ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Παράδοση άνευ όρων

Αγνώριστη για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, η Εθνική συνετρίβη με 99 - 66 από τη Λιθουανία

Ενα μεγάλο "ευχαριστώ" στον Βλάντα Γκαράστας, που απέσυρε νωρίς από το παιχνίδι τους Σαμπόνις, Μαρτσουλιόνις, Κουρτινάιτις και η Εθνική ομάδα ηττήθηκε... αξιοπρεπώς, με διαφορά μόνο 33 πόντων. Οι ακριβοπληρωμένοι αστέρες του ελληνικού μπάσκετ, χτες, δε διέθεταν ούτε φιλότιμο. Μετά τη συντριβή από την Αυστραλία ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορούσαν να αφήσουν εκτός ημιτελικού τη Λιθουανία. Αλλο όμως αξιοπρεπής αποκλεισμός κι άλλο παράδοση άνευ όρων. Πριν καταλάβουν οι Ελληνες παίκτες ότι το παιχνίδι ξεκίνησε, βρέθηκαν να χάνουν με 18 - 2. Ο... γερο - Κουρτινάιτις τους είχε σχίσει τα συμβόλαια. Τα όσα ακολούθησαν δεν είναι αντάξια της ομάδας που καμαρώναμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Το ότι στην επανάληψη το παιχνίδι έδειχνε φιλικό, με τους αναπληρωματικούς σε ρόλο πρωταγωνιστών, τα λέει όλα. Στο ημίχρονο οι Λιθουανοί προηγήθηκαν 45 - 19 και στο 30 70 - 32. Το τελικό 99 - 66 βρήκε τους παίκτες του Μ. Δενδρινού κατηφείς και τον Γ. Σιγάλα, που προσπάθησε μαζί με τον Παπανικολάου να διασώσει τα προσχήματα, να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. "Ημασταν τραγικοί στα δύο τελευταία παιχνίδια, αλλά όποιος βιαστεί να μας κατηγορήσει ότι παίξαμε άσχημα επειδή επιλέξαμε αντίπαλο, τον προκαλώ να καθίσουμε στο βίντεο για να καταλάβει ότι αντιμετωπίσαμε δύο από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο", τόνισε. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιμετώπιζε τη Λιθουανία και την Αυστραλία. Πάντα στέκονταν απέναντί τους με αξιοπρέπεια. Η αιτία της συντριβής πρέπει να αναζητηθεί στη νοοτροπία που επικρατεί στην ομάδα. Το ταλέντο δεν επαρκεί πλέον για διακρίσεις. Χρειάζεται το κάτι παραπάνω. Η ομαδικότητα. Το πάθος στην άμυνα. Στοιχεία που απουσίαζαν από το παιχνίδι της Εθνικής.

Ας μη διαφεύγει της προσοχής ότι υπάρχουν και χειρότερα. Η Ισπανία, για παράδειγμα, το 1992 έμεινε εκτός οκτάδας παίζοντας στη Βαρκελώνη. Εναντίον της Βραζιλίας, του Πουέρτο Ρίκο και της Γιουγκοσλαβίας, οι Ελληνες παίκτες άξιζαν το σεβασμό. Δεν είχαν όμως διάρκεια. Φαινόμενο που παρατηρήθηκε το 1993 στο Ευρωπαϊκό της Γερμανίας, το 1994 στο Παγκόσμιο του Καναδά και το οποίο χρόνο με το χρόνο διογκώνεται.

Την Πέμπτη η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει την Κίνα για τις θέσεις 5 - 8. Με τον κατήφορο που έχει πάρει, όλα είναι πιθανά.

ΕΛΛΑΔΑ: Μπακατσιάς 2, Παταβούκας, Γιαννάκης 2, Παπανικολάου 6, Σιγάλας 18 (1), Κακιούσης 7, Αλβέρτης 7 (1), Οικονόμου 1, Αγγελίδης 8 (1), Φασούλας 7, Ρεντζιάς 8, Χριστοδούλου.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Βαϊσβίλας, Μ. Ζουκάουσκας 8, Ε. Ζουκάουσκας 2, Πατσέσας 4, Στόμπερκας 9, Λουκμίνας 8 (2), Κουρτινάιτις 18 (5), Σαμπόνις 10, Καρνισόβας 15, Μαρτσουλιόνις 16 (2), Εϊνίκις 12.

  • Στην ημιτελική φάση προκρίθηκε η Γιουγκοσλαβία που νίκησε 128 - 61 την Κίνα.
ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Τρίτο κρούσμα από τη Ρωσία

Νέο κρούσμα ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το τρίτο για την ομάδα της Ρωσίας. Η κολυμβήτρια Νίνα Γκουβανέσκαγια, που πήρε την 8η θέση στον τελικό των 200 μέτρων ύπτιο, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση της ουσίας "βρομαντά". Με την ίδια ουσία είχαν βρεθεί ντοπέ και οι Κορνέεφ, Γκουλίεφ, αλλά οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι δε συγκαταλέγεται στον πίνακα των απαγορευμένων ουσιών.

Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή προσέβαλε την απόφαση στο Επιδιαιτητικό Δικαστήριο Αθλημάτων. Η τριμελής επιδιαιτητική επιτροπή, που συναντήθηκε για μιάμισι ώρα τη Δευτέρα, αποφάσισε ότι έχει ανάγκη τη βοήθεια ειδικών και έτσι η τελική απόφαση δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν από την Τετάρτη. "Είναι επιστημονικό θέμα το εάν η ουσία που χρησιμοποίησαν οι αθλητές είναι τονωτική ή όχι", είπε ο πρόεδρος της Γενικής Γραμματείας του Επιδιαιτητικού Αθλητικού δικαστηρίου, Ζαν Φιλίπ Ροσάρ, ο οποίος δήλωσε ότι η επιτροπή αναμένει την έκθεση ενός ουδέτερου ειδικού, τις αναφορές και των δύο πλευρών και στη συνέχεια θα αποφασίσει, καθώς δεν είναι "φοβερά επείγουσα" η λήψη απόφασης, αφού έτσι κι αλλιώς οι δύο αθλητές έχουν, ήδη, επιστρέψει στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, η ΔΟΕ ανακοίνωσε τον αποκλεισμό από τη διοργάνωση δύο μελών της αποστολής της Λιθουανίας. Πρόκειται για τον γιατρό Βιτάλι Σλιονσαρένκο και τον προπονητή Μπορίς Βασίλιεφ, οι οποίοι ενέχονται στην περίπτωση ντόπινγκ της ποδηλάτισσας Ρίτα Ραμζάιτ.

Βαρέθηκαν να περιμένουν

Την αγνόησαν γιατί άργησε να... τερματίσει! Ο λόγος για την Σιριβάν Κεταβόνγκ, μαραθωνοδρόμο από το Λάος, η οποία κάλυψε τα 42.195 χιλιόμετρα σε 3.25.14, δηλαδή μια ώρα μετά την νικήτρια Φατούμπα Ρόμπα. Η αθλήτρια από το Λάος μπορεί να μη συμπεριλαμβάνεται στα ονόματα των καλυτέρων, αλλά αυτό δε δικαιολογεί τους διοργανωτές, που δεν την συμπεριέλαβαν στη γενική κατάταξη! Αιτία όχι κάποια ακύρωσή της ή αποχώρηση, αλλά το γεγονός ότι εξέδωσαν τα αποτελέσματα 20 λεπτά πριν από τον τερματισμό της.

Μικρός φάνταζε χθες ο Φασούλας μπροστά στον γίγαντα Σαμπόνις

Μικρός φάνταζε χτες ο Φασούλας μπροστά στον γίγαντα Σαμπόνις

ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Νοκ άουτ οι Αμερικανοί

Η Βουλγαρία πέτυχε τη μεγάλη έκπληξη χτες στο τουρνουά βόλεϊ. Κέρδισε 3 - 2 τις ΗΠΑ και την πέταξε έξω από την προημιτελική φάση! Ο Γκάνεφ και η παρέα του έβγαλαν νοκ άουτ τους δις Ολυμπιονίκες του 1984 και 1988. Ετσι οι Βούλγαροι θα αγωνιστούν στους "8" κόντρα στην Ολλανδία. Ας δούμε αναλυτικά τα αποτελέσματα στα ομαδικά σπορ:

ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

Α όμιλος: Αργεντινή - Πολωνία 3 - 1, Βουλγαρία - ΗΠΑ 3 - 2, Κούβα - Βραζιλία 0 - 3. Β όμιλος: Ιταλία - Γιουγκοσλαβία 3 - 0, Ρωσία - Τυνησία 3 - 0, Ολλανδία - Ν. Κορέα 3 - 0. Τα ζευγάρια: Ιταλία - Αργεντινή, Κούβα - Ρωσία, Βραζιλία - Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία - Βουλγαρία.

ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Α όμιλος: Ρωσία - Κίνα 94 - 70, Ιταλία - Βραζιλία 73 - 75, Καναδάς - Ιαπωνία 85 - 95. Β όμιλος: Ουκρανία - Αυστραλία 54 - 48, ΗΠΑ - Ν. Κορέα 105 - 64, Κούβα - Ζαϊρ 73 - 59. Τα ζευγάρια των προημιτελικών: ΗΠΑ - Ιαπωνία, Βραζιλία - Κούβα, Ρωσία - Αυστραλία, Ουκρανία - Ιταλία.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ

Α όμιλος: Σουηδία - Κουβέιτ 33 - 18, Κροατία - Ρωσία 25 - 24, Ελβετία - ΗΠΑ 29 - 20. Β όμιλος: Γαλλία - Αίγυπτος 25 - 20, Γερμανία - Αλγερία 25 - 23, Ισπανία - Βραζιλία 27 - 17.

ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ

Ιταλία - Ολλανδία 7 - 8, Κούβα - Νικαράγουα 8 - 7, Ιαπωνία - Ν. Κορέα 14 - 4.

ΣΟΦΤΜΠΟΛ

ΗΠΑ - Κίνα 1 - 0, Αυστραλία - Ιαπωνία 3 - 0. Στον τελικό θα παίξουν ΗΠΑ - Αυστραλία.

Σε φιλικό προετοιμασίας, ο Ολυμπιακός συνέτριψε χτες την σκοτσέζικη Αμπερτίν με 6-0. Τρία γκολ πέτυχε ο Αλεξανδρής, δύο ο Γκόνιας και ένα ο Κακλαμάνος. Με τους ερυθρόλευκους έπαιξε και ο υπό δοκιμήν Βαρεσάνοβιτς

Εκατσαν έχασαν και ... επιβραβεύτηκαν

Με δυσμενέστατα σχόλια αντιμετώπισαν τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, την "αδιαφορία" των Ελλήνων μπασκετμπολιστών στο παιχνίδι με την εθνική τους ομάδα. Ο απεσταλμένος της εφημερίδας "The Age" Π. Σμιθ, σε άρθρο του με τίτλο "Τι απέγινε το ολυμπιακό ιδεώδες", γράφει από την Ατλάντα: "Καταρχήν θέλω να καθησυχάσω τους Ελληνες της Αυστραλίας. Ας μην πανικοβάλλονται και ας πάψουν να πίνουν ούζο. Η εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ δεν είναι τόσο κακή, όσο προδίδει η ήττα της με 62 - 103 από την Αυστραλία. Ομως ο προπονητής της, Μάκης Δενδρινός, δεν είναι καθόλου καλός ηθοποιός. Εκανε στο τέλος το στεναχωρημένο, αλλά δεν είναι ο Μάρλον Μπράντο. Αν επέλεγε να γίνει ηθοποιός θα πέθαινε στην πείνα. Ευτυχώς που ασχολήθηκε με τον αθλητισμό... Είναι κρίμα για την Ελλάδα, τη χώρα που μας έδωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να επιδιώκει σκόπιμα την ήττα, αντί οι αθλητές της να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους... Ισως εμείς στην Αυστραλία να είμαστε αφελείς και να παίζουμε μόνο για να κερδίσουμε. Θα 'θελα όμως να ξέρω, αν η Ελλάδα διοργάνωνε την Ολυμπιάδα στο έδαφός της, οι παίκτες του μπάσκετ θα έκαναν μπροστά στους οπαδούς τους, αυτό που έκαναν στον αγώνα με την Αυστραλία;"

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις παικτών της Κροατίας που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ήθελε να χάσει "γιατί δεν τα καταφέρνει εναντίον τους". Την ίδια άποψη υποστηρίζει και η εφημερίδα "Herald sun" σε σχόλιο με τίτλο, "Η απόδοση της Ελλάδας μας πίκρανε", ενώ η εφημερίδα "The Australian" παρατηρεί ειρωνικά: "Οι Ελληνες έκατσαν έχασαν και... επιβραβεύτηκαν".

ΜΑΪΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ
Είναι όλοι τους αστέρια

Ο άσος του Σικάγο δικαιολόγησε τις μέτριες εμφανίσεις της "Ντριμ τιμ" Νο 3

Ο Μάικλ Τζόρνταν σχολίασε δεόντως τις κριτικές που γίνονται στην αμερικανική ομάδα μπάσκετ, που παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς, καθώς και την επαναλαμβανόμενη σύγκριση της ομάδας αυτής με την περίφημη "Ντριμ Τιμ" της Ολυμπιάδας της Βαρκελώνης, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. "Αυτά τα παιδιά είναι ανερχόμενα αστέρια. Ολοι προσπαθούν να τους συγκρίνουν με τους ώριμους παίκτες του 1992", είπε ο Τζόρνταν, συμπληρώνοντας με έμφαση "αυτό είναι εντελώς άδικο". Από εκείνη την "Ντριμ Τιμ" του 1992 μερικοί είναι ακόμα στην ομάδα, όπως ο Σκότι Πίπεν, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ο Καρλ Μαλόουν, ο Τζοντ Στόκτον και ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον, ενώ απουσιάζουν πολύ γνωστά ονόματα, όπως ο Λάρι Μπερντ, ο Πάτρικ Γιούιν, ο Κλάιντ Ντρέξλερ, ο Κρις Μιούλιν, ο Κρίστιαν Λέτνερ και βέβαια ο Μάτζικ Τζόνσον. Η σημερινή "Ντριμ Τιμ", στην οποία, εκτός από τους προαναφερόμενους, συμπεριλαμβάνονται οι Σακίλ Ο Νιλ, Πένι Χαρνταγουέι, Γκραντ Χιλ, Χακίμ Ολάζουον, Ρέτζι Μίλερ, Γκάρι Πέιτον, Μιτς Ρίτσμοντ, έχει, μέχρι σήμερα, κάνει εμφανίσεις κατώτερες των προσδοκιών των πολλών φίλων της. Παρ' όλα αυτά παραμένει ένα από τα μεγάλα φαβορί για τα μετάλλια με ένα ρεκόρ 5 - 0 και ένα μέσο όρο νίκης 35 πόντους. "Αυτά τα παιδιά θα γίνουν μεγάλοι παίκτες και θα κυριαρχήσουν όλα τα επόμενα χρόνια, κάτι που φαίνεται ήδη από τώρα και προσωπικά το περίμενα", δήλωσε κατηγορηματικά ο Μάικλ Τζόρνταν.

Η εμφάνιση της εθνικής "ζωγραφισμένη" στα πρόσωπα των

Η εμφάνιση της Εθνικής "ζωγραφισμένη" στα πρόσωπα των Φασούλα - Χριστοδούλου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ