ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Χάρισμα στο ξένο κεφάλαιο ο ορυκτός πλούτος
  • Σπ. Στριφτάρης: Κανένας καπιταλιστής δεν περιόρισε το κέρδος του, προς όφελος του περιβάλλοντος
  • Υπέρ της σύμβασης όλα τα άλλα κόμματα

Ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας, των κοιτασμάτων χρυσού, αλλά και άλλων ευγενών μετάλλων χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, μιλώντας χτες στη Βουλή, τη σύμβαση με την οποία το ελληνικό δημόσιο παραδίδει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, τα χρυσοφόρα και άλλα κοιτάσματα της περιοχής για λεηλασία στην καναδική εταιρία TVX.Ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε επίσης ότι η σύμβαση αυτή είναι χαριστική, σκανδαλώδης και ταυτόχρονα αποικιοκρατική, ενδεικτική της υποτελούς στάσης της κυβέρνησης απέναντι στα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου. "Το ΠΑΣΟΚ - σημείωσε ο Σπ. Στριφτάρης - λίγο πριν γίνει κυβέρνηση έλεγε ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας δεν μπορεί να παραδίδεται στα ιδιωτικά συμφέροντα. Τώρα έρχεται και χαρίζει τα μεταλλεία Κασσάνδρας και τα κοιτάσματα σε μια ξένη πολυεθνική εταιρία. Επίσης στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για την κύρωση της σύμβασης με την TVX λέει ότι προσαρμόζεται το μεταλλευτικό δίκαιο της χώρας στο αντίστοιχο κοινοτικό, δηλαδή σ' ό,τι συμφέρει τις πολυεθνικές".

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι από τα 45 δισ. που θα στοιχίσει η επένδυση που θα κάνει η TVX, τα 20,5 δισ. τα πληρώνει το ελληνικό δημόσιο. Ακόμη συμπλήρωσε ότι η σύμβαση υπάγεται στον αποικιοκρατικό νόμο 2687 του '53."Γιατί, αναρωτήθηκε, το κάνετε αυτό; Για να μην είναι υποχρεωμένη η εταιρία να πληρώνει ούτε το ΙΚΑ; Για να μπορεί, όταν θα έχει στραγγίσει το χρυσό της περιοχής, να φύγει έχοντας φεσώσει ακόμη και τα ασφαλιστικά ταμεία;"

Δύο σημαντικές καταγγελίες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ προχώρησε επίσης σε δύο σημαντικές καταγγελίες και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις:

- Κατήγγειλε το γεγονός ότι ενώ είχε κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός υπέρ της TVX, η εν λόγω εταιρία καθυστέρησε επί ένα 6μηνο την υπογραφή της σύμβασης, γιατί έκανε έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχουν κι άλλα σημαντικά κοιτάσματα. "Φαίνεται - είπε ο ομιλητής - ότι η έρευνα της εταιρίας απέδωσε. Φαίνεται ότι υπάρχει πολύ ψωμί στην περιοχή για την TVX".

- Επίσης, κατήγγειλε ότι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της TVX υπήρξε σύμβουλος του Χρ. Ροκόφυλλου - όταν ο τελευταίος ήταν αναπληρωτής υπουργός βιομηχανίας - και απ' αυτή τη θέση του συμβούλου υπουργού διαπραγματεύτηκε με την εν λόγω εταιρία τη σύμβαση. "Αυτό το γεγονός, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δε σας λέει τίποτα για το χαρακτήρα της σύμβασης που συζητάμε; Δε σας προβληματίζει;".

Σχετικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι από την εφαρμογή της σύμβασης, την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής και ιδιαίτερα αυτών του χρυσού δε θα υπάρξουν περιβαλλοντικά προβλήματα, ο Σπ. Στριφτάρης σημείωσε ότι η σύμβαση έρχεται προς κύρωση, χωρίς να υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες. "Ξέρετε, είπε ο ομιλητής, κανέναν καπιταλιστή που να περιόρισε το κέρδος του προς όφελος του περιβάλλοντος; Ποιος σεβάστηκε το περιβάλλον; Μήπως ο Λαμπράκης με το πάρκο ελευθερίας; Μήπως η κ. Γουλανδρή με το άλλο πάρκο; Μήπως ο Σκαλιστήρης; Ποιος, τελοσπάντων, σεβάστηκε το περιβάλλον σε βάρος των κερδών του; Τι εγγυήσεις έχετε ότι η TVX θα πράξει διαφορετικά; Κι αφού, όπως λέτε, δεν υπάρχει πρόβλημα για το περιβάλλον, γιατί διαμαρτύρεστε ότι θα μολυνθούν τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, επειδή η Τουρκία κάνει αντίστοιχες επενδύσεις στα τουρκικά παράλια;".

Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι η επένδυση θα μπορούσε να γίνει από το ελληνικό δημόσιο. "Δίνετε, είπε, 20,5 δισ. Θα μπορούσατε να βρείτε και τα υπόλοιπα και να μην ξεπουλήσετε τον ορυκτό πλούτο της χώρας στους Καναδούς. Δεν το κάνατε όμως, γιατί η υποταγή σας στο Κοινοτικό Δίκαιο δε σας το επιτρέπει. Το ΚΚΕ για όλους τους παραπάνω λόγους και γιατί θεωρεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας περιουσία του ελληνικού λαού, που πρέπει να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο και την εκμετάλλευση του δημοσίου, θα καταψηφίσει τη σύμβαση".

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα

Υπέρ της σύμβασης τάχθηκαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Χαρακτηριστική δε, είναι η περίπτωση της Πολιτικής Ανοιξης που είχε επικρίνει τη σύμβαση, όταν συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ χτες εμφανίστηκε βασιλικότερη του βασιλέως, διαφημίζοντας τα... καλά που η TVX θα φέρει στη Χαλκιδική. Τέλος, άκρως διασκεδαστικός ήταν ο υφυπουργός ανάπτυξης Φ. Ιωαννίδης, ο οποίος... κατακεραύνωσε το ΚΚΕ, λέγοντας ότι με τη στάση του του θυμίζει τον Ενγκελς "ο οποίος έλεγε πως όταν η πραγματικότητα διαφωνεί μαζί του τόσο το χειρότερο γι' αυτήν". Μάταια επιχειρήθηκε να πειστεί ο υφυπουργός ότι κάπου αλλού είχε διαβάσει κάτι τέτοιο και όχι στον Ενγκελς.

  • Με τροπολογίες, που κατέθεσε αργά το βράδυ η κυβέρνηση, παραχωρείται το δικαίωμα, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, στην υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου να εγκρίνει την ίδρυση των τριών εταιριών φυσικού αερίου, καθώς και τη διανομή του. Να σημειωθεί ότι το δικαίωμα αυτό μέχρι τώρα το είχε το σώμα ενεργειακού ελέγχου και σχεδιασμού, το οποίο ακόμη δεν έχει συσταθεί.

Με άλλη τροπολογία χορηγείται από 1/7/96 στο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων μηνιαίο ειδικό επίδομα 35.000 δρχ.

Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η πλατιά Πολιτική Εξόρμηση που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, με στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση του λαού για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.

Στα πλαίσια αυτής της Εξόρμησης έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ανοιχτές συγκεντρώσεις, που διοργανώνουν:

Σήμερα, Τετάρτη 31 - 7

  • Η ΚΟ Θεσσαλονίκης: Νέα Ζωή, στις 9 μ.μ.,με ομιλητή τον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας διοργανώνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, οδός Αριστοδήμου,στις 7μμ,με θέμα: "Οι εξελίξεις στη Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων - LEVI'S - και οι θέσεις μας για τον κλάδο, τη βιομηχανία, την ανεργία".
  • Η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: στα Δαμουλιανάτα,στις 9.30μμ,με ομιλητή τον Διονύση Αρβανιτάκη,μέλος του Γραφείου της Επ. Περιοχής.
  • Η ΝΕ Λασιθίου: στην Ιεράπετρα, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου,στις 8μμ,με ομιλητή τον Στέλιο Ορφανό,μέλος του Γραφείου Περ. Κρήτης.

Αύριο Πέμπτη 1 - 8

  • Η Αχτίδα των ΕΒΕ της ΚΟΑ πραγματοποιεί στις 10 π.μ. περιοδεία με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, στο εμπορικό κέντρο της ΑΘήνας.
  • Η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει περιοδεία στις ΔΕΚΟ του νομού. Στις 7.00 το πρωί στον ΟΤΕ, στις 8.00 στη ΔΕΗ, στις 9.00 στα ΕΛΤΑ,με ομιλητή το Διονύση Αρβανιτάκη,μέλος του Γρ. Περιοχής Δ. Πελοποννήσου
  • Η ΚΟ Θεσσαλονίκης: στην πλατεία Επανωμής, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα προηγηθεί στις 7 μ.μ. συνάντηση με φορείς των κατοίκων στο δημαρχείο της Επανωμής.
  • Η ΝΕ Λέσβου: στο Πέραμα Γέρας,στις 8.30μμ,με ομιλητή τον Στρατή Κόρακα,μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

Την Παρασκευή 2 - 8

  • Η ΝΕ Κιλκίς: Δροσάτο στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Αλέκο Χατζηκώστα, γραμματέα του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.
  • Η ΝΕ Λέσβου: στο Πλωμάρι,στις 8.30μμ,με ομιλητή τον Στρατή Κόρακα,μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 3 - 8

  • Η ΝΕ Ημαθίας: Πλατύ Ημαθίας, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Αλέκο Χατζηκώστα, γραμματέα του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.
  • Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας: Στο Νεοχώρι (Μεσολογγίου) στις 10.30 π.μ., σύσκεψη μαζικών φορέων με τη συμμετοχή του Σπ. Στριφτάρη,μέλους του ΠΓ και Βουλευτή του ΚΚΕ. Στον Αστακό,στις 6.30 μ.μ. , ο Σπ. Στριφτάρης θα έχει συνάντηση με το Κοινοτικό Συμβούλιο.
  • Η ΝΕ Λέσβου: στην Αγρα,στις 9μμ,με ομιλήτρια τη Ζαφείρω Καραβασίλη,μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής.
  • Η ΝΕ Λέσβου: στον Πολύχνιτο,στις 8.30μμ,με ομιλητή τον Στρατή Κόρακα,μέλος της ΚΕ και βουλευτή.
  • Η ΝΕ Λέσβου: στη Βρίσα,στις 8.30μμ,με ομιλητή τον Δημήτρη Σιαμέτη,μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής.
  • Η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: στην Ιθάκη,στις 9μμ, στην κεντρική πλατεία της πόλης,με ομιλητή τον Γεράσιμο Αραβανή,μέλος της ΚΕ και Βουλευτή.

Την Κυριακή 4 - 8

  • Η ΚΟ Πειραιά: στα Βασιλικά Σαλαμίνας,στις 11 το πρωί,με ομιλητή τον Βάσο Σταμάτη.
  • Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας: Το πρωί σε χωριά της ορεινής Ναυπακτίας θα περιοδεύσει ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Πιερίας: Κατερίνη, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ και βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Ημαθίας: Αγ. Γεώργιος, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Αλέκο Χατζηκώστα, γραμματέα του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.
  • Η ΝΕ Λέσβου: στην Αγία Παρασκευή,στις 9μμ,με ομιλητή τον Στρατή Κόρακα,μέλος της ΚΕ και βουλευτή.
Δημοσιογράφοι για την ειρήνη και στα Χανιά

Κείμενο συμπαράστασης στους δημοσιογράφους από τα νησιά του Αιγαίου και τα απέναντι τουρκικά παράλια που έχουν συγκροτήσει την κίνηση "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την ειρήνη",υπογράφουν δημοσιογράφοι από τα Χανιά της Κρήτης.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής: "Οι δημοσιογράφοι των Χανίων που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, θεωρούμε χρέος μας να διακηρύξουμε τη συμπαράστασή μας στους Ελληνες και Τούρκους συναδέλφους μας, από τα νησιά του Αιγαίου και τη Σμύρνη, που συμμετέχουν στην κίνηση "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την Ειρήνη".

Πιστεύουμε ότι τόσο οι Ελληνες όσο και οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, τηρώντας αποστάσεις από τα όποια πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα πρέπει να προβάλλουμε τα κοινά προβλήματα των λαών. Προβλήματα και διαφορές πρέπει να λύνονται πάντα με διάλογο βασιζόμενο στις διεθνείς συνθήκες και ποτέ με τη βία ή την απειλή της βίας.

Συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στις προσπάθειες των συναδέλφων μας που συγκρότησαν την κίνηση "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την ειρήνη", θεωρώντας ότι η δυναμική της φιλίας των δύο λαών, μπορεί να φυσήξει μακριά τα σύννεφα του πολέμου και να αναδείξει τα κοινά προβλήματα δύο λαών που ζουν στην ίδια "ευαίσθητη" περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

Ακολουθούν οι υπογραφές δημοσιογράφων από τα Χανιά: Γιάννης Λυβιάκης, Γιώργος Δρακάκης, Κατερίνα Δασκαλάκη, Ανδρέας Γερακάκης, Νικόλας Ζουλάκης, Ευτυχία Βιδάκη, Ελένη Τανογλίδου, Μανώλης Περακάκης, Αντώνης Νομικός, Ναπολέων Σαραντίδης, Κατερίνα Πολύζου - Χαραλαμπάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ