Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
GOOD YEAR
Τώρα ο λόγος στους εργαζόμενους
  • Σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με στόχο την επαναλειτουργία του εργοστασίου
  • Συμπαράσταση από το ΚΚΕ
  • Τι σχεδιάζει η πολυεθνική

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Σε αποκλεισμό του εργοστασίου και των αποθηκών της GOOD YEAR,στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, προχώρησαν από χτες το πρωί οι 350 απολυμένοι εργαζόμενοι της εταιρίας, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν καμία απομάκρυνση μηχανημάτων και ελαστικών και να εμποδίσουν κάθε εμπορική δραστηριότητα της πολυεθνικής, με αίτημα την άμεση επαναλειτουργία της βιομηχανίας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο ΕΚΘ αποφασίστηκε τις επόμενες μέρες, με δυναμικές ενέργειες, οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν από την εταιρία να ξανανοίξει το εργοστάσιο και από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Σημειώθηκε ότι αν χρειαστεί θα αποκλείσουν τις εισόδους της βιομηχανικής περιοχής Σίνδου και θα προχωρήσουν σε καταλήψεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επίσης, αποφάσισαν να μην παραλάβουν τις αποζημιώσεις, που ήδη έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και φυσικά να μην υπογράψουν τις απολύσεις.

Η απόφαση της εταιρίας να κλείσει το εργοστάσιο αιφνιδιαστικά και ενώ οι περισσότεροι από τους 350 εργαζόμενους είναι σε άδεια, χαρακτηρίστηκε από το σωματείο "ύπουλο και πισώπλατο χτύπημα". Να σημειωθεί ότι ομάδα ιδιωτικής ασφάλειας περιφρουρεί νύχτα - μέρα το χώρο.

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός,προχτές το βράδυ επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο και παραβρέθηκε στη χτεσινή σύσκεψη, εκφράζοντας την πλήρη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα που ξεκινά για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Σε ερώτηση εξάλλου που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Γ. Κατσαρός και Δ. Κουμπούρης επισημαίνεται: "Το κλείσιμο της συγκεκριμένης βιομηχανίας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς αντιλαμβάνονται οι πολυεθνικές εταιρίες τις επενδυτικές δραστηριότητες στη χώρα μας. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, με την πολιτική που ακολουθεί, παρέχει προνόμια στο πολυεθνικό κεφάλαιο και επιτρέπει τη ληστρική και ασύδοτη δράση τους, που αποβαίνει σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας". Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτάνε τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρίας και να μην οδηγηθούν άλλοι 350 εργαζόμενοι στην ανεργία.

Η GOOD YEAR πέρσι ήταν από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας, με καθαρά κέρδη 1,7 δισ. Πριν δύο μήνες, είχαν ανακοινωθεί επενδύσεις 500 εκατομμυρίων. Κατέχει το 60% της αγοράς ελαστικών στην Ελλάδα και διαθέτει δίκτυο 2.500 αντιπροσώπων, το οποίο φυσικά θα διατηρήσει, με προϊόντα από τα 10 εργοστάσια της Ευρώπης και τα 2 της Τουρκίας. Πρόσφατα, ξεκίνησε παραγωγικές επενδύσεις στην Πολωνία και τη Σλοβενία και, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να ανοίξει εργοστάσιο και στα Σκόπια. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως ο εξοπλισμός του ελληνικού εργοστασίου θα μεταφερθεί σε ένα από τα παραπάνω εργοστάσια. Αξίζει να σημειωθεί πως η GOOD YEAR έχει υπογράψει σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο και προμηθεύει τον ελληνικό στρατό με ελαστικά.Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ως το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ελαστικών, επιστρατεύεται.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος των εργαζομένων, Σωτήρης Αινατζής,το κλείσιμο της GOOD YEAR είναι μείζον πολιτικό θέμα και πρέπει να απασχολήσει ευρύτερα το συνδικαλιστικό κίνημα. "Ζητάμε, τόνισε, την επαναλειτουργία του εργοστασίου και καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία της βιομηχανικής ζώνης σε συμπαράσταση. Δεν μπορεί η χώρα μας να είναι ξέφραγο αμπέλι στις διαθέσεις των πολυεθνικών".

Σήμερα το μεσημέρι, στο ΕΚΘ οι εργαζόμενοι έχουν καλέσει τους φορείς, τα συναρμόδια υπουργεία, τα κόμματα και τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης σε σύσκεψη, ενώ το απόγευμα θα συναντηθούν με τα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ