Τρίτη 9 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μετά το 2000 συμβάσεις στο δημόσιο;

Οι εξαγγελίες περί νέου μισθολογίου επιτείνουν τις ανησυχίες ότι θα παραμείνει ανενεργός για μεγάλο ακόμα διάστημα η κύρωση των 151 και 154 Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας. Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η ΑΔΕΔΥ

Ημερίδα με θέμα "Συλλογικές διαπραγματεύσεις στο χώρο του δημόσιου τομέα, ευρωπαϊκή εμπειρία και διεκδίκηση του θεσμού", διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή 12 του Ιούλη στη Χαλκίδα. Οι θέσεις της Οργάνωσης για το θεσμό παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε γι' αυτό το σκοπό στα γραφεία της.

Η θεσμοθέτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή το δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας, είναι ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα. Μετά από πολλές παλινωδίες και αλλεπάλληλες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τελικά επικυρώθηκαν πριν λίγο καιρό ομόφωνα από τη Βουλή οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151 και 154 που αναφέρονται στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η επικύρωση δε συνοδεύτηκε - όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση - από νομοσχέδιο που θα καθόριζε το περιεχόμενο, τους όρους και τις προϋποθέσεις και η επικύρωση παραμένει ανενεργός.

Οπως σημείωσε ο Γ. Κουτσούκος,πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, για να έχει ισχύ η κυβερνητική δέσμευση ότι θα υπάρξουν από το '97 Συλλογικές Συμβάσεις, θα πρέπει μέσα στο φθινόπωρο να υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο.Οι προτάσεις όμως της κυβέρνησης για σταδιακή εφαρμογή σε τρία χρόνια του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων - εκτός του ότι προμηνύουν συνέχιση της πολιτικής λιτότητας - έρχονται να αναιρέσουν ουσιαστικά την προηγούμενη δέσμευση, παραπέμποντας την εφαρμογή του θεσμού στο μέλλον, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση του μισθολογίου.

Σοβαρό ζήτημα, εκτός από το χρόνο υλοποίησης του θεσμού, αποτελεί και το περιεχόμενο, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις.Οπως σημείωσε ο Γ. Κουτσούκος, η ΑΔΕΔΥ προτείνει ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο, τα συνολικά ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, της πολιτικής και της οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, καθώς και τα οικονομικά, ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων, να αποτελούν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ. Σε επίπεδο κλάδων οι διαπραγματεύσεις να αφορούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε χώρος.

Εν αναμονή των κυβερνητικών θέσεων και το ξεκίνημα του διαλόγου, η ΑΔΕΔΥ πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας στη Χαλκίδα, όπου θα συζητηθούν αυτά τα θέματα και επίσης θα μεταφερθεί η εμπειρία από τα όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι οι καθηγητές, Ι. Κουκιάδης και Α. Μακρυδημήτρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ