Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 1996
Εκρηξη τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Μαζικό και ιδιαίτερα προκλητικό χαρακτήρα έχουν πάρει τον τελευταίο καιρό οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΑ, τους 6 πρώτους μήνες του 1996 είχαμε 1.096 εισόδους - παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 μιλίων, ενώ πέρσι όλο το χρόνο έγιναν 523..

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών ακόμα και πάνω από ελληνικά νησιά,που φέτος, μέχρι τώρα, έφτασαν τις 407,έναντι 73 πέρσι όλο το χρόνο. Επίσης, το ίδιο διάστημα φέτος έχουν σημειωθεί, εξαιτίας των παραπάνω παραβιάσεων, 232 εμπλοκές και αναχαιτίσεις,των τουρκικών από τα ελληνικά αεροσκάφη.

Αποκορύφωμα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών είναι τέσσερα επεισόδια, που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Τα δύο από τα παραπάνω επεισόδια σημειώθηκαν μετά τη συμφωνία των δύο χωρών, υπό την εποπτεία των Αμερικανών, για αποχή από τις ασκήσεις στο Αιγαίο τον Ιούλη και τον Αύγουστο. Το πρώτο και το δεύτερο έγιναν στις 27 Ιούνη, το πρωί και το μεσημέρι, όπου 12 στην πρώτη περίπτωση και 18 στη δεύτερη, τουρκικά μαχητικά σε σχηματισμούς μάχης προσέγγισαν τη Σκύρο και έκαναν εικονική προσβολή του στρατιωτικού αεροδρομίου.

Το τρίτο επεισόδιο σημειώθηκε στις 4 Ιούλη το πρωί, την επομένη ημέρα από αυτή που η Τ. Τσιλέρ δήλωνε ότι η Τουρκία αποδέχεται την αποχή από τις ασκήσεις. Στην περίπτωση αυτή 14 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προσέγγισαν τη Σαντορίνη και πέρασαν δυτικά, πλησιάζοντας τη Μήλο. Το τέταρτο επεισόδιο σημειώθηκε στις 8 Ιούλη το πρωί, όταν 10 τουρκικά μαχητικά πέρασαν πάνω από τα παράλια της Ρόδου, με κατεύθυνση νότια της Κρήτης και έφτασαν στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού μέχρι τη Γαύδο, παραβιάζοντας συνεχώς το ελληνικό FIR και τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Νέες αγορές από Αμερικανούς

Η Ελλάδα, όπως μεταδίδεται από την Ουάσιγκτον, πρόκειται να αγοράσει αμερικανικής κατασκευής τανκς, πυροβόλα, φορτηγά και άλλο στρατιωτικό υλικό αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ενημερώθηκε το Κογκρέσο από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι η Ελλάδα χρειάζεται τους εξοπλισμούς αυτούς, για να διασφαλίσει την επιχειρησιακή της ετοιμότητα. Οι αγορές αυτές προφανώς αποτελούν τμήμα των αγορών που υποχρεώνεται να κάνει η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά υψηλότοκο δάνειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ