• Απομονώθηκε ο δήμαρχος Ναυπλίου, που λειτούργησε σαν τοποτηρητής της αμερικανικής πλοιοκτήτριας εταιρίας ORIANT LINE
  • Τη "φασιστικής έμπνευσης" επιχείρηση καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
  • Καταδικάζει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου
  • - Απομονωμένος και στιγματισμένος έμεινε ο δήμαρχος Ναυπλίου, Γ. Τσούρνος,στη συνείδηση των κατοίκων της πόλης που τον αποδοκίμασαν, αγνοώντας επιδεικτικά την αντισυγκέντρωση, που... - 1996-07-09 00:00:00.0"/>
  • Απομονώθηκε ο δήμαρχος Ναυπλίου, που λειτούργησε σαν τοποτηρητής της αμερικανικής πλοιοκτήτριας εταιρίας ORIANT LINE
  • Τη "φασιστικής έμπνευσης" επιχείρηση καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
  • Καταδικάζει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου
  • - Απομονωμένος και στιγματισμένος έμεινε ο δήμαρχος Ναυπλίου, Γ. Τσούρνος,στη συνείδηση των κατοίκων της πόλης που τον αποδοκίμασαν, αγνοώντας επιδεικτικά την αντισυγκέντρωση, που... - 1996-07-09 00:00:00.0" /> Στο κενό η κινητοποίηση "αγανακτισμένων πολιτών" | ΕΡΓΑΤΙΚΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 9 Ιούλη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 11
    ΕΡΓΑΤΙΚΑ
    "ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ"
    Στο κενό η κινητοποίηση "αγανακτισμένων πολιτών"
    • Απομονώθηκε ο δήμαρχος Ναυπλίου, που λειτούργησε σαν τοποτηρητής της αμερικανικής πλοιοκτήτριας εταιρίας ORIANT LINE
    • Τη "φασιστικής έμπνευσης" επιχείρηση καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
    • Καταδικάζει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου

    Απομονωμένος και στιγματισμένος έμεινε ο δήμαρχος Ναυπλίου, Γ. Τσούρνος,στη συνείδηση των κατοίκων της πόλης που τον αποδοκίμασαν, αγνοώντας επιδεικτικά την αντισυγκέντρωση, που, διατεταγμένα,επιχείρησε να προκαλέσει το Σάββατο ενάντια στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών να αποτρέψουν την παραβίαση του καμποτάζ με την προσέγγιση του "Μάρκο Πόλο" και να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην εργασία. Παρά την πολυήμερη προετοιμασία της αντισυγκέντρωσης που οργάνωσε ο δήμαρχος, λειτουργώντας σαν τοποτηρητής της αμερικανικής πλοιοκτήτριας εταιρίας ORIENT LINE,δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει παρά ελάχιστους "αγανακτισμένους πολίτες", οι οποίοι εμφανίστηκαν από ορισμένα ΜΜΕ σαν "οι καταστηματάρχες του Ναυπλίου"!

    Οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταδίκασαν, με χτεσινή ανακοίνωσή τους, "τις φασιστικής και ρατσιστικής έμπνευσης ενέργειες του δημάρχου του Ναυπλίου, που μας γυρίζουν σε μαύρες μέρες της ιστορίας μας".

    "Ο κ. Τσούρνος, σημειώνουν, καθοδηγούμενος και ενεργώντας για λογαριασμό - όπως δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο - της εταιρίας ORIENT LINE,πλοιοκτήτριας του "Μάρκο Πόλο", σαν νέος "Γκοτζαμάνης" - εκμεταλλευόμενος και τις ιδιαίτερες σχέσεις εξάρτησης, που έχει με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης - καλούσε το λαό του Ναυπλίου σε αντισυγκέντρωση για να "πετάξουν στη θάλασσα τους ξένους (!) ναυτεργάτες του Πειραιά", που δεν αφήνουν - υποτίθεται - τους... ζάπλουτους τουρίστες του "Μάρκο Πόλο" να βγουν στο Ναύπλιο και να αφήσουν τα δολάριά τους στα καταστήματά του!".

    "Και αυτό παρά τις προσπάθειες - τονίζουν οι ναυτεργάτες - που καταβάλαμε και με σαφήνεια εξηγήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ναυπλίου ότι παλεύουμε για να υπάρχουν ελληνικά πλοία, Ελληνες ναυτεργάτες, για την εθνική οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την εθνική μας άμυνα, διευκρινίζοντας ότι, αν σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις, τότε το πλοίο θα πάει στον Πειραιά και όχι στο Ναύπλιο".

    Ομως, οι προσπάθειες του δημάρχου - που παλιότερα έστησε ανδριάντα του Οθωνα στην πόλη με τη δικαιολογία λίγο - πολύ ότι αξίζει ανάλογης τιμής με τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης (!) - και της ORIENT LINE έπεσαν στο κενό. "Ο λαός του Ναυπλίου, οι καταστηματάρχες και οι μαζικοί φορείς της περιοχής, υπογραμμίζουν οι ναυτεργάτες, αγνόησαν τις κραυγές του Γ. Τσούρνου και συμπαραστάθηκαν στους ναυτεργάτες, απομονώνοντας και αφήνοντας έκθετο το δήμαρχο και τους ελάχιστους υποστηρικτές του".

    Οι ναυτεργάτες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους "και στο Ναύπλιο, όπως έκαναν και στην Πάτρα, την Ηγουμενίτσα και αλλού, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και τα συμφέροντά του, που υπονομεύονται από τα ανασφάλιστα πλοία τύπου "Μάρκο Πόλο"".

    "Ο δήμαρχος του Ναυπλίου, κατήγγειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Ρ. Μπαρού,ολόκληρη τη βδομάδα που πέρασε, αντί σαν θεματοφύλακας της πόλης να προσπαθήσει να έρθει σε κάποιο διάλογο με τους συνδικαλιστές, προσπάθησε να προκαλέσει αντισυγκέντρωση. Παραπλάνησε τους επαγγελματίες - το "Μάρκο Πόλο" δε θα άφηνε τους επιβάτες του ούτως ή άλλως να μείνουν στο Ναύπλιο - και οδήγησε στα επεισόδια, που καταδικάζουμε και σύντομα θα καταλογίσουμε πολιτικές ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν".

    Ο Ρ. Μπαρού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, "στην απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης να μη δίνει λύση στο πρόβλημα, την ολιγωρία της, τη συνειδητή επιλογή της να παίρνει απόφαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα" και ανακοίνωσε ότι σύντομα το Εργατικό Κέντρο από κοινού με τους ναυτεργάτες του Πειραιά και τους μαζικούς φορείς της περιοχής θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, για να ενημερώσουν το ναυπλιώτικο λαό για τα δεινά που φέρνουν στην πόλη και στην ελληνική κοινωνία, γενικότερα, πλοία σαν και το "Μάρκο Πόλο"...

    Την ίδια στιγμή η διοίκηση της ΠΝΟ, σε μία προκλητική, αλλά όχι και πρωτοφανή ανακοίνωσή της, επιχαίρει που "απέτρεψε" το "Μάρκο Πόλο" να προσεγγίσει στο λιμάνι του Πειραιά, κάνοντας την ανήξερη για τα επεισόδια εις βάρος Ελλήνων ναυτεργατών στο Ναύπλιο και για όσα διαδραματίστηκαν εκεί.

    Γ. Τρ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ