Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντεργατικό "εργοτάξιο"

Σε μεγάλο εργοτάξιο παραγωγής αντεργατικών μέτρων έχει μετατραπεί, το τελευταίο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο ρόλο του αρχιμάστορα ο καγκελάριος της Γερμανίας, Χ. Κολ, που δείχνει ιδιαίτερο ζήλο από την αρχή της χρονιάς. Αν, μάλιστα, η Γερμανία θεωρείται ατμομηχανή των κοινοτικών εξελίξεων, τότε τα όσα συμβαίνουν εκεί, πρέπει να περιμένουμε ότι θα τα δούμε σύντομα να εισάγονται και εδώ.

Το τελευταίο γερμανικό "επίτευγμα" είναι η απόφαση της Βουλής για τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες από τα 60 στα 63 χρόνια και για τους άνδρες από τα 63 στα 65 χρόνια. Το μέτρο, με τις αυτονόητες συνέπειες για τους εργαζόμενους, είναι ένα πρώτης τάξεως δώρο στους εργοδότες, οι οποίοι βγαίνουν πολλαπλά ωφελημένοι. Πρώτα, γιατί θα απαλλαγούν από ένα μέρος των εισφορών που πλήρωναν για την κοινωνική ασφάλιση, στη συνέχεια γιατί, με τη μείωση του "μη μισθολογικού κόστους", θα αυξήσουν σημαντικά τα περιθώρια των κερδών τους.

Υπάρχει, όμως, ένας ακόμη λόγος που κάνει τα αφεντικά να τρίβουν τα χέρια τους με τις ρυθμίσεις αυτές. Στο "Σύμφωνο για την απασχόληση", που υπογράφηκε στις αρχές της χρονιάς στη Γερμανία από την κυβέρνηση, τους εργοδότες και ένα μέρος της ηγεσίας των εργατικών συνδικάτων, ορίζεται ότι αν ο εργοδότης καλύψει τις θέσεις που θα προκύψουν από τη συνταξιοδότηση με νέους εργαζόμενους (μερικά απασχολούμενους), τότε θα επιδοτείται από το κράτος με το 20% του καταβαλλόμενου μισθού στο νέο εργαζόμενο. Ετσι επιτυγχάνεται και ο στόχος για τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης με πρόσθετα κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Πρώτα θύματα, φυσικά, παρόμοιων μέτρων είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όμως δεν πρέπει να ξεφεύγει από την προσοχή μας ότι τα μέτρα αυτά θίγουν άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού θα μειωθούν σημαντικά οι πόροι τους. Τέλος, εκτός από τις άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στους εργαζόμενους και στο κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα, αξίζει να επισημανθεί ότι αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της εκτίμησης της πρόσφατης συνόδου των επτά πλουσιότερων χωρών ότι οι συνταξιούχοι ζουν περισσότερο απ' όσο πρέπει...

Δεν είναι, όμως, μόνο η γερμανική κυβέρνηση που εργάζεται πυρετωδώς για την εφαρμογή των μέτρων της "Λευκής Βίβλου". Η γαλλική κυβέρνηση προωθεί ήδη τη μείωση του βδομαδιάτικου χρόνου εργασίας, ενώ οι εργοδότες σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, για να περάσουν και τη μείωση των αποδοχών, ασκώντας, μάλιστα, τους γνωστούς εκβιασμούς ότι αν δε γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν πάρει ήδη μια γεύση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο προωθείται η επιδότηση των επιχειρήσεων που θα απασχολήσουν για λίγο καιρό κάποιους ανέργους και άλλες φιλοεργοδοτικές ρυθμίσεις. Θα πρέπει, όμως, να περιμένουν σκληρότερη επίθεση, ακόμα και στη διάρκεια του καλοκαιριού, όχι μόνο κατά των εργασιακών κατακτήσεων, αλλά και κατά του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης.

Η κινητοποίηση και η αγωνιστική επαγρύπνηση είναι τα μόνα μέσα που διαθέτουν, όχι μόνο για να αποτρέψουν τα προωθούμενα μέτρα, αλλά και για να κάνουν σαφές στην κυβέρνηση ότι τα γερμανογαλλικής έμπνευσης μέτρα θα αντιμετωπίσουν την αντίστασή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ