ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
GOOD YEAR
Τώρα ο λόγος στους εργαζόμενους
  • Σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με στόχο την επαναλειτουργία του εργοστασίου
  • Συμπαράσταση από το ΚΚΕ
  • Τι σχεδιάζει η πολυεθνική

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Σε αποκλεισμό του εργοστασίου και των αποθηκών της GOOD YEAR,στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, προχώρησαν από χτες το πρωί οι 350 απολυμένοι εργαζόμενοι της εταιρίας, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν καμία απομάκρυνση μηχανημάτων και ελαστικών και να εμποδίσουν κάθε εμπορική δραστηριότητα της πολυεθνικής, με αίτημα την άμεση επαναλειτουργία της βιομηχανίας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο ΕΚΘ αποφασίστηκε τις επόμενες μέρες, με δυναμικές ενέργειες, οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν από την εταιρία να ξανανοίξει το εργοστάσιο και από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Σημειώθηκε ότι αν χρειαστεί θα αποκλείσουν τις εισόδους της βιομηχανικής περιοχής Σίνδου και θα προχωρήσουν σε καταλήψεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επίσης, αποφάσισαν να μην παραλάβουν τις αποζημιώσεις, που ήδη έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και φυσικά να μην υπογράψουν τις απολύσεις.

Η απόφαση της εταιρίας να κλείσει το εργοστάσιο αιφνιδιαστικά και ενώ οι περισσότεροι από τους 350 εργαζόμενους είναι σε άδεια, χαρακτηρίστηκε από το σωματείο "ύπουλο και πισώπλατο χτύπημα". Να σημειωθεί ότι ομάδα ιδιωτικής ασφάλειας περιφρουρεί νύχτα - μέρα το χώρο.

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός,προχτές το βράδυ επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο και παραβρέθηκε στη χτεσινή σύσκεψη, εκφράζοντας την πλήρη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα που ξεκινά για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Σε ερώτηση εξάλλου που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Γ. Κατσαρός και Δ. Κουμπούρης επισημαίνεται: "Το κλείσιμο της συγκεκριμένης βιομηχανίας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς αντιλαμβάνονται οι πολυεθνικές εταιρίες τις επενδυτικές δραστηριότητες στη χώρα μας. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, με την πολιτική που ακολουθεί, παρέχει προνόμια στο πολυεθνικό κεφάλαιο και επιτρέπει τη ληστρική και ασύδοτη δράση τους, που αποβαίνει σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας". Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτάνε τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρίας και να μην οδηγηθούν άλλοι 350 εργαζόμενοι στην ανεργία.

Η GOOD YEAR πέρσι ήταν από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας, με καθαρά κέρδη 1,7 δισ. Πριν δύο μήνες, είχαν ανακοινωθεί επενδύσεις 500 εκατομμυρίων. Κατέχει το 60% της αγοράς ελαστικών στην Ελλάδα και διαθέτει δίκτυο 2.500 αντιπροσώπων, το οποίο φυσικά θα διατηρήσει, με προϊόντα από τα 10 εργοστάσια της Ευρώπης και τα 2 της Τουρκίας. Πρόσφατα, ξεκίνησε παραγωγικές επενδύσεις στην Πολωνία και τη Σλοβενία και, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να ανοίξει εργοστάσιο και στα Σκόπια. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως ο εξοπλισμός του ελληνικού εργοστασίου θα μεταφερθεί σε ένα από τα παραπάνω εργοστάσια. Αξίζει να σημειωθεί πως η GOOD YEAR έχει υπογράψει σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο και προμηθεύει τον ελληνικό στρατό με ελαστικά.Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ως το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ελαστικών, επιστρατεύεται.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος των εργαζομένων, Σωτήρης Αινατζής,το κλείσιμο της GOOD YEAR είναι μείζον πολιτικό θέμα και πρέπει να απασχολήσει ευρύτερα το συνδικαλιστικό κίνημα. "Ζητάμε, τόνισε, την επαναλειτουργία του εργοστασίου και καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία της βιομηχανικής ζώνης σε συμπαράσταση. Δεν μπορεί η χώρα μας να είναι ξέφραγο αμπέλι στις διαθέσεις των πολυεθνικών".

Σήμερα το μεσημέρι, στο ΕΚΘ οι εργαζόμενοι έχουν καλέσει τους φορείς, τα συναρμόδια υπουργεία, τα κόμματα και τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης σε σύσκεψη, ενώ το απόγευμα θα συναντηθούν με τα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης.

ΟΧΙ στο νομοθετικό τερατούργημα!

Μαχητικό συλλαλητήριο χτες το βράδυ στην Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή. Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και όχι επιδότηση της εργοδοσίας, απαίτησαν οι διαδηλωτές

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νεολαίοι και αλλοδαποί διατράνωσαν χτες, την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας - του οποίου η συζήτηση άρχισε χτες στη Βουλή - και το αίτημά τους για την απόσυρσή του, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της Αθήνας,στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Κάνιγγος.

Οι συγκεντρωμένοι, με συνθήματα όπως "Μέτρα κατά της ανεργίας, όχι στην επιδότηση της εργοδοσίας",κατευθύνθηκαν αμέσως μετά τη συγκέντρωση, με μαχητική πορεία, στη Βουλή, όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στα κόμματα. Στο ψήφισμα αναλύονται οι λόγοι, για τους οποίους ζητάνε την απόσυρση του νομοσχεδίου και αναπτύσσονται οι προτάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανακούφιση των ανέργων, όπως: Αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού ημερομισθίου, θεσμοθέτηση και εφαρμογή του 35ωρου, χωρίς μείωση αποδοχών, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, νομιμοποίηση αλλοδαπών, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Γ. Φιλιούσης,τόνισε: "Μονοπώλια και Ευρωπαϊκή Ενωση εξαπέλυσαν τον οδοστρωτήρα των προγραμμάτων "σύγκλισης" και των δήθεν σύγχρονων και ευέλικτων μορφών εργασιακών σχέσεων. Αυτούς τους εφιαλτικούς στόχους εξυπηρετεί και το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας. Με αυτό, οι υποκριτές δηλώνουν ότι θέλουν να καταπολεμήσουν την ανεργία, όταν σε όλο το έκτρωμα που κατέθεσαν δεν προβλέπεται κανένα μέτρα για άνοιγμα κάποιων, έστω περιορισμένων, θέσεων εργασίας. Απεναντίας, ο βίος και η πολιτική τους κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να καταδικάσουν όσους στήριξαν αυτό το τερατούργημα".

Χαιρετισμό, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων,απηύθυνε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΝΑΤ, Γ. Νικολάου,ο οποίος επισήμανε: "Δέκα ολόκληρα χρόνια, βιώνουμε την πιο βάναυση απάνθρωπη επιθετικότητα σε βάρος των κοινωνικών κατακτήσεων, που με σκληρούς αγώνες κατακτήσαμε. Τα δύο κόμματα της εξουσίας μάς έφεραν στην εξαθλίωση, στην τρομακτική ανεργία, προχωρούν μεθοδικά στην ολοκλήρωση της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους. Με το νομοσχέδιο - έκτρωμα έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή και να διαιωνίσουν το καθεστώς της εισφοροδιαφυγής και της ρεμούλας, βάζοντας ταφόπετρα στα ασφαλιστικά ταμεία. Μοναδικός δρόμος για την ανατροπή αυτών των πολιτικών επιλογών, προβάλλει η συγκρότηση παλλαϊκού ενωτικού μετώπου μαχητικής αντίστασης".

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ρ. Μακάρτνεϊ,εκπρόσωπος του Συλλόγου Φιλιππινέζων, "Κασάπι", ο οποίος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ξένοι και ντόπιοι εργάτες, υπάρχουν εργάτες ενωμένοι και ανέπτυξε τα αιτήματά τους, που αφορούν στη: Νομιμοποίηση των αλλοδαπών, παροχή άδειας εργασίας, τήρηση εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ελεύθερη πρόσβαση όλων των μεταναστών σε όλες τις βαθμίδες περίθαλψης, δυνατότητα συμμετοχής στην εκπαίδευση κ.ά.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ και του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και όχι ψευδεπίγραφα νομοσχέδια, ζήτησαν χτες και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν πικετοφορία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Την πικετοφορία, που ξεκίνησε στις 7.30 το απόγευμα από την πλατεία Δικαστηρίων, διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων και μίλησε, αναπτύσσοντας την αντεργατική ουσία του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Β. Αχτσής.Στη διάρκειά της, μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό για τις συνέπειες του νομοσχεδίου και η ανταπόκριση από τους πολίτες ήταν θετική. Να σημειωθεί πως το αντεργατικό νομοσχέδιο καταδικάζει και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ζητώντας από τη ΓΣΕΕ να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες με στόχο την απόσυρσή του.

Πικετοφορία έγινε χτες και στο Βόλο από τη Συντονιστική Επιτροπή, ενώ σήμερα η ανάλογη επιτροπή σωματείων στη Λάρισα καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία της πόλης στις 7 μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στην Πάτρα, οργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.

Η Ομοσπονδία Λογιστών

"Δώρο στους εργοδότες", χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι το καθεστώς επιδότησης της ανεργίας μετατρέπεται σε καθεστώς επιδότησης της εργοδοσίας, ενώ προωθείται το χτύπημα της πλήρους απασχόλησης, η αύξηση των απολύσεων, η υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλισης. Πιστεύουμε - τονίζει η ΠΟΛ - ότι χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική πολιτική και στο ζήτημα της απασχόλησης και άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Καλεί, τέλος, την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο αυτό και να συντάξει άλλο στην κατεύθυνση των θέσεων που διατυπώνει, ενώ σημειώνει πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περάσει η απαράδεκτη δουλική διάταξη, που απαλλάσσει εργοδότες από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών υπό το πρόσχημα της πρόσληψης νέων εργαζομένων.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαιτούν το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης,καθώς και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Από τον Αννα στον Καϊάφα...

Διπλό εμπαιγμό από κυβέρνηση και εργοδοσία αντιμετώπισαν χτες, κατά τη διάρκεια διαδήλωσής τους στην Αθήνα, οι 400 εργαζόμενοι της Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων, που τώρα δουλεύουν μια βδομάδα το μήνα και κινδυνεύουν να βρεθούν ολοκληρωτικά στην ανεργία

Διπλό εμπαιγμό, από κυβέρνηση και εργοδοσία, δέχτηκαν χτες, οι εργαζόμενοι της "Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων",που έφτασαν με πούλμαν από την Καλαμάτα, για να συναντηθούν με τους υφυπουργούς Εργασίας και Βιομηχανίας και να ζητήσουν την παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφύγουν την ανεργία που κρέμεται πάνω από τα "κεφάλια" τους.

Οι 400 εργαζόμενοι της επιχείρησης, τους τελευταίους μήνες, εργάζονται ανά εκατό, από μία βδομάδα το μήνα και οι αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τις 35.000 δραχμές το μήνα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η επιχείρηση πρόκειται να κλείσει!

Φτάνοντας στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου εκπρόσωποί τους, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Λ. Κανελλόπουλο.Την ίδια στιγμή, που οι συγκεντρωμένοι φώναζαν "θέλουμε λύσεις κι όχι απολύσεις",ο υφυπουργός δήλωνε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, επικαλούμενος την απουσία του εργοδότη και παραπέμποντας στο υπουργείο Βιομηχανίας. Το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν ότι θα προσπαθήσει να δοθεί μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους και ότι θα κανονίσει να πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή και του εργοδότη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Βιομηχανίας, Φ. Ιωαννίδης,ο οποίος με τη σειρά του επέστρεψε το "μπαλάκι" στο υπουργείο Εργασίας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να ασκηθεί κλαδική πολιτική στήριξης της κλωστοϋφαντουργίας, γιατί το απαγορεύει η Κοινότητα. Η μόνη δέσμευση που ανέλαβε ήταν ότι θα προσπαθήσει να συναντηθεί με εκπροσώπους των τραπεζών, στις οποίες χρωστάει η επιχείρηση, προκειμένου να τις πείσει να πάρουν μέρος στην ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και να βρεθεί μια λύση...

Είχε προηγηθεί επίσκεψη των εργαζομένων στα γραφεία της επιχείρησης, όπου ο εργοδότης αποκαλυπτικότατα τους ξεκαθάρισε ότι, ακόμα κι αν ικανοποιηθούν όλα του τα αιτήματα - ρύθμιση χρεών, επιδότηση θέσεων εργασίας κλπ. - δεν εγγυάται για τις θέσεις εργασίας και την προοπτική της επιχείρησης.

Η πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, Ρ. Καπετανάκη τόνισε: "Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε για 35.000 δραχμές, γιατί δεν υπάρχουν άλλες δουλιές στη Μεσσηνία. Είναι από τις τελευταίες, αν όχι η τελευταία επιχείρηση που απασχολεί τόσο κόσμο. Ούτε στο ταμείο ανεργίας δεν μπορούμε να μπούμε, αφού δεν απολύει ούτε καν αυτούς που θέλουν να φύγουν. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Πρέπει να βρεθεί μια λύση".

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος, Θ. Ευθυμίου,η Ζ. Σώκου μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ο Δήμαρχος της Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και εκπρόσωποι της Νομαρχίας Καλαμάτας.

Καταγγέλλει τη χρήση βίας η ΠΕΝΕΝ

Την επίθεση των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, των ειδικών δυνάμεων και τη χρήση βίας και τρομοκρατίας εις βάρος συνδικαλιστών ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων, που διαμαρτύρονταν για την παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας και του κοινοτικού καμποτάζ από το "Μάρκο Πόλο",καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.

Οι ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι τεράστιες, διότι αντί να αντιμετωπίσει τις επαναλαμβανόμενες αυθαιρεσίες και παρανομίες της πλοιοκτήτριας εταιρίας "Οριεντ Λάιν",επιδεικνύει πρωτοφανή αυταρχισμό εις βάρος ναυτεργατών που υπερασπίζονται τη νομιμότητα.

* Τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρας μας, ζήτησε
  • Τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρας μας ζήτησε χτες από τον υφυπουργό Εργασίας, Λ. Κανελλόπουλο, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Κοινοτήτων Μεταναστών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, αναπτύσσοντας προς αυτή την κατεύθυνση συγκεκριμένα αιτήματα.
Καταδικάστηκαν κι από πάνω!

Σε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δραχμών και έξι μήνες φυλάκισης, σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του, καταδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών 22 εργαζόμενες σε επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων, που έχουν να πληρωθούν εννιά ολόκληρους μήνες!Το "παράπτωμα" των εργαζόμενων ήταν ότι, ενώ βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, αρνήθηκαν να παραδώσουν εμπορεύματα σε πελάτη της επιχείρησης που τα διεκδίκησε, χωρίς όμως να προσκομίσει κανένα στοιχείο που να αποδείκνυε ότι του ανήκουν!

Συγκεκριμένα, ο Α. Νικολόπουλος,πελάτης της επιχείρησης ιματισμού "Κ. Κωστόπουλος",προσέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα, μετά την άρνηση των εργαζόμενων να του παραδώσουν αυτά που ζητούσε, μιας και ήταν αδύνατον να παραδώσουν οτιδήποτε, αφού δεν έχουν καμία σχέση με παραλαβές εμπορευμάτων και ο εργοδότης Κ. Κωστόπουλος έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί. Χτες, ο εν λόγω πελάτης πήγε στην επιχείρηση και με την παρουσία δικαστικού επιμελητή, πήρε τα εμπορεύματά του, αφού φρόντισε να επιτεθεί φραστικά σε παρόντες συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος.

Οπως θα πει η Β. Χάλαρη,εργαζόμενη στην επιχείρηση, "οι εργαζόμενες είναι αγανακτισμένες. Το μόνο που κάνουμε είναι ότι υπερασπιζόμαστε ό,τι υπάρχει εδώ μέσα. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε όσα δικαιούμαστε. Δε γίνεται να καταδικαζόμαστε γι' αυτό".

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της "Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων" στην Αθήνα

Εργάτες της GOOD YEAR συγκεντρωμένοι χτες έξω από το κλειστό εργοστάσιο

Σίγησαν οι μηχανές στην επιχείρηση "Κ. Κωστόπουλος"

Από το χτεσινό συλλαλητήριο

Μαζική η παρουσία ξένων εργατών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ