ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περνάει τα σύνορα το Φεστιβάλ

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Κορυφαία εκδήλωση το διήμερο στα Αλάτσατα της Τουρκίας, στις 18 και 19 Ιούλη

Απλώνει τα φτερά του σε ολόκληρη την Ελλάδα και ακόμα μακρύτερα το 22ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Κορυφαία εκδήλωση αποτελεί το διήμερο στα Αλάτσατα της Τουρκίας, στα παράλια απέναντι από τη Χίο, με φιλειρηνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή, 18 και 19 Ιούλη.

Το μήνυμα που θα σταλεί είναι η ανάγκη να συμβάλουν οι νέοι, ώστε το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου της ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή του, καλεί τη νεολαία να καταδικάσει με την αγωνιστική συμμετοχή της τον ιμπεριαλισμό, ο οποίος ταυτίζεται με το σύγχρονο πρόσωπο της φρίκης που ευθύνεται για τα εγκλήματα σε όλον τον κόσμο και τη γειτονιά μας. "Εδώ στη γειτονιά μας ο ιμπεριαλισμός διχοτομεί την Κύπρο, διαλύει λαούς, οξύνει τον εθνικισμό και καλλιεργεί το μίσος ανάμεσα στους λαούς της περιοχής", τονίζει. Καλεί επίσης τη νεολαία να καταδικάσει αυτούς, που, στο όνομα του λαού, μιλάνε για εθνική πολιτική, όμως εννοούν την εθνική υποταγή, εννοούν το εθνικό ξεπούλημα της Ελλάδας που μετατρέπουν τη χώρα σ' ένα απέραντο στρατόπεδο των ΑΒΑΚΣ και των ΝΑΤΟικών βάσεων.

Στη Χίο στις 20 Ιούλη το ΝΣ Χίου της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει τις εκδηλώσεις για το 22ο Φεστιβάλ, αφιερωμένες στην ελληνοτουρκική φιλία, με τη συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων αγωνιστών της ειρήνης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στην Τουρκία θα είναι ο γραμματέας του ΚΣ Ν. Σοφιανός.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σήμερα, στις 8.00 μ.μ. στην Κοκκινιά, πλατεία Αγ. Νικολάου, με θέμα την ανεργία

Αύριο, Σάββατο 13/7 στις 8 μμ:

- Στην κεντρική πλατεία Αγ. Αναργύρων,με θέμα την ανεργία, με την Γ. Ζαγγανά,μέλος του Γραφείου του ΣΠ Αθήνας και της Εργατικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Κυριακή 14/7:

Στο Ηράκλειο Κρήτης, με θέμα τον Αθλητισμό

Στην Καλλονή Λέσβου

Τετάρτη 17/7 στο Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Πιέζουν για "λύση" στα ελληνοτουρκικά

Συντονισμένες πιέσεις για την προώθηση διευθετήσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αντιμετωπίζει η Αθήνα, μετά την εμφάνιση της νέας τουρκικής κυβέρνησης

Η εν μέρει, έστω, αποκατάσταση της ισορροπίας στο πολιτικό σκηνικό της Αγκυρας σηματοδοτεί - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας - την έναρξη ενός νέου κύκλου έντονων πιέσεων από συμμάχους και εταίρους με στόχο τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Οι πιέσεις που εκπορεύονται από την ΕΕ έχουν στόχο την προώθηση του προγράμματος MEDA και την πραγματοποίηση του Συμβουλίου ΣύνδεσηςΕΕ - Τουρκίας. Για το σκοπό αυτό συναντάται σήμερα στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τον ομόλογό του, Θ. Πάγκαλο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας.

Οι πιέσεις που έχουν αφετηρία την Ουάσιγκτον είναι εντονότερες και με ευρύτερο περιεχόμενο και αφορούν στην προσπάθεια της αμερικανικής διπλωματίας να παγιωθεί η "νέα τάξη" στην περιοχή, μέσα από μια συνολική διευθέτηση των σχέσεων στο "τρίγωνο" Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας.

Στο πλαίσιο αυτής της αμερικανικής προσπάθειας, τοποθετούν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών την επίσκεψη της Μ. Ολμπράιτ, η οποία θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων και από τον τον προσωπικό απεσταλμένο του Μπ. Κλίντον για το Κυπριακό, Ρ. Μπίτι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η Μ. Ολμπράιτ έχει εξουσιοδοτηθεί να συζητήσει μια συνολική πρόταση, με στόχο την πραγματοποίηση βημάτων για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με τη διεύρυνση των όσων προβλέπει το μνημόνιο της Βουλιαγμένης.

Η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο Αιγαίο, ως - υποτίθεται - παρατηρητών της όποιας συμφωνίας, αποτελεί την "κεντρική ιδέα" των αμερικανικών προτάσεων. Οι προτάσεις αυτές έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο παρελθόν.Σύμφωνα, μάλιστα, με χτεσινό δημοσίευμα του "Εθνους", υποβλήθηκαν και πρόσφατα κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Ταρνόφ. Ο υπουργός Τύπου, ωστόσο, όταν χτες ρωτήθηκε αν υποβλήθηκε πρόταση για μόνιμη παρουσία του 6ου αμερικανικού στόλου στο Αιγαίο, είπε ότι δεν έχουν γίνει τέτοιες προτάσεις και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί τη μείωση της κυριαρχίας της.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το μπαράζ των αμερικανικών πιέσεων με δύο τρόπους. Κατ' αρχάς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα εκτιμά πως έχει τα περιθώρια να καθυστερήσει τις εξελίξεις, τουλάχιστον μέχρι την πραγματοποίηση των αμερικανικών εκλογών. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση: πρώτον,θα προβάλλει τη συνεχιζόμενη επεκτατική τακτική της Αγκυρας στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, και δεύτερο,θα "διαρρέει" πληροφορίες που αφορούν στα αμερικανικά σχέδια και προτάσεις για τις διευθετήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η υπογράμμιση της δραστηριότητας της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, εξυπηρετεί και έναν ακόμη στόχο: Δικαιολογεί την "ανάγκη" προώθησης εξοπλιστικών προγραμμάτων και αγορών πολεμικού υλικού, προφανώς από τις ΗΠΑ. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ 14 και 16 του μηνός θα βρίσκεται στην Αθήνα ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ (ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον στρατηγό Τζ. Σαλικασβίλι), αρμόδιος για θέματα εξοπλισμών...

Αντεργατικό "εργοτάξιο"

Σε μεγάλο εργοτάξιο παραγωγής αντεργατικών μέτρων έχει μετατραπεί, το τελευταίο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο ρόλο του αρχιμάστορα ο καγκελάριος της Γερμανίας, Χ. Κολ, που δείχνει ιδιαίτερο ζήλο από την αρχή της χρονιάς. Αν, μάλιστα, η Γερμανία θεωρείται ατμομηχανή των κοινοτικών εξελίξεων, τότε τα όσα συμβαίνουν εκεί, πρέπει να περιμένουμε ότι θα τα δούμε σύντομα να εισάγονται και εδώ.

Το τελευταίο γερμανικό "επίτευγμα" είναι η απόφαση της Βουλής για τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες από τα 60 στα 63 χρόνια και για τους άνδρες από τα 63 στα 65 χρόνια. Το μέτρο, με τις αυτονόητες συνέπειες για τους εργαζόμενους, είναι ένα πρώτης τάξεως δώρο στους εργοδότες, οι οποίοι βγαίνουν πολλαπλά ωφελημένοι. Πρώτα, γιατί θα απαλλαγούν από ένα μέρος των εισφορών που πλήρωναν για την κοινωνική ασφάλιση, στη συνέχεια γιατί, με τη μείωση του "μη μισθολογικού κόστους", θα αυξήσουν σημαντικά τα περιθώρια των κερδών τους.

Υπάρχει, όμως, ένας ακόμη λόγος που κάνει τα αφεντικά να τρίβουν τα χέρια τους με τις ρυθμίσεις αυτές. Στο "Σύμφωνο για την απασχόληση", που υπογράφηκε στις αρχές της χρονιάς στη Γερμανία από την κυβέρνηση, τους εργοδότες και ένα μέρος της ηγεσίας των εργατικών συνδικάτων, ορίζεται ότι αν ο εργοδότης καλύψει τις θέσεις που θα προκύψουν από τη συνταξιοδότηση με νέους εργαζόμενους (μερικά απασχολούμενους), τότε θα επιδοτείται από το κράτος με το 20% του καταβαλλόμενου μισθού στο νέο εργαζόμενο. Ετσι επιτυγχάνεται και ο στόχος για τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης με πρόσθετα κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Πρώτα θύματα, φυσικά, παρόμοιων μέτρων είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όμως δεν πρέπει να ξεφεύγει από την προσοχή μας ότι τα μέτρα αυτά θίγουν άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού θα μειωθούν σημαντικά οι πόροι τους. Τέλος, εκτός από τις άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στους εργαζόμενους και στο κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα, αξίζει να επισημανθεί ότι αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της εκτίμησης της πρόσφατης συνόδου των επτά πλουσιότερων χωρών ότι οι συνταξιούχοι ζουν περισσότερο απ' όσο πρέπει...

Δεν είναι, όμως, μόνο η γερμανική κυβέρνηση που εργάζεται πυρετωδώς για την εφαρμογή των μέτρων της "Λευκής Βίβλου". Η γαλλική κυβέρνηση προωθεί ήδη τη μείωση του βδομαδιάτικου χρόνου εργασίας, ενώ οι εργοδότες σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, για να περάσουν και τη μείωση των αποδοχών, ασκώντας, μάλιστα, τους γνωστούς εκβιασμούς ότι αν δε γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν πάρει ήδη μια γεύση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο προωθείται η επιδότηση των επιχειρήσεων που θα απασχολήσουν για λίγο καιρό κάποιους ανέργους και άλλες φιλοεργοδοτικές ρυθμίσεις. Θα πρέπει, όμως, να περιμένουν σκληρότερη επίθεση, ακόμα και στη διάρκεια του καλοκαιριού, όχι μόνο κατά των εργασιακών κατακτήσεων, αλλά και κατά του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης.

Η κινητοποίηση και η αγωνιστική επαγρύπνηση είναι τα μόνα μέσα που διαθέτουν, όχι μόνο για να αποτρέψουν τα προωθούμενα μέτρα, αλλά και για να κάνουν σαφές στην κυβέρνηση ότι τα γερμανογαλλικής έμπνευσης μέτρα θα αντιμετωπίσουν την αντίστασή τους.

Φιλειρηνικό τριήμερο στη Χίο

Σήμερα η συζήτηση με τη συμμετοχή και Τούρκων δημοσιογράφων

"Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το καθήκον των δημοσιογράφων",είναι το θέμα της συζήτησης που θα γίνει σήμερα στις 8 μ.μ. στη Χίο,στο Ομήρειο, στα πλαίσια του τριημέρου ειρήνης, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ από κοινού με την πρωτοβουλία "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την Ειρήνη", την Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού, καθώς και δεκάδες μαζικούς φορείς. Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι Τούρκοι δημοσιογράφοι Μαγκίτ Σεφίλογλου ("Χουριέτ"), Μερί Ακ ("Ντεμόκρασι") και Σουλεϊμάν Γκενσέλ ("Γιένι Ασίρ"). Θα γίνει συζήτηση για την κατάσταση στο Αιγαίο και το ρόλο, τη στάση και τις επιδιώξεις, αλλά και τις δυνατότητες των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων.

Η εν λόγω εκδήλωση είναι η πρώτη του φιλειρηνικού τριημέρου, που γίνεται στη Χίο, θα ακολουθήσουν αύριο Σάββατο στις 8 μ.μ. στα Καρδάμυλα και την Κυριακή στις 10 π.μ. στη Λαγκάδα,ενώ την ίδια μέρα στη 1 το μεσημέρι θα γίνει συνάντηση των δημοσιογράφων με τον νομάρχη Χίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ