ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικό "παρών" στο λιμάνι

Οι ναυτεργάτες συγκεντρώνονται σήμερα στις 6 το πρωί στην Ακτή Ξαβέρη, αποφασισμένοι να εμποδίσουν την άρση του καμποτάζ

"Ελληνικά πληρώματα και ελληνικές σημαίες στις ελληνικές Θάλασσες.Μ' αυτό το σύνθημα συγκεντρώνονται σήμερα από τις 6 τα χαράματα, στο λιμάνι του Πειραιά, στην Ακτή Ξαβέρη,οι ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι του Πειραιά και της Αθήνας, για να εμποδίσουν τον κατάπλου του "Μάρκο Πόλο",καθώς μετά και από την απόφαση του ΣτΕ που επιδιώκει να "νομιμοποιήσει" τα δρομολόγια του αμερικανικού κρουαζιερόπλοιου, η "Οριεντ Λάιν" πιέζει τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να φέρει το πλοίο της στο λιμάνι του Πειραιά. Οι ναυτεργάτες και οι άλλοι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δε θα επιτρέψουν τον κατάπλου του "Μάρκο Πόλο" στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και σε κανένα άλλο λιμάνι της χώρας και θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το καμποτάζ και την ελληνική νομοθεσία!

Οι Οικοδόμοι της Αθήνας και του Πειραιά με ανακοίνωσή τους καλούν όλους τους Οικοδόμους να βρεθούν στο πλευρό των ναυτεργατών σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους τέσσερα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,το Συνδικάτο Δέρματος - Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά.Τη συμπαράσταση στον αγώνα των Ελλήνων ναυτεργατών εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Δήμος Περάματος και καλεί τους πολίτες του Περάματος να βρεθούν στο πλευρό των ναυτεργατών.

Η δημοτική παράταξη Πρωτοβουλία για τον Πειραιά με επικεφαλής τον Χ. Κεφάλα,συμπαραστέκεται στους ναυτεργάτες και καλεί την κυβέρνηση να αποτρέψει την προσέγγιση του πλοίου. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει - χωρίς να ασκεί κριτική στην απόφαση του ΣτΕ, επειδή το θέμα είναι πολιτικό - ότι "οι όποιες αποφάσεις, ιδιαίτερα όταν αφορούν εργαζόμενους, πρέπει να διακρίνονται από κοινωνική ευαισθησία και ηθική βάση. Δυστυχώς όμως για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση συνεπής προς την ατολμία της και την έλλειψη πολιτικού θάρρους, στρουθοκαμηλίζει καλυπτόμενη πίσω από δικαστικές αποφάσεις".

Χτες το μεσημέρι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ. Σφυρίου, συναντήθηκε με τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.Ο υπουργός με το άλλοθι της προστασίας των επιβατών, όπως δήλωσαν συνδικαλιστές, δεν αρνήθηκε ότι θα αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα για σήμερα το πρωί. Η Διοίκηση της ΠΕΜΕΝ επανέλαβε τι θέσεις της προς τον υπουργό και τόνισε ότι δεν πρέπει να εμποδιστεί το δικαίωμα των ναυτεργατών και εργαζομένων να διαδηλώνουν τα αιτήματά τους. Επισήμαναν ότι αυτή η πολιτική εκτός από το ότι είναι αντιλαϊκή, αντιδραστική και αντιδημοκρατική, θα αφήσει πίσω της κομμάτια και θρύψαλα και ένα φαύλο κύκλο προβλημάτων που συνεχώς θα διογκώνονται.

ΚΙΛΚΙΣ
"Μπρος εκμετάλλευση και πίσω ανεργία"

Η στρατιά των ανέργων αυξάνει συνεχώς στο Κιλκίς, ταυτόχρονα και η η εκμετάλλευση των εργαζομένων

Μεγαλώνει η στρατιά των ανέργων στο Νομό Κιλκίς μετά το κλείσιμο μιας σειράς βιομηχανιών, αλλά και όσοι συνεχίζουν να δουλεύουν αντιμετωπίζονται από την εργοδοσία σαν δουλοπάροικοι, ζώντας καθημερινά την αγωνία και το φόβο της απόλυσης.

Πριν λίγες μέρες άλλοι 25 εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο, όταν έκλεισε η κλωστοϋφαντουργία "Κεντητική",που είχε έδρα τη Νέα Σάντα Κιλκίς. Ο εργοδότης οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα (μισθούς, επιδόματα κλπ.) ενώ τα μηχανήματα της επιχείρησης ήδη πουλήθηκαν στην Τουρκία.

Απολύσεις όμως έγιναν την περασμένη βδομάδα και στην "Καπνική" της Σιταριάς Κιλκίς. Δεκατρείς εργαζόμενοι απολύθηκαν χωρίς να γνωρίζουν την αιτία κι ενώ είχαν προσληφθεί ως εποχιακοί εργάτες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οπως λένε οι εργαζόμενοι στην "Καπνική", όποιος δεν έχει ισχυρές πλάτες απολύεται και τη θέση του καλύπτει ένας άλλος από τους 500 που αναμένουν στη λίστα αναμονής. Η Πέμπτη είναι η χειρότερη μέρα τους, γιατί προδικάζεται η εργασιακή τους τύχη, αν δηλαδή συνεχίσουν να δουλεύουν και την επόμενη βδομάδα.

Οι καπνεργάτες δεν αντιμετωπίζουν μόνο τη σκληρότητα της εργοδοσίας αλλά και την εχθρότητα της πολιτείας. Ενώ η παλαιότερη νομοθεσία προέβλεπε τη συμπλήρωση 51 ενσήμων για να ενταχθεί ένας καπνεργάτης στο ειδικευμένο προσωπικό, τώρα χρειάζεται 101 ένσημα κι έτσι ο μισθός του ειδικευμένου, που ανέρχεται στις 8.600 δρχ., δίνεται σε λίγους εργαζόμενους. Στην "Καπνική" όμως ο μισθός αυτός δίνεται σε ακόμη λιγότερους εργαζόμενους, αφού η εργοδοσία έχει επιβάλει την υπογραφή σύμβασης, σύμφωνα με την οποία το μισθό του ειδικευμένου τον λαμβάνει όποιος καπνεργάτης έχει συμπληρώσει τα 501 (!) ένσημα.

Σε έγγραφο που έστειλε το Εργατικό Κέντρο Κιλκίς στον νομάρχη περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νομού:

"Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε παράνομη και εξοντωτική υπερωριακή εργασία και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης στο ζήτημα της ασφάλισής τους (κυρίως αυτοί που εργάζονται σε οικοδομές, κέντρα διασκέδασης κ.α., καθώς και οι πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ). Παράλληλα, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε μείωση προσωπικού, εφαρμόζουν 4ήμερη εργασία και χορηγούν άδειες άνευ αποδοχών". Ακόμη, σε επιστολή του στον νομάρχη Κιλκίς, ο πρόεδρος του ΕΚ αναφέρει ότι οι εργοδότες υποχρεώνουν σε παράνομη και εξοντωτική εργασία τους εργαζόμενους επικαλούμενοι φόρτο εργασίας, ενώ μόλις επανέλθει η επιχείρηση στα φυσιολογικά πλαίσια παραγωγής, σε αντιστάθμισμα αυτής της προσφοράς των εργαζομένων, προχωρούν σε μείωση προσωπικού, επιχειρούν και εφαρμόζουν 4ήμερη εργασία κλπ.

"Η Επιθεώρηση Εργασίας στο Νομό Κιλκίς διαθέτει μόνο τέσσερις υπαλλήλους και αδυνατεί φυσικά να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται", δηλώνει στο "Ρ" ο Κώστας Πινέλης,γραμματέας της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ."Αλλά και το Εργατικό Κέντρο, που θα έπρεπε να πρωτοστατεί στους αγώνες και να συμπαρίσταται στους εργαζόμενους που δοκιμάζονται, δεν προχωρά σε καμία παρέμβαση και κινητοποίηση". Εξάλλου, ο Κ. Πινέλης προσθέτει ότι το ενδιαφέρον της νομαρχίας για τους εργαζόμενους είναι φραστικό. "Ορίστηκε από τον Απρίλη Νομαρχιακή Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας και μέχρι τώρα δεν έχει συνέλθει ακόμα, με ευθύνη της διοίκησης της νομαρχίας", καταλήγει ο γραμματέας.

Α. Ν.

Πληθαίνουν τα ""λουκέτα"" στο Κίλκίς

Πληθαίνουν τα "λουκέτα" στο Κιλκίς

Μονόδρομος ο αγώνας

Τη ζοφερή θέση χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων, καταγγέλλει η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Εξι χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό ήταν γραμμένοι στο Ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο Κρήτης, στα τέλη του Ιούνη, 400 εργαζόμενοι της Ρόδου μετανάστευσαν στην Κύπρο προκειμένου να βρουν δουλιά. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων,η πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου πρέπει να εργάζεται 45 χρόνια για να συμπληρώσει τα ένσημα που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση, ενώ επικρατούν ελαστικότατες σχέσεις εργασίας, ανεργία, απασχόληση τουριστών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι γι' αυτή την κατάσταση η ευθύνη ανήκει στη "συνειδητή απουσία των μηχανισμών ελέγχου της πολιτείας, στην άρνηση να λυθούν τα προβλήματα του κλάδου και στην ακολουθούμενη πολιτική που ενισχύει παντοιοτρόπως το τουριστικό κεφάλαιο", αλλά και στις "λογικές του κοινωνικού διαλόγου, της συναίνεσης και του συμβιβασμού που κυριαρχούν στην πλειοψηφία της κλαδικής Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ)".

Στην ανακοίνωση της ΔΑΣ, τονίζεται ότι αυτή η ζοφερή εικόνα μπορεί να αλλάξει, όταν αλλάξουν οι συσχετισμοί στα Συνδικάτα και όταν αναπτυχθούν μαζικοί αγώνες. "Είναι υποχρέωση όλων - επισημαίνει η ΔΑΣ - να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας, η λύση βρίσκεται στη συσπείρωσή μας, στη δημιουργία μετώπων πάλης ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Το μέτωπο πάλης ενάντια στην ανεργία, ενάντια στα σχέδια για την καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης, ενάντια στην κυριαρχία των πολυεθνικών του τουρισμού, είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει σε άλλες λύσεις συμφέρουσες για μας, που θα αναδείξουν πολιτικές δυνάμεις που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας".

"Ρινίσματα" αυξήσεων

Ιδιαίτερα χαμηλές αυξήσεις προβλέπει η Σύμβαση για τους εργαζόμενους στη σιδηροβιομηχανία

Η "ιερά συμμαχία" των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου,αφού φρόντισε πρώτα να παροπλίσει το συνδικαλιστικό κίνημα των μεταλλεργατών, ολοκλήρωσε το έργο της, υπογράφοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τη σιδηροβιομηχανία ακριβώς στα μέτρα των σιδηροβιομηχάνων.

Ετσι υπέγραψε Σύμβαση - τη χειρότερη, όπως χαρακτηρίζεται, του κλάδου - με διετή διάρκεια και με αυξήσεις 4% + 3,5%,που μεταφράζεται σε μόλις 300 δραχμές αύξηση πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Σύμβαση του κλάδου, μιας και αφορά χιλιάδες μεταλλεργάτες που απασχολούνται στις μεταλλοβιομηχανίες. Αποτέλεσμα της στάσης της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ είναι να "ανοίξει" ακόμα περισσότερο η "ψαλίδα" ανάμεσα στους εργαζόμενους που απασχολούνται στη βιομηχανία - που πληρώνονται με πολύ μικρότερα μεροκάματα - με τους εργαζόμενους της ίδιας ειδικότητας που απασχολούνται στη βιοτεχνία.

Μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί οι τρεις από τις τέσσερις κλαδικές Συμβάσεις που υπογράφει η ΠΟΕΜ. Η Σύμβαση για τα αμαξώματα (αφορά ελάχιστους εργαζόμενους) είχε την ίδια "τύχη" με της σιδηροβιομηχανίας, δηλαδή διετής και με αυξήσεις 4% + 3,5%.Αντίθετα στη βιοτεχνία υπογράφτηκε μονοετής σύμβαση με αυξήσεις 4% + 4%.

Η ενδοτικότητα και η συμβιβαστική στάση της "ιεράς συμμαχίας", έδωσε "τροφή" στην ασυδοσία των εργοδοτών, με αποκορύφωμα τους αργυροχρυσοχόους, που αρνήθηκαν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Μάλιστα στην προχτεσινή συνάντηση στα πλαίσια της διαδικασίας μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ - όπου βρίσκεται τώρα η Σύμβαση - ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να υπογράψουν Σύμβαση με την ΠΟΕΜ γιατί είναι αναρμόδια!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ