ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ"
Στο κενό η κινητοποίηση "αγανακτισμένων πολιτών"
  • Απομονώθηκε ο δήμαρχος Ναυπλίου, που λειτούργησε σαν τοποτηρητής της αμερικανικής πλοιοκτήτριας εταιρίας ORIANT LINE
  • Τη "φασιστικής έμπνευσης" επιχείρηση καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
  • Καταδικάζει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου

Απομονωμένος και στιγματισμένος έμεινε ο δήμαρχος Ναυπλίου, Γ. Τσούρνος,στη συνείδηση των κατοίκων της πόλης που τον αποδοκίμασαν, αγνοώντας επιδεικτικά την αντισυγκέντρωση, που, διατεταγμένα,επιχείρησε να προκαλέσει το Σάββατο ενάντια στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών να αποτρέψουν την παραβίαση του καμποτάζ με την προσέγγιση του "Μάρκο Πόλο" και να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην εργασία. Παρά την πολυήμερη προετοιμασία της αντισυγκέντρωσης που οργάνωσε ο δήμαρχος, λειτουργώντας σαν τοποτηρητής της αμερικανικής πλοιοκτήτριας εταιρίας ORIENT LINE,δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει παρά ελάχιστους "αγανακτισμένους πολίτες", οι οποίοι εμφανίστηκαν από ορισμένα ΜΜΕ σαν "οι καταστηματάρχες του Ναυπλίου"!

Οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταδίκασαν, με χτεσινή ανακοίνωσή τους, "τις φασιστικής και ρατσιστικής έμπνευσης ενέργειες του δημάρχου του Ναυπλίου, που μας γυρίζουν σε μαύρες μέρες της ιστορίας μας".

"Ο κ. Τσούρνος, σημειώνουν, καθοδηγούμενος και ενεργώντας για λογαριασμό - όπως δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο - της εταιρίας ORIENT LINE,πλοιοκτήτριας του "Μάρκο Πόλο", σαν νέος "Γκοτζαμάνης" - εκμεταλλευόμενος και τις ιδιαίτερες σχέσεις εξάρτησης, που έχει με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης - καλούσε το λαό του Ναυπλίου σε αντισυγκέντρωση για να "πετάξουν στη θάλασσα τους ξένους (!) ναυτεργάτες του Πειραιά", που δεν αφήνουν - υποτίθεται - τους... ζάπλουτους τουρίστες του "Μάρκο Πόλο" να βγουν στο Ναύπλιο και να αφήσουν τα δολάριά τους στα καταστήματά του!".

"Και αυτό παρά τις προσπάθειες - τονίζουν οι ναυτεργάτες - που καταβάλαμε και με σαφήνεια εξηγήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ναυπλίου ότι παλεύουμε για να υπάρχουν ελληνικά πλοία, Ελληνες ναυτεργάτες, για την εθνική οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την εθνική μας άμυνα, διευκρινίζοντας ότι, αν σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις, τότε το πλοίο θα πάει στον Πειραιά και όχι στο Ναύπλιο".

Ομως, οι προσπάθειες του δημάρχου - που παλιότερα έστησε ανδριάντα του Οθωνα στην πόλη με τη δικαιολογία λίγο - πολύ ότι αξίζει ανάλογης τιμής με τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης (!) - και της ORIENT LINE έπεσαν στο κενό. "Ο λαός του Ναυπλίου, οι καταστηματάρχες και οι μαζικοί φορείς της περιοχής, υπογραμμίζουν οι ναυτεργάτες, αγνόησαν τις κραυγές του Γ. Τσούρνου και συμπαραστάθηκαν στους ναυτεργάτες, απομονώνοντας και αφήνοντας έκθετο το δήμαρχο και τους ελάχιστους υποστηρικτές του".

Οι ναυτεργάτες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους "και στο Ναύπλιο, όπως έκαναν και στην Πάτρα, την Ηγουμενίτσα και αλλού, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και τα συμφέροντά του, που υπονομεύονται από τα ανασφάλιστα πλοία τύπου "Μάρκο Πόλο"".

"Ο δήμαρχος του Ναυπλίου, κατήγγειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Ρ. Μπαρού,ολόκληρη τη βδομάδα που πέρασε, αντί σαν θεματοφύλακας της πόλης να προσπαθήσει να έρθει σε κάποιο διάλογο με τους συνδικαλιστές, προσπάθησε να προκαλέσει αντισυγκέντρωση. Παραπλάνησε τους επαγγελματίες - το "Μάρκο Πόλο" δε θα άφηνε τους επιβάτες του ούτως ή άλλως να μείνουν στο Ναύπλιο - και οδήγησε στα επεισόδια, που καταδικάζουμε και σύντομα θα καταλογίσουμε πολιτικές ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν".

Ο Ρ. Μπαρού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, "στην απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης να μη δίνει λύση στο πρόβλημα, την ολιγωρία της, τη συνειδητή επιλογή της να παίρνει απόφαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα" και ανακοίνωσε ότι σύντομα το Εργατικό Κέντρο από κοινού με τους ναυτεργάτες του Πειραιά και τους μαζικούς φορείς της περιοχής θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, για να ενημερώσουν το ναυπλιώτικο λαό για τα δεινά που φέρνουν στην πόλη και στην ελληνική κοινωνία, γενικότερα, πλοία σαν και το "Μάρκο Πόλο"...

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της ΠΝΟ, σε μία προκλητική, αλλά όχι και πρωτοφανή ανακοίνωσή της, επιχαίρει που "απέτρεψε" το "Μάρκο Πόλο" να προσεγγίσει στο λιμάνι του Πειραιά, κάνοντας την ανήξερη για τα επεισόδια εις βάρος Ελλήνων ναυτεργατών στο Ναύπλιο και για όσα διαδραματίστηκαν εκεί.

Γ. Τρ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Αλληλεγγύη στους αγώνες των ναυτεργατών

"Οταν οι ναυτεργάτες παλεύουν για τη δουλιά και το εισόδημά τους, αυτό είναι μακροπρόθεσμα προς όφελος και των μικροεπαγγελματιών και των εμπόρων, που, απέναντι σ' αυτόν τον αγώνα, πρέπει να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, όπως θα θέλουν και αυτοί να έχουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων γενικότερα στους δικούς τους αγώνες".

Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων",με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Ναύπλιο. "Είναι γεγονός - σημειώνεται στην ανακοίνωση - ότι οι μικροί επαγγελματίες και έμποροι του Ναυπλίου, όπως και όλης της χώρας, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, με κυρίαρχο αυτό της συνεχιζόμενης πτώσης του τσίρου. Προβλήματα, που αγγίζουν τα όρια επιβίωσης των μικροεπιχειρήσεών τους. Είναι, όμως, πλέον σ' όλους γνωστό ότι τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, της Συμφωνίας του Μάαστριχτ, πολιτικών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτός είναι ο πραγματικός αντίπαλος των μικροεπαγγελματιών και εμπόρων του Ναυπλίου και όλης της χώρας: Οι πολιτικές που εφαρμόζονται, τα κόμματα που τις εφαρμόζουν, η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο. Απέναντι σ' αυτόν τον αντίπαλο, πρέπει να στρέφονται και όχι ενάντια στους ναυτεργάτες, που και αυτοί παλεύουν για το ψωμί τους. Οι ναυτεργάτες και γενικότερα οι εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν είναι αντίπαλοί τους, αλλά είναι σύμμαχοί τους. Γιατί από τη δουλιά και το εισόδημα των εργαζομένων, εξαρτάται τελικά και ο τζίρος των καταστημάτων. Εκδηλώσεις αντιπαράθεσης ανάμεσα σε τμήματα του εργαζόμενου λαού, με βάση κοντόφθαλμες λογικές, είναι φαινόμενα επικίνδυνα, γιατί υπονομεύουν την προσπάθεια δημιουργίας ενός κοινού μετώπου πάλης απέναντι στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια".

Να αποσυρθεί το εκτρωματικό νομοσχέδιο

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας αποκαλύπτουν τον αντεργατκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για την ...ανεργία. Απαιτούν να αποσυρθεί και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την... ανεργία, εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας,σημειώνοντας πως "πρόκειται για νομοσχέδιο ραμμένο στα μέτρα των μεγαλοεργοδοτών, για να αυξήσουν περισσότερο τα κέρδη τους" και καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Οπως επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο, το νομοσχέδιο δε δίνει λύσεις στα προβλήματα των ανέργων και γενικότερα της απασχόλησης, αντίθετα και μέσα απ' αυτό: Επιδοτούνται οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεργοδότες με την εφαρμογή των "μεριδίων εργασίας". Αντί για νέες θέσεις εργασίας, μοιράζεται η μια θέση σε δυο εργαζόμενους. Υποχρεώνεται το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ να αναλάβουν τη χρηματοδότηση της ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους ως 30 ετών και απαλλάσσονται από την υποχρέωση να τους ασφαλίζουν οι εργοδότες. Επιδοτούνται τα, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, ιδιωτικά ΚΕΚ για την ειδίκευση ανέργων και ήδη απασχολούμενων που, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, θησαυρίζουν χωρίς να προσφέρουν έργο.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το μέγα πρόβλημα της ανεργίας, με βάση την ανάπτυξη των παραγωγικών κλάδων, που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας, καθώς και να υιοθετήσει τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος που δίνουν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

Να αποσύρει το "ψευδεπίγραφο, αντεργατικό και αντικοινωνικό" νομοσχέδιο για την απασχόληση, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και να καταπιαστεί στα σοβαρά με το ζήτημα της ανεργίας, καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,το οποίο τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι οικοδόμοι θα αγωνιστούν "για να μη γίνει νόμος το έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας".

Το νομοσχέδιο αυτό - καταγγέλλεται στην ανακοίνωση - έρχεται για να "θεσμοθετηθεί και κατόπιν να υλοποιηθεί η συντηρητική, νεοφιλελεύθερη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση του κόστους εργασίας, να καταμερίσει και να ανακαταμερίσει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, θέλοντας έτσι να προλάβει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις κοινωνικές εκρήξεις που εγκυμονεί η αυξανόμενη και παρατεταμένη ανεργία".

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου τονίζεται ακόμα ότι: "Η περιβόητη κάρτα εργασίας είναι το μέσον, το μαγικό ραβδί που μετατρέπει τους κοινωνικούς πόρους του ΟΑΕΔ σε άμεσο αφορολόγητο κέρδος των εργοδοτών.Κανένα μέτρο δεν προτείνεται που να ενθαρρύνει το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια την αύξηση της απασχόλησης. Απεναντίας ενθαρρύνονται οι απολύσεις και οι εικονικές προσλήψεις. Το ξαναμοίρασμα των θέσεων εργασίας, εκτός των άλλων, δίνει και τη δυνατότητα στους εργοδότες να επεμβαίνουν και να προλαβαίνουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η προστασία των ανέργων από αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης μέσω του ΟΑΕΔ, μεταφέρεται στην "ευθύνη" των εργοδοτών και των κομπιναδόρων που λυμαίνονται τα αμαρτωλά προγράμματα κατάρτισης κι επανειδίκευσης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ