Γιέλτσιν συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την επιτυχία του στις εκλογές. Σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι αποδέχεται "τη βούληση των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας". Σημείωσε, όμως, ότι ο Γιέλτσιν παραβίασε τον εκλογικό νόμο, χρησιμοποιώντας κρατικά μέσα για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του.

Η Δύση "τρίβει τα χέρια... "

Ολοι οι ηγέτες των δυτικών χωρών χαιρέτισαν τη νίκη του Γιέλτσιν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ως "θρίαμβο της δημοκρατίας". Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, και ο Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, θεωρούν το αποτέλεσμα των εκλογών ιστορικό γεγονός για τη δημοκρατία και την κοινωνική σταθερότητα στη Ρωσία. Στις Βρυξέλλες η επανεκλογή του Γιέλτσιν έγινε δεκτή "με μεγάλη ικανοποίηση" από την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Στη Γενεύη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι βλέπει στη νίκη του Γιέλτσιν την εγγύηση για τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη Ρωσία. Στην Ασία, η επανεκλογή του Γιέλτσιν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα και με ουδέτερο τρόπο στη ΛΔ Κίνας. Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε την επανεκλογή του Γιέλτσιν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η ρωσική πολιτική στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα δήλωσε ότι η νίκη του Γιέλτσιν ήταν "καθαρή και άξια" και "θα ενισχύσει την παγκόσμια σταθερότητα". Η Ρωσία έκανε "τη σωστή επιλογή" εκλέγοντας τον Γιέλτσιν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλιεφ. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας εκτίμησε ότι η επιλογή του εκλογικού σώματος εκφράζει την "επιθυμία για τη συνέχιση του εκδημοκρατισμού και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων" στη Ρωσία.

Ελεύθερες και αδιάβλητες χαρακτήρισαν τις εκλογές οι διεθνείς παρατηρητές. Πάντως, σημείωσαν την άνιση πρόσβαση στα ΜΜΕ του Γιέλτσιν και του Ζιουγκάνοφ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Προσωρινός νικητής ο εκβιασμός

Ο Μπ. Γιέλτσιν είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, αφού συγκέντρωσε το 53,55% των ψήφων έναντι του 40,55% επί του 92% των καταμετρημένων. "Χαράς ευαγγέλια"... για τους δυτικούς ηγέτες και το ΝΑΤΟ, αφού εξάντλησαν πρώτα κάθε υλικό και πολιτικό μέσο να υποστηρίξουν το "διαλεχτό" τους. Ανοδική η πορεία για τους κομμουνιστές

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Ο Μπορίς Γιέλτσιν επανεκλέχτηκε για άλλα 4 χρόνια Πρόεδρος της Ρωσίας. Παρ' όλες τις προβλέψεις, η προσέλευση των ψηφοφόρων δεν ήταν πολύ μειωμένη. Σε 88 περιοχές η συμμετοχή ήταν πάνω από 67%. Γενικά παρατηρήθηκε μια σταθερή τάση συμπάθειας στους υποψηφίους κατά περιοχές: Μόσχα, Πετρούπολη, Εκατερινμπούργκ, Ουράλια, Σιβηρία, Πριμόριε, Τσουκότκα, όπως και στον πρώτο γύρο, προτίμησαν τον Γιέλτσιν. Το ευρωπαϊκό τμήμα - 33 "κόκκινες" περιοχές - επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του στον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, αν και δω υπάρχουν ορισμένα απρόοπτα. Η παραδοσιακά "κόκκινη" περιοχή του Κρασνοντάρ, η Δημοκρατία του Νταγκεστάν, που στον πρώτο γύρο έδωσαν ρεκόρ ψήφων στον Ζιουγκάνοφ, το Ταταρστάν, η Μπασκίρια, που επίσης τον προτίμησαν στον πρώτο γύρο, τη φορά αυτή ξαφνικά... ένιωσαν αγάπη για τον Γιέλτσιν.

Σύμφωνα με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, ο Γιέλτσιν λαμβάνει το 53,55% έναντι 40,55% του Ζιουγκάνοφ. Κατά και των δυο υποψηφίων τάχθηκε περίπου το 5% των ψηφοφόρων. Τα λευκά ψηφοδέλτια προσμετρούνται για έγκυρα αφού είναι θεσμοποιημένα στον εκλογικό νόμο.

Η προεκλογική αφίσα με τα χαμόγελα και τα μεγάλα λόγια αντικαθίσταται αυθημερόν μετά τα αποτελέσματα, με μια διαφήμιση ...αναψυκτικών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ