ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
Πιο βαριά η θητεία

"Ψαλίδι" στις αναβολές, μείωση της ηλικίας στράτευσης και περισσότερες υποχρεώσεις για τους στρατευμένους χωρίς καμία ρύθμιση για τη βελτίωση της θητείας και εκδημοκρατισμό των στρατιωτικών κανονισμών. Παράλληλα αντιμετωπίζεται μερικά το θέμα των ανυπότακτων και καθιερώνεται η άοπλη θητεία

Γενικό "ψαλίδι" σε αναβολές για λόγους σπουδών, σε ηλικία στράτευσης και σε άδειες στρατευμένων προβλέπει το νομοσχέδιο περί "Στρατολογίας των Ελλήνων" που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το Σεπτέμβρη. Βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι η γενική αύξηση των στρατιωτικών υποχρεώσεων.Καμία ρύθμιση πάντως δε γίνεται για τη βελτίωση της στρατιωτικής θητείας και τον εκδημοκρατισμό των στρατιωτικών κανονισμών.

Με το ίδιο νομοσχέδιο γίνεται μερική αντιμετώπιση του προβλήματος των ανυποτάκτων,όσων γεννήθηκαν το 1966 και πριν οι οποίοι θα υπηρετούν 3 - 12 μήνες ανάλογα με την ηλικία και θα εξαγοράζουν το υπόλοιπο της στρατιωτικής τους υποχρέωσης, καθώς και του προβλήματος των αντιρρησιών συνείδησης με τη θεσμοθέτηση της "άοπλης θητείας",εντός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η βασική φιλοσοφία που διακρίνει το νομοσχέδιο είναι η λογική των "κινήτρων" με στόχο την "εθελοντική" στράτευση των νέων σε μικρότερη ηλικία αλλά και τη μη χρήση αναβολών για λόγους σπουδών από όσους τις δικαιούνται.

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπονται:

Οσον αφορά την ηλικία στράτευσης,μειώνεται κατά ένα χρόνο και από 20 γίνεται 19 χρόνων, πράγμα που ωστόσο ίσχυε στην πράξη, αλλά παρέχεται η δυνατότητα για στράτευση ακόμα και στα 18,αφήνοντας ανοιχτό το "παράθυρο" για το μέλλον "εφόσον οι παράγοντες το επιβάλλουν", όπως είπε ο υπουργός Αμυνας. Προς το παρόν αυτό που θα ισχύσει είναι η παροχή κινήτρων σε όσους κατατάσσονται στις Ενοπλες Δυνάμεις εθελοντικά πριν τα 19 τους χρόνια.Τα κίνητρα αυτά θα διευκρινιστούν αργότερα, αλλά πιθανότατα θα περιλαμβάνουν μειωμένη θητεία κατά ένα ή δύο μήνες και θα παρέχεται η δυνατότητα για τμηματική εκπλήρωση μέρους της. Τα ίδια κίνητρα θα ισχύουν και για όσους νέους έχουν εισαχθεί σε κάποια σχολή και δεν κάνουν χρήση αναβολής.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν, σήμερα οι πρότακτοι, αυτοί που κατατάσσονται πριν κληθεί η κλάση τους, φθάνουν το 9%,οι πρωτόκλητοι, δηλαδή αυτοί που κατατάσσονται κανονικά αποτελούν το 37% των υπόχρεων για στράτευση, ενώ χρήση διαφόρων αναβολών για σπουδές μέχρι ηλικία 25 χρόνων κάνει το 38%.

Στις αναβολές για λόγους σπουδών προβλέπεται σημαντικό ψαλίδισμα. Συγκεκριμένα η διάρκειά τους θα είναι όση και τα έτη σπουδών της αντίστοιχης σχολής με την προσθήκη ενός ακόμα έτους. Μέχρι τώρα ισχύει αναβολή ίση με τα έτη σπουδών συν το ήμισυ αυτών. Δηλαδή για μια σχολή με διάρκεια σπουδών 4 έτη, η αναβολή που θα δίνεται είναι 5 έτη, έναντι 6 που ισχύει. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα για συνέχιση της αναβολής για μεταπτυχιακές σπουδές με ανώτατο όριο την ηλικία των 28 χρόνων. Βέβαια οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύσουν για όσες αναβολές δοθούν μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νέου νόμου.

Το "ψαλίδι" πιάνει και τις άδειες, τις οποίες μειώνει σε δέκα μέρες για τις άδειες μικρής διάρκειας. Η κανονική άδεια παραμένει ένα μήνα, η δε φοιτητική ή αγροτική είναι μέχρι τριάντα μέρες.

Ανυπότακτοι

Σχετικά με τους ανυπότακτους, οι ρυθμίσεις καλύπτουν όσους έχουν γεννηθεί μέχρι και το 1966. Να σημειώσουμε ότι ανυπότακτοι θεωρούνται αυτοί που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν αλλά δεν έχουν προσέλθει και είναι κυρίως περιπτώσεις που βρίσκονταν στο εξωτερικό με αναβολές για σπουδές που έχουν λήξει εδώ και χρόνια. Ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται στις 16.000 δρχ..

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα όσοι έχουν γεννηθεί από το 1947 μέχρι το 1956 θα υπηρετούν 3 μήνες.Οι γεννηθέντες από το 1957 μέχρι και το 1964 θα υπηρετούν 6 μήνες και 12 μήνες θα υπηρετούν οι γεννηθέντες το 1965 και το 1966. Το υπόλοιπο της θητείας τους θα το εξαγοράζουν με περίπου 150.000 δραχμές το μήνα. Στις κατηγορίες αυτές των ανυπότακτων που γεννήθηκαν μέχρι το 1966 ανήκουν περίπου 9.000 περιπτώσεις. Οι ανυπότακτοι που έχουν γεννηθεί από 1 - 1 - 67 και μετά, ο αριθμός των οποίων είναι περίπου 8.500, δεν καλύπτονται από τις ρυθμίσεις και ισχύει κανονικά η υποχρέωσή τους για στράτευση.

Αοπλη θητεία

Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η καθιέρωση της άοπλης θητείας για όσους επικαλούνται ιδεολογικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Η άοπλη θητεία θα είναι διάρκειας κατά το ήμισυ μεγαλύτερη από την κανονική,ώστε να αποτελεί αντικίνητρο για όσους δεν έχουν πραγματικούς λόγους. Το αίτημα πάντως των αντιρρησιών συνείδησης για εναλλακτική θητεία, δεν ικανοποιείται αφού η άοπλη θητεία θα είναι εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας για την καθιέρωση της εναλλακτικής θητείας απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις που τροποποιούν σε αυστηρότερη κατεύθυνση τις υπάρχουσες διατάξεις για τους δικαιούχους μειωμένης θητείας έξι και δώδεκα μηνών, ενώ προβλέπεται πλήρης απαλλαγή για όποιον είναι πατέρας τριών παιδιών.

Μ. ΕΒΕΡΤ
Μόνο διαπιστώσεις και λόγια

Με τη μέθοδο του "λαϊκισμού των διαπιστώσεων" επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση Σημίτη, ενώ αποφεύγει συστηματικά να επικρίνει την ουσία της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, την οποία αφήνει στο απυρόβλητο.

Ο πρόεδρος του κόμματος Μ. Εβερτ μιλώντας χτες σε σύσκεψη των βουλευτών του κόμματος του πρώτου θερινού τμήματος της Βουλής, προχώρησε σε μια εποικοδομητική κριτική στην εξάμηνη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κ. Σημίτη, με την οποία ουσιαστικά τον κατηγόρησε ότι δεν προχώρησε σε τολμηρά αντιλαϊκά μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτός είναι καλύτερος από αυτόν να το πράξει. Επί πέντε μήνες, ανέφερε ο Μ. Εβερτ, η κυβέρνηση κάνει συνεχώς σφάλματα, χωρίς να έχει να παρουσιάσει κανένα θετικό στοιχείο, ενώ σε όλους τους τομείς υποχωρεί, υπαναχωρεί και αδυνατεί να δώσει λύσεις. Στη συνέχεια προχώρησε σε διαπιστώσεις για την πορεία του κυβερνητικού έργου σε επιμέρους τομείς, επαναλαμβάνοντας τις κατά καιρούς εκτιμήσεις του. Ο Μ. Εβερτ κατέληξε με το σύνθημα - αιχμή της κριτικής του προς την κυβέρνηση, "ας μας πει η κυβέρνηση έστω και μια επιτυχία της σε έναν τομέα".

Ο Κ. Μητσοτάκης Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης παρέμβηκε χτες με γραπτή του δήλωση για το θέμα των Σκοπίων με αφορμή τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν στον ΟΗΕ για να αναγνωριστούν με το συνταγματικό τους όνομα.

Σήμερα, τονίζει ο Κ. Μητσοτάκης, είναι απολύτως βέβαιο ότι αν συνεχιστεί ο στρουθοκαμηλισμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τα Σκόπια θα επιτύχουν να αναγνωριστούν τελικά από τα Ηνωμένα Εθνη με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον Κ. Σημίτη να αναλάβει τις ευθύνες του τονίζοντας ότι είναι χρέος του να προασπίσει τα εθνικά δίκαια και όχι να παραπλανά τον ελληνικό λαό ενόψει των επόμενων εκλογών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Θετικές οι προτάσεις του ΟΟΣΑ

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, που ισοπεδώνουν τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας

"Πολύ θετικές", χαρακτήρισε χτες βράδυ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τις προτάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία - ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός, μεταξύ άλλων προτείνει τη βίαιη ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων - ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι "τις προτάσεις αυτές η κυβέρνηση τις εξετάζει σοβαρά".

Είναι εμφανές ότι, τόσο εξαιτίας τωνεπισημάνσεων του ΟΟΣΑ, όσο και της θετικής αποδοχής που αυτές βρήκαν από την ελληνική κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναμένουν, ίσως και στο άμεσο προσεχές διάστημα, νέα σκληρή επίθεση κατά των εργασιακών τους δικαιωμάτων, στην κατεύθυνση της "ελαστικοποίησής τους".

Οι δηλώσεις Παπαντωνίου έγιναν αργά χτες βράδυ, μετά το τέλος της σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, όπου συζητήθηκαν τα οικονομικά μέτρα που θα ληφθούν ενόψει των κρατικών προϋπολογισμών του 1996, αλλά κυρίως του 1997, η επίτευξη των στόχων του οποίου απαιτεί βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Η κυβέρνηση, πάντως, συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, παρά τις συνεχείς της αναφορές για την "ειλικρίνεια" και τη "διαφάνεια" των πολιτικών της επιλογών.

Οι αντιλαϊκοί της, όμως, προσανατολισμοί και η σκλήρυνση της οικονομικής της πολιτικής θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι. Αυτό ίσως το μήνυμα επιδίωξε να στείλει χτες το βράδυ, υπό τη σκιά, μάλιστα, του πρωθυπουργού. Η έκθεση του ΟΟΣΑ που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα από το Παρίσι, κάνει μια εκτενή αναφορά στις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για τηνανεργία των νέων... Το σημερινό σύστημα εργασιακών σχέσεων, αναφέρει, ενθαρρύνει την ανεργία των νέων, την οποία υπολογίζει στο 50% των ικανών για εργασία. Με πολιορκητικό κριό την "ανεργία των νέων" επιτίθεται κατά των υφισταμένων εργασιακών σχέσεων. Συγκεκριμένα προτείνει:

  • Τη μείωση των κατωτάτων αμοιβών, ιδιαίτερα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, κυρίως νέων.
  • Την κατάργηση του ορίου 3% των απολύσεων εργαζομένων.
  • Την κατάργηση των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας και τη διατήρηση των επιχειρησιακών μόνο συμβάσεων.
  • Για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις να μη χορηγούνται στους εργαζόμενους οι αυξήσεις των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων.
  • Την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος. Για το θέμα αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι στο ασφαλιστικό σύστημα δε θα γίνει καμιά παρέμβαση μέχρι το 2.000. Μια τοποθέτηση, που "διαψεύδει" δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος πριν από έναν περίπου μήνα είχε μιλήσει για την ανάγκη αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Η έκθεση διαπιστώνει, τέλος, ότι τα επιδόματα ανεργίας που χορηγούνται σήμερα στη χώρα μας είναι χαμηλά και προτείνει την αύξησή τους..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ