Τρίτη 9 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να αποσυρθεί το εκτρωματικό νομοσχέδιο

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας αποκαλύπτουν τον αντεργατκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για την ...ανεργία. Απαιτούν να αποσυρθεί και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την... ανεργία, εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας,σημειώνοντας πως "πρόκειται για νομοσχέδιο ραμμένο στα μέτρα των μεγαλοεργοδοτών, για να αυξήσουν περισσότερο τα κέρδη τους" και καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Οπως επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο, το νομοσχέδιο δε δίνει λύσεις στα προβλήματα των ανέργων και γενικότερα της απασχόλησης, αντίθετα και μέσα απ' αυτό: Επιδοτούνται οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεργοδότες με την εφαρμογή των "μεριδίων εργασίας". Αντί για νέες θέσεις εργασίας, μοιράζεται η μια θέση σε δυο εργαζόμενους. Υποχρεώνεται το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ να αναλάβουν τη χρηματοδότηση της ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους ως 30 ετών και απαλλάσσονται από την υποχρέωση να τους ασφαλίζουν οι εργοδότες. Επιδοτούνται τα, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, ιδιωτικά ΚΕΚ για την ειδίκευση ανέργων και ήδη απασχολούμενων που, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, θησαυρίζουν χωρίς να προσφέρουν έργο.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το μέγα πρόβλημα της ανεργίας, με βάση την ανάπτυξη των παραγωγικών κλάδων, που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας, καθώς και να υιοθετήσει τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος που δίνουν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

Να αποσύρει το "ψευδεπίγραφο, αντεργατικό και αντικοινωνικό" νομοσχέδιο για την απασχόληση, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και να καταπιαστεί στα σοβαρά με το ζήτημα της ανεργίας, καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,το οποίο τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι οικοδόμοι θα αγωνιστούν "για να μη γίνει νόμος το έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας".

Το νομοσχέδιο αυτό - καταγγέλλεται στην ανακοίνωση - έρχεται για να "θεσμοθετηθεί και κατόπιν να υλοποιηθεί η συντηρητική, νεοφιλελεύθερη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση του κόστους εργασίας, να καταμερίσει και να ανακαταμερίσει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, θέλοντας έτσι να προλάβει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις κοινωνικές εκρήξεις που εγκυμονεί η αυξανόμενη και παρατεταμένη ανεργία".

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου τονίζεται ακόμα ότι: "Η περιβόητη κάρτα εργασίας είναι το μέσον, το μαγικό ραβδί που μετατρέπει τους κοινωνικούς πόρους του ΟΑΕΔ σε άμεσο αφορολόγητο κέρδος των εργοδοτών.Κανένα μέτρο δεν προτείνεται που να ενθαρρύνει το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια την αύξηση της απασχόλησης. Απεναντίας ενθαρρύνονται οι απολύσεις και οι εικονικές προσλήψεις. Το ξαναμοίρασμα των θέσεων εργασίας, εκτός των άλλων, δίνει και τη δυνατότητα στους εργοδότες να επεμβαίνουν και να προλαβαίνουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η προστασία των ανέργων από αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης μέσω του ΟΑΕΔ, μεταφέρεται στην "ευθύνη" των εργοδοτών και των κομπιναδόρων που λυμαίνονται τα αμαρτωλά προγράμματα κατάρτισης κι επανειδίκευσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ