ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κι άλλα "μέτρα εμπιστοσύνης" ζητά η Αγκυρα!

Η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να θριαμβολογεί για την επιστολή Κλίντον

Ικανοποίηση και ευφορία προκαλεί στην Αθήνα η παρέμβαση των ΗΠΑ για επιβολή ορισμένων μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, που οδηγεί σε "βήμα προς βήμα" μετατροπή του Αιγαίου σε "γκρίζα ζώνη" και αναγορεύει τους Αμερικανούς σε επικυρίαρχους των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Την ίδια στιγμή η Αγκυρα όχι μόνο αποδέχεται την αμερικανοΝΑΤΟική πρωτοβουλία, αλλά ζητά από τον γγ του ΝΑΤΟ να προχωρήσει και "σε νέες ιδέες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο Αιγαίο" (!).

Η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ,αναφερόμενη στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προωθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δήλωσε: "Η κυβέρνησή μας πιστεύει ότι τέτοιου είδους μέτρα δημιουργούν κατάλληλη ατμόσφαιρα για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα". Και πρόσθεσε: "Θέλουμε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ να συνεχίσει τις προσπάθειές του και αναμένουμε νέες προτάσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο Αιγαίο" (!).

Οι δηλώσεις της Τ. Τσιλέρ επιβεβαιώνουν ότι οι διακοπές των ασκήσεων στο Αιγαίο τους καλοκαιρινούς μήνες και η εγκατάσταση κόκκινης γραμμής μεταξύ Αθήνας - Βρυξελλών - Αγκυρας δεν είναι παρά το πρώτο βήμα για την προώθηση και επιβολή των αμερικανικών μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση τα απέρριπτε, γιατί αμφισβητούσαν την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας. Με τη μέθοδο όμως της σαλαμοποίησης, που προωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί, οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης φαίνεται να (παρα)κάμπτονται...

Η Τ. Τσιλέρ επιβεβαίωσε την έναρξη ισχύος των μέτρων που πρότεινε ο γγ του ΝΑΤΟ, καθώς και ότι οι δύο χώρες δε θα κάνουν αεροπορικές και θαλάσσιες ασκήσεις στο Αιγαίο από την 1η Ιούλη μέχρι και την 1η Σεπτέμβρη. Η Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείσα σχετικά, είπε: "Ναι, είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τις πληροφορίες αυτές, θα υπάρξει τις προσεχείς μέρες ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ". Η Τουρκία, συμπλήρωσε με νόημα, εκτιμά την εποικοδομητική και αποτελεσματική προσέγγιση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δε σκοπεύει να κλιμακώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά θέλει την επίλυση των προβλημάτων με τρόπο που θα εξασφαλίζει τα αμοιβαία συμφέροντα.

Στο μεταξύ οι αμερικανικές πιέσεις αναμένονται να κλιμακωθούν με την αποστολή αντιπροσωπείας υψηλότερου επιπέδου σε δύο περίπου βδομάδες. Στις 15 Ιούλη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα και την Τουρκία η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μάντλιν Ολμπράιτ,που φέρει βαθμό υπουργού.

"Ο Κλίντον μαζί μας"

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προτίμησε να θριαμβολογήσει για τη ...στήριξη που πρόσφερε ο Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα, λέγοντας ότι "η επιστολή Κλίντον είναι δηλωτική της θέσης την οποία παίρνουν οι ΗΠΑ, θέση η οποία προσεγγίζει στοιχεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Θέση, η οποία ταυτίζεται κιόλας, έχει απόλυτη σύμπτωση σε πολλά στοιχεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής".

Αναφερόμενος στην εγκατάσταση "κόκκινης γραμμής", δήλωσε ότι η Ελλάδα την αποδέχεται, όπως φάνηκε από την επιστολή Σημίτη στον Αμερικανό Πρόεδρο. Εχουμε δεχτεί, είπε, αυτή την ιδέα, κατ' αρχήν και ζητούμε να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία και εξειδίκευση, ώστε να δούμε πώς η ιδέα αυτή μπορεί να είναι επωφελής.

Από την άλλη προδιέγραψε πώς θα ήθελε η κυβέρνηση τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, λέγοντας ότι "αν σε ένα κείμενο υπάρχουν τα σημεία που περιλαμβάνονται και στο μνημόνιο του '88 και ακόμα τα στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής, όπως εμείς την έχουμε διατυπώσει, όχι μόνο θα την υπογράφουμε με το ένα χέρι, αλλά την υπογράφουμε και με τα δύο χέρια".

  • Τη στάση και τους χειρισμούς της κυβέρνησης ήρθε να στηρίξει ο Κ. Μητσοτάκης,ο οποίος χαρακτήρισε θετική την αμερικανική παρέμβαση, ενώ υποστήριξε ότι "ορθώς το χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση". Μάλιστα δήλωσε ότι "εγώ προσωπικά πιστεύω ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι".

Π. Κ.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ενοχλούνται οι υπηρέτες της έντασης

Στη Λέσβο η τοπική οργάνωση της Πολιτικής Ανοιξης εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση συκοφάντησης των εκδηλώσεων ελληνοτουρκικής φιλίας

Νέο κρούσμα υπονόμευσης της προσέγγισης των λαών Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή τη φορά στη Λέσβο,όπου η Τοπική Οργάνωση της Πολιτικής Ανοιξης εξέδωσε μια προκλητική και με σκοτεινούς στόχους ανακοίνωση, στην οποία αφού κάνει λόγο για "υποτιθέμενη φιλία",χαρακτηρίζει "κακόγουστες φιέστες" τις εκδηλώσεις που έγιναν στο νησί, όπου πήραν μέρος και Τούρκοι πολίτες.

Η ανακοίνωση κινείται στο ίδιο πνεύμα με τον νομάρχη της Σάμου, ο οποίος, με αφορμή ανάλογες εκδηλώσεις στη Σάμο και στην Ικαρία, ούτε λίγο ούτε πολύ είχε πει ότι από τις εκδηλώσεις ελληνοτουρκικής προσέγγισης εξυπηρετείται η τουρκική επιθετικότητα. Μάλιστα χαρακτηρίζονται ..."το λιγότερο αφελείς" αυτοί που δημιουργούν κλίμα συνεργασίας και τους κατηγορεί ότι "το μόνο που ευελπιστούν να καταφέρουν είναι να αμβλύνουν την επαγρύπνηση που πρέπει να έχει ο λαός μας".

Η πρόκληση όμως δε μένει εδώ, φτάνει στο σημείο να αφήνει χυδαία υπονοούμενα. "Αραγε είναι τυχαίο ότι οι εκδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν τη στιγμή που ξεκινούσε η Ναυτική Εβδομάδα για να θυμηθούμε όλοι τους αγώνες του Εθνους για την απελευθέρωση των νησιών μας; Το λιγότερο που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτή την ενέργεια είναι ως καθαρή πρόκληση". Και καταλήγει με τον αστείο λεονταρισμό: "Οι Τούρκοι και οι προστάτες τους πρέπει να μάθουν ότι: Δεν αστειευόμαστε ούτε με τα σύνορά μας ούτε με την ψυχή μας". Ο γραμματέας της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ Παρασκευάς Γεωργούλας,σε δήλωσή του σχετικά με τα παραπάνω, τονίζει: "Η ανακοίνωση της Πολιτικής Ανοιξης καταδείχνει την αγωνιώδη προσπάθεια αυτού του εθνικιστικού κόμματος να επενδύσει στον εθνικισμό "προς ανατολάς", αφού είδε πως αρχίζει να μην έχει πέραση ο εθνικισμός "προς βορράν" (Σκοπιανό). Μάταιος όμως ο κόπος της. Τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της Λέσβου είναι δεδομένα.Και αυτό το απέδειξε με την παλλαϊκή συμμετοχή του στις φιλειρηνικές εκδηλώσεις του διημέρου, καταδικάζοντας και απομονώνοντας τους εθνικιστικούς και σοβινιστικούς κρωγμούς, όπως αυτούς της Πολιτικής Ανοιξης".

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου,παράρτημα της ΕΕΔΥΕ, σε ανακοίνωσή της αφού επισημαίνει τη μεγάλη απήχηση των εκδηλώσεων που έγιναν στο νησί τονίζει: "Δυστυχώς, δεν έλειψαν κάποιες παραφωνίες: Η επικίνδυνα εθνικιστική ανακοίνωση της Πολιτικής Ανοιξης αποδεικνύει, πέρα από τα άλλα, το πόσο μακριά βρίσκεται από τα αισθήματα του λαού μας. Στηρίζοντας όλη της την ύπαρξη στην εκμετάλλευση των πατριωτικών αισθημάτων του λαού μας, παραποιώντας τα και προσπαθώντας να τα εξωθήσει στον εθνικισμό". Στη συνέχεια τονίζεται ότι οι εθνικιστικές θέσεις της Πολιτικής Ανοιξης δεν έχουν πέραση στο λαό της Λέσβου και σαν απάντηση στην ανακοίνωση αναφέρεται: "Ο λαός μας επειδή δεν αστειεύεται "ούτε με την ψυχή ούτε με τα σύνορά του" πλαισίωσε με όλη του την αγάπη τις λαϊκές φιλειρηνικές εκδηλώσεις του διημέρου και θα απομονώσει όλους όσοι προωθούν πολιτικές επικίνδυνες για την ίδια του την ύπαρξη".

Γ. ΘΕΩΝΑΣ
Στόχος η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ

Η απόσταση ανάμεσα στα λόγια και τα έργα, καθώς και η εμμονή σε επιλογές που έχουν αποδεχτεί καταστροφικές για τους λαούς, χαρακτήρισαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φλωρεντίας.Τα παραπάνω υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς,παρεμβαίνοντας κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι στο Συμβούλιο απορρίφθηκε κάθε συγκεκριμένο μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ, αναφερόμενος στο στόχο της ΕΕ για ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεών της με την Τουρκία, είπε:

"Οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ δε φαίνεται να βγάζουν κανένα συμπέρασμα από την επιθετικότητα της Τουρκίας, που εντάθηκε ιδιαίτερα μετά την έγκριση της τελωνειακής ένωσης. Οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και η συνεχής πλέον αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, η απάθεια της ΕΕ, καθώς και οι υπό εξέλιξη διαδικασίες σχετικά με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) αποδεικνύουν ότι στόχος είναι ηστρατιωτικοποίηση της ΕΕ, έτσι ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και όχι βέβαια η προστασία των κρατών - μελών. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε όσους θεωρούν την ΕΕ σαν ασπίδα προστασίας της εδαφικής κυριαρχίας να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα πριν να είναι αργά".

ΠΑΣΟΚ
Στην τροχιά του "εκσυγχρονισμού"

Την ανάγκη να ξεπεραστεί το κλίμα διχασμού που επικράτησε στο συνέδριο, προκειμένου το κόμμα να ανταποκριθεί στο ρόλο του, τη στήριξη του κυβερνητικού έργου, θα υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ, η οποία θα αναδείξει το νέο γραμματέα και το ΕΓ.

Στο στόχο αυτό της μετατροπής του κομματικού μηχανισμού σε παράγοντα ενεργούς στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής θα υποταχθούν και οι νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στα ανώτερα κυβερνητικά όργανα. Παρόλο που ο ίδιος ο Κ. Σημίτης δε θα υποβάλει κάποια πρόταση, θεωρείται βέβαιο ότι η ομάδα των "εκσυγχρονιστών" θα ελέγχει πλήρως το νέο Εκτελεστικό Γραφείο και την Πολιτική Γραμματεία. Ο πρωθυπουργός είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με τον Κ. Σκανδαλίδη και τον υπουργό Παιδείας Γ. Παπανδρέου.Ο τελευταίος δήλωσε ότι θα θέσει σήμερα υποψηφιότητα για το ΕΓ. Ανάλογη δήλωση έκανε χτες ο Μ. Παπαϊωάννου,ενώ υποψηφιότητα μάλλον θα καταθέσει και ο Χρ. Πρωτόπαππας,ο οποίος είπε ότι "αν τα μέλη της ΚΕ εκτιμήσουν ότι πρέπει να εκλεγώ, θεωρώ ότι υπάρχει ηθικό ασυμβίβαστο μεταξύ του μέλους του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου της ΓΣΕΕ". Αν εκλεγεί, πρόσθεσε, θα παραιτηθεί από την προεδρία της Συνομοσπονδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ