ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Εχει και ο παράδεισος προβλήματα...

Από τη μια, η παραδεισένια ομορφιά του τοπίου: Αστραφτερές παραλίες, ατέλειωτο πράσινο, παραδοσιακοί οικισμοί. Από την άλλη, το σκοτεινό έρεβος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι ντόπιοι όλο το χρόνο και οι τουρίστες στους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτή η αντίθεση ήταν φανερή στα μάτια της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, που, με επικεφαλής τον Γ. Θεωνά,ευρωβουλευτή και τη συμμετοχή τοπικών στελεχών του Κόμματος, περιόδευσε το Σαββατοκύριακο στα νησιά των Βόρειων Σποράδων.

Κι αν για το τοπίο φρόντισε η φύση να το προικίσει με απαράμιλλη ομορφιά, για τη δημιουργία, την έκταση και το βάθος των προβλημάτων φρόντισαν και φροντίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν μια πολιτική, η οποία εμφανίζεται σα να θέλει να εκδικηθεί τη φύση που δώρισε την ομορφιά στις Βόρειες Σποράδες και να τιμωρήσει τους κατοίκους που ευτύχησαν να ζουν ή να επισκέπτονται αυτά τα νησιά.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ακριβώς γι' αυτά τα προβλήματα συνομίλησαν με εκπροσώπους των μαζικών φορέων και τους κατοίκους των νησιών. Με τους δημάρχους Αλόννησου Γιάννη Δροσάκη,Σκιάθου Γιάννη Πρεβεζιάνο και Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση,τους κοινοτάρχες Γλώσσας Χρήστο Παπαϊωάννου και Νέου Κλήματος Γιάννη Υδραίο,δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους, με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, εργατικών σωματείων, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών συλλόγων, με απλούς πολίτες σε καφενεία των παραλιών.

Προβλήματα υποδομής

Ως κύρια προβλήματα μπορούμε να αναφέρουμε συνοπτικά (ο "Ρ" θα επανέλθει στις επόμενες μέρες με αναλυτικό ρεπορτάζ) τα εξής:

  • Ο τουρισμός, εκ των πραγμάτων και εξ ανάγκης, αποτελεί πλέον σχεδόν "μονοκαλλιέργεια" και στα τρία νησιά, αφού ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), αλλά και ο δευτερογενής (ναυπηγοκατασκευή, οικοδομή, ναυτεργάτες, χτίστες, οικοδόμοι) έχουν υποβαθμιστεί μέχρι εξαφανίσεως. Αυτή η "μονοκαλλιέργεια", όμως, μπορεί σήμερα να δίνει ένα εισόδημα στους κατοίκους, αλλά ενέχει πολλούς και μεγάλους κινδύνους, αφού είναι πολύ ευαίσθητη οικονομική δραστηριότητα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πληγεί καίρια, όπως, π.χ., λόγω ενός "θερμού" επεισοδίου στο Αιγαίο, μιας ταξιδιωτικής οδηγίας κι άλλων αστάθμητων και εξωγενών παραγόντων.
  • Λείπουν πολλά και μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία θα διευκόλυναν την τουριστική ανάπτυξη, όπως σύγχρονα και παραγωγικά λιμάνια, αεροδρόμια, αποδοτικοί χώροι εναπόθεσης σκουπιδιών και άλλα έργα, για τα οποία απαιτούνται κονδύλια που το ελληνικό κράτος και η ΕΕ δεν παρέχει.
  • Τεράστιες ελλείψεις - θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εγκληματικές - υπάρχουν στον τομέα της δασοπροστασίας, με αποτέλεσμα να απειλούνται πανέμορφα δάση που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρα τα νησιά.
  • Ελλιπής, έως ανύπαρκτη, είναι η υποδομή στον τομέα της υγείας - Κέντρο Υγείας λειτουργεί μόνο στη Σκόπελο, από το οποίο, όμως, λείπουν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολογικός εξοπλισμός, ενώ στη Σκιάθο και την Αλόννησο λειτουργούν μόνο περιφερειακά ιατρεία - με αποτέλεσμα αυτή η κατάσταση να αποτελεί αντικίνητρο για την ανάπτυξη του τουρισμού και να ταλαιπωρεί αφάνταστα τους ντόπιους κατοίκους και τους τουρίστες.
  • Ως αντικίνητρο - και μάλιστα καθοριστικό - λειτουργεί το υψηλό κόστος των εισιτηρίων στα πλοία. Δυο ιδιωτικές εταιρίες των εφοπλιστών Νομικού και Λιβανού μονοπωλούν τις συγκοινωνίες, κερδοσκοπούν ασύστολα και καθορίζουν ακόμα και τα δρομολόγια. Υπολογίζεται ότι μια τετραμελής οικογένεια, για να επισκεφθεί τα νησιά μαζί με το αυτοκίνητό της, θέλει να διαθέσει μόνο για τα εισιτήρια 100.000 δραχμές περίπου!

Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλα προβλήματα, όπως αυτά που αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση, την οδοποιία κ.ά.

Ειδικές διακρίσεις

Οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων και οι κάτοικοι των νησιών καταγγέλλουν ότι οι Βόρειες Σποράδες υφίστανται ειδικές κι ανεξήγητες, ως ένα βαθμό, αδικίες από το κράτος, σε σχέση με άλλα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα:

- Τα τρία νησιά δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα νησιά του Αιγαίου, με την ανυπόστατη δικαιολογία - την οποία επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση - ότι διοικητικά ανήκουν στο χερσαίο νομό της Μαγνησίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Βόρειες Σποράδες να στερούνται σημαντικών πόρων από ευρωπαϊκά ταμεία.

- Η Σκόπελος δεν εντάσσεται ούτε στο νόμο που προβλέπει τετραπλασιασμό των επιχορηγήσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για τους ΟΤΑ, σε νησιά που αποτελούν μόνο ένα ΟΤΑ, επειδή στο νησί υπάρχουν εκτός του δήμου και δυο κοινότητες. Οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων ζητούν να τροποποιηθεί ο νόμος και να προβλέπει και την ένταξη όσων νησιών δεν ξεπερνούν σε πληθυσμό τις 5.000, ανεξαρτήτως του αριθμού των ΟΤΑ, ώστε να συμπεριληφθεί και η Σκόπελος.

Ολα αυτά τα προβλήματα - μαζί με άλλα, όπως η ασυδοσία των τουριστικών πρακτορείων κλπ. - έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται η τουριστική κίνηση - η μείωση φέτος υπολογίζεται σε ποσοστό 20% περίπου - κι επομένως να μειώνεται το εισόδημα των κατοίκων.

Από τις συναντήσεις που είχε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕεπικεφαλής τον Γ.

Από τις συναντήσεις που είχε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, με παράγοντες και κατοίκους των Βόρειων Σποράδων

Παλιό Κλήμα: Ενώ κρίθηκε κατεδαφιστέο από το 1965, οι ξένοι αγοράζουν και εκμεταλλεύονται παράνομα τα υπάρχοντα σπίτια του συνοικισμού

Σκόπελος: Δεν εντάσσεται ούτε στο νόμο που προβλέπει τετραπλασιασμό των επιχορηγήσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για τους ΟΤΑ, σε νησιά που αποτελούν μόνο έναν ΟΤΑ, επειδή στο νησί υπάρχουν εκτός του δήμου και δυο κοινότητες

Γ. ΘΕΩΝΑΣ
Ανάγκη μετώπου

Στις συνομιλίες που είχαν με τους εκπροσώπους των φορέων τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, εξέφρασαν τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους, υποσχέθηκαν ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί - στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και με τα ΜΜΕ που διαθέτει - για την ανάδειξη και λύση των προβλημάτων, αλλά τόνισαν πως χωρίς τους αγώνες των ίδιων των κατοίκων κανένα πρόβλημα δε θα λυθεί.

Στο διάλογο που είχε με τους κατοίκους στα καφενεία των νησιών - και ιδιαίτερα στη μεγάλη συγκέντρωση στο δημοτικό καφενείο της Σκοπέλου - ο Γ. Θεωνάς αναφέρθηκε στις θέσεις του Κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις, στο ρόλο της ΕΕ και αναλύοντας τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη της δημιουργίας ενός λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, το οποίο θα είναι σε θέση ν' αλλάξει τους συσχετισμούς σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ν' ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, που κινείται στις κατευθύνσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ κι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, και να οδηγήσει τη χώρα στην κοινωνική πρόοδο και στο σοσιαλιστικό μέλλον της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ