Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΛΚΙΣ
"Μπρος εκμετάλλευση και πίσω ανεργία"

Η στρατιά των ανέργων αυξάνει συνεχώς στο Κιλκίς, ταυτόχρονα και η η εκμετάλλευση των εργαζομένων

Μεγαλώνει η στρατιά των ανέργων στο Νομό Κιλκίς μετά το κλείσιμο μιας σειράς βιομηχανιών, αλλά και όσοι συνεχίζουν να δουλεύουν αντιμετωπίζονται από την εργοδοσία σαν δουλοπάροικοι, ζώντας καθημερινά την αγωνία και το φόβο της απόλυσης.

Πριν λίγες μέρες άλλοι 25 εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο, όταν έκλεισε η κλωστοϋφαντουργία "Κεντητική",που είχε έδρα τη Νέα Σάντα Κιλκίς. Ο εργοδότης οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα (μισθούς, επιδόματα κλπ.) ενώ τα μηχανήματα της επιχείρησης ήδη πουλήθηκαν στην Τουρκία.

Απολύσεις όμως έγιναν την περασμένη βδομάδα και στην "Καπνική" της Σιταριάς Κιλκίς. Δεκατρείς εργαζόμενοι απολύθηκαν χωρίς να γνωρίζουν την αιτία κι ενώ είχαν προσληφθεί ως εποχιακοί εργάτες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οπως λένε οι εργαζόμενοι στην "Καπνική", όποιος δεν έχει ισχυρές πλάτες απολύεται και τη θέση του καλύπτει ένας άλλος από τους 500 που αναμένουν στη λίστα αναμονής. Η Πέμπτη είναι η χειρότερη μέρα τους, γιατί προδικάζεται η εργασιακή τους τύχη, αν δηλαδή συνεχίσουν να δουλεύουν και την επόμενη βδομάδα.

Οι καπνεργάτες δεν αντιμετωπίζουν μόνο τη σκληρότητα της εργοδοσίας αλλά και την εχθρότητα της πολιτείας. Ενώ η παλαιότερη νομοθεσία προέβλεπε τη συμπλήρωση 51 ενσήμων για να ενταχθεί ένας καπνεργάτης στο ειδικευμένο προσωπικό, τώρα χρειάζεται 101 ένσημα κι έτσι ο μισθός του ειδικευμένου, που ανέρχεται στις 8.600 δρχ., δίνεται σε λίγους εργαζόμενους. Στην "Καπνική" όμως ο μισθός αυτός δίνεται σε ακόμη λιγότερους εργαζόμενους, αφού η εργοδοσία έχει επιβάλει την υπογραφή σύμβασης, σύμφωνα με την οποία το μισθό του ειδικευμένου τον λαμβάνει όποιος καπνεργάτης έχει συμπληρώσει τα 501 (!) ένσημα.

Σε έγγραφο που έστειλε το Εργατικό Κέντρο Κιλκίς στον νομάρχη περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νομού:

"Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε παράνομη και εξοντωτική υπερωριακή εργασία και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης στο ζήτημα της ασφάλισής τους (κυρίως αυτοί που εργάζονται σε οικοδομές, κέντρα διασκέδασης κ.α., καθώς και οι πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ). Παράλληλα, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε μείωση προσωπικού, εφαρμόζουν 4ήμερη εργασία και χορηγούν άδειες άνευ αποδοχών". Ακόμη, σε επιστολή του στον νομάρχη Κιλκίς, ο πρόεδρος του ΕΚ αναφέρει ότι οι εργοδότες υποχρεώνουν σε παράνομη και εξοντωτική εργασία τους εργαζόμενους επικαλούμενοι φόρτο εργασίας, ενώ μόλις επανέλθει η επιχείρηση στα φυσιολογικά πλαίσια παραγωγής, σε αντιστάθμισμα αυτής της προσφοράς των εργαζομένων, προχωρούν σε μείωση προσωπικού, επιχειρούν και εφαρμόζουν 4ήμερη εργασία κλπ.

"Η Επιθεώρηση Εργασίας στο Νομό Κιλκίς διαθέτει μόνο τέσσερις υπαλλήλους και αδυνατεί φυσικά να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται", δηλώνει στο "Ρ" ο Κώστας Πινέλης,γραμματέας της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ."Αλλά και το Εργατικό Κέντρο, που θα έπρεπε να πρωτοστατεί στους αγώνες και να συμπαρίσταται στους εργαζόμενους που δοκιμάζονται, δεν προχωρά σε καμία παρέμβαση και κινητοποίηση". Εξάλλου, ο Κ. Πινέλης προσθέτει ότι το ενδιαφέρον της νομαρχίας για τους εργαζόμενους είναι φραστικό. "Ορίστηκε από τον Απρίλη Νομαρχιακή Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας και μέχρι τώρα δεν έχει συνέλθει ακόμα, με ευθύνη της διοίκησης της νομαρχίας", καταλήγει ο γραμματέας.

Α. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «μούφα» του 4ήμερου, ένας ακόμα δρόμος για τη δουλειά - λάστιχο (2024-07-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-05-18 00:00:00.0)
Επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία (2011-01-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-10-21 00:00:00.0)
Περιφρούρηση και απεργία (2005-01-27 00:00:00.0)
Στον αγώνα για να μην κλείσει το εργοστάσιο (2004-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ